Πάμε πίσω στην παλιά Ελλάδα


του Λεωνίδα Καστανά

Ορυχεία θέλετε;

Όχι, μακριά από μας αυτά τα πράγματα. Σκόνη, χημικά, μόλυνση, φορτηγά να πηγαινοέρχονται, θα κοπούν και τα δέντρα, θα φύγουν οι μέλισσες, θα γίνει η περιοχή χάλια. Έχουμε και κάτι ενοικιαζόμενα, ποιος θα ξανάρθει εδώ; Άσε που αυτές οι δουλειές γίνονται με κάτι ύποπτες συμβάσεις για να κονομάνε οι μπομπολαίοι και οι πολιτικοί. Δεν υπάρχει περίπτωση, θα αγωνιστούμε για να μείνει ο τόπος μας καθαρός.

Καλώς.
Τουρισμό θέλετε;

Τουρισμό εμ βέβαια θέλουμε, αλλά τι τουρισμό; Εκείνον που ξέρουμε, κάτι rooms to let της συμφοράς, 150 ευρουδάκια τη βραδιά χωρίς απόδειξη, κάτι ψευτομουσακάδες κατευθείαν από το σκουπιδοντενεκέ, να χτίζει ο καθένας μας όπου θέλει και ότι θέλει, με όσους ορόφους θέλει στα γρήγορα και στα μουλωχτά και το λάδι να ρέει άφθονο. Δουλεύεις 2 μήνες, κάθεσαι τους υπόλοιπους. Αν εννοείς τουρισμό, νάρθει εδώ κανένας μεγάλος, να πάρει τη γη μας, να σηκώσει τίποτα τεράστια ξενοδοχεία, να φτιάξει μαρίνες, να χαλάσει το τοπίο, να διώξει τα πουλιά και να μας πάρει όλους υπαλλήλους του, όχι, μακριά από μας αυτά τα πράγματα.

Καλώς
Επιστροφή στην αγροτική παραγωγή θέλετε;

Και βέβαια θέλουμε, αλλά τι παραγωγή; Εκείνη που ξέρουμε, την παραδοσιακή. Επιδοτούμενη παράγεις - δεν παράγεις, με τον ΕΛΓΑ να σε αποζημιώνει βρέξει - χιονίσει,  νάχουμε τα πάντα όλα αφορολόγητα, το πετρέλαιο, τα νοίκια της γης, τις πωλήσεις και νάρχεται το κράτος να μας παίρνει την παραγωγή από το χωράφι και να την εξάγει γιατί εμείς δεν προλαβαίνουμε, έχουμε να παρακολουθούμε την ελιά να μεγαλώνει και αυτό μας παίρνει χρόνο. Αν εννοείς να φτιάξουμε ομάδες παραγωγών, να συνεργαζόμαστε γεωργοί και κτηνοτρόφοι, όπως κάνουν οι κουτόφραγκοι, να έρθουν εδώ γεωπόνοι να μας συμβουλέψουν και να τους ακούσουμε, να αλλάξουμε τις καλλιέργειες που δούλευαν οι προ παππούδες μας, να αποκτήσουμε βιβλία και στοιχεία, όχι φίλε μου. Σε τέτοια παραγωγή εμείς δεν πάμε. Γιατί εδώ παρακάτω είναι που πολέμησαν οι πρόγονοί μας, έλα να σου δείξω, για νάμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι να κάνουμε, ότι θέλουμε και να μας πληρώνουν και από πάνω. Και να σου πω, ξέρεις καθόλου αυτήν την ιστορία με τα φωτοβολταϊκά; Έχω κάτι χωραφάκια και γω κουράστηκα πια………..

Καλώς
Επενδύσεις θέλετε;

Και βέβαια θέλουμε αλλά όχι ιδιωτικές και κυρίως όχι ξένες, γιατί αυτοί είναι όλοι κερδοσκόποι που έρχονται να μας πιουν το αίμα, κινέζους θέλουν να μας κάνουνε. Για κοίτα τι πάθανε αυτοί στο λιμάνι με την Cosco. Δουλεύουνε σα σκλάβοι. Ενώ παλιά, ήτανε στο κρεβάτι τους και γράφανε υπερωρίες. Πάνε αυτά τα χάσαμε. Θέλουμε εκείνες τις ωραίες κρατικές επενδύσεις που έκανε ο Αντρέας και τα παιδιά του. Ξέρεις τώρα εσύ, εκείνες με τους 16 μισθούς, τα επιδόματα, το αραλίκι, το συνδικαλιστή να βήχει και ο υπουργός να βαράει προσοχή, να κατεβάζουμε τους διακόπτες και να νεκρώνει η χώρα, να μπορούμε να διορίζουμε και τις γυναίκες μας και τα παιδιά μας, να μας επιδοτεί το κράτος τα ταμεία, γιατί φίλε μου, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη.

Καλώς
Δημόσια διοίκηση θέλετε;

Και βέβαια θέλουμε. Μεταξύ μας, μόνο δημόσια διοίκηση θέλουμε. Αλλά όχι εκείνη που σε κάνει δούλο του πολίτη, του κάθε περίεργου που θέλει να εξυπηρετηθεί εδώ και τώρα, να πάρει αμέσως το χαρτί του και να φύγει. Όχι εκείνη που θέλεις δίωρη γραπτή άδεια για να πεταχτείς κάπου έξω, να κάνεις τις δουλειές σου βρε αδερφέ και νάχεις τον προϊστάμενο να σε αξιολογεί και να πρέπει να στέκεσαι σούζα και να φοβάσαι μη χάσεις τη δουλειά σου. Εμείς θέλουμε τη δημόσια διοίκηση που ξέραμε, αυτή που τόσα χρόνια είχαμε και ήμασταν ευτυχισμένοι. Να χωνόμαστε μέσω του κόμματος και όχι μ’ αυτές τις μαλακίες του ΑΣΕΠ και να παίρνουμε σύνταξη στα 50. Να ερχόμαστε και να φεύγουμε όποτε θέλουμε, γιατί άνθρωποι είμαστε, κάτι μας συμβαίνει και τους ρυθμούς της δουλειάς εμείς να τους κανονίζουμε παρέα με τους συνδικαλιστές μας. Και να εξυπηρετούμε τους πολίτες, δε λέμε, αλλά όχι και τσάμπα, γιατί μ’ ένα μισθό πώς να τα βγάλεις πέρα με τόση ακρίβεια. Και διορισμοί να γίνονται αβέρτα, για νάμαστε πολλοί να μοιράζουμε τη δουλίτσα, και οργανισμοί να ιδρύονται και υπηρεσίες και γραμματείες και ΜΚΟ για να δουλεύει ο κόσμος. Δεν είμαστε μοναχοφάηδες, σκεφτόμαστε και τους άλλους. Α και πήγα να το ξεχάσω. Και να καπνίζουμε ρε φίλε, να καπνίζουμε, γιατί χωρίς ένα τσιγάρο στο γραφείο πώς να αντέξεις το 6ωρο;     

Καλώς
Αλλά τάχετε πει σε κανέναν όλα αυτά; Υπάρχει ένας πολιτικός, ένα κόμμα, κάποιος τέλος πάντων, που να έχει ακούσει τη φωνή σας, να έχει μελετήσει τα αιτήματά σας και να είναι πρόθυμος να σας στηρίξει;

Να σου πω. Παλιά, δεν είχαμε παράπονο, όπου και να τα λέγαμε μας ακούγανε. Εντάξει έπρεπε να πιέσουμε καμιά φορά, αλλά η δουλειά γινότανε. Τα καταφέρναμε. Και μεις  κάθε που γινόντουσαν εκλογές ξέραμε που το ρίχναμε.  Αλλά σήμερα, τι πάθανε βρε παιδάκι μου οι δικοί μας; Μας λένε κάτι για κρίση και ΔΝΤ και για κάποιον Τόμσεν και ότι το μοντέλο αυτό τελείωσε και δεν το βγάζει πια η εταιρία. Καταστραφήκαμε. Μονάχα ένα παλικάρι μας στέκεται. Να δεις τι ωραία που μας τα λέει. Χτες που είχε πάει στα βόρεια είπε ότι είμαστε όμηροι της εταιρίας; των κακών; της ζωής; δεν θυμάμαι ακριβώς, αλλά είπε ότι είμαστε όμηροι και θα μας απελευθερώσει μόλις ο λαός πάρει την τύχη στα χέρια του. Και τους άλλους τους παλιούς, τους πρώην δικούς μας, αυτούς που μας προδώσανε θα τους χώσει μέσα. Αμήν και πότε βρε παιδάκι μου. Άκου τι είπε…. θα μας απελευθερώσει.

Καλώς
Σας είπε κανένα σχέδιο, για το πως και που θα βρει τα λεφτά;

Τι σχέδιο ρε φίλε; Τι να το κάνει το σχέδιο αυτό το παλικάρι; Έχει τα νιάτα του, την ομορφιά του. Θα γίνει πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ευρώπης λένε. Ποια Ευρώπης για πρόεδρος του κόσμου πάει. Άμα είσαι επάνω, ότι θέλεις κάνεις μεγάλεεε. Ανοίγεις τις κάνουλες και δροσίζεται ο κοσμάκης. Λεφτά υπάρχουν, αρκεί να το θέλεις. Και το παλικάρι αυτό, το θέλει, το βλέπω στα μάτια του. Τον πονάει τον τόπο. Θέλει να φτιάξει μια άλλη Ελλάδα.

Καλώς
Σας είπε ποια Ελλάδα θέλει ακριβώς;

Και βέβαια μας είπε, την παλιά, αυτήν που ξέραμε.


Σχόλια

  1. Ζει απο την γη του,ιδιοκτητης ιδιωτικου δασους. Πωλει φελλο, ξυλα για καυσοξυλα κια ευκαλυπτο για χαρτι, κουκουναρια.
    Αυτα ειδα σε ντοκυμανταιρ στην ΝΕΤ. Οχι στην Υπανακτυκτη Β. Αφρικη, αλλα στην Καταλωνια, Ισπανια.
    Και στο εργαστηριο ενος εργοστασιου φελλου καταφεραν να απομακρυνουν μια οσμηρη φαινολη , στην οποια οφειλεται η χαρακτηριστικη οσμη. Ετσι τα πωματα απο πλαστικο ή αλουμινιο δεν μπορεσαν να αντικαταστησουν τα πωματα φελλου και το εργοστασιο συνεχιζει να λειτουργει και να εξαγει.


    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Leo συγχαρητηρια!! Ποτε θα επισκευασουμε την παλια Ελλαδα, επιτελους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι πολυ δυσκολο να θες μια νεα Ελλαδα, που προς το παρον κανεις δεν μπορει να σου περιγραψει με εναργεια, οταν μαλιστα η πορεια προς αυτην τη νεα Ελλαδα εχει μονο δυστυχια προσφερει και τα οποια θετικα αποτελεσματα μοιαζουν μηδαμινα.

    υγ. ενταξει, το κακο θα αποτραπει, δε θα δουμε μαλλον αυτο το παλικαρι πρωθυπουργο, με ανεργια 27%, μπορει να δουμε κανενα αγορι απο τη Χ.Α. και τους φιλους του απο τη ΝΔ στα κυβερνητικα εδρανα. Τουλαχιστον θα εχουμε την ικανοποιηση οτι νικησαμε τον "αριστερισμο"

    δ.β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είν΄ο λαός που μίλησε μέσ'απ'το γραφτό σου, δάσκαλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειναι πολυ δυσκολο να θες μια νεα Ελλαδα, που προς το παρον κανεις δεν μπορει να σου περιγραψει με εναργεια, οταν μαλιστα η πορεια προς αυτην τη νεα Ελλαδα εχει μονο δυστυχια προσφερει και τα οποια θετικα αποτελεσματα μοιαζουν μηδαμινα.

    υγ. ενταξει, το κακο θα αποτραπει, δε θα δουμε μαλλον αυτο το παλικαρι πρωθυπουργο, με ανεργια 27%, μπορει να δουμε κανενα αγορι απο τη Χ.Α. και τους φιλους του απο τη ΝΔ στα κυβερνητικα εδρανα. Τουλαχιστον θα εχουμε την ικανοποιηση οτι νικησαμε τον "αριστερισμο"

    δ.β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΠοιος θέλει φίλε δβ να μη δει τη ΧΑ στην εξουσία καλά θα κάνει να συνεργαστεί με τους υπόλοιπους και να τη στείλει στον αγύριστο. Βλέπε το απόφθεγμα των ημερών. Αλλά βλέπει ότι δεν το κάνει. Και όποιος θέλει να πάει τη χώρα Αριστερά ( εγώ θέλω) ας φροντίσει ως αριστερά να έχει ΑΠΟΨΗ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ και ΛΥΣΕΙΣ. Εγώ ένα τιποτένιο Blog σε ότι με αφορά δηλαδή την ΠΑιδεία έχω και ψάξε να τις βρεις στα κείμενά μου. Ολόκληρα όμως κόμματα δεν έχουν παρά τα αναμασήματα περί δημοκρατικής Παιδείας και άλλα τέτοια ανύπαρκτα. ¨οταν η ΑΡΙΣΤΕΡΑ βρει το δρόμο προς την πραγματικότητα τότε θα συζητήσουμε επί του συγκεκριμένου. Ως τότε θα κάνουμε παλώς πλάκα, όπως στο κειμενάκι που σκάρωσα. Μια πλάκα ωφέλιμη νομίζω γιατί δίνει ευκαιρίες για διάλογο

      Διαγραφή
  5. Leo, το καράβι δεν έφυγε ποτέ από την παλιά Ελλάδα. Ήταν σάπιο. Και δεν υπήρχαν πιά καπετάνιοι, ήταν όλοι ανεπάγγελτοι επιδοτούμενοι.

    Αλήθεια, τι γίνεται στην Ανάβρα; Is it for real?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάκη καλημέρα: Ανάβρα; Ενα χωριό πρότυπο, αλλά δεν είναι τωρινό είναι εδώ και χρόνια.

      Διαγραφή
  6. Εξαιρετικό!!


    Αλικη


    ΥΓ: Με στενοχωρεις, όμως. Ξεχνάς ότι είμαστε έθνος αναδελφον´´.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Λεωνίδα,
    όλοι ή τουλάχιστον οι σοβαροί και κάπως σκεπτόμενοι άνθρωποι, οι οποίοι πίστεψέ με είναι πολλοί τόσο στην Αθήνα όσο και στην ''ανιαρή, στατική και νωχελική επαρχία'', έχουν μεταξύ άλλων συνειδητοποιήσει και αποδεχθεί τις ευθύνες τους, τα κακώς κείμενα, τις λάθος νοοτροπίες και τις καταστροφικές τακτικές που ακολουθήθηκαν τόσο από τους ίδιους όσο και από τις κυβερνήσεις που επέλεξαν, κατά τα έρμα αυτά χρόνια της ''πολιτικής ελευθερίας και σταθερότητας'' στη χώρα (πες το και μεταπολίτευση). Κείμενα όμως σαν αυτό τόσο ισοπεδωτικά, μονομερή και συνεπώς άδικα για ένα σημαντικό -και ποσοστιαία- κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας δεν βοηθούν και ούτε περιγράφουν την πραγματικότητα σφαιρικά. Kαι ποιά είναι αυτή η πραγματικότητα? Το γεγονός ότι η κυβέρνηση πεισματικά προσπαθεί να διορθώσει τα εγκλήματα με νέα εγκλήματα. Αυτά που επισημαίνεις με τόσο χλευασμό όντως αποτελούσαν και αποτελούν σε μικρότερο - ελπίζω- βαθμό την κυρίαρχη τάση για την ελληνική κοινωνία, δημόσια διοίκηση κλπ αλλά - μεταξύ μας τώρα- μια χαρά την υπηρέτησαν τα καμάρια της σημερινής κυβέρνησης και τα ....άλλα καμάρια της wanna be κυβέρνησης. Πες μου λοιπόν πώς αυτά τα καμάρια θα αλλάξουν το σκηνικό? Με συμβάσεις αποικιοκρατικού τύπου? Με σχεδιασμό ανάπτυξης της δεκαετίας του '60? Με τις επενδύσεις που ''ψώνισε'' ο πρωθυπουργός μας στην Κίνα? Με τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας να φεύγουν αηδιασμένα όχι μόνο επειδή δεν έχουν να ζήσουν αλλά και επειδή θέλουν να τους επιβάλλουν μια ανάπτυξη τόσο παρωχημένη, οπισθοδρομική, αντιεπιστημονική, καταστροφική για το περιβάλλον, χυδαία για το κοινωνικό σύνολο? Με τις παγίδες που κρύβουν οι άπειροι νέοι νόμοι για την εγχώρια παραγωγικότητα, επιχειρηματικότητα, καινοτομία, επιστημονική προσέγγιση των προβλημάτων?
    Δυστυχώς τα γεγονότα σας έχουν ξεπεράσει!
    Όταν λοιπόν τόσο εύγλωττα κατακεραυνώνει κανείς αυτό τον κακό λαό με απώτερο στόχο τον πολιτικό αντίπαλο, νομίζω ότι το πιο έντιμο θα ήταν να αναφέρει και τις εναλλακτικές που του προτείνονται, την ενημέρωση και πληροφόρηση που δεν του παρέχεται, τις σύγχρονες προοπτικές και τάσεις που πεισματικά δεν πριμοδοτούνται , δεν εξετάζονται και δεν προβάλλονται από το πολιτικό σύστημα ως λύσεις είτε λόγω άγνοιας, οπισθοδρομικότητας και αγραμματοσύνης είτε λόγω πολιτικού επαρχιωτισμού και κομπλεξισμού (δεν θα μιλήσω για διεθνή συμφέροντα γιατί ...φυσικά και δεν υπάρχουν!).
    Συγνώμη αν μακρηγορώ, αλλά ως επιστήμονας και πολίτης δεν μπορώ να μην υπερασπιστώ, έστω και απλοϊκά, την αναγκαιότητα για αντικειμενικότητα και σφαιρικότητα των αναλύσεων μιας τόσο σύνθετης και κρίσιμης κατάστασης για όλους μας, καθώς και το πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που στωικά υπομένει όλα αυτά τα δεινά και με απόγνωση βλέπει να εξανεμίζονται όλες οι ελπίδες για μια σύγχρονη και προοδευτική κοινωνία .
    Ντίνα- Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντίνα
      Ισοπεδωτικά; Μα αυτή δεν είναι η πραγματικότητα; Μπορεί να είναι ισοπεδωμένη από μόνη της, αλλά αυτή είναι. Και δεν αφορά το σύνολο προφανώς. Αφορά όμως ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αφορά την κυρίαρχη ιδεολογία που μας κρατάει εδώ καθηλωμένους. Και ποιος σου είπε ότι δεν αφορά το πολιτικό σύστημα; Αυτό που θέλω να πω και είναι φανερό, είναι ότι αυτό που λανσάρεται ως άλλο ώς νέο, ως διαφορετικό δεν είναι παρά το παλιό το πολύ παλιό και τελειωμένο και γιαυτό είναι ακόμα πιο επικίνδυνο, γιατί προσφέρεται ως εναλλακτικό σένα λαό που δεν βλέπει διέξοδο από πουθενά, ούτε από το νέο.
      Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν να βαράμε το σαμάρι, δηλαδή αυτόν που απλά διαπιστώνει την πραγματικότητα, αλλά να απαιτήσουμε πραγματικές λύσεις από όλους, εδώ και τώρα.
      Και η κυβέρνηση κακή μισή και άραχνη πασχίζει όπως μπορεί και κάτι καταφέρνει. Αυτοί όμως που την αντιπολιτεύονται τι έχουν να προτείνουν; Τι έχουν να αντιτάξουν στα κακώς κείμενα; Λόγια του αέρα και υποσχέσεις; Μήπως έχουν πρόταση για τα οικονομικά; Για την Παιδεία; Για την ανεργία; Το πρόβλημα είναι συνολικό. Και είναι και στο λαό και στους πολιτικούς. Αν δεν αποφασίσουν όλοι να συνεργαστούν στη βάση της απλής και κοινής λογικής εδώ θα είμαστε και μόνο θα μιλάμε αλλά δεν θα κάνουμε τίποτα.

      Διαγραφή
    2. Λεωνίδα,
      όσο οι ''προοδευτικές '' δυνάμεις της χώρας συνεχίζουν να επιμένουν πεισματικά σε πλάνα τα οποία οδηγούν στο γκρεμό την πλειοψηφία της κοινωνίας, τόσο το παλιό θα πλασάρεται ως νέο και σωτήριο. Εντάξει, ως λαός έχουμε παθογένειες, πολλές, μέχρι και χρυσά αυγά. Το επαναλαμβάνω κι εγώ πολλές φορές. Αλλά από την άλλη και αυτοί οι σοφοί που κυβερνούν αυτή τη στιγμή νομοθετούν και εφαρμόζουν μέτρα με αλαζονεία, χωρίς να συνδιαλέγονται με τις παραγωγικές δυνάμεις. Ο κάθε επαγγελματικός κλάδος μπορεί να συνεισφέρει, να θίξει τα κακώς κείμενα και τις παθογένειες, να δώσει λύσεις. Ε, αυτό δεν γίνεται. Και ξέρω , θα μου πεις για συντεχνίες και τα ρέστα αλλά τα πάντα θέλουν τη μάχη τους. Και μπορούμε να συζητάμε με τις ώρες και για το αγροτικό ζήτημα και για την παραγωγικότητα και όλα αυτά τα ωραία, αλλά ξέρεις για το αγροτικό πρέπει να βγει κανείς στα χωράφια και μάλλον η λάσπη δεν ταιριάζει στην Ηλέκτρα. Για να συντομεύω. Λεωνίδα, είμαστε στην ίδια όχθη του χειμάρρου, αλλά κατά την ταπεινή μου άποψη πρέπει να πάψουμε να αυτομαστιγωνόμαστε και να καλύπτουμε τη φανερή αποτυχία της κυβέρνησης με επιθέσεις σε όλους τους άλλους, εξίσου αποτυχημένους . Απεναντίας , δεν θα ήταν μία κάποια λύση να ξεκινήσει μια προσπάθεια από blogs σαν το δικό σου, με δημιουργία θεματικών ενοτήτων όπου επαγγελματίες από όλους τους κλάδους της οικονομίας θα θίγουν τα προβλήματα του τομέα τους και θα προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις? Έτσι μπορούν να αναδειχθούν τα πραγματικά προβλήματα για να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και τέλος πάντων να γίνουμε λίγο πιο θετικοί και δημιουργικοί.
      Ντίνα

      Διαγραφή
    3. Ντίνα
      Και βέβαια θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, θάπρεπε να γίνει. Αλλά φοβάμαι ότι αυτό δεν έχει μέχρι στιγμής οργανωμένη έκφραση, παρά μόνο προσωπικές καταθέσεις. Πχ. για το δικό σας πρόβλημα των μηχανικών. Δεν μπορεί μια λύση θα υπάρχει πριν τη μετανάστευση. Αλλά βλέπεις ότι το καθύλην αρμόδιο ΤΕΕ σιωπά, σας έχει αφήσει στην τύχη σας. Αυτό είναι η συντεχνία. ¨οσο υπάρχει ψωμί όλοι είναι λαλίστατοι. Μόλις αρχίσουν τα δύσκολα εξαφανίζονται.

      Διαγραφή
    4. Ντίνα
      Για την κυβέρνηση τώρα.
      Οι αδυναμίες της είναι προφανείς. Χωρίς μεταρρυθμίσεις στα πάντα δεν βγαίνουμε από την κρίση, δεν μειώνεται η ανεργία δεν έρχεται ανάπτυξη. Δες το επόμενο άρθρο του Παγουλάτου. Τάχω γράψει δεκάδες φορές. Γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να σπάσει αυγά και νάρθει σε σύγκρουση με τις νοοτροπίες που περιγράφει αυτή η ανάρτηση. Λαός και πολιτικό σύστημα είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Αυτή είναι η δική μου θέση. Οι δράσεις πρέπει να είναι και προς τις δυο κατευθύνσεις. Ούτε μόνο με κυβερνητικές επιλογές θα δούμε φως, ούτε μόνο με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Χρειάζονται συνέργειες. Σίγουρα όμως οι υποσχέσεις που μοιράζει η αντιπολίτευση δεν βοηθούν σε τίποτα. Κάνουν απλά χειρότερο κακό.

      Διαγραφή
    5. Το άρθρο του Παγουλάτου είναι πολύ ενδιαφέρον, σαφές, εμπεριστατωμένο, με σοβαρές προτάσεις και ψύχραιμη προσέγγιση, φαίνεται να στοχεύει σε αυτό που θα έλεγα ''σφαιρικότητα'' . Δεν είμαι οικονομολόγος, μάνατζερ ή κάτι σχετικό για να κρίνω την ορθότητά του στην λεπτομέρεια ή την πληρότητά του αλλά θα επιμείνω στην ψύχραιμη ματιά και στην επιστημονική προσέγγιση. Kαι ακόμη πιο καίριο το άρθρο της κ. Σπανού. Τώρα, εγώ θέλω να μείνουμε και να προσπαθήσουμε και να δουλέψουμε μόνο πάνω σε αυτό: ''Οι δράσεις πρέπει να είναι και προς τις δυο κατευθύνσεις. Ούτε μόνο με κυβερνητικές επιλογές θα δούμε φως, ούτε μόνο με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Χρειάζονται συνέργειες.'' Σημαντικοί και χρήσιμοι άνθρωποι αναλώνονται σε επικρίσεις ένθεν και ένθεν, πόλεμο δηλώσεων, άρθρων κλπ μικροπολιτικές τακτικές και δεν επικεντρώνονται στο δια ταύτα. Γιατί οκ είμαστε χάλια λαός, πρόβατα, ευμετάβλητη μάζα κλπ κλπ (μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο?- δε νομίζω) αλλά το ξέρεις κι εσύ ότι σε όλους τους τομείς υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν, αντιστέκονται, μένουν ξύπνιοι τα βράδια, δεν διορίστηκαν στο δημόσιο, πλήρωσαν τους φόρους ξανά και ξανά αλλά μπάστα δεν ανέχονται πλέον τα success story και τις αηδίες, κουνούν το μαντήλι στις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που δεν θα έρθουν με τις τραγελαφικές διατάξεις που ψηφίζονται με το κιλό στη βουλή και χίλια δυο άλλα. Πολλοί από αυτούς θα πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ όχι γιατί τον εκτιμούν και τον πιστεύουν αλλά από απόγνωση και η απόγνωση οδηγεί σ το απονενοημένο διάβημα. Μη στέκεστε σ αυτό. Αν θέλετε πραγματικά να τους αποτρέψετε σταθείτε δίπλα τους, συσπειρώστε τους, ακούστε τους γιατί μπορεί να έχουν τη λύση ή έστω ένα μέρος αυτής. Θα τα πούμε σύντομα και από κοντά. Σ ευχαριστώ.
      Ντίνα

      Διαγραφή
  8. Εξαιρετικό κείμενο! Συγχαρητήρια! Θα ήθελα να σχολιάσω την εκπληκτική φράση του κ. Τσίπρα στους μεταλλωρύχους που τον σταμάτησαν με μπλόκο: "τα προβλήματα δεν λύνονται με τα μπλόκα" !!!! Δεν τον άκουσα να το λέει και στους αγρότες το χειμώνα στα μπλόκα. Αλλά αυτοί οι μεταλλωρύχοι είναι "ασπίδες της εταιρίας", όπως είπε, δηλαδή δεν είναι δικοί μας. Όπως ο Ανδρέας κάποτε, ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα χωρίζει τους Έλληνες στους "δικούς μας" και στους "άλλους".
    Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κακέκτυπο του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80. Αν έρθει στην εξουσία δε θα έχει τη δυνατότητα να εκτυπώσει χρήματα (€), ούτε να δανειστεί, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ τότε. Λόγω της οικονομικής ασφυξίας και με όλους να ζητούν τα πάντα (που έταξε), θα αναγκαστεί να τυπώσει σε άλλο νόμισμα. Γι αυτό ξαναγράφω την φοβερή(;) ιδέα να τυπώσουμε Ευρώ στο Εθνικό Νομισματοκοπείο και να κατακλύσουμε όλη την Ευρώπη με €. Μέχρι να μας πάρουν χαμπάρι, θα ξεπληρώσουμε όλο το χρέος, θα ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα και δε θα χρειάζεται να δουλεύουμε! Κορόιδα είμαστε;
    Στα σοβαρά τώρα: Θα ήθελα ένα σχόλιο για το άρθρο του Κ. Ζούλα στην Καθημερινή στη σελίδα: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_08/06/2013_503388
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κα Ντίνα- Τρίκαλα

    Δεν γνωριζω τι γνωριζετε. Ειμαι ενας σχετικα φτωχος και χαζος Μελετητης Μηχανικος ΕΜΠ (1980), Ελευθερος Επαγγελματιας. Σας γραφω απο το γραφειο μου. Ας σας ενημερωσω λοιπον για 2 θεματα.

    1. "Και όμως η μαύρη οικονομία αυξάνεται, φθάνοντας πέρυσι τα 46,4 δισ ευρώ
    Στο 24% του ΑΕΠ ή στα 46,4 δισ. ευρώ ανήλθε η παραοικονομία το 2012 στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας πόσο πολύ θα βοηθήσει η καταπολέμηση της «σκιώδους» οικονομίας στη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας. Ταυτόχρονα, το 37,3% των εργαζομένων στην Ελλάδα ήταν ανασφάλιστοι το 2008, ενώ η χώρα κατέχει την αρνητική πρωτιά με το μεγαλύτερο ποσοστό παράνομων μεταναστών εργαζόμενων σε ολόκληρο των κόσμο (4,4%).

    Σύμφωνα με την "Καθημερινή" από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Institute of Economic Affairs (IEA, Ινστιτούτο Οικονομικών Θεμάτων), προκύπτει ότι στην Ελλάδα η παραοικονομία κινείται διαχρονικά μεταξύ του 22,6% του ΑΕΠ της (1989-1990) και του 29% του ΑΕΠ (1997-1998). Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μειώνεται. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2001 η «σκιώδης» οικονομία ήταν στο 28,2% του ΑΕΠ της χώρας ή σε απόλυτους αριθμούς στα 41,2 δισ. ευρώ. Το 2012, μπορεί να υποχώρησε στο 24% του ΑΕΠ, αλλά δεδομένης της αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το μέγεθος της παραοικονομίας υπολογιζόταν σε 46,4 δισ. ευρώ.

    Πηγή: Και όμως η μαύρη οικονομία αυξάνεται, φθάνοντας πέρυσι τα 46,4 δισ ευρώ | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/13575/kai-omos-i-mayri-oikonomia-ayxanetai-fthanontas-perysi-ta-464-dis-eyro#ixzz2VehR66UU

    2. Για ποια "φυγή νέου παραγωγικού δυναμικού" ομιλουμε;
    Αυτη των δεξιο-πασοκο-"αριστερων" talking heads (ορος για αυτους/ες που βλεπουμε στην τηλεοραση μονο την κεφαλη τους και ομιλουν)

    “ΕΡΕΥΝΑ
    Οι νέοι Έλληνες δεν θέλουν
    να μεταναστεύσουν
    Οι τρεις στους τέσσερις νέους Έλληνες 25 έως 34 ετών
    θέλουν να παλέψουν για ένα καλύτερο αύριο στην Ελλάδα,
    αντί να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Συνολικά, οι οκτώ
    στους δέκα Έλληνες έχουν αποκλείσει την προοπτική της
    μετανάστευσης. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από
    πανελλαδική έρευνα, που διενεργήθηκε για το Πανεπιστήμιο
    Αθηνών από την εταιρεία OpinionPoll από 22-24 Μαΐου σε
    δείγμα 1.011 ατόμων. ......."

    Αφωτιστος Φιλελλην


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ. Αφώτιστε Φιλέλλην,
      τυγχάνει να είμαι συνάδελφος μηχανικός ΑΠΘ (1999), μάχιμη από την πρώτη στιγμή,οπότε πραγματικά βράζουμε στο ίδιο καζάνι.
      Σχετικά με την παρατήρησή σας με την μαύρη εργασία, συγχωρέστε με, αλλά δεν καταλαβαίνω το συσχετισμό με το σχόλιό μου. Η μαύρη εργασία όχι απλά υπάρχει αλλά οργιάζει και θα συνεχίσει να οργιάζει όσο οι εργοδότες δεν θα έχουν συνείδηση φορολογούμενου πολίτη, οι εργαζόμενοι θα ζητιανεύουν για ένα κομμάτι ψωμί και η πολιτεία θα πετάει χαρταετό. Κάνω λάθος? Και επιπλέον όσο συνεχίζεται αυτή η οικονομική πολιτική, ακόμη και οι πλέον έντιμοι θα αναγκαστούν να ''κλέψουν'' όσο μπορούν. Το βλέπω παντού γύρω μου, δεν το δικαιολογώ σε καμία περίπτωση αλλά αυτό είναι το φαινόμενο.
      Όσον αφορά στη φυγή παραγωγικού δυναμικού, η έρευνα μιλά γι αυτούς που δεν θέλουν να φύγουν. Κανείς δεν θέλει να φύγει , όλοι αναγκάζονται. Προσωπικά έχω πολλούς φίλους που έφυγαν και πολλούς που σκέφτονται σοβαρά να φύγουν. Και πιστέψτε με δεν ανήκουν στους talking heads. Αλλά δεν καταλαβαίνω: θέλετε να πείτε ότι η φυγή στο εξωτερικό είναι ...αστικός μύθος?
      Ντίνα

      Διαγραφή
    2. κα Ντίνα- Τρίκαλα

      Η στατιστικη δεν γινεται απο τις προσλαμβανουσες παραστασειςεκ του φιλικου μας περιβαλλοντος. Πρεπει να ισχυει ο "νομος των μεγαλων αριθμων", δηλ. το δειγμα να ειναι ικανου μεγεθους και επιλεγμενο με τυχαιο τροπο. Οταν οι διπλωματουχοι μηχανικοι (και ιατροι, οικονομλγοι,...) ειναι 4-πλασιοι (3-πλασιοι,...) των απαιτουμενων,στα 6 πολυτεχνεια μας, το εντελως παραξενο ειναι οτι δεν μεταναστευουν. Οι ιατροι ειναι περισσοτερο "τολμηροι" και μεταναστευουν περισσοτερο, διοτι για να παρουν ειδικοτητα στην ελλαδα θα περιμενουν 4 εως 6 χρονια, αν δεν κανω λαθος, και αρκετοι διοτι εχουν σπουδασει με σκοπο να βγαλουν απο αρκετα ως πολλα ή παρα πολλα χρηματα.

      "Η φυγή στο εξωτερικό" δεν ειναι μονον αστικος μυθος, αλλα μεγαλο παραμυθι, διοτι οι περισσοτεροι νεοι μας (οχι και τοσο νεοι ειναι αληθεια) εργαζονται στην μαυρη οικονομια, οσοι δεν επιδοτουνται απο τον συσσωρευμενο πλουτο 30-ετιας των γονεων και παππουδων/γιαγιαδων τους.

      Αφωτιστος Φιλελλην

      Διαγραφή
    3. κ. Αφώτιστε Φιλέλλην,
      σας ευχαριστώ για τα μαθήματα στατιστικής αλλά για άλλη μια φορά δεν καταλαβαίνω πως σχετίζεται η απάντησή σας με το σχόλιό μου. Απεναντίας βλέπω μια απαξιωτική στάση απέναντι στην διάθεσή μου για ανταλλαγή απόψεων. Δεν πειράζει. Συμβαίνει μεταξύ των ''μηχανικών''. Σας ευχαριστώ.
      Ντίνα- Τρίκαλα

      Διαγραφή
    4. κα Ντίνα- Τρίκαλα

      "Οταν οι διπλωματουχοι μηχανικοι ... ειναι 4-πλασιοι ( των απαιτουμενων,(που σπουδαζουν) στα 6 πολυτεχνεια μας, το εντελως παραξενο ειναι οτι δεν μεταναστευουν."

      Τι δεν καταλαβαινετε απο το παραπανω;

      Οσοι/ες εχουν "κοχονες" φευγουν. Παντα εφευγαν.Γι' αυτο εχουμε 7 εκατ. Ελληνες της διασπορας.

      Αφωτιστος Φιλελλην

      Διαγραφή
    5. Η Καθημερινή: «Οι τρεις στους τέσσερις νέους Έλληνες 25 έως 34 ετών, θέλουν να παλέψουν για ένα καλύτερο αύριο στην Ελλάδα, αντί να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, έδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών» αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας. «Τρεις στους τέσσερις νέους Έλληνες 25 έως 34 ετών θέλουν να παλέψουν για ένα καλύτερο αύριο στην Ελλάδα, αντί να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Συνολικά, οι οκτώ στους δέκα Έλληνες έχουν αποκλείσει την προοπτική της μετανάστευσης. Βέβαια, όσοι είναι έως 24 ετών έχουν ανοιχτά τα φτερά τους. Έτσι ο ένας στους δύο θα δεχόταν ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το εξωτερικό.
      Η ΑΥΓΗ: «Ένας στους δυο νέους θέλει να μεταναστεύσει». «Αν είχε την οικονομική δυνατότητα, ένας στους πέντε Έλληνες (21,9%) θα έψαχνε δουλειά στο εξωτερικό» γράφει η εφημερίδα. «Το ποσοστό εκτοξεύεται στους νέους έως 24 ετών, που απαντούν θετικά σε ποσοστό 52,63%. Τα συμπεράσματα προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα της Opinion Poll για το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε δείγμα 1.100 ατόμων, η οποία αναδεικνύει την έντονη ανασφάλεια των Ελλήνων για το εργασιακό τους μέλλον λόγω των πολιτικών λιτότητας και της ύφεσης»
      ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΡΕΥΝΑ: ...Στο ερώτημα «σκέφτεστε να αναζητήσετε εργασία σε κάποια «άλλη χώρα;» το 72,09% απαντάει «όχι», το 21,93% απαντάει «ναι θα το ήθελα, αλλά δεν έχω την οικονομική δυνατότητα» και το 5,98% «μάλλον όχι». Ανάμεσα σ' εκείνους που απαντούν ότι θα ήθελαν να φύγουν από τη χώρα μας, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, το 52,63% είναι νέοι από 18 έως 24 ετών...
      Τα 1.011 άτομα βρίσκονται στην Ελλάδα. Η έρευνα δεν αφορά στα ποσοστά των συμπολιτών μας που έφυγαν από την Ελλάδα. Τα νούμερα πάντα είναι σαφή, αρκεί να διαβάζονται ψύχραιμα και αντικειμενικά.
      Με εκτίμηση
      Ντίνα

      Διαγραφή
    6. Επιτέλους βρήκα και τα διαγράμματα της Οpinion Poll για να μιλήσουν ακριβώς τα μεγάλα νούμερα:
      «σκέφτεστε να αναζητήσετε εργασία σε κάποια «άλλη χώρα;»
      18-24 ετών: «όχι» 42,11% , «ναι θα το ήθελα, αλλά δεν έχω την οικονομική δυνατότητα» 52,63%, «μάλλον όχι» 5,26%
      25-34 ετών: «όχι» 58,62% , «ναι θα το ήθελα, αλλά δεν έχω την οικονομική δυνατότητα» 27,59%, «μάλλον όχι» 13,79%
      35-44 ετών: «όχι» 54,55% , «ναι θα το ήθελα, αλλά δεν έχω την οικονομική δυνατότητα» 38,18%, «μάλλον όχι» 7,27%
      45-54 ετών: «όχι» 71,64% , «ναι θα το ήθελα, αλλά δεν έχω την οικονομική δυνατότητα» 22,39%, «μάλλον όχι» 5,97%
      ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΝΟΥΜΕΡΟ
      55-64 ετών: «όχι» 81,13%
      Αν έπαιρνα σύνταξη ούτε εγώ θα έφευγα και ας είχα και κοχονες. Και επαναλαμβάνω: τα 1.011 άτομα βρίσκονται στην Ελλάδα. Η έρευνα δεν αφορά στα ποσοστά των συμπολιτών μας που έφυγαν από την Ελλάδα.
      Ντίνα

      Διαγραφή
    7. Για την ηλικια μου φταιει ο...ασυγκρατητος πατερας μου. Επρεπε να περιμενε 20 ετη. Αυτα τα αυτονοητα, που γραφετε ειναι οι αντιληψεις της συγχρονης γραφειοκρατικης αριστερας;

      Αφωτιστος Φιλελλην

      ΥΓ Το 2012, απο τους 3700 νεους πτυχιουχους μηχανικους ενεγραφηκαν στο ΤΕΕ μολις 2000 περιπου, διοτι δεν μπορουσαν να πληρωσουν τις ασφαλιστικες τους εισφορες υψους 2000 περιπου. Η μεταολυμπιακη κριση στον κλαδο των κατασκευων καλα κρατει.Και απαιτουνται εκτος απο τα μεγαλα εργα και πολλα και μικρα νεα εργα καθως και εργα αντισεισμικης ενισχυσης, ανακαινισης, εκσυχγρονισμου εγκασταστασεων για να απασχοληθει παλι μικρο μερος του τεραστιου (και μη χρειαζομενου στην ελληνικη οικονομια) πληθους διπλωματουχων μηχανικων 5 ετους φοιτησης (περι τους 110.000), δηλ. περι το 30 εως 40%. Και ας μην ξεχναμε τους 30.000 και πλεον Τεχνολογους Μηχανικους, αποφοιτους ΤΕΙ.

      Επαναληψις για εξετασεις Σεπτεμβριου
      Οταν οι διπλωματουχοι μηχανικοι ... ειναι 4-πλασιοι ( των απαιτουμενων,που σπουδαζουν) στα 6 πολυτεχνεια μας, το εντελως παραξενο ειναι οτι δεν μεταναστευουν.

      Διαγραφή
    8. "Μειωμένοι κατά 8,94% θα είναι φέτος οι εισακτέοι στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και στις ΑΣΤΕ, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το μεσημέρι το Υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, θα εισαχθούν 69.288 υποψήφιοι ενώ το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 είχαν εισαχθεί 76.094."
      http://www.tanea.gr/news/greece/article/5023248/ligoteroi-kata-6-900-oi-eisakteoi-se-aei-kai-tei-anakoinwse-to-ypoyrgeio-paideias/

      Αλλα το σοφο Υπουργειο αυξησε κατα 16% περιπου τις θεσεις εισαγομενων σε Πολυτεχνικες σχολες (διοτι μειωθηκαν οι θεσεις Τεχνολογων Μηχανικων σε "Α"ΤΕΙ) για να επιδεινωσει την ηδη προπεριγραφομενη κατασταση , να οξυνει τις αντιθεσεις ωστε -εντος τριετιας- να μεταναστευσει κλασμα των ανεργων και υποαπασχολουμενων μηχανικων, το δε υπολοιπο να ψηφιζει- εις μεγαλον ποσοστον- ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τουλαχιστον.

      Αφωτιστος Φιλελλην

      Διαγραφή
    9. Αγαπητέ Αφώτιστε Φιλέλλην,
      πραγματικά σας ευχαριστώ για την καθημερινή ενημέρωση σχετικά με τις στατιστικές που κυκλοφορούν στον τύπο και με βγάζετε από τον κόπο να ψάχνω στα ενημερωτικά site για να μη με λεν και ανημέρωτη. Τώρα μπορώ να διαβάζω με την ησυχία μου μόνο τον λατρευτό μου ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.
      Σας ευχαριστώ για τα δωρεάν μαθήματα στατιστικής και την προετοιμασία μου για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου- βέβαια δεν πηγαίνω στο νηπιαγωγείο αλλά εντάξει δεν θα καταχραστώ την καλοσύνη σας για ανιδιοτελή προσφορά προς τον ανίδεο μηχανικούλη.
      Επίσης σας ευχαριστώ για τις ταμπέλες που μου κρεμάσατε. Παρακαλώ, την επόμενη φορά να φέρουν και λαμπάκια για πιο λαμπρό αποτέλεσμα.
      Δεν θα σταθώ στο γεγονός οτι δεν είχατε καμία διάθεση να κατανοήσετε τις προθέσεις μου και να παραθέσετε την άποψή σας με αρχή , μέση και τέλος , αλλά μετά από τόση προσφορά δεν θα θίξω το θέμα.
      Άλλωστε σήμερα είμαι πολύ χαρούμενη. Δεν θα πληρώσω ξανά την εισφορά υπέρ ΕΡΤ στον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ. Η φοροελάφρυνση των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων της παλιοκοινωνίας ξεκινά!
      Με βαθιά εκτίμηση
      Ντίνα

      Διαγραφή
  10. Πως ειναι δυνατον οι θυτες να σωσουν τα θυματα τους;Αυτοι που καρεστρεψαν τη χωρα τα τελευταια 50 χρονια, οι ιδιοι ,μα ακριβως οι ιδιοι η το σοι τους,να μπορεσουν να οδηγησουν το καραβι σε ασφαλες λιμανι. Αλλα τοσα χρονια δεν ακουγα κανενα τους να στηλιτευει ολη τη ζοφεη πραγματικοτητα που ,ετσι ειναι οπως την περιγραφετε και χειροτερα. Χθες περασα εξω απο το 1000δημοτικο σχολειο Αθηνων,ετοιμαζαν οι δασκαλοι την τελετη ληξης του ετους, και ολα δρωμενα ,ηταν με μουσικη υποκρουση Χατζηδακη και Ξαρχακο.Στα τελευταια 3 χρονια,ηταν η μονη στιφμη που ενοιωσα χαρα και αισιοδοξια.Αφου οι δασκαλοι διδασκουν τον Κεμαλο του Γκατσου και κανουν γυμναστικες επιδειξεις με Χατζηδακη, διωκομενοι..υπαχει ελπιδα και υπαρχει κι αλλος δρομος κε Καστανα. Το δε ειδος κριτικης για το Τσιπρα, αφηνω τους μαθητες στο φροντιστηριο να κρινουν το δασκαλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως ακούγατε την Αριστερά που δεν έτρωγε, να στηλιτεύει τίποτα απόσα γράφω; Η μήπως τη βλέπατε να υπερθεματίζει και να ζητάει περισσότερα απόσα χαρακτηρίζουν την παλιά Ελλάδα; Ή μήπως τη βλέπετε να προτείνει κάτι σοβαρό για να βγούμε από τη ζοφερή μας κατάσταση. Ετσι, απλά με ηρωικές κουβέντες, θα ηγεμονεύουν αυτοί που μας έφεραν εδώ με το ψήφο του λαού βεβαίως, με τα ανάλογα αποτελέσματα. Τώρα αν στα δημοτικά διδάσκονται τον Γκάτσο και το Χατζηδάκη και αν διώκονται οι δάσκαλοι που το κάνουν, αυτά είναι πολύ πεζά αγαπητή μου. Αυτά γίνονται χρόνια τώρα και μην πιάνεστε από ένα γεγονός να βγάλετε το συμπέρασμα που θέλετε. Ζείτε ακόμα σε μια ευρωπαϊκή χώρα και αυτό είναι σημαντικό νομίζω.

      Διαγραφή
  11. Οι θυτες θα σωσουν τα θυματα..Οι θυτες που τοσα χρονια ετρωγαν ετρωγα ετρωγαν και οι υπολοιποι εκαναν τη παπια;;Η κριτικη σας για το Τσιπρα ευτελης,μπορειτε να βοηθησετε την αριστερα που ευαγγελιζεστε κι εσεις με δημιουργικη κριτικη και επιχειρηματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στις ευτελείς και ανύπαρκτες απόψεις δεν κάνουμε αγαπητή μου καμιά κριτική. Μόνο πλάκα.

      Διαγραφή
    2. Κυρία Ελευθερία, έχουμε σιχαθει να ακούμε να φωνάζουν για θύτες αυτοί που όχι μόνον τους ψήφιζαν επι δεκαετίες, αλλά και ειναι έτοιμοι να ψηφίσουν ξανά όλη τη μουργα του παλιού συστήματος μεταμφιεσμενη σε δήθεν αριστερούς σωτήρες.

      Σε αυτό το κομμάτι της κοινωνίας έχει απήχηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιαυτο οι οπαδοί του δεν απαιτούν συγκεκριμένες απόψεις και λύσεις. Δεν θέλουν λύσεις, υποσχέσεις θέλουν.

      Αλικη

      Διαγραφή
  12. Εσείς εκεί στο θλιβερό γκρουπούσκουλο-δεκανίκι των δοσίλογων φροντίστε να ζητάτε από τους υπουργούς να φτιάχνουν φυλακές! Επίσης να χαίρεστε και την ανεκδιήγητη Ρεπούση που "δεν θα κλάψει κιόλας για τις απολύσεις των εκπαιδευτικών". Για όλα αυτά τα εγκλήματα που έχετε στηρίξει είστε υπόλογοι και η τιμωρία σας θα έρθει στις επικείμενες εκλογές.
    http://www.alfavita.gr/apopsi/%CF%84%CE%B1-%CE%B8%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%AC-%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%81-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημοσίευσα το σχόλιό σου ως ένα ελάχιστο δείγμα της ασθένειας που έχει χαρακτήρα επιδημίας στη χώρα αυτή. Φίλε μην παρακολουθείς blog, στο γιατρό να πας, αμέσως. ΝΑ κοιτάξεις την υγεία σου.

      Διαγραφή
    2. Τώρα που είδα και το λίνκ κατάλαβα ότι η Αγγέλικα έχει φτιάξει και σχολή. Μη συνεχίσεις με μπινελίκια η θεραπεία τελείωσε, αγαπητή μου.

      Διαγραφή
  13. Εγώ μπορεί να πάω στο γιατρό, και καλά θα κάνω, εδώ 4.000 συμπολίτες μας πήγαν στον τάφο λόγω της πολιτικής που εσείς με περισσό φανατισμό υπερασπίζεστε. Η διαφορά όμως είναι ότι εσείς όλοι εκεί στο γκρουπούσκουλο της Αγ. Κωνσταντίνου πάτε ολόισια στον αγύριστο! Έχετε μούτρα και μιλάτε, θλιβεροί συντηρητικοί, τσόντα του Σαμαρά και της τρόικας! Είστε ήδη καταδικασμένοι στις συνειδήσεις του λαού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λές και ψεματάκια για τον αριθμό των αυτοκτονιών; Είναι σαν εκείνα που λέγατε για το ΜΑΟ ότι στα 75 του διέσχισε κολυμπώντας το κίτρινο ποτάμι δηλαδή κάπου 15 χιλιόμετρα.

      Διαγραφή
    2. Όσον αφορά την γνωστή καραμέλα περί "έξαρσης αυτοκτονιών", μια ματιά στο link αξίζει:

      http://erasitexniki.wordpress.com/2012/06/05/προεκλογικές-γενοκτονίες/

      για να έχεις να απαντάς στους διάφορους περίεργους "αριστερούς" και "πατριώτες"¨...

      Διαγραφή
    3. Μετωνομασθη εις το “κομμα της ζωης”.

      Πολλοι υποψηφιοι βουλευτες πολιτικου κομματος με σημαια την πολιτικη αυτοκτονια, αιφνης αυτοκτονησαν ομαδικα και δεν προσηλθαν να ψηφισουν κατα τις εκλογες. Ακολουθησαν οι πολιτικες κηδειες τους, στις οποιες παρεστησαν οι επιζωντες υποψηφιοι βουλευτες καθως και πληθος κοσμου.

      Οι εναπομεινατες ηγετες τουτου του κομματος, του “κομμματος του θανατου”, ουτως ειπειν, εκμεταλλευομενοι την ολη συναισθηματικη κατασταση στην οποια ειχαν περιελθει μεγαλα τμηματα του πανσοφου λαου μας, περιοδευαν -επι πολυν χρονο- σε πολεις και κωμοπολεις της χωρας, οπου εκφωνουσαν πυρινους λογους υπερ του νοηματος της θυσιας των αυτοχειρων συντροφων τους, απευθυνομενοι τοσο στο καταρακωθεν θυμικον οσο και στην διαταραγμενη λογικη των ακουοντων, εγγραφοντες παμπολλα μελη, ατινα λησμονωντας τους τεως ευεργετας τους, εψηφισαν μαζικα το “κομμα του θανατου”, οπερ εγενετο πλεον πλειοψηφων, εις τα επομενας εκλογας, και μετωνομασθη εις το “κομμα της ζωης”.

      "Εις την οδόν των Φιλελλήνων
      [.......]
      “Θεέ ! O καύσων αυτός χρειάζεται για να υπάρξη τέτοιο φως ! Tο φως αυτό χρειάζεται, μια μέρα για να γίνη μια δόξα κοινή, μια δόξα πανανθρώπινη, η δόξα των Eλλήνων, που πρώτοι, θαρρώ, αυτοί, στον κόσμον εδώ κάτω, έκαμαν οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου”."

      Aνδρέας Εμπειρίκος

      24-4-2012

      Αφωτιστος Φιλελλλην

      Διαγραφή
    4. Το δημοσίευσες, εντάξει, ανακαλώ ως προς αυτό, αλλά όχι ως απάντηση στο προηγούμενό σχόλιό σου, με το οποίο με κατηγορείς δήθεν ότι γράφω μαοϊκού τύπου ψέματα

      Διαγραφή
  14. ΠΩΣ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΣ;) –PLAN B
    (Σχεδίασμα αφηγηματικού δοκιμίου )

    Μικρο σχετικο αποσπασμα

    "....Το 2008 ο αριθμός των δηλωθέντων αυτοκτονιών ανήλθε σε 366, ενώ το 2009 έφτασαν τις 391(το 2009 το ετήσιο πλήθος αυτοκτονιών των θανοντων ανδρών ήταν 5.9/100,000 ενώ των γυναικών μόνον 0.9 και κατά μέσον όρο 3.5/100,000, και η χώρα μας κατατασσόταν 84η παγκοσμίως. Ο απολογισμός για το 2010 δείχνει ότι ο αριθμός των αυτοχείρων έφτασε τους 500, ενώ το 2011 τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για 600 αυτοκτονίες σε ολόκληρη τη χώρα.....
    Πραγματικά, το 2012 ο αριθμός ξεπέρασε τους 770 (7.0/100,000), αλλά –ευτυχώς – ήμασταν πολύ καθυστερημένοι! Είχαμε πάρα πολύ δρόμο για να φθάσουμε τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, την Δανία (χώρα και τους πιο ευτυχισμένους πολίτες αλλά και με ανία, 40η με 10.6), το Ηνωμένο Βασίλειο 49η,την Γερμανία (48η με 9.5), την 16η και 15η Γαλλία και Βέλγιο, πόσο μάλλον να προσεγγίσουμε τις πρωην σοσιαλιστικές χώρες (13η Σερβία, 9η Ουγγαρία) με πρώτη την Λιθουανία με 31.5/100,000 που μόλις νίκησε την 2η Ν. Κορέα, ενώ η Ιαπωνία έφτασε μόλις στην 5η θέση!!!……..»

    *Ο συγραφεας δεν ειχε παρει υποψη του νεωτερα στοιεια της ΕΣΕ, οτι δηλ. την περιοδο 2006-2009 το πληθος των ψυχιατρων αυξηθηκε με πολυ αυξημενο ετησιο ρυθμο της ταξης του 6,7%"

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Επιτέλους ΕΊΣΤΕ ΚΥΒΈΡΝΗΣΉ, ΔΙΟΡΘΏΣΤΕ ΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΈΣΟΥΝ, Είστε εξουσία , τι θα πει δεν σας αφήνει ο Τσίπρας; Βάλτε μπροστά τον Ψαριανό να τον εκμηδενίσει! Ως πότε θα επικαλείστε ως άλλοθι τους "άχρηστους, κακομαθημένους και τεμπέληδες" πολίτες αυτής της χώρας τύποι που δεν έχουν περάσει ούτε έξω από χωράφι ή εργοστάσιο;
    Υ.Γ. Γράφω ως ανώνυμος εις ένδειξη περιφρόνησης στα διαρκή αναμασήματα της ίδιου παραμυθιού. Αν δω μια αξιόλογη απάντηση μα ουσία ευχαρίστως θα επανέλθω επωνύμως ζητώντας και συγγνώμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παραμύθια; Τι από αυτά που γράφω είναι παραμύθια; ¨Ολη η φρασεολογία και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια υπόσχεση επιστροφής στο παρελθόν. Και αυτό φυσικά και έχει ακροατήριο. Αλλά για κάποιους το να κάνεις κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ είναι απαγορευμένο, είναι κάτι που το φέρνουν από τη φιλοσοβιετική ή φιλομαοϊκή τους θητεία.
      Αν περιφρονείς αυτά που γράφουμε δεν υπάρχει λόγος ούτε να τα διαβάζεις ούτε να τα σχολιάζεις.
      Η κυβέρνηση την οποία εγώ υπερασπίζομαι αλλά και κριτικάρω είναι αυτή που κρατάει την Ελλάδα στην ΕΕ, ωε χώρα συντεταγμένη, που πληρώνει μισθούς και συντάξεις, λειτουργεί τη ΔΔ, τα νοσοκομεία σχολεία κλπ. Φαντάζομαι ότι αυτό δεν σου αρέσει καθόλου, θα προτιμούσες κατάρρευση και σοσιαλιστική δημοκρατία. Τι να κάνουμε δεν έγινε φίλε μου.

      Διαγραφή
    2. Χρύσιππος Μπάρκας10 Ιουνίου 2013 στις 11:52 π.μ.

      Κύριε GEORGE-G αμφιβάλλετε ότι ο Σύριζα έχει μολύνει την κοινωνίαν μας με τοιαύτας λογικάς, μην αφήνοντάς μας να πράξωμεν τα δέοντα, ανεξαρτήτως αν δεν ευρίσκονται εις την κυβέρνησιν;
      Αυτοί, ναι ΑΥΤΟΪ οι του Σύριζα και των συνιστωσών του είναι οι αρνηταί της προόδου, οι αρνηταί του εκσυχρονισμού και οι αρνηταί της ανανέωσης του σεσηπώτος ελληνικού πολιτικού συστήματος, οίτινες προσφάτως έκαμνον εξαγωγήν της απαισίας λογικής των και εμόλυνον και την Τουρκίαν!

      Αυτά επιθυμείτε κύριε GEORGE-G; Πρέπει να γνωρίζετε ότι, είμεθα αριστεροί και ουχί κατσαπλιάδες, κομμουνισταί και μπαχαλάκηδες.

      Ως εδώ!

      Διαγραφή
  16. Ιδού τα επίσημα στοιχεία, σοφιστές της κακιάς ώρας: http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=28318&subid=2&pubid=129255586
    3.124 από 11-2009 έως και 23-12-2012 (έκτοτε δεν υπάρχουν στοιχεία). Δεξιότεροι και από τον ίδιο τον Δένδια που τα παραθέτει έχετε καταντήσει πια...!
    Συνεχίστε να υπεραμύνεστε των επιλογών σας και της κυβέρνησης που στηρίζετε, καλά το χειρίζεστε! Σε λίγο θα διαβάσουμε από εσάς και για success story, για το οποίο μέχρι και οι δεξιοί γελάνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε κάνω μια παραχώρηση και ανεβάζω ανώνυμα σχόλια αλλά να λέτε και κάτι. Ο Δένδιας σας είναι πρόβλημα το καταλαβαίνω, γιατί μάζεψε λίγο τα πράγματα. Δεν πειράζει, όταν θάρθουν οι άλλοι μπορούν να ανοίξουν τις φυλακές και τα σύνορα να γίνουμε μια ωραία ατμόσφαιρα, επαναστατική. Η ανάρτηση αν τη διάβασες όλη δεν υπεραμύνεται καμιάς κυβέρνησης. Αλλες το κάνουν αυτή όχι. Μιλάει για μια νοοτροπία που ακόμα είναι κυρίαρχη στην ελληνική κοινωνία, μια ιδεολογία. Και τα παίζετε όταν μέσα σαυτά που γράφω βλέπετε τον εαυτό σας, το κόμμα σας, την δική σας Ελλάδα. Αλλά δεν πρέπει να σας εκνευρίζουν οι διαπιστώσεις. ΝΑ σας φοβίζουν μόνο όσα γίνονται στην κατεύθυνση των αλλαγών. Λίγα βέβαια αλλά κάποια γίνονται λόγω Τόμσεν και τρόικας. Αυτά φίλε δύσκολα θα επιστρέψουν όποιος και νανέβει πάνω. Αυτό είναι το κακό, ότι χάνονται κάποιες δομές της παλιάς Ελλάδας. Εκεί πέφτει διακομματικό κλάμα. Αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Αν θες δόση και ΕΕ πρέπει κάτι να αλλάξεις.

      Διαγραφή
    2. Εξαιρετικό!!!!! άρθρο...και συμπληρώνω...

      ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΘΕΛΕΤΕ;

      Μετά από 9 αναβολές και αφού παρήλθε ο χρόνος παραγραφής έγινε η δίκη Μελισσανίδη

      Το ιστορικό της υπόθεσης που δεν θα δείτε σε κανένα κανάλι και δεν θα διαβάσετε σε καμία εφημερίδα γιατί τα εκατομμύρια των διαφημίσεων του ΟΠΑΠ τα μοιράζει τώρα ο Μελισσανίδης .
      Το ΣΔΟΕ διαπιστώνει λαθρεμπορία 6.328.200 λίτρων ναυτιλιακών καυσίμων πλαστογραφία μετά χρήσεως σε βαθμό κακουργήματος σε πλοίο της εταιρείας του Μελισσανίδη και καταλογίζει το ποσό των 2.218.721,06 ευρώ από δασμοδιαφυγή
      Ο Μελισσανίδης προσλαμβάνει νομικό σύμβουλο τον κολλητό και σύμβουλο του Σαμαρά Φαήλο Κρανιδιώτη
      Το δικαστήριο αναβάλλεται γιατί δεν παρίσταται η πολιτική αγωγή δηλαδή ο δικηγόρος του δημοσίου.
      Το δικαστήριο αναβάλλεται για δεύτερη φορά .
      Το δικαστήριο αναβάλλεται για τρίτη φορά
      Το δικαστήριο αναβάλλεται για τέταρτη φορά
      Το δικαστήριο αναβάλλεται για πέμπτη φορά
      Το δικαστήριο αναβάλλεται για έκτη φορά
      Το δικαστήριο αναβάλλεται για έβδομη φορά
      Το δικαστήριο αναβάλλεται για όγδοη φορά
      Ο Σαμαράς δίνει τον ΟΠΑΠ στο Μελισσανίδη
      Το δικαστήριο αναβάλλεται για ένατη φορά
      Παραγράφηκε το αδίκημα της λαθρεμπορίας
      Παρασκευή 24 - 05 - 2013 γίνεται το δικαστήριο μόνο για το αδίκημα της πλαστογραφίας μετά χρήσεως σε βαθμό κακουργήματος ούτε τώρα παρίσταται εκπρόσωπος του δημοσίου ως πολιτική αγωγή.
      Το δικαστήριο έχει κατακλυστεί από φουσκωτούς απειλούνται οι μάρτυρες κατηγορίας. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές είναι απόντα τα κανάλια οι εφημερίδες οι δημοσιογράφοι , γιατί τη μεγάλη πίτα των διαφημίσεων του ΟΠΑΠ τη μοιράζει τώρα ο Μελισσανίδης.
      Ο πρόεδρος δεν πείθεται ούτε από το μάρτυρα κατηγορίας διευθυντή του τελωνείου ούτε από τον εισαγγελέα που ζήτησε τη καταδίκη των κατηγορουμένων τους απαλλάσσει και από τη κατηγορία της πλαστογραφίας.
      Φυσικά τα 2.218.721,06 ευρώ δεν έχουν πληρωθεί ούτε θα τα απαιτήσει το δημόσιο αφού μπορεί να τα πάρει άνετα από τις συντάξεις

      ΣΗΜΕΙΩΣΗ: για όσους και όσες τυχόν δεν γνωρίζουν, να πούμε εδώ ότι δικηγόρος του Μελισσανίδη είναι ο "εκ δεξιών" του Σαμαρά, Φαήλος Κρανιδιώτης....

      Με εκτίμηση και με διάθεση για επικοδομητικό διάλογο...

      Αργυρώ Παπαγεωργίου

      Διαγραφή
  17. Χρύσιππος Μπάρκας10 Ιουνίου 2013 στις 9:58 π.μ.

    Οφείλωμεν να αφήσωμεν τον σύντροφον Μανιτάκην, τον κύριον Στουρνάραν και τους λοιπούς συγκυβερνώντες να πράξωσιν τα δέοντα δια τον άμεσον εξοβελισμόν των κάθε λογής τεμπελχανάδων του Δημοσίου, στρέφοντας τους τελευταίους (βιαίως εάν χρειαστεί) εις την αγροτικήν, ιχθυοκομικήν και κτηνοτροφικήν παραγωγήν. Τοιουτοτρόπως θα γίνει εκσυγχρονισμός και μεταρρύθμιση της οικονομίας μας σε άμεσον συνάφειαν με τα της εκ της Ευρώπης εκπορευόμενα.
    Εέμεθα καταδικασμένοι να επιτύχωμεν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Προσπαθώ πραγματικά σε κείμενα τέτοιου είδους να βρω την (κεντρο) αριστερά, αλλά δεν τα καταφέρνω. Δέχομαι ότι πολλά από αυτά που απλοϊκά παρουσιάζεις ισχύουν, άλλα σε μικρότερο και άλλα σε μεγαλύτερο βαθμό. Δέχομαι επίσης πως ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις πχ στην δημόσια διοίκηση σήμερα αποτελεί μία προοδευτική αριστερή πολιτική, υπό την έννοια ότι προάγει την κοινωνική πρόοδο. Πραγματικά όμως, οι άνθρωποι που γράφουν αυτά τα κείμενα με αφετηρία την αριστερά-κεντροαριστερά, δεν προβληματίζονται να βρουν την διαφοροποίησή τους από τους δεξιότερους πολιτικά χώρους; Λεο, δεν την βλέπω την κεντροαριστερά σε αυτά που γράφεις, και γενικά σε παρόμοιες αναρτήσεις σου. Επί της ουσίας αυτό που κριτικάρεις είναι ο σοσιαλισμός των ημετέρων του Ανδρέα, και τον ταυτίζεις με τον Τσίπρα σήμερα. Για τον φιλελευθερισμό των ημετέρων του Σημίτη δεν έχεις άποψη; Για τον κρατικοδίαιτο-πελατειακό ελληνικό καπιταλισμό θα μας πεις κάτι; Για την αγορά εργασίας που ζουγκλοποιείται (!); Τα ΜΜΕ με τις περιβόητες άδειές τους; Δεν θεωρείς ότι για την χρεωκοπία της χώρας είναι υπεύθυνη η αστική της τάξη; Δεν συμφωνείς ότι η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας έγινε και γίνεται εις βάρος των δυνάμεων της εργασίας; Τί είναι αυτό που προτείνουμε, ιδιωτικές επενδύσεις με τριτοκοσμικά εργασιακά, χαμηλή-αναπτυξιακή φορολογία και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως αντιστάθμισμα της ισοπέδωσης του κοινωνικού κράτους; Που είναι η κεντροαριστερά σε αυτά! Στον μπλερισμό; Αφήγηση για την κρίση της σοσιαλδημοκρατίας και την καπιταλιστική κρίση έχουμε;
    Επαναλαμβάνω την άποψη που έχω διατυπώσει ξανά σε αυτό το μπλογκ. Η χώρα χρειάζεται ενα κεντρώο φιλελεύθερο μεταρρυθμιστικό κόμμα. Φτιάξτε το επιτέλους, και αφήστε ήσυχη την κεντροαριστερά!
    Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να πούμε ρε φίλε δεν πιανόμαστε πουθενά , οπότε δεν μπορούμε και να συζητάμε. Αν νομίζεις ότι την κριτική αυτή την κάνουν δεξιοί ενώ οι αριστεροί πρέπει να χαϊδεύουν τα αυτιά της κοινωνίας δεν μπορούμε να τα βρούμε. Αν η κατάντια μας είναι μόνο δουλειά της ανύπαρκτης ελληνικής αστικής τάξης τότε πρέπει να ξεκινήσεις από τα βασικά για το αριστερό σου ταξίδι. Α νομίζεις ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έγινε μόνο εις βάρος των δυνάμεων της εργασίας και όχι ολόκληρης της παραγωγικής βάσης της χώρας, ζούμε σε άλλη χώρα. Τέλος αν νομίζεις ότι αυτά που περιγράφω δεν είναι αποτελέσματα του πολιτικού συστήματος και της Αριστεράς συμπεριλαμβανομένης σε συνεργασία με το κομπραδόρικο κεφάλαιο δεν έχει νόημα να συζητάμε. Υπάρχει χάος μεταξύ μας. Και δεν είμαι κεντροαριστερά είναι left-liberal.

      Διαγραφή
    2. Μου χρεώνεις πράγματα που δεν είπα. Η κριτική μου έγκειται στην μονόπλευρη τοποθέτηση. Όλα αυτά τα κακώς κείμενα που περιγράφεις έγιναν και γίνονται με την ανοχή της 'ανύπαρκτης ελληνικής αστικής τάξης' όπως την αποκαλείς. Καθόλου δεν πιστεύω ότι πρέπει να χαϊδεύουμε την κοινωνία. Ούτε και ότι η Αριστερά δεν έχει τις ευθύνες που τις αναλογούν. Στον σχολιασμό μου δεν αναφέρω τίποτα για την Αριστερά, αλλά για την κεντρο-αριστερά. Λες είσαι left-liberal, κι εγώ ψάχνω το left στην ανάλυσή σου. Γράφεις ότι η προσαρμογή γίνεται εις βάρος ολόκληρης της παραγωγικής βάσης της χώρας, κάτι μου είπες τώρα, η μισθωτή εργασία δεν βρίσκεται στον πυρήνα. Γράφεις ότι δεν πιανόμαστε πουθενά, οπότε δεν μορούμε να συζητάμε. Πάω πάσο!
      Χρήστος

      Διαγραφή
    3. Lefttrip
      καμιά ανάλυση δεν έκανα, Δεν είμαι οικονομολόγος. Bloger είμαι. Αναλύσεις και προτάσεις κάνω μόνο σε ότι γνωρίζω δηλαδή τη Μέση εκπαίδευση. Εκεί κάνε μου όση κριτική θέλεις για left και liberal κλπ/ Το να διαπιστώνεις ότι η μισθωτή εργασία τραβάει το πιο μεγάλο ζόρι είναι κάτι προφανές. Αλλά αυτό δεν θα αλλάξει με υποσχέσεις. Η ανάρτηση δεν κάνει ανάλυση. Κάνει μια περιγραφή της νοοτροπίας ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας και τη λαϊκίστικη στάση κάποιων απέναντι σ' αυτή. Να με συνμπαθάς αν σε αποπήρα. Sorry.

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ κύριε Καστανά,

      θα διαφωνήσω με την «ανύπαρκτη αστική τάξη». Εδώ και χρόνια είναι εμφανές ότι αυτό που δεν υπάρχει στην Ελλάδα είναι η εργατική τάξη, η οποία έχει συρρικνωθεί λόγω των νέων τεχνολογιών και του κλεισίματος των εργοστασίων. Μη ξεχνάτε ότι με τον όρο αστός εννοούμε τους ανθρώπους που κατοικούν στις πόλεις και είναι γνωστό σε όλους ότι τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει μεγάλη εσωτερική μετανάστευση. Επίσης θέλω να σας θυμίσω ότι τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είχαν στηριχθεί -ως επί το πλείστον- σε αστούς (μεγαλοαστούς, μεσοαστούς και μικροαστούς) για ψήφους και σε μεγάλους οικονομικούς παράγοντες (εσωτερικούς και εξωτερικούς) για τη χρηματοδότησή τους. Τέλος καλό θα ήταν να θυμηθούμε όλοι τη λέξη αλλοτρίωση, η οποία χαρακτηρίζει τη σημερινή ελληνική κοινωνία. Κάποιοι θεωρούν τους εαυτούς τους αριστερούς και στηρίζουν τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πρακτικές και αποφάσεις, άλλοι πάλι για να προσεγγίσουν αυτό το έρμο κέντρο «ενδύονται λεοντή» και το παίζουν νοικοκυραίοι, άλλοι για το καλό μας προσπαθούν να ξεθεμελιώσουν ότι υπάρχει σ' αυτή τη χώρα για να γίνουμε επιτέλους ευρωπαίοι, κτλ.

      ....και μεις ως καλοί blogers βγάζουμε τα εσώψυχά μας σε κοινή θέα...

      ...άλλα ήθη άλλα έθιμα άλλοι καιροί...αγαπητέ κ. Καστανά και Lefttrip

      Φιλικά
      Αργυρώ


      Διαγραφή
    5. Λοιπόν δεν φταίω εγώ αναγνώστες και σχολιαστές που ενοχληθήκατε από την κριτική μου στον Τσίπρα. Πριν περάσουν 48 ώρες από την ανάρτηση βγήκε ο αυριανός πρωθυπουργός και υποσχέθηκε να καταργήσει τον Καλλικράτη, να φτιάξει πάλι πολλούς δήμους και κοινότητες ένα για κάθε οικογένεια φαντάζομαι, με φουλ χρήμα και φουλ διαφθορά προφανώς. Πιο λαϊκιστής πεθαίνεις. ΝΑ αφήσουμε λοιπόν τα προσχήματα. Ενοχληθήκατε που έθιξα τον αρχηγό αλλά η παλιά Ελλάδα έχει βρει τον εκφραστή της νομίζω.

      Διαγραφή
  19. Λεωνίδα, ότι ο σύριζα κινείται λαϊκιστικά είναι προφανές. Είναι η εμμονή του στον παραλογισμό του ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ που με τοποθετεί απέναντί του. Όπως όμως ξέρεις, κανένας ποτέ δεν έχει το απόλυτο άδικο σε όλα. Δεν είναι ορθολογισμός το δογματικό ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ τα ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ του σύριζα. Μπορεί και να έχει δίκιο σε κάτι, που ξέρεις;
    Ατυχές λοιπόν το πρώτο σου παράδειγμα, όπου εμφανίζεσαι υπέρ της εντατικής μεταλλείας. Ειδικά επειδή λογικά γνωρίζεις την ιστορία με τα "πραγματικά στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, με βάση τα οποία πάρθηκαν οι αποφάσεις".
    Χρήστος Ελευθεριάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία