Ο ελληνικός φασισμός στο προσκήνιο


Άγγελος Στάγκος από την Καθημερινή

Θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος ότι η χώρα διολισθαίνει σταδιακά, αλλά και σταθερά προς τον φασισμό. Από την άλλη πλευρά, είναι πολλά τα σχετικά φαινόμενα που δικαιολογούν μια έντονη ανησυχία. Σε όσους τουλάχιστον αντιλαμβάνονται, διαθέτουν στοιχειώδη δημοκρατική συνείδηση και δεν είναι πρόθυμοι να «αποδεχθούν» με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ως «ελληνική πραγματικότητα», φασιστικές πρακτικές. Είτε αδιαφορώντας, είτε επεξηγώντας και ερμηνεύοντας με περισσή επιείκεια, είτε προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφή τάση ανόδου της Χρυσής Αυγής και όσοι πιστεύουν ότι αυτό εξηγείται από την κρίση και την τυφλή οργή που διακατέχει πολλούς που έχουν πληγεί, σε συνδυασμό με την παρουσία τόσων λαθρομεταναστών στις μεγάλες πόλεις, είναι γελασμένοι. Ο φασισμός είναι βαθιά ριζωμένος σε ποικίλες πτυχές της συμπεριφοράς της ελληνικής κοινωνίας και τον καταστήσαμε αόρατο, γιατί αποδεχθήκαμε το βολικό αξίωμα ότι τα χρωμοσώματα των Ελλήνων είναι αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά. Αλλωστε, δεν εκδηλωνόταν συγκροτημένα γιατί δεν βοηθούσαν οι συνθήκες της καθημερινότητας, ήταν νωπές οι μνήμες του ναζισμού, πολλοί συνειδητοί και ασυνείδητοι θιασώτες του έμπαιναν κάτω από την ομπρέλα κομμάτων, ενώ άλλους ικανοποιούσε για μεγάλο διάστημα ο αυταρχισμός του κράτους και άλλοι κρύβονταν κάτω από «αριστερές» ιδεολογίες, διαστρεβλωμένες «α λα γκρέκα» για να βολεύουν. Εκτόνωση πρόσφερε βέβαια και η φούσκα της ευημερίας που εξασφάλιζε ο εξωτερικός δανεισμός.

Ελάχιστοι, δυστυχώς, και σε αυτούς δεν ανήκε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών, καταλάβαιναν ότι με την πάροδο του χρόνου ο λανθάνων φασισμός κέρδιζε έδαφος, ειδικά σε μια χώρα σαν τη δική μας, με την αδύναμη έως ανύπαρκτη αστική τάξη και την ταχύτατη εδραίωση της απόλυτης κυριαρχίας του μικροαστισμού με τις ευθείες καταβολές χωριάτικου επαρχιωτισμού. Οτι σε αυτό βοηθούσε ο αναχρονισμός της παιδείας, η συχνή αντιδραστική παρεμβατικότητα εκκλησιαστικών κύκλων, η συστηματική ισοπέδωση προς τα κάτω, η ασυδοσία και η ατιμωρησία σε κάθε τομέα σχεδόν της κοινωνικής ζωής, η εκτεταμένη διαφθορά, η προϊούσα ανικανότητα της κρατικής διοικητικής μηχανής, η αναξιοκρατία και η ανοχή στην αυξανόμενη βία.

Ολα αυτά υπήρχαν ως φαινόμενα προ κρίσης, χωρίς ουσιαστική προσπάθεια βελτίωσης και αντιμετώπισής τους. Μάθαμε να ζούμε στην καθημερινότητα που διαμόρφωναν επί πολλές δεκαετίες. Απλώς λόγω κρίσης, έφυγαν τα πέπλα που κάλυπταν τη γυμνή αλήθεια και έπεσαν πολλές «μάσκες». Οι καταστροφές και οι λεηλασίες στην Αθήνα, τα γεγονότα της Κερατέας και των Σκουριών, οι προπηλακισμοί πολιτικών, δημάρχων και εκπροσώπων ξένων κρατών, οι απερίγραπτες, πολύ συχνά, δηλώσεις συνδικαλιστών (επιτρέπονται όλες οι μορφές πάλης, σύμφωνα με συνδικαλιστή της ΛΑΡΚΟ) οι βανδαλισμοί σε βάρος κτιρίων (Καμίνη, κτίριο δεν θα μείνει), οι επιθέσεις κατά μεταναστών, οι λήψεις αποφάσεων από ελάχιστες μειοψηφίες σε πανεπιστήμια και συνδικαλιστικές οργανώσεις, η χρησιμοποίηση των μαθητών για αλλότριους σκοπούς, οι συνεχείς μεθοδεύσεις πρυτάνεων εναντίον κάθε αλλαγής στα ΑΕΙ, οι απειλές κατά των «τροϊκανών», οι τραμπουκισμοί, οι καταστροφές δημόσιας περιουσίας, τα δήθεν «δεν πληρώνω», είναι εκφάνσεις, εκφράσεις και εκδηλώσεις φασισμού.

Και για όποιον θέλει να προεκτείνει, φασισμός είναι η επιθετικότητα και η απείθεια προς τους κανόνες κυκλοφορίας που διακρίνει πολλούς, πάρα πολλούς, Ελληνες οδηγούς, η αγένεια και ο φραστικός «τσαμπουκάς» που χαρακτηρίζει την καθημερινότητά μας. Ετσι ανθεί ο νεοναζισμός της Χρυσής Αυγής, ενώ η «μάτσο» κουλτούρα της μόδας καθιστά ανθοκήπιό της τα γυμνάσια και τα λύκεια (και σαν αντίδραση στην αδιαφορία και τον ακραίο αριστερισμό πολλών καθηγητών, θεωρούν κάποιοι), αλλά και τα παντοειδή γυμναστήρια που παράγουν «φουσκωτούς». Στο συγκεκριμένο κόμμα βρίσκουν επίσης καταφύγιο πολλοί άχρηστοι, νεαροί «τενεκέδες», χωρίς ικανότητες και δεξιότητες.
Η προχθεσινή επίθεση «αγνώστων» νεοναζιστών εναντίον μελών του ΚΚΕ αποτελεί κλιμάκωση των προηγούμενων φαινομένων και διαπιστώσεων. Σημαίνει μάλλον ότι ο οργανωμένος φασισμός περνάει σε νέα φάση αντιπαράθεσης στους δρόμους με τους ιδεολογικούς του αντιπάλους, ενθαρρυμένος από τις επιδόσεις του στις δημοσκοπήσεις και ίσως από τη συμπάθεια που δείχνουν κατώτεροι αστυνομικοί προς τους χρυσαυγίτες, επειδή αποφεύγουν συστηματικά τις συγκρούσεις με δυνάμεις ασφαλείας. Ας τα σκεφθούν αυτά τα αστικά κόμματα, και κυρίως η Αριστερά.

Σχόλια

  1. Η αβελτηρία και η καιροσκοπική προσέγγιση του φαινομένου απο κυρίως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται και απο το ότι όταν η Νδ βγάζει ανακοίνωση καταδίκης της χρυσαυγής γαι την επίθεση στους αφισσοκολητές του ΚΚΕ βάζει και μια σπόντα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα οι τελευταίοι καταδικάζουν την εξ ίσου φασίζουσα πρόκληση του ψεκασμένου για λυντσάρισμα του Πάχτα αλλά τα ρίχνει και στη ΝΔ πως καθοδηγούν τη δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει ελπίδα.
    Μπάμπης
    Λέων, τα παραπάνω είναι κοινοτοπίες, τις έχουν πεί πολλοί άλλοι. Εδώ ήθελα κατά βάσιν να σου γράψω πως άργησες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπάμπη Περίμενα και τους άλλους, δεν είμαι μόνος. Αλλά κατάλαβα ότι θαργήσουν ενασχολούμενοι με κείμενα, διαβουλεύσεις και όλα αυτά που ξέρεις, τα τοτέμ της Αριστεράς. Ήμουν ξένος πια στο κόμμα και δεν είχε νόημα να κρατάω μια θέση ¨παράνομα" Ελπίζω η κίνησή μου αυτή να προκαλέσει εξελίξεις μπας και ξεκινήσει κάτι καινούργιο.

      Διαγραφή

  2. Οι ανωμαλες πολιτικες καταστασεις τον προηγουμενο αιωνα στην χωρα μας, οδηγησαν σε θλιβερες εως εγκληματικες ομαδοποιησεις .
    Εφτανε να εισαι δικος μας/εμπιστος για να προχωρησεις στην κοινωνια και επαγγελματικα. (Το ιδιο και για τις 2 παραταξεις : βενιζελικοι-λαϊκοι, μεταξικοι-αντιμεταξικοι, κομμουνιστες-εθνικοφρονες, δεξιοι-αριστεροι,…..) Διαφορετικα, για τους ηττμενους, σε περιμενε ο αποκλεισμος, η μεταναστευση, η φυλακη, η εξορια , ο θανατος.

    Η παραταξιακη αναξιοκρατια, λειτουργησε, ετσι ωστε να δυναμιτισει την εμπιστοσυνη του λαου απεναντι στους κυβερνωντες.

    Χαφιεδες, μπρατσαραδες,… ηταν κλητηρες στα υπουργεια, ειχαν περιπτερα, αδειες ταξι, λεωφορειων,…..

    Ετσι λοιπον πορευτηκαμε, πανω απο εναν αιωνα, με τον “μπαρμπα απο την Κορωνη” φραση με ριζες απο την υστερη Τουρκοκρατια.

    Ολοι γνωριζαν οτι -γενικα- οι ικανοτητες και οι προσπαθεια δεν αρκουσε, ηταν πλεον ωφελιμη η ενταξη σε ενα κοπαδι οπαδων με τους εκεστοτε διοικουντες. Στην πορεια ο κομμτισμος επικρατησε κια ξεχαστηκαν οι ικανοτητες. Οταν μαλιστα οι σπουδες σε ανωτατο επιπεδο εγιναν το απαραιτητο προσον για τον διορισμο στον ευρυτερο Δημοσιο τομεα και -με μικροτερο μεσο- στον Δημοσιο Τομεα, οι επιστημονες τετραπλασιαστηκαν, και εχασαν σχεδον τον σεβασμο της κοινωνιας, οι οποιες ικανοτητες ξεχαστηκαν, διοτι ηταν σχεδον αχρηστες.

    Επομενως, αυτοι που δεν διαθετουν κριση, υποφερουν απο το διπολο :
    υπερβολικες απαιτησεις (ψευδαισθησεις στην ουσια) με χαμηλα προσοντα/προσπαθεια – ματαιωμενες ΄ή ημιπετυχημενες προσδοκιες.”

    TEIτζηδες που θελουν να γινουν μηχανικοι 5-ετους φοιτησης με το “¨ετσι θελω”
    Μυωδεις ΚΔΟΑ που πηγαν στις ειδικες δυναμεις και μετα -μεσω του κυκλωματος των γυμναστηριων/καφετεριων αργοσχολων/ημιαπασχολουμενων/…γινονται “πορτα” σε νυκτερινα κεντρα, μπραβοι σε επιχειρηματιες καθε ειδους, νυκτοφυλακες, “στελεχη” ή ιδιοκτητες security, οι πιο παραβατικοι σε συμμοριες εκβιασμων,…

    Η συνεχεια για την ακροδεξια ειναι γνωστη στα διαφορα αρθρα και σχολια σας…..

    Για την αριστερα κια την αριστερη βια θα γραψω ενα αλλο κειμενο. Ας υπενθυμισω -προς το παρον – τους νεκρους της Marfin.

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1. “Εκαναν μπίζνες και με… Πακιστανούς

    ….Χτυπούσαν κυρίως μετανάστες;
    Τους Πακιστανούς τους χτυπούσαν για τα μάτια του κόσμου. Γιατί δεν μπορώ να δεχτώ ότι βαράω Πακιστανό αλλά μετά του πουλάω προστασία. Οποιον Πακιστανό κι αν ρωτήσεις στη Νίκαια γελάει όταν ακούει Χρυσή Αυγή. Η Τ.Ο. της Νίκαιας προστατεύει τους Πακιστανούς. Η τοπική της Νίκαιας παίρνει τα ρούχα που δίνει ο κάθε απλός άνθρωπος για βοήθεια σε άπορους και στη συνέχεια τα δίνουν σε Πακιστανούς στη λαϊκή οι οποίοι τα πουλάνε στους πάγκους τους και δίνουν στους χρυσαυγίτες ποσοστά. Υπάρχουν μαρτυρίες και από άλλους ανθρώπους γι’ αυτά, δεν είναι μόνο η δική μου. Μάζευαν λεφτά για κάποιον συνάνθρωπο που είχε πρόβλημα και τα έβαζαν στην τσέπη τους. Ελεγαν 40 ευρώ μάζεψα και από την καταμέτρηση που γινόταν στον Κλειστό Πυρήνα μαθαίναμε ότι είχανε μαζευτεί 300 ευρώ που τα έβαζαν στην τσέπη τους! Και πλήρωναν τα κοινόχρηστα των σπιτιών τους και έκαναν μια ζωή αξιοπρεπέστατη. Παρόλο που ο Γιώργος Πατέλης και η σύζυγός του είναι άνεργοι και το μοναδικό εισόδημα που έχουν είναι η σύνταξη της μητέρας του, ζουν σε μεγάλο, άνετο σπίτι στη Νίκαια. Πληρώνει φως, νερό, τηλέφωνο, κοινόχρηστα, ζει αξιοπρεπέστατα και υπερηφανεύεται ότι έδινε κάθε μέρα στο παιδί του 15 ευρώ. Αν είσαι άνεργος, από κάπου πρέπει να τα βγάζεις αυτά.
    Αυτά που περιγράφεις τα ξέρει ο Ι. Λαγός;
    Με τις πλάτες του γίνονται. Για όλα ο Λαγός είναι ενημερωμένος. Ο,τι κι αν λέγαμε, ό,τι κι αν γινόταν, ο Λαγός το ήξερε. Συναγωνιστές που βγήκαν και τα είπαν έφαγαν ξύλο. Και είχαν πάει με στοιχεία και αποδείξεις και τους έδειραν και μετά τους διέγραψαν. Τους έβγαζαν ψεύτες, ότι ήταν απείθαρχοι και τους πέρναγαν από πειθαρχικό. Αν έβλεπες το στραβό και το έλεγες, είχες τελειώσει, ήσουν εκτός. Για να φτιάξει την κλίκα του με τους φουσκωτούς του, το τάγμα εφόδου, όπως το ήθελαν, και να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα της δολοφονίας.”

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63890778


    2. “Απ’ τον Πατέλη στον Λαγό και μετά στον αρχηγό
    Δηλαδή η ιεραρχία πώς ακριβώς ήταν;
    Ο,τι κι αν γινόταν, πρώτα ενημέρωνες τον Πατέλη. Ποτέ δεν έπαιρνες απευθείας τον Λαγό. Ο Λαγός ενημερώνει τον Μιχαλολιάκο. Για τη Νίκαια ενημερώνεται ο Λαγός.Ο Λαγός ενημερώνει τους Κασιδιάρη, Παναγιώταρο και τους άλλους βουλευτές;
    Δεν το ξέρω, αλλά πιστεύω ότι τους ενημερώνει. Στη Νίκαια ενημερώναμε τον Πατέλη, ο Πατέλης τον Λαγό και από κει και πέρα μας έλεγαν ότι το OK το δίνει ο αρχηγός. Μόνο αν πει OK ο αρχηγός πηγαίνετε.
    Θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς να έχει δώσει το OK ο αρχηγός;
    Πιστεύω πως ναι, θα μπορούσε να μην έχει δώσει το ΟΚ ο αρχηγός. Αλλά ο Λαγός όχι. Ο Λαγός είναι οι πλάτες της Νίκαιας. Γνωρίζει τα πάντα. Από τις κλεψιές, τους τραμπουκισμούς, τα μπραβιλίκια στην πλατεία Μέμου και Ελευθερίας, που σφάζονται ακόμα.
    Τι εννοείς μπραβιλίκια;
    Πουλάμε προστασία στα μαγαζιά. Θέλουν να την πάρουν από τους Αλβανούς, που την έχουν τώρα….”

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63890861


    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΥΓ Πουλάμε προστασία στα μαγαζιά. Θέλουν να την πάρουν από τους Αλβανούς, που την έχουν τώρα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επιστολή Δαφέρμου στον Λαζαρίδη: «Άλλαξες γιατί ήσουν εραστής της εξουσίας»
    Posted date: Σεπτεμβρίου 20, 2013 8:25 ΜΜ In: Ρεπορτάζ-ειδήσεις

    Μια λιτή, αλλά άκρως καυστική επιστολή στέλνει στον παλιό του φίλο Χρύσανθο Λαζαρίδη ο διακεκριμένος διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Ολύμπιος Δαφέρμος.

    Διαβάστε την

    Άλλαξες. Άλλαξες πολύ. Και είχες το δικαίωμα. Γιατί όμως; Για να υπηρετήσεις καλύτερα την κοινωνία; Δεν φάνηκε. Για να υπηρετήσεις τον εαυτό σου άλλαξες. Γιατί ήσουνα εραστής της εξουσίας. Και η αριστερά δεν είχε προοπτική. Και βρέθηκες στην εξουσία. Και ασκείς εξουσία. Κάποιοι σε θεωρούν ιθύνοντα νου. Καταγοητευμένος φαίνεσαι. Τόσο που να μη θέλεις να ξεχωρίσεις το πολιτικό έγκλημα, τη δολοφονία, από την ειρηνική πολιτική αντιπαλότητα. Τη μη αρεστή σε σένα.

    Παλιέ συναγωνιστή Χρύσανθε Λαζαρίδη σε αγνοώ. Για μένα δεν υπάρχεις.

    Ολύμπιος Δαφέρμος

    Ο Ολύμπιος Δαφέρμος είναι Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος και υπήρξε μέλος της Συντονιστικής Επίτροπής Κατάληψης του Πολυτεχνείου το ’73, μέλος του Διασχολικού επί χούντας, στρατεύτηκε αναγκαστικά τον Φεβρουάριο του 1973 μαζί με άλλους αριστερούς φοιτητές, πρωτεργάτες του Αντιδικτατορικού Φοιτητικού Κινήματος, στην προσπάθεια της χούντας να εξαφανίσει τις φωνές αντίστασης στα πανεπιστήμια και απολύθηκε μερικές μέρες πριν την εξέγερση του Πολυτεχνείου και εντάχθηκε και πάλι στο ΑΦΚ. Μετά τη Μεταπολίτευση εργάστηκε στη βιομηχανία ως Μηχανολόγος παραγωγής και αργότερα ως καθηγητής στη δημόσια Τεχνική Εκπαίδευση από όπου συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα.

    http://www.koutipandoras.gr/43172

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία