ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013

5 στα όρθια (27/09/13)

1. Τόσο καιρό η Αριστερά εγκαλούσε και δικαίως την κυβέρνηση για την ανοχή που έδειχνε στη δράση των ναζιστών. Τώρα ( μετά το φόνο) που η Δεξιά κατάλαβε επιτέλους ότι οι τύποι κάνουν πρόβες εμφυλίου πολέμου και αποφάσισε πάρει μέτρα, κάποιοι αριστεριστές το γύρισαν στις θεωρίες συνομωσίας. Και προσπαθούν να μας πουν ότι ο πραγματικός φασισμός είναι ο καπιταλισμός, το σύστημα, η κυβέρνηση και η ΝΔ και όχι το ναζιστικό μόρφωμα. Γιατί είχαν  εναποθέσει τις ελπίδες της επανάστασης στον εμφύλιο και στην καταστροφή και τώρα βλέπουν ότι δεν τους βγαίνει και ζορίζονται. Ευτυχώς που ο Τσίπρας δεν τσίμπησε και αυτοπροβάλλεται ως δύναμη σταθερότητας. Και αυτό είναι κάτι πολύ θετικό.  Αρκεί να το εννοεί.

2. Οι πρυτάνεις έκλεισαν τα πανεπιστήμια της ελληνικής επικράτειας γιατί, όπως δηλώνουν, αδυνατούν να τα λειτουργήσουν. Και δεν μπορούν γιατί απεργούν οι διοικητικοί υπάλληλοι διαμαρτυρόμενοι για τις επικείμενες απολύσεις συναδέλφων τους. Έλα όμως που δεν απεργούν όλοι και με το κλείσιμο κάποιοι εμποδίζονται να πάνε στη δουλειά τους. Έλα που αλληλέγγυοι των απεργών (λέγε μας αριστεριστές) απαγορεύουν με το γνωστό τραμπούκικο τρόπο εκπαιδευτικές λειτουργίες στις οποίες δεν εμπλέκονται διοικητικοί. Η κατακόρυφη αύξηση των διοικητικών έγινε το 2006 τότε που δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα. Από τότε ούτε ο αριθμός των ενεργών φοιτητών αλλά  ούτε αυτός των καθηγητών αυξήθηκαν. Τότε λειτουργούσαν, σήμερα γιατί δεν μπορούν;  Κάποιοι είχαν υποσχεθεί στον Υπουργό ότι η σπάθη της κινητικότητας θα προσπεράσει τα πανεπιστήμια. Αλλά η τρόικα είχε διαφορετική γνώμη. Και τώρα όλοι τρέχουν. Και πρώτοι οι εντός που προσπαθούν να εξαιρέσουν τα πανεπιστήμιά τους. Ακολουθούν οι πρυτάνεις που αγωνίζονται να διασώσουν κάποιους ψηφοφόρους τους με όμηρους τους φοιτητές τους. Γιατί με τον παλιό νόμο με τον οποίο εκλέχτηκαν, ψήφιζαν και οι διοικητικοί. Και όλα αυτά γιατί οι πανεπιστημιακές αρχές δεν έκαναν καμιά σοβαρή απόπειρα αξιολόγησης δομών και προσωπικού. Γιατί το θέμα είναι καυτό και κανείς πρύτανης δεν θέλει να βάλει το χέρι του στη φωτιά. Έτσι, θα χάσουν τη δουλειά τους όσοι δεν έχουν άκριες στην εξουσία. Γιατί το βλέπω χλωμό να απολυθούν οι εκατοντάδες εξαφανισμένοι που πληρώνονται από τα πανεπιστήμια ή οι αποσπασμένοι σε βουλευτές και υπουργούς. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της συστηματικής αποφυγής  διοικητικής μεταρρύθμισης για την οποία υπεύθυνη ήταν η προηγούμενη τρικομματική κυβέρνηση.

3. Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, απεργίες εκπαιδευτικών και ΑΔΕΔΥ, καταλήψεις σχολείων, κλείσιμο πανεπιστημίων. Το φθινοπωρινό project του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε αίσιο τέλος. Ο κόσμος μετράει τα λεφτά του, δεν του φτάνουν και ψάχνεται. Η ανεργία καλά κρατεί. Η ανάπτυξη δεν φαίνεται. Το διχαστικό κλίμα και η φασιστική βία επιτείνουν την αστάθεια και καθυστερούν τις επενδύσεις. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν πια με απεργίες και εντυπώσεις. Χρειάζονται προτάσεις πολύ συγκεκριμένες και πάντα στα πλαίσια του παρόντος συστήματος. Αν η Αριστερά θέλει να κυβερνήσει θα πρέπει να εργαστεί σοβαρά και να παρουσιάσει λύσεις. Με μισόλογα, κορώνες και μαξιμαλισμούς δεν γίνεται δουλειά. Αλλά δυστυχώς δεν ξέρει άλλο τρόπο. Τα γράμματα που έμαθε στα θρανία της μεταπολίτευσης δεν επαρκούν πια. Χρειάζεται και η Αριστερά μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

4. Όλο το καλοκαίρι καίγαμε δάση. Το φθινόπωρο ήρθε η κυβέρνηση  να ολοκληρώσει την καταστροφή δια νόμου. Μέσα στα δάση δεν στέλνουμε ότι δεν θέλουμε να έχουμε κοντά μας, δηλαδή φυλακές, ΧΥΤΑ, γήπεδα και κέντρα υποδοχής μεταναστών. Αν θέλουμε να συμβάλλουν και αυτά στην ανάπτυξη, ας βρούμε δραστηριότητες συμβατές με τα οικοσυστήματά τους. Γιατί η καταστροφή των δασών επιτείνει την ερημοποίηση και την έλλειψη νερού, βλάπτει την υγεία μας, μειώνει την τουριστική αξία της χώρας. Το δάσος είναι πηγή ζωής και ανάπτυξης. Αρκεί να μην έχουμε γι αυτό κοντόφθαλμη και αρπακολλατζίδικη πολιτική.  Αλλά και εδώ ισχύει η ίδια λογική. Μέσα στην κρίση ποιος ασχολείται με το περιβάλλον. Μπορούμε να γελάμε με τον Κρίτωνα, δηλαδή το δέντρο, αλλά να βλέπουμε και το δάσος.

5. Πολλούς στρατηγούς βλέπω, ακούω και διαβάζω στο μέτωπο της κεντροαριστεράς. Αλλά στρατό δεν βλέπω. Οι προσωπικές και κομματικές στρατηγικές απωθούν. Οι πολίτες που ενδιαφέρονται δεν είναι πελάτες, δεν ψάχνουν όχημα για να βολευτούν. Μια πλάτη θέλουν να βάλουν μπας και σωθεί ο τόπος τους. Μην τους προκαλείτε μάγκες μου και μην τους διώχνετε. Τα ποσοστά σας τα βλέπετε. Δεν είναι χαζός ο κόσμος. Τον έχετε ανάγκη. Τόσα χρόνια μάθατε να δουλεύετε με αυλές και αυλικούς και «αγαθά μέλη» που έτρεχαν για ένα πουκάμισο αδειανό, για τις ιδέες. Αλλά παρήλθον οι χρόνοι εκείνοι. Αραιώνουν οι διαθεσιμότητες και το κενό δε γεμίζει με αέρα. Ούτε βέβαια βάφονται αυγά.


by Leo

5 σχόλια:

 1. Λεο, δεν ξέρω ποσο το εννοει ο Τσιπρας αυτο που λες -μακάρι! Πάντως, εγώ, απο αυτά που άκουσα και διάβασα να λέγονται απο στελεχη του ΣΥΡΙΖΑ (Λαφαζανηδες, Βουτσηδες κλπ), αλλα και απο φιλοσυριζαικες φωνές -μερικές οψιμες-, αηδιασα!

  Αλικη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αλίκη μου έχω συστήσει το Vomex για τον εμετό. Πράγματι σε πιάνει μια αηδία αλλά ας ελπίσουμε ότι και αυτοί θα θελήσουν να παίξουν κάποια στιγμή λογικά. Ξέρεις βλέπου κι αυτοί ότι η σύγκρουση δεν τους ωφελεί πια. Ο κόσμος περιμένει λύσεις. Αυτό το δώστε μου την εξουσία και γω θα βρω τη λύση δεν περνάει πια. Το ίδιο ισχύει και για την Κεντροαριστερά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κύριε Λεωνίδα θα ήθελα να προσθέσω μερικά σχόλια:
  1. Τόσο καιρό η ΝΔ με τη θεωρία των δυο άκρων και ο Σύριζα με την (προερχόμενη από το ΚΚΕ) λογική ότι η Χρυσή Αυγή είναι το μακρύ χέρι του συστήματος, γιγάντωναν τη ΧΑ. Και οι δυο νόμιζαν ότι χρησιμοποιούσαν τη ΧΑ για να πλήξουν το άλλο μεγάλο κόμμα, αλλά στην πραγματικότητα ήταν η ΧΑ που τους χρησιμοποιούσε. Συμφωνώ με την προτροπή σου (αν κατάλαβα σωστά) ότι θα πρέπει τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να απομονώσουν το ναζισμό και όχι να τον χρησιμοποιούν για να πλήξουν το ένα το άλλο, αλλά ας κρατάμε μικρό καλάθι. Στην ιστοσελίδα Ιskra (Αριστερή πλατφόρμα) ανώνυμος σχολιαστής απορρίπτει τη λογική του συνταγματικού τόξου και ο σοβαρός κ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι "αν παραιτηθούν οι βουλευτές της ΧΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις μετατρέψει σε διπλό δημοψήφισμα, ενάντια στο φασισμό και τα μνημόνια" (εφημερίδα Αυγή σήμερα).
  2. Οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα θα μεταταγούν στα ΤΕΙ, που έχουν ελάχιστους διοικητικούς, σύμφωνα με το υπουργείο. Το ΕΜΠ έχει 878 διοικητικούς, αλλά κανένας δεν λέει πόσους Καθηγητές έχει. Μήπως το εκπαιδευτικό προσωπικό του είναι μικρότερο αριθμητικά από το διοικητικό; Ο κάθε Καθηγητής αν θέλει και 2-3 διοικητικούς ή βαστάζους και ακόμα 2-3 μεταπτυχιακούς να κάνουν μάθημα, τότε ο ίδιος τι κάνει; Ευτυχώς που καταργήθηκε (;) ο φεουδαρχικός θεσμός της έδρας! Απλά κάποιοι (Πρυτάνεις και Καθηγητές) προστατεύουν τους διορισμένους με πελατειακές σχέσεις διοικητικούς και επιθυμούν την παράταση της λούφας αρκετών εκπαιδευτικών.
  Το απαράδεκτο δεν είναι η απεργία, που είναι δικαίωμα τους. Το απαράδεκτο και παγκόσμια πρωτοφανές γεγονός είναι η πληρωμένη απεργία ή κατάληψη ή αναστολή λειτουργίας, ή όπως το ονομάσουν. Δεν μπορεί να γίνεται αγώνας χωρίς κόστος. Αλλιώς μιλάμε για τζάμπα μάγκες.
  3. Ο "στρατηγός" κ Τσίπρας "έστειλε" τους στρατιώτες (απεργούς καθηγητές και άλλους) στη μεγάλη μάχη (κατάληψης της εξουσίας). Το εγχείρημα, όπως ήταν αναμενόμενο, απέτυχε, οι στρατιώτες υπέστησαν μεγάλη ήττα (οικονομική πανωλεθρία), αλλά υπάρχει(;) το πολιτικό κέρδος για το κόμμα. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ προτρέπει τους καθηγητές (μόνο;) σε καταλήψεις για τη συνέχιση του αγώνα(!) και τους καλεί "να περιφρουρήσουν τις κινητοποιήσεις των μαθητών" !!! Ούτε μια λέξη αυτοκριτικής δεν έχει η ηγεσία της ΟΛΜΕ στη ανακοίνωσή της. Βέβαια πότε κάνανε οι αριστεροί (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, συσπειρώσεις) αυτοκριτική;
  Αλλά πολύ σας κούρασα. Ευχαριστώ και θα επανέλθω αργότερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Για το (1) Η πλάκα είναι που κάθε φορά υπήρχε θύμα/ καταστροφές από δράση αριστερών ή αριστεροτερων η Αριστερά μιλούσε για προβοκάτσια στην λογική του "qui bono" Τωρα που υπήρξε θύμα από δράση της ΧΑ ο κ Δελαστικ πάλι ανακαλύπτει ότι ωφελείται η "δεξιά" Τελικά ό,τι και να γίνει η "δεξιά" φταίει γιατί μονίμως αυτή ωφελείται.Πως διάολο γίνεται αυτό;
  Οσο για τον κ Τσίπρα δεν καταλαβαίνω πως αυτοπροβάλλεται σαν δύναμη σταθερότητος 1 όταν λέει πως αν είσαι αντιφασίστας δεν μπορεί παρά να είσαι αντιμνημονιακός (και η ΧΑ αντιμνημονιακή είναι) και 2 όταν ξαναανκαλύπτει τα ΔΥΟ ΑΚΡΑ για να μας πεί ότι αυτός είναι το άκρο (και μάλιστα "άκρο άωτο") της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας κλπ και όλοι οι άλλοι είναι το άλλο άκρο το "κακό".

  ΑπάντησηΔιαγραφή