ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

mama Africa

mama Africa

Παρατηρητήριο

Έχουμε δουλειές σύντροφοι. Η συλλογική ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να είναι συνέπεια της ατομικής προόδου. Είμαστε ακόμα ελεύθεροι πολίτες σε μια ελεύθερη, δημοκρατική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πίσω μας η πλούσια ιστορία και γραμματεία. Δίπλα μας τα χιλιάδες δικά μας παιδιά που προοδεύουν στο εξωτερικό. Μπροστά μας η πρόκληση της απαλλαγής από το κοινωνικό άγος. Και έχουμε δύναμη, ατόφια ανθρώπινη έλλογη δύναμη. Μπορούμε να λέμε, να γράφουμε και να κάνουμε το σωστό. Είμαστε άτομα δεν είμαστε μάζα δεν είμαστε πολτός.

Και το 2018 που μπαίνει θα ξορκίζουμε το θάνατο και θα γελάμε με τους τιποτένιους. Καλή χρονιά.


ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Τουλάχιστον η μεταπολεμική μας ιστορία είναι μια αδιάκοπη πάλη ανάμεσα στην αριστεία και τη μετριοκρατία. Ανάμεσα στον εκλεκτισμό και την ισοπέδωση. Ανάμεσα στη δημοκρατία και τον ολοκληρωτισμό. Χωρίς όμως διακριτά ισχυρά στρατόπεδα και ιδεολογικά ρεύματα. Γι’ αυτό και είμαστε πάντοτε έρμαια του λαϊκισμού ο οποίος πλασάρεται ως το απόγειο της δημοκρατίας αλλά οδηγεί στον εκφασισμό της κοινωνίας. Γι’ αυτό και από την αποδοχή της χούντας των συνταγματαρχών μεταπηδήσαμε ταχύτατα στον έρωτα του σοσιαλισμού με τα λεφτά των άλλων. Γι’ αυτό ακροβατούμε συνεχώς ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, στην παράδοση και τη νεωτερικότητα. Γι’ αυτό θέλουμε τα σπίτια μας και τα χωριά μας καθαρά και περιποιημένα και την πόλη, τον αστικό χώρο, βρώμικο και κατεστραμμένο.

Κυριακή, 7 Ιουλίου 2013

Ηχηρά «απών» στη «Νέα Ελλάδα»


του Ευτύχη Παλλήκαρη από την Ημερησία

«Ούτε στην Αλβανία του Χότζα δεν χρειάζονταν 24 ώρες για να βγουν τα αποτελέσματα για την Πολιτική Επιτροπή». Η σκληρή αναφορά του Νικήτα Κακλαμάνη αποτυπώνει την κρίση εμπιστοσύνης πολλών στελεχών της ΝΔ προς την ηγεσία, την επομένη κιόλας του Συνεδρίου του κόμματος. Και αυτή δεν αφορά μόνο στον τρόπο εκλογής του νέου οργάνου αλλά και στη φυσιογνωμία, τη στρατηγική και τη στόχευση της ΝΔ.
Το πρόβλημα παρέμεινε άλυτο, με φυγόκεντρες τάσεις να παραμένουν ισχυρές και να προχωρούν σε αμφισβητήσεις και σχεδιασμούς που αναιρούν τα όποια ίχνη αισιοδοξίας της ηγετικής ομάδας. Αν κάνει κάποιος έναν μικρό απολογισμό, αυτό που έμεινε τελικά ήταν οι «αιρετικές» θέσεις του Μ. Βορίδη, οι σφήνες του Βυρ. Πολύδωρα και οι διευκρινίσεις του Χρ. Λαζαρίδη, που συνοδεύτηκαν από νέες διευκρινίσεις προς αποφυγή παρεξηγήσεων με το μοναδικό, πλέον, κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ. Ομως η κρίση ταυτότητας για τη ΝΔ παραμένει. Η σύλληψη του πρωθυπουργού για «Νέα Ελλάδα» και για διεύρυνση με την ενσωμάτωση ευρωπαϊστών ακόμα και από τον κεντρώο χώρο δέχονται ισχυρή αμφισβήτηση από αυτούς που θεωρούν ότι νοθεύεται η ταυτότητα της ΝΔ και παράλληλα, ακυρώνει τις όποιες προσπάθειες «να κερδηθεί η βάση της Χρυσής Αυγής πριν να είναι αργά».


Εκδήλωση

Τα αναιμικά ανοίγματα στην κατεύθυνση αυτή δέχονται ισχυρή κριτική. Η επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου διοργανώνει τη Δευτέρα εκδήλωση με θέμα «Νέα Ευρώπη τώρα» και καλεσμένο, μεταξύ άλλων, τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Πολλοί στη ΝΔ αντιδρούν στην «ειδική μεταχείριση» -όπως λένε- προς τον υπουργό, καταλογίζοντάς του και τα... επτά αμαρτήματα διαχείρισης της κρίσης. Μάλιστα ο Νικ. Κακλαμάνης συσχέτισε την μεταχείριση αυτή με τις απόπειρες αλλαγής της φυσιογνωμίας του κόμματος: «Η ΝΔ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατραπεί σε ένα 'άνοστο και άνευρο κόμμα', προκειμένου να χωρέσουν μέσα σε αυτό κάθε είδους πολιτικά καρύδια», την ώρα που και ορισμένοι της καραμανλικής σχολής απορρίπτουν τις θεωρίες περί αφομοίωσης μέρους του ΠΑΣΟΚ μέσα από το δικομματικό κυβερνητικό εγχείρημα, στο όνομα του νέου διπολισμού με το ΣΥΡΙΖΑ ή τα περί ένταξης μεμονωμένων πολιτικών, όπως του Μιχ. Χρυσοχοΐδη στο μέλλον.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Μ. Βορίδης ήρθε για να... μείνει. Η «τουφεκιά» του, που έκανε άνω-κάτω το Συνέδριο της ΝΔ, για τις ευθύνες του Ανδρέα Παπανδρέου για τη σημερινή κρίση, δεν ήταν για την τιμή των όπλων. Ο ίδιος -όπως και ο Αδ. Γεωργιάδης- θεωρεί ότι η «δεξιά ταυτότητα» της ΝΔ πρέπει να ενισχυθεί πολιτικά και ιδεολογικά. Εκτιμά πως τα όσα είπε βρήκαν απήχηση σε μεγάλο μέρος της κομματικής βάσης της ΝΔ, που σε μεγάλο ποσοστό -της τάξης του 60%- αυτοπροσδιορίζεται δεξιά του πολιτικού φάσματος.
Άλλωστε σημειώνει πως οι αναφορές πολλών βουλευτών της ΝΔ αλλά και του Χρ. Λαζαρίδη ήταν ταυτόσημες επί της ουσίας απλώς χαρακτηρίστηκε άκαιρη η παρέμβασή του για λόγους πολιτικής συγκυρίας και συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ. Υπήρξαν και αυτοί όμως, όπως ο Κ Τζαβάρας, από το «σαμαρικό πυρήνα» μάλιστα, που χαρακτήρισαν τον Α. Παπανδρέου «ιδρυτή της διαδικασίας που έφερε τη χώρα στη σημερινή κατάσταση». Υπερασπιζόμενος τον Μ. Βορίδη, είπε πως «οποιαδήποτε πολιτική συμφωνία δεν μπορεί να καλύψει το δικαίωμα της άποψης. Ο Μ. Βορίδης δεν έκανε έγκλημα». Η εσωκομματική ενίσχυση που προσδοκά ο Μ. Βορίδης μέσα στη ΝΔ -με σαφείς αρχηγικές βλέψεις στο μέλλον- θεωρεί ότι μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά σε πολίτες που προσφεύγουν σε αντισυστημικές λύσεις, επιλέγοντας τη «Χρυσή Αυγή».
Οι δηλώσεις του Βύρ. Πολύδωρα για τη «Χρυσή Αυγή» προκάλεσαν νέο κύμα αναταράξεων αλλά ασφαλώς δεν ήταν και αυτές κεραυνός εν αιθρία, απλώς ήρθαν να προστεθούν σε σωρεία παρασκηνιακών προβληματισμών για το ακροδεξιό «αγκάθι» που προκαλεί πολιτική αφαίμαξη στη ΝΔ. Υπάρχουν πράγματι αυτοί που στην κρίσιμη περίοδο πριν από τις εκλογές ψέλλιζαν εκλογικά σενάρια περί ενίσχυσης της ΝΔ με ποσοστά πάνω από 30% και σιωπηρής στήριξης ή ανοχής από τη «Χρυσή Αυγή»-σενάρια που θορύβησαν την ηγεσία της ΝΔ και ώθησαν τον Α. Σαμαρά να προβεί σε κατηγορηματικές διαψεύσεις από το βήμα του Συνεδρίου.
Αναταραχή

Ορισμένοι πάντως θεωρούν ότι η «σφήνα» του Μ. Βορίδη προκαλεί ταραχή στον πρωθυπουργικό πυρήνα που βλέπει να χάνει το μονοπώλιο προς ένα ακροατήριο με «πατριωτικά αντανακλαστικά». Μάλιστα ο πρώην υπουργός Σωτ. Χατζηγάκης προκάλεσε αίσθηση, κάνοντας λόγο για «ακροδεξιά σταγονίδια στο περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ, που γαλούχησαν τη 'Χρυσή Αυγή'... Η μεγάλη παράταξη του Αβέρωφ, του Καραμανλή και του Μητσοτάκη είναι πλέον ένα κακέκτυπο της ΠΟΛΑΝ».
Ο Κώστας Καραμανλής σίγησε (και) στο Συνέδριο της ΝΔ, όχι όμως και οι καραμανλικοί βουλευτές, που επιμένουν να διατηρούν μια αυτονομία απέναντι στο σημερινό ηγετικό κέντρο του κόμματος και μετά το συνέδριο. «Αν σηκώσει το τηλέφωνο ο Καραμανλής, πολλοί Καλαντζήδες θα καθίσουν προσοχή» είπε ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Καλαντζής, επιχειρώντας να δείξει την ισχύ μιας ομάδας που μάλιστα έχει και ηγέτη... Κι αυτό, την ώρα που ο βουλευτής Γ. Βλάχος αμφισβητούσε, με τη σειρά του, τον τρόπο εκλογής της Πολιτικής Επιτροπής. Η αίσθηση είναι πως οι αιχμές Βορίδη για την εποχή Ανδρέα Παπανδρέου ήταν καλοδεχούμενες από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, ενώ ο Πρ. Παυλόπουλος φρόντισε να βάλει στο κάδρο και τον Κώστα Σημίτη, τον Γιώργο Παπανδρέου, την ώρα που είναι κοινό μυστικό πως ο Γ. Στουρνάρας αποτελεί «κόκκινο πανί» για το καραμανλικό «λόμπι». Ίσως ενδεικτικό του κλίματος είναι και η εκτίμηση καραμανλικού στελέχους πως «σε ενάμιση-δυο χρόνια θα έχουμε θέμα ηγεσίας». Κι αυτά, λίγα 24ωρα μετά το Συνέδριο για τη «Νέα Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου