Τουρκία:Οι εξελίξεις και το περιεχόμενό τους


του Μιχάλη Γ.Τριανταφυλλίδη

Τα γεγονότα στην Τουρκία εξελίσσονται με τρόπο σταθερό και με προσπάθειες, κυρίως από την Κυβερνητική πλευρά, να συμμαζευτεί η κατάσταση, πριν την επάνοδο του Ερντογάν από το ταξίδι στο Μαγκρεμπ.

Εδώ να σημειώσουμε παρενθετικά ότι με μιαν άγαρμπη παρέμβαση που απαντήθηκε σκληρά από του Μουσουλμάνους αδερφούς
πήρε ένα καλό μάθημα η Τούρκικη διπλωματία, για το οποίο μάλιστα ο Νταβούτογλου που έφερε την κύρια ευθύνη, δημόσια παραδέχτηκε, πως ήταν λάθος.

Χθες επισκέφτηκε τον Γκιούλ, ο Κιλιζτζάρογλου αρχηγός του CHP και βγήκε αρκετά συμμαζεμένος στις δηλώσεις του αμέσως μετά, μιλώντας για στήριξη μεν αλλά όχι και ταύτιση με τους διαδηλωτές.
Όπως επίσης κατάπιε την απαίτηση για εκλογές, δηλώνοντας ότι τα θέματα όλα πρέπει να συζητηθούν στην Εθνοσυνέλευση και να αναθεωρηθούν ορισμένες αποφάσεις του Ερντογάν.

Πρωί, πρωί ο Μπουλέντ Αριντς, Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και του κόμματος, φανατικότερος Μουσουλμάνος από τον Πρωθυπουργό του, δήλωσε ότι ήταν τεράστιο λάθος η βίαιη συμπεριφορά της Αστυνομίας και οτι πρέπει να ζητηθούν και ευθύνες.
Μάλιστα δήλωσε ότι θα πρέπει να δούμε απ’ την αρχή μερικά πράγματα.
Απλώς  θα είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πως ο Μπουλέντ Αρίντς, βουλευτής από τη Μανίσα, επειδή ακριβώς με δηλώσεις του φάνηκε στον «Πασά» ολίγον αλαζών, έχασε τη σιγουριά του και μετακινήθηκε στη Μπούρσα και παρά το ότι έχει χρησθεί Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και του κόμματος, έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τον Πρωθυπουργό και τη συμπεριφορά του αυτή.

Και ο Γκιούλ, επίσης, πολύ φανατικότερος από τον Ερντογάν στις απόψεις του για το Ισλάμ στην πολιτική και ιδίως στην καθημερινότητα της Τουρκίας, βλέποντας την κατάσταση μίλησε για λάθη εκατέρωθεν που πρέπει να διορθωθούν. Δίνει μ αυτόν τον τρόπο την άμεση εντύπωση ότι δεν είναι ταυτισμένος και ότι η μουσουλμανική ατζέντα του Πρωθυπουργού μάλλον δεν πέρασε κι από την έγκριση του.

Μη χαίρονται και χοροπηδάνε αυτοί που δεν ξέρουν πώς να ερμηνεύσουν τα γεγονότα, βλέποντας διασπάσεις και άλλα φαιδρά.

Ούτε αποδυνάμωση του Ερντογάν.

Είναι προφανές όμως ότι το παιχνίδι για να χωνευθούν μία σειρά από σημαντικές αλλαγές στην Τούρκικη καθημερινότητα, όπως είναι το κλείσιμο του Κουρδικού. μέσα σε ένα απόγευμα, χωρίς να ρωτηθεί κανείς, και η αντίρρηση των Φετουλάχ Γκιουλέν, που γιαυτούς η συντριβή των κούρδων, ήταν ιερός σκοπός, δημιουργούν προβλήματα.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η Zaman του ομίλου Ντογούς, 100% Φετουλάχ Γκιουλέν, δήλωσε δημοσίως ότι σταματά τη συνδρομή με το κρατικό πρακτορείο Ανατολού, σήμερα το μεσημέρι.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι σήμερα εμφανίσθηκε η πρώτη προβοκάτσια όσον αφορά το Κουρδικό.
Και μιλάμε για πυρά μεταξύ δυνάμεων του Στρατού και ομάδων του ΡΚΚ.
Φυσικά δεν είναι κανείς σε θέση να επιβεβαιώσει πόσο του Στρατού ήταν και πόσο του ΡΚΚ.

Θα επιμείνω χωρίς να φοβάμαι μήπως και γίνεται κουραστικό, ότι αυτή τη στιγμή ένα βασικό στοίχημα για την Τούρκική πραγματικότητα είναι το να ξαναμπεί η Ευρωπαϊκή ατζέντα στην ημερήσια διάταξη και να λειτουργήσει και πάλι με τρόπο πειστικό, ο διάλογος που απαιτούν τα μεσαία στρώματα στην Τουρκία, για έναν σαφή κοσμοπολιτικό προσανατολισμό της χώρας και την αποφυγή εκπτώσεων στα θέματα του προσανατολισμού.

Ο πρώτος βουλευτής που παραβρέθηκε στα γεγονότα της Πόλης, ο Σουραγιά Ερντέμ, και μάλιστα από την πρώτη στιγμή δήλωσε τη συμπαράστασή του, Αραβικής καταγωγής και όχι Κούρδος, δήλωσε  κι αυτός την ανάγκη για εθνική συνεννόηση που τη θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέλιξη της δημοκρατίας.

Μία πρωτοβουλία επομένως που θα ανοίξει τους ορίζοντες για μιάν ευρύτερη  συνεννόηση τώρα, είναι απολύτως απαραίτητη και πολύ πιο χρήσιμη από το οποιοδήποτε ερζάτς ζεμπέκικο ή ανόητη δήθεν κουμπαριά, που για τους γνωρίζοντες αντιλαμβάνονται το ότι δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο ούτε είναι κάτι σημαντικό.

Και την πρωτοβουλία αυτή καλούμαστε να την πάρουμε άμεσα όσοι πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή προοπτική και το μέλλον της Ένωσης, ΤΩΡΑ.

Και είμαι σίγουρος ότι ξεκινάμε.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία