Σε ένα κελί χωρίς δίκη

Είναι ο ελληνικός νομικός πολιτισμός. Είναι αυτός που υπερασπίστηκαν οι υπουργοί της Αριστεράς στην πρόσφατη τρικομματική κυβέρνηση και έπεσαν μαζί του. Είναι ο ίδιος πολιτισμός που κρατάει ένα άνθρωπο σένα κελί 3 χρόνια χωρίς δίκη αλλά και δίνει 9 αναβολές σε δημοτικό υπάλληλο που κατηγορείται για χρηματισμό. Είναι η Ελλάδα του χτες που πασχίζει να επιβιώσει με την πιο διακομματική συμφωνία που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. (leo)
Θανάσης Χειμωνάς από Athens Voice
Tο όνομα «Κώστας Σακκάς» δεν μου έλεγε τίποτα. Εντάξει, κάπου σε κάποιον τοίχο είχε πάρει το μάτι μου ένα σύνθημα τύπου «Λευτεριά στον αναρχικό Κ.Σακκά» αλλά δεν είχα δώσει σημασία. Τέτοιας μορφής γκράφιτι είναι βλέπετε πολύ συνηθισμένα στην Αθήνα, ορισμένα δε από τα ονόματα των «αναρχικών» που πρέπει να «λευτερωθούν» είναι τόσο εξωφρενικά και αλλόκοτα που αναρωτιέσαι αν πρόκειται για κάποιου είδους φάρσα.
Ωστόσο, σερφάροντας πριν λίγες μέρες στο ίντερνετ (η υπόθεση δεν έχει πάρει μεγάλη έκταση στα ΜΜΕ) διαπίστωσα πως ο Κώστας Σακκάς είναι όντως υπαρκτό πρόσωπο. Και, δυστυχώς, αποτελεί μια ζωντανή απόδειξη πως η μπάλα έχει οριστικά χαθεί στη χώρα μας.
Ο Σακκάς συννελήφθη τον Δεκέμβριο του 2010 κατηγορούμενος για οπλοκατοχή και για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Ποια άραγε ήτο; Μην ήταν η Αλ Κάιντα; Μην ήταν η Μπάντερ Μάινχοφ; Μην ήταν η «Εμείς που χτίσαμε τη Σουηδία»; Χρειάστηκε τελικά να περιμένουμε τέσσερις μήνες για να μάθουμε πως επρόκειτο για τη «Συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς».
Λίγο πριν ολοκληρωθεί το 18μηνο φυλάκισηας που προβλέπεται από το νόμο, ο Σακκάς κατηγορήθηκε εκ νέου για πάνω από 150 βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις – ούτε ο Νέρωνας να ήταν, δηλαδή. Το ζήτημα είναι πως ο άτυχος κατηγορούμενος έχει ήδη συμπληρώσει δυόμισι χρόνια στη φυλακή και οδεύει φουλ για τριετία, καθώς το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την παράταση της κράτησής του για άλλους έξι μήνες. Στις 4 Ιουνίου, ο Σακκάς ξεκίνησε απεργία πείνας. Σήμερα, σχεδόν ένα μήνα μετά, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Κρατικού. Καταστάσεις που μας θυμίζουν τη Βρετανία της Θάτσερ πριν τριάντα χρόνια. Βέβαια, ο Μπόμπι Σαντς και οι σύντροφοί του είχαν τουλάχιστον καταδικαστεί.



Το διά ταύτα; Ένας πολίτης ευρωπαϊκής χώρας βρίσκεται τρία ολάκερα χρόνια πίσω από της φυλακής τα σίδερα. Εσχάτως και με κλονισμένη υγεία. Επαναλαμβάνω: ευρωπαϊκής χώρας. Ο Σακκάς δεν ζει στη Σαουδική Αραβία ούτε είναι τρόφιμος του Γκουαντανάμο. Είναι ένας τύπος που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε ζούσε ανάμεσά μας και από τότε βρίσκεται στη φυλακή, όχι «για ένα έγκλημα που δεν έκανε ποτέ», όπως λέει η κλασική κλισέ έκφραση ούτε καν λόγω κάποιας καφκικής κακοδικίας. Βρίσκεται στη φυλακή χωρίς να έχει καν δικαστεί! Για πόσο ακόμα; Και αν όποτε δικαστεί αποδειχθεί πως ήταν αθώος ποιος θα του επιστρέψει αυτά τα χρόνια της ζωής του;
Είναι ο Κώστας Σακκάς ένοχος; Είναι αθώος; Πρόκειται για τον Έλληνα Μπιν Λάντεν; Πρόκειται για την αρσενική Μητέρα Τερέζα; Ειλικρινά, αυτή την στιγμή δεν με νοιάζει καθόλου. Στα μάτια μου, είναι απλώς ένας συμπατριώτης μας που έχει χωρίς λόγο στερηθεί την ελευθερία του. Ίσως εξαιτίας της ανεπάρκειας του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Ίσως επειδή το «Κράτος» (με ό,τι συνεπάγεται αυτή η λέξη) θέλει απλώς μια ρεβάνς για την Πόλα Ρούπα και τον Νίκο Μαζιώτη οι οποίοι πρόλαβαν και την κοπάνησαν με την παρέλευση του διαβόητου 18μήνου – μια ρεβάνς την οποία παίρνει από τον πρώτο άνθρωπο που βρήκε «μπόσικο».
Το θέμα φυσικά αποτέλεσε την 1453η μάχη στο χαρτοπόλεμο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με το κόμμα της Κουμουνδούρου (μέσω της Νεολαίας του) να προσπαθεί να επιβάλει πολιτική χροιά (παρότι σε όλο αυτό το διάστημα ο υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ΔΗΜΑΡαίος) και τη Συγγρού να απαντά με μια ανακοίνωση η οποία, αφού ταυτίζει τις έννοιες «κατηγορούμενος» και «ένοχος», ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα να «να σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης». Εξκιούζμι, ρε παιδιά, για ποιες «αποφάσεις της δικαιοσύνης» μιλάμε;
Το θέμα του Κώστα Σακκά δεν είναι πολιτικό. Θέλω να πιστεύω πως δεν είναι ιδεολογικό – αν και κάπου αμφιβάλλω. Σίγουρα όμως μας αφορά όλους. Αύριο, στη θέση του μπορούμε να βρεθούμε εγώ ή εσύ, φίλε αναγνώστη. Σε ένα κελί. Χωρίς δίκη.

Σχόλια

  1. Το θέμα Σακκά, για όσους δε διαβάζουν indymedia η παρεμφερή sites, έγινε γνωστό μέσα από τις γνωστές κοκκορομαχίες Σύριζα-ΝΔ.

    Φυσικά, υπάρχει σοβαρό θέμα αν υπήρξε δικαστική αυθαιρεσία υποκινούμενη από πολιτικές σκοπιμότητες. Άλλο ένα πολύ σοβαρό θέμα όμως είναι το αναχρονιστικό και αργό δικαιικό μας σύστημα (για το οποίο δυστυχώς δε βλέπω να γίνονται προσπάθειες εκσυγχρονισμού του...).

    Και ένα κείμενο που έγραψα για το ίδιο θέμα (αν δεν παινέψεις το blog σου θα πέσει να σε πλακώσει!) :

    http://wp.me/p2nH8c-bs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα τρία χρόνια μέσα χωρίς δίκη είναι παρανομία δίχως άλλο. Δείχνει πρακτικές μεσαιωνικές. Τα ελατήρια είναι πολιτικά και ιδεολογικά είναι απαράδεκτα. Δείχνουν τον τριτοκοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Δεν ξέρω τι είναι ο Σακκάς και δεν με νοιάζει. Τα συμπεράσματα είναι γενικότερα. Σαν ευρωπαϊστές ζητάμε σεβασμό στους νόμους. Αλλά ποιους νόμους όατν πολλοί από αυτούς έχουν χιλιάδες παράθυρα για ν βολεύονται απατεώνες ή για να μπορεί η εξουσία να κάνει τη δουλειά της. Η Μεταρρύθμιση πρέπει να αρχίσει από το Σύνταγμα και τους νόμους. Μόνο να μην τη κάνουν δικηγόροι

      Διαγραφή
    2. Η υπόθεση του Σακκά είναι πράγματι εξαιρετικά σοβαρή και δυστυχώς δεν είναι η μοναδική. Απλά μέχρι σήμερα για αυτή φώναζαν μόνο οι αναρχικοί και κανένας άλλος.
      Ανεξαρτήτως όμως της σοβαρότητας της υπόθεσης και της καταστρατήγησης των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου,, ο ισχυρισμός ότι η υπόθεση αυτή αντικατοπτρίζει τον νομικό μας πολιτισμό είναι τουλάχιστον απαράδεκτη (για να μη πω χρυσαυγίτικη). Όχι γιατί δεν υπάρχουν προβλήματα, δυσλειτουργίες αλλά και κρούσματα κρατικής βίας, αλλά διότι ο νομικός μας πολιτισμός, όπως αυτός σκιαγραφείται από το σύνταγμα και τον ποινικό κώδικα, είναι πράγματι εξαιρετικά σημαντικός, διαθέτει μια μεγάλη και πραγματικά δημοκρατική ιστορία και είναι συνυφασμένος με δημοκρατικές κατακτήσεις στο επίπεδο των ατομικών δικαιωμάτων.
      Και όσο και αν ενοχλεί κάποιους, οι πραγματικοί υποστηρικτές αυτού του νομικού μας πολιτισμού δεν είναι άλλοι από τους αριστερούς και δημοκρατικούς δικηγόρους, που υπερασπίζονται στα δικαστήρια πολίτες θύματα της κρατικής βίας και ας κατηγορούνται από κάποιους ως υποστηρικτές της τρομοκρατίας. Γιατί σύμφωνα με τον νομικό μας πολιτισμό (ναι αυτόν που πέφτει μαζί με τους υπουργούς της ΔΗΜΑΡ), κάθε κατηγορούμενος έχει το τεκμήριο της αθωότητας και έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του διορίζοντας συνήγορο υπεράσπισης, όσο σοβαρό και αν είναι το αδίκημα που κατηγορείται. Και αυτό γιατί το λειτούργημα του δικηγόρου είναι θεμέλιο του κράτους δικαίου (άρθρο 1 Κώδικα περί Δικηγόρων).
      Όσο για την μεταρρύθμιση (όποια και αν είναι αυτή), σίγουρα δεν πρέπει να την κάνουν οι δικηγόροι, άλλωστε αυτοί δεν προλαβαίνουν, δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ χωρίς σαββατοκύριακα και αργίες για ένα κομμάτι ψωμί, άσε που είναι και συντεχνία….
      Καλύτερα να την αναθέσουμε στους δάσκαλους, αυτοί είναι σίγουρα οι πιο ξεκούραστοι από όλους και δεν είναι και συντεχνία, άσε που ξέρουν τα πάντα, ακόμα και ποινική δικονομία. Υπάρχει και το γνωστό γνωμικό αλλά δεν το γράφω για να αποφύγω χαρακτηρισμούς

      Διαγραφή
    3. XNO υπάρχει δημοκρατική χώρα που να μην έχει τέτοια δικαιώματα; Αλλά ο ίδιος πολιτισμός επιτρέπει την αυθαιρεσία τύπου Σακκά άρα έχει πρόβλημα. Και επιτρέπει τις 9 αναβολές. Και επιτρέπει τα κόλπα με τους συμβασιούχους και τα ασφαλιστικά μέτρα. Άρα δεν είναι και τόσο οκ ο πολιτισμός αυτός. Δίνει όπως σε κάθε δημοκρατική χώρα δικαιώματα στον κατηγορούμενο ( αυτό έλειπε) αλλά και στον απατεώνα ενός του συστήματος. Δεν κατηγορεί κανείς τους δικηγόρους. Νομικοί θα είναι προφανώς αυτοί που θα αλλάξουν τους νόμους. Αλλά ελπίζω χωρίς τη συντεχνιακή λογική. Το ίδιο ισχύει και για τους καθηγητές και την ΠΑιδεία. Αλλά δυστυχώς το ανάποδο συμβαίνει σχεδόν πάντα. Κυβερνούν οι συντεχνίες, δείγμα ένός άλλου πολιτισμού made in Greece/

      Διαγραφή
  2. Από όσα διάβασα, 18 μήνες είναι το μέγιστο διάστημα προφυλάκισης, αλλά στους 16 μήνες του ρίχνουν άλλο ένα χρόνο, με άσκηση ποινικής δίωξης για άλλη υπόθεση. Και όταν τελειώνει αυτό του ρίχνουν άλλο ένα εξάμηνο με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.

    Μη γνωρίζοντας καλά τους νόμους (και ειδικά τα παραθυράκια), στο άρθρο μου δεν έλαβα τόσο καθαρή θέση, δε ξέρω δλδ μήπως όλη αυτή η ιστορία είναι τελικά νομότυπη (ένας νομικός μπορεί να μας διαφωτίσει)! Σίγουρα βέβαια η υπόθεση βρωμάει πολιτική σκοπιμότητα και σίγουρα το δικαιικό μας σύστημα χρήζει επειγόντως μεταρρυθμίσεως, αρκεί όπως λες να μην την κάνουν (για άλλη μια φορά) δικηγόροι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 10:43 μ.μ. "Δεν ξέρω τι είναι ο Σακκάς και δεν με νοιάζει." Συγνώμη Λέων μου αλλά εμένα με νοιάζει. Κι απ΄ όσο ξέρω το παιδί το πιάσανε με όπλα κλπ καθώς έβγαινε απ΄ τη γιάφκα. Και μη μου πείς "έλα μωρέ, ένα τρελαμένο παιδί είναι" - γιατί είναι κάτι σαν εκείνους τους ανεκδιήγητους ξηρούς και σια που είχαν "παράλληλη απώλεια" τον Αξαρλιάν ή σαν τους πρόσφατους που σκότωσαν με την "μπόμπα-παιχνιδάκι" τους το κακόμοιρο το Αφγανάκι - είδες, ούτε το όνομά του δεν θυμάμαι. Κι όταν "φίλε" πολεμάς να γκρεμίσεις "το σύστημα" σταμάτα να επικαλείσαι τα 18μηνα του "συστήματος - αυτό δεν το λέω σ΄ εσένα βέβαια. Κακά τα ψέμματα, όσο κι αν είναι γελοίο να μην μπορεί το κράτος να δικάσει εγκαίρως κάθε κατηγορούμενο - μεταξύ αυτών και τον βιαστή τον υπερασπιζόμενο απο το σερνίκουλα - η διαδικασία της παρατεταμένης προφυκάκισης προβλέπεται απο το νόμο. Η ουσία όμως είναι μία. Η χούντα τελείωσε το 74 (όχι το 73 ρε μαλάκες).
    Μπάμπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία