ΕΡΤ: Σε λάθος βάση η συζήτηση


Ηλίας Μόσιαλος από Athens Voice
Tις τελευταίες μέρες ξανάνοιξε η συζήτηση για την ΕΡΤ. Στον υποτιθέμενο «διάλογο» που ξεκίνησε, κυριαρχούν ερωτήματα όπως «πόσοι πρέπει να απολυθούν;» ή «γιατί να υπάρχει καν η ΕΡΤ;», δηλαδή ερωτήματα βίαιης αναδιάρθρωσης. Είναι προφανές ότι η συζήτηση αναθερμαίνεται σε λάθος βάση. Η κατά τη γνώμη μου ορθή βάση θα πρέπει να ξεκινήσει από ορισμένες θεμελιώδεις αφετηρίες.
Πρώτο: Χρειάζεται να υπάρχει δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Δεύτερο: Χρειάζεται η ΕΡΤ να αναμορφωθεί - εξυγιανθεί.
Τρίτο: Η όποια βελτίωση δεν πρέπει να ξεκινάει από τις «απολύσεις», αλλά από τα ερωτήματα «ποια δημόσια τηλεόραση και με ποια ποιότητα;»
Στο μικρό διάστημα που ήμουν υπουργός Επικρατείας το 2011,πολιτικός προϊστάμενος για την ΕΡΤ, ασχολήθηκα με το θέμα. Και ασχολήθηκα σε δυο επίπεδα: στην αντιμετώπιση των θεμάτων της ΕΡΤ στην πράξη και στη δημιουργία ενός σχεδίου νόμου για τη βελτίωση και τον εξορθολογισμό της. Κοινή βάση και των δύο υπήρξε το τρίπτυχο: ανεξαρτησία - ποιότητα - οικονομία.
Ως υπουργός δεν έκανα ποτέ καμιά παρέμβαση, ακόμα κι όταν πολλές εκπομπές στρέφονταν προσωπικά εναντίον μου. Επίσης, δεν προχώρησα σε κανένα διορισμό στην ΕΡΤ, ούτε σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία. Αντίθετα, κατάφερα να καταργηθούν δύο φορείς, το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, με όφελος δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για το Δημόσιο. Ήταν η μοναδική περίοδος στην ιστορία της ΕΡΤ χωρίς κυβερνητική παρέμβαση. Μάλιστα, με όσες αναδιαρθρώσεις πρόλαβαν να γίνουν, υπήρξε εξοικονόμηση άνω των 50 εκατ. ευρώ και ήρθαν στη χώρα μας δωρεάν το BBC, το ZDF και τo TV5.
Προσθέτω τη μείωση της δαπάνης στις Γενικές Γραμματείες Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κατά 40% (20 εκατ. ευρώ) και στο υπουργικό γραφείο κατά 70%. Τον Αύγουστο του 2011 εξήγγειλα Σχέδιο Αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ στην ίδια κατεύθυνση. Δηλαδή, να βελτιωθεί η οικονομική διαχείριση, που με επιχορήγηση ύψους 300 εκατ. ευρώ έπρεπε να είναι καλύτερη, να βελτιωθεί η ποιότητα και να κατοχυρωθεί η ανεξαρτησία της από την εκάστοτε κυβέρνηση, τα κόμματα και τους συνδικαλιστές.
Παρά την αντίδραση που αντιμετώπισα (από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, την αντιπολίτευση και τους συνδικαλιστές), πέτυχα να δημιουργηθεί η ανεξάρτητη επιτροπή υπό την προεδρία του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου, που την αποτελούσαν έγκριτα πρόσωπα διαφορετικών πολιτικών τοποθετήσεων ώστε, με βάση τις προτάσεις της να κατοχυρωθεί η ανεξαρτησία της ΕΡΤ, απο το πολιτικό και κομματικό σύστημα, με νόμο. Ας θυμηθούμε, όμως, τα κυριότερα από τα σημεία του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ. Κεντρικός στόχος ήταν η δημόσια και όχι κυβερνητική-κρατική ραδιοτηλεόραση, αποκομματικοποιημένη, ανεξάρτητη και με διαφάνεια στη λειτουργία.
Ειδικά για την τηλεόραση: έπρεπε να γίνει ανταγωνιστική, βασισμένη στους Έλληνες δημιουργούς. Η ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματος θα ήταν εστιασμένη στην αναβαθμισμένη ΝΕΤ ως ενημερωτικό, ψυχαγωγικό τηλεοπτικό σταθμό και την ΕΤ3 ως κανάλι με έμφαση στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό.
Η ΕΤ1 (όπως και το σινεσπόρτ) καταργούνταν επειδή δεν υπήρχε λόγος να συντηρούμε πολλά κανάλια. Ο συχνότητές τους όμως δεν πωλούνταν, παρέμεναν στην ιδιοκτησία της ΕΡΤ. Τα ποιοτικά προγράμματα της ΕΤ1 εντάσσονταν στη ΝΕΤ και την ΕΤ3, με έμφαση σε παιδικά προγράμματα, ποιοτικές ελληνικές παραγωγές, ντοκιμαντέρ και εκπομπές λόγου. Ανάλογες ρυθμίσεις συγχώνευσης προβλέπονταν και για τους ραδιοσταθμούς.
Προβλεπόταν επίσης η ίδρυση Γενικής Διεύθυνσης Πολυμέσων, η πλήρης αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η διακοπή έκδοσης του ζημιογόνου περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση», η καταγραφή-αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ και η αξιολόγηση των εργαζομένων. Το σχέδιο επίσης προέβλεπε ότι το ανταποδοτικό τέλος, που πληρώνουν οι πολίτες για την ΕΡΤ, θα μειωνόταν σημαντικά έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα μιας εξορθολογισμένης εταιρείας.
Το παράδοξο είναι ότι ενώ έχει μειωθεί σημαντικά το κόστοςλειτουργίας της ΕΡΤ δεν έχει γίνει μείωση του ανταποδοτικού τέλους. Ορισμένοι προτείνουν ότι θα πρέπει να καταργηθεί πλήρως το ανταποδοτικό τέλος το οποίο, αν δεν αναπληρωθεί από άλλους φόρους, θα οδηγήσει σε κλείσιμο των δημοσίων ΜΜΕ. Όσο παράλογη είναι η πρόταση αυτή, τόσο παράλογη είναι και η πρόταση όσων επιδιώκουν να μην αλλάξει τίποτα στην ΕΡΤ.
Παράλληλα, η επιτροπή Αλιβιζάτου, εργαζόμενη αμισθί, παρέδωσε το πόρισμά για την αποκρατικοποίηση και την ανεξαρτησία της ΕΡΤ στις αρχές του 2012. Ο τότε υπεύθυνος υπουργός κ. Καψής, προς τιμήν του, κατέθεσε το σχέδιο Αλιβιζάτου στη Βουλή ως έτοιμο νομοσχέδιο ώστε να γίνει νόμος. Όμως τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις (Παπαδήμου, Πικραμμένου και Σαμαρά, τουλάχιστον μέχρι τώρα) το αγνόησαν. Επομένως, το σχέδιο της εξυγίανσης ούτε άρεσε ούτε αρέσει στο πολιτικό σύστημα.
Συνεχίζουμε λοιπόν να έχουμε μια ΕΡΤ υδροκέφαλη, με τακτικότατες απεργίες, που υπάρχει υπέρ των των κομματικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων και προβάλλει προνομιακά την εκάστοτε κυβέρνηση. Τον τελευταίο χρόνο, μάλιστα, έγιναν πολλές προσλήψεις ημετέρων χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια και χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη. Κι ερχόμαστε τώρα, κάτω από τις πιέσεις της τρόικας, να συζητήσουμε για απολύσεις στην ΕΡΤ.
Προφανώς, πρέπει να υπάρξει μείωση προσωπικού και αναδιάταξη των ανθρώπινων πόρων, αλλά το κυρίαρχο πρόβλημα της ΕΡΤ είναι ο κομματισμός και η ανορθολογική της οργάνωση. Η πρόκληση για την κυβέρνηση έγκειται στο να "ξεσκονίσει "την πρόταση νόμου της επιτροπής Αλιβιζάτου και να τη φέρει στη Βουλή. Αν αυτό γίνει, θα αποκτήσουμε μία ανεξάρτητη, εξορθολογισμένη και, τελικά, αξιόπιστη ραδιοτηλεόραση.
Έτσι, η ΕΡΤ θα ξεκολλήσει από τα χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης και θα φτάσει εκείνα που έχουν τα δημόσια κανάλια στην υπόλοιπη Ευρώπη: 40% και 60%. Μπορούν οι κυβερνώντες να το τολμήσουν;

Σχόλια

  1. Δε θα πάρω θέση για την ΕΡΤ, το άρθρο τα λέει μια χαρά, ούτε για την αντισυνταγματικότητα της απόφασης (έχει καταντήσει πια γραφικό). Χτες όμως δεν έκλεισε απλά η δημόσια τηλεόραση / ραδιόφωνο. Η κυβέρνηση φίμωσε τα Μέσα στέλνοντας τα ΜΑΤ να κατεβάσουν τις κεραίες νυχτιάτικα, κόβοντας τηλ/κές γραμμές και λογοκρίνοντας (!!!) μέσω πιέσεων στη Digea άλλα κανάλια (π.χ. 902) που έκαναν αναμετάδοση. Χτες ζήσαμε καταστάσεις Ιράν.

    Ο Σαμαράς κατάφερε με όλα αυτά να ξυπνήσει τα δημοκρατικά αντανακλαστικά μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε λήθαργο. Αν η ΔΗΜΑΡ ενδιαφέρεται να εκφράσει ΑΥΤΗ την κοινωνία ας βγει τώρα μπροστά, η ευκαιρία δύσκολα θα ξαναδοθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εν τω μεταξυ
    "Ερτ : στα 92 εκατ. ευρω η μισθοδοσια των 2.656 εργαζομενων
    10:48 12/6/2013 – Πηγή: Fimotro

    Στα 92 εκατομμύρια ευρώ ανερχόταν για φέτος το κόστος μισθοδοσίας των 2.656 εργαζομένων στην ΕΡΤ, ενώ το σύνολο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού για το 2013 έφτανε τα 205,4 εκατ. ευρώ. Το ανταποδοτικό…
    τέλος, που εισπράττει η δημόσια τηλεόραση μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, κυμαίνεται στα 290 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Μεσος ορος 34.638 ετησιως, οχι και λιγα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως οι 3 αρχηγοί παίζουν τις κουμπάρες; Η εικόνα που βλέπουμε απο μακριά είναι για γέλια και γιά κλάματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαβαστε ανθρωπους που γνωριζουν τα πραγματα:

    “Λυπάμαι για τη δημόσια τηλεόραση, αλλά για ποιά;
    Wed, Jun 12, 2013Τηλεόραση

    Θα ξεκινήσω με κάποιες επισημάνσεις και ξέρω ότι θα δεχτώ διαφωνίες, κριτική, αλλά και ύβρεις (λογικό):
    α) η ΕΡΤ έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να έχει αλλάξει
    β) η ΕΡΤ είχε πάρα πολλούς απαίδευτους, ανίκανους και αργόσχολους εργαζόμενους και αρκετούς πολύ ικανούς και μορφωμένους που έβγαζαν τη δουλειά.
    γ) όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ (πλην ελαχίστων εκατοντάδων που είχαν μπει μέσω ΑΣΕΠ ή διαγωνισμών) είχαν μπει στην εταιρεία με αδιαφανείς διαδικασίες. Επιπλέον έως φέτος, εκατοντάδες συμβασιούχοι μπαινόβγαιναν με επίσης αδιαφανείς συνθήκες, προκειμένου να βγάζουν τη δουλειά που αδυνατούσαν να βγάλουν οι μόνιμοι.
    δ) η ΕΡΤ ουσιαστικά συνδιοικούνταν από τους συνδικαλιστές που επέβαλαν τους κανόνες τους και μπλόκαραν τα προηγούμενα χρόνια τα όποια σχέδια εξυγίανσης γιατί δεν ήθελαν να αλλάξει τίποτα.
    ε) αναίμακτος τρόπος εξυγίανσης δεν υπήρχε εδώ που είχε φτάσει
    η κατάσταση, αλλά αυτός ήταν σίγουρα ο χειρότερος.
    στ) το σύνολο των ευθυνών για το χάλι της ΕΡΤ ανήκει σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και δευτερευόντως στα υπόλοιπα συστημικά κόμματα. Επιπλέον, δεκάδες εργαζόμενοι είχαν στήσει παραμάγαζα εντός της ΕΡΤ (εταιρείες παραγωγής στο όνομα συγγενών, βόλεμα παιδιών και συγγενών μέσω εταιρειών παραγωγής, αργομισθίες, μίζες κλπ)

    Αυτό που με σόκαρε όμως σήμερα είναι η αδυναμία των εργαζομένων της ΕΡΤ την ύστατη ώρα να εκπέμψουν ένα έκτακτο πρόγραμμα με ειρμό, νόημα και ουσία προκειμένου να δείξουν τι πραγματικά είναι η ΕΡΤ και σε τι διαφέρει. Καταλαβαίνω το σοκ και την έκπληξη, αλλά δεν μπορεί -οι συνηθισμένοι εδώ και τόσους μήνες σε κινητοποιήσεις 600 δημοσιογράφοι της ΕΡΤ και 2200 τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι να μην μπόρεσαν να στήσουν μια ομάδα έκτακτης ανάγκης, ώστε να σχεδιάσει και να βγάλει σε πέρας ένα 6ωρο πρόγραμμα αντάξιο της περίστασης. Αντ΄αυτού είδαμε μια άθλια μετάδοση, χωρίς αρχή, μέση και τέλος, γεμάτη αερολογίες και συναισθηματισμούς, αντί επιχειρημάτων, με τεράστια τεχνικά προβλήματα, διακοπές εικόνας και ήχου, κακοφωτισμένα πλάνα, πρόβλημα στις συνδέσεις, αλλαγές παρουσιαστών on air κλπ, εικόνα που έδινε την αίσθηση ασύντακτου ασκεριού σε υποχώρηση, αντί για μια ομάδα υψηλών επαγγελματιών που είναι ταγμένοι στην ενημέρωση ανεξαρτήτως της περίστασης, δικαιώνοντας έτσι τους κακόβουλους.
    Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχασαν τη μοναδική τους ευκαιρία να ξεσηκώσουν τους πολίτες και να πείσουν για τους λόγους που πρέπει να υπάρχει η ΕΡΤ. Δηλαδή,
    - δεν είδαμε το βασικό της πλεονέκτημα. Το γεγονός ότι φτάνει στις εσχατιές της Ελλάδας και τις 5 ηπείρους. Γιατί δεν ακούσαμε τους ανταποκριτές που έχει το κανάλι σε όλη τη χώρα; Γιατί δεν βγήκαν στον τηλεοπτικό αέρα τα 19 περιφερειακά ραδιόφωνα; Γιατί δεν είδαμε δορυφορικές συνδέσεις από τα στούντιο στην Κομοτηνή, στην Πάτρα, στην Πάρο, την Αλεξανδρούπολη, τη Φλώρινα και όπου αλλού είχε στήσει κομματικά μαγαζάκια όλα αυτά τα χρόνια; Που χάθηκαν οι ανταποκριτές σε Κέρκυρα, Ρόδο, Πύργο, Σέρρες, Φλώρινα, Λάρισα, Βόλο, Γιάννενα κλπ; Τι απέγιναν οι μόνιμοι ανταποκριτές εξωτερικού σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Αλεξάνδρεια, Βρυξέλλες, Μονπελιέ (ναι Μονπελιέ!);
    - Γιατί δεν είδαμε τους πολυδιαφημισμένους και ακριβοπληρωμένους αστέρες των εξωτερικών παραγωγών; Που ήταν ο Κούλογλου, ο Βαξεβάνης, ο Αυγερόπουλος, ο Σπύρος Παπαδόπουλος και οι λοιποί όσο ήταν στον αέρα το κανάλι;
    - Γιατί όλοι οι πρώην πρόεδροι, διευθύνοντες και λοιποί δεν βγήκαν να πουν τα προβλήματα και τις δυνατότητες της ΕΡΤ; (Παν-Παν, Στάγκος, Παναγόπουλος, Γαμπρίτσος, Ταγματάρχης, Καλημέρης κλπ;)
    - Γιατί οι τεχνικοί της ΕΡΤ δεν υπερασπίστηκαν τα κέντρα εκπομπής στον Υμηττό και την Πάρνηθα και δεν έστησαν ούτε ενα λινκ για να δώσουν ζωντανή εικόνα από την άφιξη των ΜΑΤ;
    - Γιατί οι μουσικοί της ΕΡΤ δεν κατέβηκαν στο Σύνταγμα να δώσουν συναυλία, ώστε να προσκαλέσουν τον κόσμο να συμπαραταχθεί μαζί τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. (συνεχεια)
    - Που κρύφτηκαν οι ακριβοπληρωμένοι και μη παρουσιαστές της ΕΡΤ; Γιατί χάθηκαν οι τρικομματικά διορισμένοι Κοττάκης, Παπαναγιώτου, Λιάρος, Κουβαράς, Λιάτσος, κλπ; Που κρύφτηκαν οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ – νυν και πρώην βουλευτές ; Καραμανλή, Κοντογιάννης, Κανέλλη, Κουίκ, Πιπιλή, Ευθυμίου, Αράπογλου, Γιαννακά, Ασπραδάκης, Μαυρομάτης, Αγάτσα κλπ;
    - Γιατί δεν εξέπεμψαν από το πρωί απευθείας το Euronews από τις συχνότητες της Ψηφιακής ΕΡΤ; Γιατί δεν προετοιμάστηκαν για εναλλακτικούς τρόπους μετάδοσης;
    - Γιατί αντί των δακρύων των παρουσιαστών, των δηλώσεων των πολιτικάντηδων, τις κραυγές περιθωριακών ομάδων περί Ταχρίρ και χούντας δεν είδαμε μια συζήτηση επιχειρημάτων, μια παρουσίαση του έργου της ΕΡΤ και των δυνατοτήτων της; Γιατί δεν μίλησε ο υπεύθυνος του αρχείου να πει πόσες χιλιάδες ώρες σπάνιου υλικού έχει σώσει; Γιατί δεν βγήκαν οι μουσικοί επιμελητές τους Γ’ προγράμματος να μιλήσουν για το δύσκολο έργο τους, γιατί δεν βγήκαν οι εναερίτες να που πως συντηρούν αναμεταδότες στα 1000 μέτρα υψόμετρο; Γιατί δεν εξήγησε κανείς ότι η ΕΡΤ έχει γεωγραφική κάλυψη 99%; Γιατί δεν μίλησε κανείς για τα μουσικά σύνολα, τον Φιλία, την ιστοσελίδα; Γιατί δεν εξήγησε κανείς ότι τώρα πια δεν θα υπάρχουν εκπομπές όπως το Ουράνιο τόξο, το μικροφίλμ, οι Αληθινές ιστορίες, η μετάδοση της λειτουργίας; Γιατί δεν εξήγησε κανείς τις υποχρεώσεις της ΕΡΤ απέναντι στα κόμματα και την κυβέρνηση και πόσες χιλιάδες ώρες προγράμματος παρείχε δωρεάν και αφειδώς στα ιδιωτικά κανάλια;
    Άλλη μια χαμένη ευκαιρία. Αν το καλύτερο της ΕΡΤ είναι αυτό που είδα τις τελευταίες ώρες, ίσως καλύτερα που τέλειωσε εδώ.
    Αν τέλειωσε… Και αν αυτό που ανοίξει δεν είναι μια μικρογραφία της σημερινής ΕΡΤ.
    Α, για την ιστορία. Μια υπενθύμιση. Τα τελευταία ρουσφέτια που οδήγησαν εδώ ήταν οι διορισμοί από τη ΝΔ του γυμναστή κ. Καμπανέλη, της ευβοιώτισσας κ. Ρέτσα,, από το ΠΑΣΟΚ του πολιτευτή κ. Λιάρου και του προέδρου κ. Τέλλη, από τη ΔΗΜΑΡ του κ. Σπυρόπουλου και του κ. Μπράμου, μεταξύ άλλων…”

    http://www.mediablog.gr/archives/14688

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω έχεις λάθος "αφώτιστε"! Τα περισσότερα απο αυτά που γράφεις για την προσφορά της ΕΡΤ τα έδειξαν σε κάποια φάση. Το προβληματικό της στάσης τους είναι ότι τον περισσότερο χρόνο παίζανε σαν παπαγαλάκια συριζα - ανταρσυα, χάνοντας τη συμπαράσταση όλων των άλλων.
      Μπάμπης, Καλαμάτα

      Διαγραφή
  6. Ηρθε απο συναδελφο δεξιο με το email

    -Υπογράφουμε και διαδίδουμε

    Stop the shutdown of Public Television in Greece!

    http://www.avaaz.org/en/petition/Stop_the_shutdown_of_Public_Television_in_Greece/?aMZqFdb

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΥΓ Το εχω ηδη προωθησει σε πολλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία