Πέντε στα όρθια (30/08/13)


H «Μαργαρίτα» εγκαινιάζει μια βδομαδιάτικη στήλη με τίτλο «Πέντε στα όρθια». Θα ανεβαίνει κάθε Παρασκευή και θα πραγματεύεται εν συντομία 5 επίκαιρα θέματα της εβδομάδας που πέρασε. Με τον ανάλογο σχολιασμό βέβαια και πάντα στα γρήγορα. «Στα όρθια» που λέμε.

1. Οι τραπεζίτες της «ALFA BANK» διαπιστώνουν ότι θα απαλλαγούμε από τα μνημόνια μόνο με εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων στην εγχώρια οικονομία. Οδικοί άξονες, λιμάνια, Ελληνικό και πελατειακά  stages στους Δήμους δεν αρκούν. Φυσικά και το «λαϊκό κίνημα» είναι ενάντια  σε κάθε ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα, δηλαδή σε κάθε εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

2. Μέσα στην αναμπουμπούλα της οικονομικής κρίσης πέρασαν στα ψιλά οι εκατοντάδες μικρές και μεσαίες τοπικές φωτιές  που καθάρισαν την ύπαιθρο από την περιττή βλάστηση. Για πρώτη χρονιά έγιναν ασυνήθιστα πολλές συλλήψεις, δείγμα της  αυταρχικής πολιτικής μηδενικής ανοχής που προσπαθεί να εφαρμόσει η δεξιά διακυβέρνηση. Η Πυροσβεστική διαπιστώνει τις προφανείς αιτίες, λαθροϋλοτομία, γεωργική και κτηνοτροφική εκμετάλλευση, οικοδόμηση και φυσικά αμέλεια. Οι κάτοικοι αυτής της χώρας δεν έχουν ανάγκη κανένα ξένο για να καταστρέψουν τον τόπο τους. Μπορούν και μόνοι τους. Με εκπλήσσουν αυτές οι διαπιστώσεις γιατί χρόνια τώρα οι ειδήμονες μας διαβεβαίωναν ότι το μεσογειακό δάσος αυταναφλέγεται με τη βοήθεια κονσερβών και πάτων μπουκαλιών που λειτουργούν ως συγκεντρωτικά κάτοπτρα και δίοπτρα. Μετά αναλαμβάνουν τα ιπτάμενα κουκουνάρια. Τους είχα σχεδόν πιστέψει και τώρα χάνω την εμπιστοσύνη μου στην επιστήμη.

3. Στα πλαίσια των προσπαθειών για την ίδρυση της μεγάλης Κεντροαριστεράς, η ΔΗΜΑΡ «αποφάσισε» να συμπορευθεί με τον κ. Χ. Κασταν-ίδη (μάλλον κάποιος πόντιος συγγενής του διαχειριστή). Αδυνατώ να σχολιάσω ζητήματα της αισθητικής των βηματισμών.

4. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εκπαιδευτικών απειλούν να κλείσουν τα σχολεία αμέσως μετά τον αγιασμό (όχι πριν μη χάσουμε τη θεία φώτιση). Γιατί συνάδελφοι μπήκαν σε διαθεσιμότητα. Λογικό. Γιατί άλλοι συνάδελφοι μετατάσσονται ή μετατίθενται. Λογικό και αυτό αν αναλογιστούμε ότι μέχρι προχτές νόμος ήταν για τους περισσότερους οι προσωπικές τους προτιμήσεις  και όχι οι ανάγκες τις υπηρεσίας. Γιατί ψηφίζεται νέος νόμος για το Λύκειο. Παράλογο, διότι αυτοί που δεν θέλουν το νέο νόμο δεν πρότειναν κάποιον άλλο. Άρα μάλλον προτιμούν τον υπάρχοντα (κατά βάση το νόμο Αρσένη 2525/1997), τον οποίο όμως πολέμησαν λυσσαλέα (σε κάτι αντίστοιχο χάθηκε άδικα ο Τεμπονέρας το 91) με πολυήμερες απεργίες και καταλήψεις. Τελικά αν το ψάξει κανείς το «εκπαιδευτικό κίνημα» θα ησυχάσει μόνο αν επιστρέψουμε στο νόμο του Παπανούτσου του 1964 ή στη Μεταρρύθμιση του 1929. Παρεμπιπτόντως, τα φροντιστήρια αρχίζουν από την 1η Σεπτέμβρη με επαναλήψεις. Έχουν και προσφορές.

5. Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να την πέσουν στον Άσαντ της Συρίας, δηλαδή να υποστηρίξουν την προσπάθειά της Αλ Κάιντα να εγκαταστήσει ένα σκληρό ισλαμοφασιστικό καθεστώς στη χώρα. Δηλαδή, στέκονται στο πλευρό των πιο επικίνδυνων και ορκισμένων εχθρών τους. Το γνωστό τροπάριο, που δεν ξέρεις πραγματικά με ποιον φασίστα να πας και ποιον χασάπη ν’ αφήσεις. «Είμαστε αντίθετοι στη βία παντός είδους απ’ όπου και αν προέρχεται». Καθαρίζουμε με μια τέτοια ανακοίνωση σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς; Μάλλον όχι. Αλλά με το Ισλάμ δεν βγάζεις άκρη.


by leo 

Σχόλια

  1. Καλημέρα Leo. Χαιρετίζω τη νέα, ενδιαφέρουσα στήλη της μαργαρίτας και το μοναδικό σχολιασμό σου!

    Ένα σχόλιο για το (2). Είχα την ευκαιρία να έχω δασκάλους κάποιους από αυτούς τους ειδήμονες που αναφέρεις. Αυτό που λένε (και υπάρχει φυσικά και επιστημονικός αντίλογος) είναι ότι τα Μεσογειακά οικοσυστήματα όχι μόνο είναι προσαρμοσμένα αλλά έχουν εντάξει στον κύκλο ζωής τους τη φωτιά. Δηλαδή η αναγέννησή τους στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη φωτιά. Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει η συχνότητα των πυρκαγιών καθώς και οι διαδικασίες που την ακολουθούν. Για το λόγο αυτό οι ίδιοι ειδήμονες τονίζουν πως ανθρωπογενείς παρεμβάσεις οι οποίες (α) αυξάνουν τη συχνότητα της φωτιάς και (β) εμποδίζουν τις φυσικές διαδικασίες αναγέννησης και διαδοχής των οικοσυστημάτων (π.χ. δόμηση, υπερβόσκηση, ακόμα και ανεύθυνες αναδασώσεις), είναι καταστροφικές για τα οικοσυστήματα αυτά.

    Αντιλαμβάνομαι τον ειρωνικό σου τόνο και επαυξάνω, απλώς νιώθω πως στοχοποιούνται (μεταξύ άλλων) και λάθος άνθρωποι.

    Κωνσταντίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κωνσταντίνε έχεις δίκιο. Φυσικός είμαι κάποτε ασχολήθηκα λίγο με αυτά. Το μεσογειακό δάσος (κυρίως πεύκης) είναι προσαρμοσμένο στη φωτιά, λόγω τους γεωγραφικού του πλάτους. Σαφώς. Αλλά οι πασοκάνθρωποι όταν έκαιγαν με σύστημα τα δάση μας πλασάριζαν αυτή τη σωστή θεωρία ώς εξήγηση για τις φωτιές. Και ήταν και επιστήμονες ανάμεσά τους. Και καλά ότι οι εμπρησμοί είναι θεωρίες συνωμοσίας. Υπεύθυνος δασών στις μεγάλες φωτιές που έκαψαν την Αττική ήταν ο Σμπώκος. Αυτό τα λέει όλα.

      Διαγραφή
  2. Παρατήρηση: Ο Τεμπονέρας δολοφονήθηκε το 1991.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δίκιο Χρήστο, ευχαριστώ. Στη μεταρρύθμιση Κοντογιαννόπουλου. Μεγαλώνω και ξεχνάω Το θέμα είναι ότι πάνω σε μια αντίστοιχη ασήμαντη μεταρρύθμιση του εξεταστικού και κάτι ψιλών δολοφονήθηκε ένας άνθρωπος χωρίς κανένα λόγο. Απλός παραλογισμός

      Διαγραφή
  3. Καλοριζικη η νέα στήλη!

    Κατα τα αλλα, πάνω που είχα αρχίσει να απελπιζομαι για την υπόθεση της μεγάλης Κεντροαριστεράς ηρθε η είδηση για τον γίγαντα Καστανιδη και πήρα κουράγιο. Τέτοιοι ογκολιθοι της πολιτικής δεν πρεπει να μένουν ανεκμεταλλευτοι!!


    Αλικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για το (5): Παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα ( περί σατανικής πολιτικης που όλα τα προβλέπει, όλα τα ελέγχει και όλα τα κανονίζει) έχω την αίσθηση ότι η Αμερικανικη εξωτερική πολιτική - μετά και λόγω του Βιετνάμ - διακρίνεται από μια μόνιμη αμφιθυμία: "Δεν θέλουμε να εμπλακούμε, εμπλεκόμαστε, βοηθάμε τους εχθρούς του εχθρού μας που όμως είναι κι αυτοί (περισσότερο) εχθροί μας, ψάχνουμε να βρούμε κανένα φίλο, αλλά τους έχουμε "κάψει", ψάχνουμε να απεμπλακούμε, αλλά αξιοπρεπώς, επεμβαίνουμε κάπου αλλού, κάπου αλλού ξεχνάμε να επέμβουμε και γενικώς θεωρούμε ότι οφείλουμε να κάνουμε κάτι αλλά αλλάζουμε συνέχεια γνώμη για το τι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ενδιαφέρουσα η νέα στήλη. Συγχαρητήρια!
    Ένα ερώτημα: Είναι χαρακτηριστικό "δεξιάς διακυβέρνησης" και "αυταρχικής πολιτικής μηδενικής ανοχής" οι "ασυνήθιστα πολλές συλλήψεις", ή μήπως είναι το αυτονόητο καθήκον μιας ευνομούμενης Ευρωπαϊκής κοινωνίας;
    Ένα σχόλιο για το 4ο θέμα: Τον Μάιο πίστευα ότι μια απεργία μέσα στις εξετάσεις θα ήταν το τέλος της ΟΛΜΕ. Ευτυχώς για τους συνδικαλιστές και για τους μαθητές δεν πάτησαν την πεπονόφλουδα, αν και αποφάσισαν την απεργία μετά την επίταξη. Τώρα ελπίζω η δήθεν έλλειψη συμφωνίας για πρόταση απεργίας από την ΟΛΜΕ να είναι πάλι η ντρίπλα για την αποφυγή μιας παντελώς αποτυχημένης απεργίας διαρκείας(!).
    Παρεμπιπτόντως, τα φροντιστήρια για τη Γ΄Λυκείου άρχισαν από την η Ιουλίου. Πώς αλλιώς μπορεί να συγκεντρώσει κάποιος 19000 μόρια;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΙΣΑΙ ΘΕΟΣ! ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ! ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΜΑ ΤΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ!

    Φλύκταινες απέναντι στις κινητοποιήσεις, ύμνοι για τραπεζίτες (Alpha bank) και ΝΔ (πολλές συλλήψεις φέτος και επιθέσεις σε ΔΗΜΑΡ (όλο το 3) και λοιπή αριστερά (με βάση τις...πυρκαγιές. Είσαι κλασική περίπτωση του όποιος ψάχνει βρίσκει και περιμένω τη μέρα που θα βρεις αφορμή να επιτεθείς στην αριστερά με αφορμή τα χαλίκια).

    Είσαι ο Καστανάς (το Σ στην αρχή) που όλοι αγαπήσαμε...not.

    Και χωρίς κόμμα μια ζωή σε κώμα. Και εις ανώτερα ή μάλλον και μη χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία