ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Μια βροχή μας σώζει

Μια βροχή μας σώζει

Παρατηρητήριο

Πολιτικές εφαρμογές σε μακεδονικό περιβάλλον
....Αυτή την τάση και στάση μέτρησαν και κόμματα της αντιπολίτευσης όπως η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ και αρνήθηκαν να σταθούν στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ, το καθένα βέβαια για τους δικούς του λόγους και με το δικό του αφήγημα. Βρήκαν τα αδύναμα στοιχεία της συμφωνίας τόσο στο περιεχόμενο όσο και στη διαδικασία, πιάστηκαν από αυτά, μέτρησαν τα υπέρ και τα κατά και είπαν το όχι. Ειδικά κόμματα με φιλοευρωπαϊκές ηγεσίες, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προτίμησαν να σταθούν απέναντι στην επιθυμία των ευρωπαίων και ατλαντικών συμμάχων προκειμένου να διαφυλάξουν την ενότητα και την απήχησή τους στο εκλογικό ακροατήριο. Η πολιτική ως τέχνη του εφικτού εμπεριέχει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Ήδη οι ΑΝΕΛ εξαερώνονται.

Athens Voice

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Αυτοί που τώρα σας κράζουν ήταν μέχρι χτες δικοί σας ή έκραζαν μαζί με τους δικούς σας τους άλλους. Εμείς είμαστε σταθερά κατά του κάθε κραξίματος που πρώτοι εσείς λανσάρατε ως πολιτική αντιπαράθεση. Καταλαβαίνω την ανάγκη σας για μια νέα θυματοποίηση, θα χαμογελάσω, αλλά δεν θα σχετικοποιήσω τίποτα. Η Πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική. Οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να είναι απέναντι σε κάθε περίπτωση.

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013

Γιατί δεν εμπνέει η κεντροαριστερά;


….και γιατί όσοι συνωθούνται γύρω από το κεντροαριστερό αίτημα είναι είτε τόσο παλιοί, κουρασμένοι και φθαρμένοι, είτε έχουν τις δουλειές τους και δεν διατίθενται, θα έλεγα εγώ. (leo)

της Αγγελικής Σπανού από τη Μεταρρύθμιση

Η ΔΗΜΑΡ διάλεξε την εύκολη και λάθος απάντηση. Προσπέρασε την τολμηρή και συγκροτημένη πρόταση του Νίκου Μπίστη, για τη δημιουργία μιας νέας, ενιαίας μεταρρυθμιστικής παράταξης που θα εκφράσει τον πολιτικό ορθολογισμό και την πρόοδο, με το σχόλιο ότι πρόκειται για «προσωπικές απόψεις». Οι απόψεις είναι έτσι κι αλλιώς προσωπικές, οπότε το συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, δεν τις συμμερίζεται ούτε ενοχλείται, αδιαφορεί και συνεχίζει. Προς τα πού; Προς μια ελεγχόμενη διεύρυνση της ΔΗΜΑΡ, που θα συντελεστεί με κάποιες συνεργασίες, τέτοιες ώστε να μην απειλείται η φυσιογνωμία του κόμματος, δηλαδή να μην κουνηθεί τίποτα. Η ΔΗΜΑΡ, με άλλα λόγια, προτιμά τα λίγα και τα μικρά, αρκεί να έχει την ησυχία της. Το ΠΑΣΟΚ, που αναζητά απεγνωσμένα εκλογικό σωσίβιο, είναι τόσο απαξιωμένο, που δεν μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Και τι μένει; Μα, η σύγκρουση Σαμαρά-Τσίπρα για την πολιτική κυριαρχία. «Φλερτάρετε με την ακροδεξιά», «μισείτε τον τόπο σας», «έχουμε success story», «πρόκειται για disaster story» - οι δύο πρωταγωνιστές το απολαμβάνουν όλο και περισσότερο.

Γιατί δεν εμπνέει η Κεντροαριστερά;

-Γιατί δεν έχει ισχυρή πολιτική έκφραση. Το ΠΑΣΟΚ βουλιάζει κάτω από το βάρος των αμαρτιών της πολυετούς διακυβέρνησης που συνέβαλε στη χρεοκοπία και η ΔΗΜΑΡ είναι ιδεολογικά αναιμική και εσωστρεφής για να προσελκύσει μεγάλο μέρος της κοινωνικής βάσης.

-Γιατί στην αναζήτηση μιας νέας εκπροσώπησης, κυριαρχούν προσωπικές φιλοδοξίες, ναρκισισμοί και κενοδοξία, ενώ απουσιάζει η διαλεκτική προτάσεων και απόψεων και πλεονάζουν οι ατομικές επιδιώξεις και οι επαγγελματικές αγωνίες για την ανακατάληψη της εξουσίας.

-Γιατί η ποιότητα συμμετοχής στη διακυβέρνηση απογοητεύει ακόμη και όσους αρχικά την ενθάρρυναν. Η μάχη δίνεται για την ποσόστωση, με όρους διαιώνισης του πελατειακού συστήματος. Και οι συγκρούσεις με τη ΝΔ είναι για τις εντυπώσεις και τελικά, απλώς προσφέρουν άλλοθι σε ένα σκληρό δεξιό σύστημα.

-Γιατί η προσπάθεια σύνθεσης, εξαντλείται σε απόπειρες συμφιλίωσης συγκρουόμενων αρχηγισμών και δεν κατατείνει στην παραγωγή πολιτικής και πρότασης για την υπέρβαση του μνημονίου.

-Γιατί το παιχνίδι παίζεται με τους παλιούς όρους του επικοινωνισμού, του επεξεργασμένου λαϊκισμού και ενός εξευγενισμένου συντηρητισμού, που εστιάζει στη διατήρηση κεκτημένων και όχι στις ριζικές αλλαγές.

-Γιατί ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν έχουν αναλάβει απολύτως καμία πρωτοβουλία υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά στηρίζουν διακριτικά το απλοϊκό και επικίνδυνο δόγμα της ΝΔ, ότι μεταρρυθμίσεις είναι οι αποκρατικοποιήσεις (που δεν γίνονται κιόλας...).

-Γιατί ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν έχουν κάτι να πουν για τη συγκρότηση παραγωγικής βάσης, δεν απαντούν στο μείζον ερώτημα τι δουλειές θα κάνουμε, ποια προϊόντα μπορούν να γίνουν εξαγώγιμα, πώς θα συνδεθούν τα πανεπιστήμια με την αγορά εργασίας, πώς θα διασωθεί το ασφαλιστικό σύστημα, πώς θα αποκτήσουμε φθηνότερο και αποτελεσματικότερο κοινωνικό κράτος, πώς θα κρατηθούν πάνω από το νερό οι ευπαθέστερες ομάδες του πληθυσμού, πώς θα αποκατασταθεί η συγκλονιστική φορολογική αδικία, πώς θα στηριχτεί η επιχειρηματικότητα.

-Γιατί ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΔΗΜΑΡ έχουν διαμορφώσει εθνικό σχέδιο υπέρβασης του μνημονίου, αλλά απλώς εξαγγέλλουν χωρίς να εξειδικεύουν τις εισηγήσεις τους. Γιατί δεν δείχνουν να έχουν τις αναγκαίες γνώσεις ώστε να πουν κάτι που να έχει αρχή, μέση και τέλος και να βγάζει νόημα, γιατί ούτε δείχνουν να έχουν βούληση για την άρση των παθογενειών που έφεραν την καταστροφή.

-Γιατί πολιτεύονται με τους παραδοσιακούς όρους των ευχάριστων υποσχέσεων, των εύκολων καταγγελιών, της συνθηματολογίας, των φραστικών πυροτεχνημάτων, του ξύλινου λόγου των τηλεοπτικών παραθύρων.

-Γιατί οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, δεν δίνουν την αίσθηση ότι ενδιαφέρονται για έναν ισχυρό τρίτο πόλο, όσο για τη διατήρηση μικρών καθαρών μαγαζιών υπό τον πλήρη έλεγχό τους. Γιατί ετεροκαθορίζονται από τη δυναμική του διπολισμού, δεν έχουν όραμα, πόσο μάλλον όνειρο.

-Γιατί επιλέγουν τους ακίνδυνους, δηλαδή όσους δεν έχουν πολιτικό μέγεθος τέτοιο, που να απειλεί την πρωτοκαθεδρία τους τώρα και μέχρι την αιωνιότητα, γιατί δεν θέλουν δίπλα τους στελέχη με άποψη, αλλά ευχάριστους συνομιλητές που πάντα βρίσκουν κάτι αισιόδοξο να πουν.

-Γιατί αν μπορούσαν, θα έκαναν αθρόοες ρουσφετολογικές προσλήψεις σαν τον παλιό καλό καιρό (στο μεταξύ κάνουν το κατά δύναμιν) και αυτή η ανομολόγητη διάθεσή τους εκπέμπεται, μπορεί κανείς να την αναγνωρίσει και να τη διαισθανθεί.

-Γιατί αν με έναν μαγικό τρόπο εξαφανιζόταν το χρέος μας, θα ήθελαν επιστροφή στο 2008 -με το ίδιο κράτος, τις ίδιες οικονομικές δομές, την αγαπημένη μας φοροδιαφυγή.

-Γιατί δεν ενοχλούνται από την πολιτεία Σαμαρά, όσο δεν απειλεί την πολιτική τους επιβίωση, δεν δείχνουν να έχουν σοβαρές διαφορές αρχών και αξιών, αλλά μόνο συμφερόντων.

-Γιατί λέει πολλά η έκφραση Μπίστη σχετικά με τους «ψιλικατζήδες της πολιτικής».

Η Αγγελική Σπανού είναι δημοσιογράφος


9 σχόλια:

 1. και συνεχίζω στα λόγια σου φίλε Λεό
  ..... είτε είναι το νέο κατεστημένο προοδευτικής καταγωγής, ευνουχισμένων οπαδών στις αγκυλώσεις τους, εθισμένων στο να αμύνονται όταν είναι υπό διωγμό, εκπαιδευμένων στο να καταγγέλλουν αυτό που υπηρετούν, ανίκανων ως εκ τούτου να ξαναονειρευτούν, να ξαναερωτευτούν, να αμφισβητήσουν, να τολμήσουν, να ρισκάρουν, να ξαναστρατευτούν για να δημιουργήσουν το νέο. Το κατεστημένο, ευτυχώς θα έλεγα εγώ, δεν μπορεί να αυτοκαταργηθεί για να ανοίξει δρόμο στο καινούργιο. Πρέπει να ανατραπεί. Μέχρι τότε, ας συνεχίσουμε μελαγχολικά στην παρακολούθηση του ματς των λοιπών παρανοϊκών, μετά πίστας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ποια κεντροαριστερά ακριβώς; Μιλάς για την .. κεντροαριστερή συνιστώσα του Σαμαρά; Μεταφέρω ένα εύστοχο σχόλιο και ελπίζω να διαψευσθούμε όλοι:

  Στράτος Φαναράς: Με την ιστορία της ΕΡΤ, η ΝΔ εκτελεί ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και τους ζητάει να πληρώσουν και τα έξοδα της κηδείας τους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο τρόπος που κλείνει την ΕΡΤ Κώστα είναι απαράδεκτος και στριμώχνει άσχημα τους άλλους δύο της συγκυβέρνησης. ταυτόχρονα δημιουργεί πρόβλημα συνολικά στη χώρα, διότι οι αντιπολιτευόμενοι θα το χρησιμοποιήσουν με τον ¨καλύτερο γιαυτούς τρόπο. Το κλείσιμο αυτό καθαυτό και η ίδευση μιας νέας ΕΡΤ είναι αναγκαίο. Αλλά δεν γίνεται. Πάμε για εκλογές.

   Διαγραφή
  2. Καλημέρα, να και κάτι απρόσμενο! Αν μη τι άλλο ζούμε σε ενδιαφέρουσες εποχές...

   Διαγραφή
 3. Η κεντροαριστερά δεν εμπνέει διότι ανέχεται την φασιστική κίνηση του πρωθυπουργού να κλείσει την δημόσια τηλεόραση!
  Χρήστος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τώρα άμα σου γράψω πάλι ότι λες ψέμματα θα τσαντιστείς. Ποιος ανέχεται, βγάλαμε δυο ανακοινώσεις και δεν θα ψηφίσουμε και την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Τι άλλο να κάνουμε;

   Διαγραφή
  2. Δεν τσαντίστηκα πριν, απλά έγραψα με ευγενικό τρόπο ότι δεν προτίθεμαι να συμμετέχω σε διάλογο με οποιονδήποτε δεν το επιθυμεί. Δεν λέω ψέμματα, πολιτική κριτική κάνω. Προφανώς και η ΔΗΜΑΡ έχει διαφοροποιηθεί πλήρως και κατηγορηματικά, όχι μόνο με ανακοινώσεις, αλλά και έμπρακτα προσπαθεί να πετύχει την ακύρωση της πρότασης και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Θεωρείς ότι φτάνει; Εγώ όχι. Από την στιγμή που έπεσε το σήμα και είδαμε το μαύρο στην οθόνη, όφειλε να αποχωρήσει. Όχι για κανέναν άλλον λόγο, απλά γιατί ο Σαμαράς αποδεικνύει καθημερινά το τελευταίο διάστημα ότι θέλει να πάει σε εκλογές. Τον λόγο δεν τον γνωρίζω, εικασίες μπορώ να κάνω, και αρκετά αντιφατικές μεταξύ τους. Αν τελικά ακυρωθεί η πράξη και η ΕΡΤ επαναλειτουργήσει σε λίγες μέρες, μπορεί να το διαβάσεις ως πολιτική νίκη της ΔΗΜΑΡ. Εγώ θεωρώ τεράστια πολιτική ήττα την στήριξη σε αυτό το πράγμα που λέγεται κυβέρνηση Σαμαρά. Διαφωνείς ότι ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχουν καταπιεί μέχρι αυτή την στιγμή ένα κάρο πράγματα. Γιατί ο Σαμαράς τους στριμώχνει τόσο μα τόσο πολύ. Η ΔΗΜΑΡ για εμένα οφείλει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να αποχωρίσει. Η μη αποχώρηση δηλώνει ανοχή στην στάση του Σαμαρά. Enough!

   Διαγραφή
  3. Δεν θα παίξουμε με την τύχη της χώρας, με τη σωτηρία και την ανάκαμψη επειδή ο Σαμαράς "τρελάθηκε" ή το είδε ¨Ερντογάν". Αντιθέτως θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την απόφαση κάνοντας πολιτική. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν καταπιεί πολλά γιατί δεν έχουν σαφή μεταρρυθμιστική αντίληψη για τα πράγματα και φοβούνται να πάρουν πρωτοβουλίες. Γιατί πάνε ο καθένας μόνος του. Αλλά βλέπεις ότι η ζωή τους αναγκάζει να συνέλθουν και να αντισταθούν.

   Διαγραφή