ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013

Συζητώντας για πρόσωπα αλλά όχι για πολιτικές


του Λεωνίδα Καστανά

Πυκνώνουν οι συζητήσεις, οι καφέδες και τα γεύματα με αντικείμενο, τι άλλο τη «Μεγάλη Κεντροαριστερά». Αλλά μη παίρνετε θάρρος. Προς το παρόν δεν καταλήγουν πουθενά. Το επίκεντρο φυσικά και δεν είναι η ουσία της Πολιτικής, ούτε καν το κέλυφος. Στη δεύτερη στροφή κάθε συζήτησης το ανελέητο ερώτημα που αναδύεται στα χείλη των συνδαιτημόνων είναι το όνομα του αρχηγού. Μετά ακολουθούν τα πείσματα. «Αν έρθει αυτός δεν έρχομαι εγώ», «αν είναι το ΠΑΣΟΚ δεν μπαίνει η ΔΗΜΑΡ», «μα για εκείνη ή εκείνον ακούγονται τόσα» και άλλα τέτοια γραφικά που αναδεικνύουν την παθολογία του χώρου που φιλοδοξεί, τρομάρα του, να σώσει την Ελλάδα.

Η ουσία της πολιτικής απουσιάζει γιατί συμφέρει σε όλους να απουσιάζει. Πολιτική σήμερα δεν είναι ούτε η έννοια της σοσιαλδημοκρατίας του 70, ούτε ο δημοκρατικός σοσιαλισμός ούτε οι αφηρημένοι και κενοί νοημάτων  όροι όπως «αριστερός ευρωπαϊσμός» «μεταρρυθμιστική στρατηγική», «οικολογική εγρήγορση» κλπ. Πολιτική σήμερα είναι οι συγκεκριμένες απαντήσεις στα κρίσιμα και συγκεκριμένα επίδικα που τίθενται από την ίδια τη ζωή, τη βαθιά οικονομική, πολιτική και πολιτιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Δηλαδή:

Πως διαφυλάσσουμε τη δημοκρατία από τα εξαπλούμενα νεοφασιστικά και ολοκληρωτικά κινήματα. Πως μειώνουμε, εκσυγχρονίζουμε, καθαρίζουμε και ενισχύουμε πολιτικά το κράτος. Πως επιβάλλουμε τη νομοκρατία. Πως κατασκευάζουμε ένα πλέγμα προστασίας των αδυνάμων. Πως εφαρμόζουμε τη δίκαιη λιτότητα. Πως προχωράμε τις ιδιωτικοποιήσεις. Πως βάζουμε μπροστά την ανάπτυξη και πως τη συναρθρώνουμε με την Εκπαίδευση. Πως μειώνουμε τη διαφθορά. Πως προωθούμε την αποκέντρωση. Πως περιορίζουμε την ισχύ των παντός είδους και μεγέθους κρατικοδίαιτων συλλογικοτήτων. Πως αντιμετωπίζουμε τους δανειστές; Και το κυριότερο, ποια στρώματα της ελληνικής κοινωνίας θέλει να εκφράσει στην παρούσα φάση η Κεντροαριστερά;


Στους επώνυμους πολιτικούς συζητητές δε συμφέρει να θέσουν τέτοια ερωτήματα, πόσο μάλλον να αποπειραθούν να τα απαντήσουν. Γιατί τότε θα ξεπηδήσουν κάτω από τα τραπέζια δαίμονες, που θα ανατρέψουν τα πιατικά και τα ποτήρια. Θα τους λερώσουν. Γιατί, ποιοι συζητούν;

Η μια κίνηση γίνεται με άξονα το ΠΑΣΟΚ που προσπαθεί να συσπειρώσει και πάλι στελέχη του ευρύτερου περιβάλλοντός του που απομακρύνθηκαν από αυτό τα τελευταία χρόνια της κατάρρευσης. Ευκαιρία, η επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη. Μόνο που η κίνηση αυτή περιλαμβάνει προφανώς και Ε. Βενιζέλο στον οποίο κάποια παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι τουλάχιστον αλλεργικά. Η άλλη κίνηση γίνεται με άξονα τη ΔΗΜΑΡ με την οποία νιώθουν οικεία οι αλλεργικοί στο Βενιζέλο. Μετά την άτακτη οπισθοχώρηση όμως της κυβερνώσας οι δυνατότητες ενός τέτοιου εγχειρήματος περιορίζονται. Άσε που οι  φιλόδοξοι κεντροαριστεροί «αστερισμοί» δύσκολα θα αποδεχθούν ως Ήλιο τον ηγέτη της. Μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον κινούνται τουλάχιστον 5-6 αρχηγοί κομμάτων και δεκάδες άλλοι παράγοντες που όλοι, μα όλοι, μα τελείως όλοι φιλοδοξούν να παίξουν κεντρικό ρόλο.    

Η εύκολη ερμηνεία στην κατάσταση που δημιουργείται περιστρέφεται γύρω από τις προσωπικές φιλοδοξίες, τον αρχηγισμό, τον πατερναλισμό, τα προσωπικά κλπ. Η δύσκολη είναι εκείνη που στρέφει το φακό στον πυρήνα της πολιτικής. Ποιοι συζητούν για τη νέα μεγάλη Κεντροαριστερά; Μήπως τίποτα νέοι πολιτικοί, γύρω στα 30-40 με καλές σπουδές, πλούσιες εργασιακές και άλλες εμπειρίες, θιασώτες του κοσμοπολιτισμού; Μήπως τίποτα διανοητές που αποφάσισαν να αναζητήσουν την αλήθεια έξω από το δίπολο Αριστεράς - Δεξιάς ως κύριο ερμηνευτικό σχήμα των κοινωνικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων στη σύγχρονη εποχή; Φυσικά και όχι. Από τη μια είναι στελέχη του γνωστού, παλαιού ΠΑΣΟΚ  εκσυγχρονιστές και μη που συμμετείχαν από καίριες θέσεις σε όλες τις πασοκικές κυβερνήσεις από τα τέλη του 80 και μετά. Δεν με απασχολεί αν συνέβαλαν στη σημερινή κατάντια της χώρας που είναι προφανές. Ανησυχώ γιατί δεν ξέρω τις απόψεις των περισσοτέρων για όσα συμβαίνουν σήμερα. Δεν ξέρω τις απαντήσεις τους στα ερωτήματα που έθεσα προηγουμένως. Το κυριότερο δεν έχω δει την ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ τους για όλα αυτά που δημιούργησαν. Γενικότητες ακούω στις ελάχιστες δημόσιες παρεμβάσεις τους και ασάφειες διαβάζω στα λιγοστά γραπτά τους. Γιατί ως έμπειροι πολιτικοί που είναι ξέρουν να φυλάγονται ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ας πούμε, ποιοι και ποιες θα πιάσουν στα χεράκια τους την καυτή πατάτα των απολύσεων στο δημόσιο ή την άλλη των ιδιωτικοποιήσεων; Όχι θεωρητικά, αλλά συγκεκριμένα ωσάν να κυβερνούσαν οι ίδιοι.  

Από την άλλη είναι τα ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Οι  απόψεις τους είναι γνωστές, τις είδαμε εξάλλου να εφαρμόζονται επί ένα χρόνο.  Μεταρρυθμίσεις αλλά με «αριστερό πρόσημο», ήπια αριστερή λατρεία του κρατισμού, ήπια κομματική νομή της εξουσίας, ήπια στήριξη των απανταχού κρατικοδίαιτων συλλογικοτήτων. Ήπια παραδοσιακή αριστερή πολιτική.

Μια τέτοια πολιτική μέθεξη δεν αποτελεί καμιά τομή στα πολιτικά μας πράγματα. Μια τέτοια Κεντροαριστερά δεν έχει να φέρει τίποτα το καινούργιο, δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε «ασφαλέστερο λιμάνι» από αυτό που την οδηγεί η ΝΔ ή φιλοδοξεί να την οδηγήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί βέβαια να αποτρέψει την άμεση πολιτική αποστρατεία κάποιων ή να εξασφαλίσει την πολιτική επιβίωση κάποιων άλλων. Αλλά δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε.

Το ζήτημα δεν είναι το πολιτικό παρελθόν όσο αμαρτωλό ή αναμάρτητο και αν είναι. Είναι το παρόν και το μέλλον. Ένας ή μια πολιτικός δεν καταδικάζεται σε ισόβια λόγω των χθεσινών του απόψεων και πράξεων, αρκεί βέβαια να ήταν νόμιμες. Αν όμως θέλει να επιστρέψει και να κυβερνήσει πρέπει να προβάλει καθαρές απαντήσεις στα νέα ερωτήματα. Ειδικά όταν έχει κυβερνήσει στο παρελθόν και ακόμα ειδικότερα όταν έχει αποτύχει.
Είναι βάσιμη η υποψία ότι πολλοί από αυτούς που συζητούν για το καινούργιο δεν έχουν τίποτα καινούργιο να παρουσιάσουν. Γι αυτό και σιωπούν. Γι αυτό και μεταθέτουν το επίδικο στα πρόσωπα, στα ονόματα, στον αρχηγό. Γι αυτό και διστάζουν και ολιγωρούν. Γι αυτό αναζητούν εκείνα που τους χωρίζουν και όχι αυτά που τους ενώνουν.   

Αν είχε ξεκινήσει, εδώ και ένα χρόνο, το πολυπόθητο «φόρουμ διαλόγου» σήμερα θα βρισκόμασταν σε διαφορετικό σημείο. Πολύ πιο μπροστά. Γιατί στο φόρουμ θα συμμετείχαν δυνάμεις του ευρύτερου χώρου και θα υπήρχε χρόνος για βαθύτερες ιδεολογικές και πολιτικές αναζητήσεις. Όσοι εμπόδισαν τη δημιουργία του ήθελαν να αποφύγουν μια σαφή απάντηση στα ερωτήματα που τέθηκαν. Να αποκρύψουν την ιδεολογική τους ένδεια. Κατανοητό, αλλά και ενδεικτικό των εγγενών αδυναμιών του χώρου.
  

Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση στο πεδίο της Κεντροαριστεράς. Οι απουσίες ελπιδοφόρου νέου στελεχικού δυναμικού και αδρού ιδεολογικού και πολιτικού πλαισίου είναι εμφανείς και καταλυτικές. Αν οι απουσίες συνδυαστούν και με την παρουσία δύσκολων προσωπικοτήτων, εμμονών και προσωπικών στρατηγικών τότε το μείγμα δεν μπορεί να υποσχεθεί και πολλά. Ωστόσο η κίνηση πρέπει και μπορεί να γίνει. Η λογική επιβάλλει ότι τα στοιχήματα χάνονται ή κερδίζονται πάνω στο τραπέζι, μέσα στη ζωή. Να ξεκινήσει το εγχείρημα, αλλά να γνωρίζουμε  και τις αρχικές συντεταγμένες του. Θα είναι σημαντικές για την εξέλιξη της πορείας του. Ίσως στο δρόμο απελευθερωθούν και μπουν στο κόλπο και άλλες πρωτόγνωρες δυνάμεις. Καθήκον όσων συμμετέχουν και δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί είναι να κρατήσουν ανοικτές τις εισόδους. Οι επαγγελματίες έχουν καθήκον να τις κρατούν κλειστές. Το επάγγελμα «σωτήρας της χώρας» είναι κλειστό. 

6 σχόλια:

 1. Λεο, καλημέρα. Η μοναδική ελπιδα ειναι να καταφέρουν να υποταξουν κάπως τους αρχηγισμους και τις εγωπαθειες και να δημιουργηθεί ενα πρώτο μόρφωμα, μήπως και προσελκύσουν σε αυτό νέοι δημιουργικοί άνθρωποι εκτός των γνωστών παρεων και κλινών. Να ανοιξει το επάγγελμα, όπως σωστά εοισημαινεις.

  Κατα τα αλλα, αυτοι οι γνωστοί δεν νομίζω οτι ειναι σε θέση να διατυπώσουν συγκεκριμένες λύσεις. Οι περισσότεροι ειναι ικανοί μόνο για τους γνωστούς ¨¨οραματισμους¨¨, απο τους οποίους έχουμε μπουχτισει. Κι εκει βρίσκεται ο μεγάλος κίνδυνος ναυαγιου, κατα τη γνώμη μου.
  Πρεπει να μπουν στο εγχείρημα άνθρωποι με πείρα στην πραγματική ζωή, γνώση, ικανότητα και θέληση να ασχοληθούν επι του συγκεκριμένου. Πόσο εύκολο ειναι να γίνει αυτό; Και θα τους αφήσουν οι παλιές καραβανες η θα τους θεωρήσουν απειλή;
  Πολλά στοιχήματα πρεπει να κερδηθουν. Προσωπικά δεν είμαι καθόλου αισιόδοξη, αλλα δεν υπάρχει και άλλος δρόμος. Να δούμε!

  Αλικη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο δαιμων της ταμπλετας ξαναχτύπησε! Τις κλικες τις έκανε ¨κλινες¨.

  Αλικη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συμφωνώ απολύτως στο ότι η ουσία της πολιτικής απουσιάζει διότι δεν συμφέρει κανέναν! Η άποψή μου είναι δεδομένη!

  http://leftrip.tumblr.com/post/44292212693/vs

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. 1. Η συζήτηση γύρω από ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ πολιτικές είναι κάτι στο οποίο δεν έχουμε συνηθίσει. Και γιατί φοβόμαστε την μη ομοφωνία που δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν μιλάμε συγκεκριμένα και άρα προκύπτει η ανάγκη του "επάρατου" συμβιβασμού και γιατί υπάρχει η απόλυτη επίγνωση ότι ο κόσμος ψηφίζει πρόσωπα (άρα είναι σημαντικό η ηγεσία να έχει "γκελ")
  2. Καλώς ή κακώς χωρίς τους παλιούς αναγκαστικά σε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πρώτη φάση δεν νομίζω πως μπορεί να γίνει κάτι. Ούτε βλέπω καινούργιους με τα χαρακτηριστικά που αναφέρεις Λεωνίδα (και πραγματικά καινούργια μυαλά), να κάνουν ουρά για να διεκδικήσουν την συμμετοχή τους σε κάποιο πολιτικό εγχείρημα.
  3. Τα πρόσωπα που θα ηγηθούν αναγκαστικά έχουν τεράστια σημασία. Μια σκέψη θα ήταν όποιοι αναλάβου την ευθύνη της ηγεσίας να αναλάβουν και την υποχρέωση σε 3-4 χρόνια να κάνουν στην άκρη ανοίγοντας δρόμο για το "νέο αίμα".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ..."επώνυμοι πολιτικοί συζητητές". Μού αρεσουν πολύ αυτοί οι τύποι. Παυλόπουλοι, Στρατούληδες κλπ. Μου αρέσουν ιδιαίτερα ηθοποιοί καί καθηγητές (με επιστημονικό έργο που έχει συνήθως την αναγνώριση το πολύ μιάς citation).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Όταν η αριστερά ψάχνεται παγκοσμίως, αισιοδοξούμε ότι θα βρεί τον δρόμο στην Ελλάδα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή