ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013

Τι το ήθελες το Σύνταγμα, μεγάλε


Θανάσης Σκόκος από protagon
Στην πολιτική και στη ζωή γενικότερα, εκτός από ικανότητες, θα πρέπει να έχεις και λίγο τύχη. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ικανός και η τύχη του έχει χαμογελάσει αρκετές φορές. Για αυτό άλλωστε, αυτός και ο συνασπισμός που ηγείται, αποκόμισαν τεράστια πολιτικά οφέλη κερδοσκοπώντας από το οικονομικό και πολιτικό δράμα των τελευταίων χρόνων.
Η παρούσα κορύφωση της κυβερνητικής κρίσης, λόγω ΕΡΤ, πίστευε ότι του έδινε μια ακόμη ευκαιρία, αφενός να ξεπεράσει το πολύμηνο δημοσκοπικό βάλτωμα και κάμψη και αφετέρου να καταφέρει να μετατρέψει με λιγότερες τριβές την πολιτική συνομοσπονδία της οποίας ηγείται, σε ένα πιο ομοιογενές, τυπικά τουλάχιστον, μόρφωμα. Και όχι μόνον αυτά. Η πιθανή διάλυση του δυσλειτουργικού κυβερνητικού συνασπισμού, τον έκανε να οσμίζεται «νέα υψηλά» και διέγειραν το ένστικτό του για μια θεαματικότερη πολιτική κερδοσκοπία. Εκλογές με στραπατσαρισμένους αντιπάλους και πρώτο κόμμα!
Η προγραμματισμένη ανοιχτή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα έμοιαζε να είναι μια θεόπεμπτη συνωμοσία καλοτυχίας, ώστε να ξεκινήσει δυναμικά τη νέα αυτή έφοδο. Την ίδια στιγμή, λίγα μέτρα πιο πάνω, οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα έσπαγαν ο ένας το κεφάλι του άλλου.
Του πήγαν όμως λίγο στραβά τα πράγματα του Αλέξη χθες βράδυ. Η συγκέντρωση δεν ήταν μια λαοσύναξη καταγγελίας και ανατροπής, αλλά μια αχαμνή κομματική σύναξη. Το χειρότερο, η προετοιμασμένη, για άλλου είδους και παλμού συγκέντρωσης, επιθετική ομιλία του («Τελειώσατε, καληνύχτα, κύριε Σαμαρά, ο λαός μίλησε απόψε, η πλατεία Συντάγματος στέλνει μήνυμα ανατροπής» και άλλα παρόμοια), ο μεγαλομανής αυτοπροσδιορισμός του ως πολιτικού κληρονόμου των γεγονότων του 1964,1974,1981, μάλλον θα προκάλεσαν αμήχανα χαμόγελα σε πολλούς οπαδούς του και έδωσαν λαβή για ειρωνικά σχόλια. Το «Τσιπρανδρέου» είναι ένα από τα πιο δημοφιλή. Πιστεύω, επειδή τον θεωρώ έξυπνο πολιτικό, ότι αν μπορούσε θα την άλλαζε.
Αν, όπως λένε οι σύγχρονοι «αναλυτές» των πολιτικών πραγμάτων, το twitter και τα σχόλιά του είναι ένας αξιόπιστος δείκτης της απήχησης μιας πολιτικής ενέργειας, τότε η παραπάνω εικόνα επιβεβαιώνεται πλήρως. Δεν μιλάω μόνον για το πλήθος των σαρκαστικών και ειρωνικών σχολίων που, στο κάτω-κάτω, προέρχονται από πολιτικούς αντιπάλους, αλλά κυρίως, για τη σχεδόν απόλυτη σιγή των υποστηρικτών του. Στο τέλος ήρθε και η επικαιρότητα με τα αποτελέσματα της συνάντησης των τριών αρχηγών και της απόφασης του ΣτΕ για την ΕΡΤ που απώθησαν τη φιλόδοξη συγκέντρωση στις γωνιές της επικαιρότητας. Βεβαίως η κρίση δεν έχει περάσει, αλλά τα πράγματα φαίνεται να είναι λίγο διαφορετικά από χθες.
Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του να δώσουν διάφορες ανώδυνες εξηγήσεις για τη χθεσινή αναιμική συγκέντρωσή τους. Την «ατυχή συγκυρία» (που αρχικά φαινόταν ευτυχής) για παράδειγμα ή το «μούδιασμα και τον φόβο του κόσμου», όπως έχουν ξαναπεί. Εγώ θέλω να πιστεύω σε κάτι διαφορετικό. Ότι οι οδυνηρές μας εμπειρίες μας απομακρύνουν, αργά αλλά σταθερά, από την αχαλίνωτη δημαγωγία.

13 σχόλια:

 1. http://left.gr/news/alexis-tsipras-apo-syntagma-k-samara-teleiosate-o-hronos-tis-trikommatikis-teleiose-i

  Εδώ η χθεσινή ομιλία Τσίπρα.
  Ούτε μια φορά η λέξη εκλογές!!

  ΚΨ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ένας πολιτικός που ποντάρει στο μεσαίο χώρο μιας συντηρητικής χώρας και ονομάζει το παιδί του Ορφέα Ερνέστο (!) σε τελετή ονοματοδότησης δε μπορεί να είναι έξυπνος. Εκτός και αν ο Τσίπρας δε θέλει εκλογές και αλλάζει έτσι την ατζέντα! Τώρα ο κόσμος θα συζητάει "φαντάζεσαι να γίνουν πρόωρες εκλογές και να τις κερδίσει ο μπαμπάς του Τσε";

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @ kostas Ramantas: Εγραψες!!


   Αλικη

   Διαγραφή
 3. “Δηθεν ανανηψασα και μετανοημενη” αρσενικη Μαγδαληνη της αριστερης κονομας στο βαθυ ΤΕΕ.
  Αν αυτο το κειμενο δεν ειναι μνημειο υποκρισιας και ...πατροκτονιας (ως υπεθυνος διαφωτισης πολλων "κινιτοπουλων" - νυν ΣΥΡΙΖΑ) τοτε τι ειναι;

  Αφωτιστος Φιλελλην

  ΥΓ “Σκόκος Θανάσης (ΕΜΠ), ΑντιΕΦΕΕ, αργότερα ΠΣΚ, κεντρικό στέλεχος της ΚΝΕ και μετά του ΚΚΕ, ιδιαίτερα ενεργός συνδικαλιστικά στον χώρο των μηχανικών. Διετέλεσε πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ.”

  http://math-telos-agras.pblogs.gr/2010/11/poioi-htan-sto-polytehneio-kai-poioi-to-antallaxan-me-axiwmata-3.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πάνος Θεοδωρίδης
  Ο ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΕΝ ΤΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ

  Άστοχα πράγματα και κινδυνώδη.
  Οι έπαινοι για των συμμάχων τα ιδεώδη.

  Η πατριδοπατρίς κ’ η επισκέψεις στους βωμους
  των βολικών. Οι ενθουσιασμοί για τους αρχαίους εθνικους.

  Με τον Βαγγέλην η συχνές συνομιλίες.
  Του φιλοσόφου — του άλλωστε δεινού — Φωτίου η θεωρίες.

  Και να το αποτέλεσμα. Ο Φαήλος δείχνει ανησυχία
  μεγάλην. Ο Μουρούτης έχει κάποιαν υποψία.

  A οι συμβουλεύσαντες δεν ήσαν διόλου συνετοί.
  Παρέγινε — λέγει ο Χρύσανθος— η ιστορία αυτή,

  και πρέπει εξ άπαντος να παύσει ο θόρυβός της.—
  Ο Αντώνιος πηγαίνει πάλιν ως Αγιος Σώστης

  στην συστημικήν έποψιν της πρωθυπουργίας
  όπου μεγαλοφώνως και μετ’ ευλαβείας

  πολλής τες γραφές περι την ΕΡΤ διαβάζει,
  και την ποιητικήν του ευσέβεια ο λαός θαυμάζει.

  (παράφρασις ενός στιχηρου γιά τον Ιουλιανό του Καβάφη)

  Αφωτιστος Φιλελλην (για την ανατιγραφη) απο
  http://panosz.wordpress.com/2013/06/18/ndsok_rimad-45/#comment-185508

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γιατί δεν κάνει μιά συγκέντρωση η ΔΗΜΑΡ να γελάσει κάθε πικραμένος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η ΔΗΜΑΡ απευθύνεται σε άλλο κοινό και ως εκ τούτου δεν έχει λόγους να μαζεύει τον κόσμο της στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Σαφώς και θα είχε λιγότερους. Εξάλλου έχει και μικρότερο ποσοστό. παρήλθον οι χρόνοι των συγκεντρώσεων. Είναι ο καιρός των προτάσεων. Εχει ο ΣΥΡΙΖΑ;

   Διαγραφή
 6. Λεωνίδα, μη βρείς άρθρο ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως το αναρτάς. Μπράβο σου. Ευτυχώς που υπάρχεις εσύ και η ΔΗΜΑΡ και κυβερνάτε αυτή τη χώρα.Όσο είσαστε εσείς στη κυβέρνηση εγώ προσωπικά δεν φοβάμαι τίποτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Na φοβάσαι και να τρέμεις γιατί η κοινή λογική είναι δυσευρετη στη χώρα αυτή. Κάνεις όμως λάθος σπανίως αναρτώ άρθρα που τη λένε στον Τσίπρα. Αλλά στη φάση, αυτή θάπρεπε να είναι λιγότερο δημαγωγός το θέμα δεν προσφέρεται. Υπάρχουν τόσα άλλα να κάνει κριτική στην κυβέρνηση και τα άλλα είναι οι μεταρρυθμίσεις που δεν γίνονται όπως θάπρεπε. Ασε που δεν είχε και κόσμο ανάλογο με το ύφος της επίθεση που εξαπέλυσε. Χρειάζεται μέτρο αλλά ο νέος δεν το έχει γιαυτό και μόνο θα χάνει. Η αντιμνημονικαή φάση έχει περάσει απαιτούνται προτάσεις που δεν τις έχει. Δεν θέλει να τις έχει. Γιατί είναι η παλιά Αριστερά που επιδιώκει την καταστροφή και όχι τη μεταρρύθμιση. Λογικό αλλά δε βγάζει πουθενά. Το σοσιαλιστικό όνειρο δεν το βλέπει η πλειοψηφία.

   Διαγραφή
 7. http://orthografos.blogspot.gr/2013/06/blog-post_3503.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. http://orthografos.blogspot.gr/2013/06/blog-post_3503.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Οι μεταρρυθμίσεις για να είναι πραγματικές απαιτούν ταυτόχρονη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος. Η ΔΗΜΑΡ τι είδους μεταρρυθμίσεις προωθεί απέναντι στον κυρίαρχο ηγεμονικό λόγο και τις αυταρχικές πολιτικές; Σαφώς, και δε χρειάζεται μια συγκέντρωση ακόμη από τη ΔΗΜΑΡ, αλλά τουλάχιστον ας κατεβεί λίγο στην κοινωνία.

  Σ.Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δυστυχώς το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΔΗΜΑΡ στην πράξη είναι αναιμικό.

   Διαγραφή