ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013

5 στα όρθια ( 13/09/13)


 1. Ο Σαμαράς είναι ακροδεξιός και μας οδηγεί στην καταστροφή, στο ΠΑΣΟΚ είναι όλοι σαν τον Άκη, ο μεσαίος χώρος είναι άνυδρος και χωρίς ιδέες, η Χρυσή Αυγή προελαύνει και μας απειλεί, οπότε η μόνη λύση του κατατρεγμένου μας  λαού είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Που δεν είναι αυτό που δείχνει, που προπονείται από τώρα στα υπόγεια της Κουμουνδούρου για τη μεγάλη κωλοτούμπα, που έχουμε φίλους εκεί μέσα και μας περιμένουν, που στο φινάλε τι έχουμε να χάσουμε έτσι όπως ξεμείναμε, ας τον δοκιμάσουμε. Οk. Μήπως πριν κάνουμε την απονενοημένη κίνηση να δοκιμάζαμε κανένα μανιτάρι; Που ξέρεις καμιά φορά…

2. Αυτοδιοικητικό μεταρρυθμιστικό κίνημα δημιούργησε η «Πρωτοβουλία των 5 Δημάρχων» με στόχο τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την Κοινωνική Πολιτική, τη βελτίωση της ποιότητας της προσφοράς υπηρεσιών προς τον πολίτη και την ενθάρρυνση της συμμετοχής του δημότη στις τοπικές αποφάσεις και δραστηριότητες. Σύντροφοι συμπαρατασσόμαστε. Μόνο που είστε επάνω σχεδόν 4 χρόνια  και όλα αυτά τα σημαντικά δεν είδα να τα προχωράτε. Μόνο που πρέπει να μας πείτε το πώς θα γίνουν όλα αυτά σε ένα χώρο που ευωδιάζει από τα αρώματα της χωματερής. Η κεντροαριστερά δεν πρέπει να φαίνεται απλώς κουρνάζα, πρέπει και να είναι.

3. Φτωχοποιήθηκε η μεσαία τάξη, τσακίστηκε η μεσαία τάξη, εξαφανίστηκε η μεσαία τάξη. Πράγματι. Αν τη χάσατε όμως είναι που δεν έβαλε κώλο κάτω όλο το καλοκαίρι και γυρνούσε στα νησιά. Τίγκα ήταν τα καράβια στο πήγαινε και στο έλα μέχρι το Σεπτέμβρη, τίγκα τα rooms to let, τίγκα και τα μεζεδοπωλεία.  Εντάξει, πιο σεμνά, πιο ταπεινά, χωρίς αστακομακαρονάδες και ρόκα παρμεζάνα, αλλά μια γεμιστά και κάτι λιπόθυμα  καλαμαράκια τα είχε στο τραπέζι της. Γιατί η μεσαία, που είναι σαφώς και η μακρύτερη, τον έχει τον τρόπο της. Από τα 330 δις δανεικά Ευρώ που διακινήθηκαν στην επικράτεια τα τριάντα τελευταία χρόνια, κάτι ενθυλάκωσε και η μεσαία. Για νάχει να πορεύεται σε μια ώρα ανάγκης.

4. Τώρα που ο Δένδιας απέδωσε το ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου στους «υπεύθυνους σύμφωνα με το νόμο» είναι ευκαιρία να αποκτήσει και πάλι το διδακτικό του image. Το κτήριο πρέπει να μείνει ως έχει, να μην επισκευαστεί, ούτε να καθαριστεί, ίσως να μην πρέπει να το εγκαταλείψουν και όσοι το χρησιμοποιούσαν ως κατάλυμα. Προτείνω στις διευθύνσεις όλων των Λυκείων της Αθήνας να διοργανώνουν κάθε έτος μια σχολική εκδρομή στο ιστορικό κτήριο. Να βλέπουν τα παιδιά μας ανάγλυφα τα έργα και τις ημέρες του κρατικο-κομματικού κατεστημένου, να γνωρίζουν σε ποια πανεπιστήμια έρχονται να σπουδάσουν, σε ποια κοινωνία θα ζήσουν. Γιατί εκεί στη Πατησίων απεικονίζεται η σημερινή Ελλάδα. Και φυσικά να τους ξεναγούν στους πολύπαθους χώρους οι «υπεύθυνοι σύμφωνα με το νόμο». Οι πρυτάνεις, οι κοσμήτορες, οι καθηγητές, οι διοικητικοί, οι συνδικαλιστές, οι εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων. Να τους ακούν  τα παιδιά μας, να μαθαίνουν τι δεν πρέπει να γίνουν.  

5. Ο παπάς κάτι ψέλνει πίσω από μια άθλια μικροφωνική, ο δήμαρχος με ψαρό μακρύ  μαλλί στέκει αμήχανος, ο Γκεβάρα δέχεται τη θεία φώτιση κατακούτελα και μετά καλεί τους μαθητές να συμπαραταχθούν με τους αγωνιζόμενους καθηγητές τους, δηλαδή κλείνει το μάτι στις καταλήψεις, γιατί όλο το κόλπο είναι « ή αυτοί ή εμείς». Και όλα αυτά σε ένα επαγγελματικό Λύκειο, μιας λαϊκής συνοικίας όπου τα παιδιά έχουν από λίγα έως καθόλου, δεν πάνε φροντιστήριο και περιμένουν από το δημόσιο σχολείο να μάθουν κάτι από μια τέχνη μπας και φτιάξουν μια δουλειά και επιβιώσουν. Δεν χρειάζεται να μάθουν γράμματα, θα τους διορίσει όλους στο δημόσιο μόλις έρθει «εν τη βασιλεία του» παρέα με όσους απολύθηκαν. Δεν χρειάζεται να τους πει το πώς, φτάνει μόνο που αυτός το ξέρει. Γιατί είναι ο εκλεκτός. Πιο τριτοκοσμική χριστιανο-μπανανία πεθαίνεις.

by Leo


11 σχόλια:

 1. "Γιατί εκεί στη Πατησίων απεικονίζεται η σημερινή Ελλάδα". Θα συμπληρωνα: η πιο ασχημη (αναγκαστικα λογω μουσειου) επισκεψιμη γειτονια της πιο ασχημης πρωτευουσας της Ευρωπης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και είναι πολλά χρόνια Μάκη και είναι έργο του πανεπιστημιακού κατεστημένου και βέβαια της πιο οπισθοδρομικής Αριστεράς. Αντιαυταρχική εκπαίδευση και αυτοδιαχείριση δημόσιων χώρων από μεταλλαγμένους αντιεξουσιαστές, αριστεριστές, ποινικούς κλπ. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε όλοι

   Διαγραφή
 2. Τα ΝΕΑ εχθές είχαν μια ακόμη καλύτερη φωτογραφία του Τσε να φιλάει το σταυρό του παπά ο "ευσεβέστερος των αθέων".
  Και μια ακόμη καλύτερη γελιογραφία του Χαντζόπουλου για το "εμείς ή αυτοί" που καταλήγει σε μιά φάτσα μισή χίτλερ - μισή στάλιν.
  Μπάμπης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπάμπης τι; Παπαδημητρίου;

   Διαγραφή
 3. Μήπως τον αδικείς τον ΣΥΡΙΖΑ Λεωνίδα; Ο κ. Τσίπρας στην τελευταία συνέντευξή του (Κ.Ελευθεροτυπία)μίλησε για "αποφυγή τραπεζικών εκροών με σχέδιο". Δηλαδή αποφυγή του λεγόμενου "bamk run". Μόνο που αυτό το σχέδιο δεν το λέει σε κανέναν μη τυχόν και διαρρεύσει και αποτύχει. Να σκεφτείς πως ούτε στους Κύπριους δεν το είπε, ώστε να αποφύγουν το κούρεμα των καταθέσεων, ούτε ακόμα και στο ΑΚΕΛ, ώστε να μην προτείνει την έξοδο από το Ευρώ και την επιστροφή στη λίρα! Τόση μυστικοπάθεια. Αλλά κι αν ακόμα αποτύχει το "σχέδιο", θα φταίνε οι κακοί Ευρωπαίοι, οι τραπεζίτες, η πλουτοκρατία, κλπ. Ποτέ εμείς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Λεο, νομίζω έχεις ξεφύγει λίγο. Καταλαβαίνω τον θυμό αλλά φοβάμαι ότι σε λίγο θα θυμίζεις Τράγκα: καρικατούρες, άσπρο-μαύρο, απλοποιημένες καταστάσεις. Μου λείπει η φρέσκια σκέψη, η τεκμηριωμένη τοποθέτηση. Η χώρα είναι γεμάτη φωνακλάδες. Δεν χρειάζεται άλλους. Επιχειρήματα και διάλογο θέλει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμε: Από επιχειρήματα άλλο τίποτα εδώ μέσα. Ασπρο μαύρο; Που; ΚΑρικατούρες ναι, αλλά είναι εδώ έξω και μεις απλώς τους κάνουμε και λίγο πλάκα. Τεκμηριωμένη τοποθέτηση; Για την Παιδεία γράψαμε σεντόνια, δεν είδα κριτική. Ε όταν τα χώνουμε λίγο στον Τσίπρα αισθάνεστε άβολα, το καταλαβαίνω. Η κυβέρνηση της Αριστεράς έρχεται. Δεν τη θέλω.

   Διαγραφή
  2. Μα αυτό σου λέω. Τα σεντόνια σου ήταν και είναι η φρέσκια και τεκμηριωμένη σκέψη που λέω παραπάνω. Τι να κριτικάρω αφού συμφωνούσα σε μεγάλο βαθμό;
   Γνώμη μου πως η πλάκα σου βγάζει θυμό και θυμίζει Τράγκα.

   Ακης Σουβαλιώτης

   Διαγραφή
  3. Τον Τράγκα δεν τον παρακολουθώ και δεν μπορώ να κάνω συγκρίσεις. Θυμό καθόλου. Δεν ξέρω αν βγαίνει δεν μου τόπε άλλος, ίσως να ισχύει, κουβεντιάζω τα πάντα. Αλλά μερικά όπως ο αγιασμός χρειάζεται και πλάκα έστω και αν είναι πολύ σοβαρό. Τι να κάνω να κάτσω να αναλύσω τον αριστερό χριστιανονατιβισμό που ξεπροβάλει. Βαριέμαι και είναι και τόσο προκάτ που δεν αντέχει. Τις Παρασκευές που χαλαρώνω γουστάρω να βγάζω και λίγο λαϊκισμό για να γίνεται ελαφρύτερη η Μαργαρίτα. Την άλλη Παρασκευή τα λέμε επί αυτού.

   Διαγραφή
 5. Τι θα πει αριστερα? Τι θα πει δεξια? ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΜΠΕΛΕς, ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΑΞΙΑ. Η φιλοσοφια πεθανε (ΣΤΗΒΕΝ ΧΩΚΙΝ) Τωρα υπαρχει νη επιστημη, που διαμορφωνει τον κοσμο.
  η ελλαδα χρειαζεται επιστημονες και μηχανικους ( ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ)
  Περισσοτερα εργα λιγωτερα λογια ( ΤΕΓΚ ΧΣΙΑΟ ΠΙΝΓΚ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ για το σχόλιο. Ευτυχώς με διαβάζουν και φυσιολογικοί άνθρωποι. Περισσότερα έργα, περισσότερους αληθινούς επιστήμονες, περισσότερους μαστόρους και δημιουργία. Αλλά όποιος δεν θέλει να ζυμώσει απλά παπαρολογεί. Σαν και μας.

   Διαγραφή