Πρωτοβουλία Β: Ενιαία ισχυρή Κεντροαριστερά για την Ελλάδα και την Ευρώπη



Η πολιτική κίνηση ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Β σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι «συμμετέχει ενεργά στο διάλογο για την προγραμματική σύγκλιση και την κοινή δράση του σοσιαλδημοκρατικού κεντροαριστερού πολιτικού χώρου που συνεχίζει να κινείται πολυδιασπασμένος και αποδυναμωμένος».

Στην ανακοίνωση της κίνησης τονίζεται ακόμη:

Μετά από πολύμηνες συζητήσεις και διακηρύξεις όλων των κομμάτων, κινήσεων και στελεχών που βρίσκονται μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την αναγκαιότητα της ανασυγκρότησης του χώρου, το πρόσφατο συνέδριο του ΙΣΤΑΜΕ έδωσε μια νέα προοπτική και δυναμική που πρέπει να οδηγήσει άμεσα στο επόμενο βήμα με τη δημιουργία μιας ευρείας ενιαίας αντιπροσωπευτικής Επιτροπής Πρωτοβουλίας. Με την άμεση συμμετοχή όλων όσων έχουν ολοκληρώσει τις εσωτερικές τους διαδικασίες, αλλά με ανοικτή την πόρτα για ένταξη και των υπολοίπων, σε ένα επόμενο στάδιο. Πάντα όμως σε μια ενιαία κοίτη συνεννόησης και συνεργασίας, με αλληλοσεβασμό και ανεκτικότητα, με διατήρηση της αυτονομίας των επιμέρους φορέων για όσο χρόνο χρειαστούν, αλλά με δέσμευση για κοινή δράση σε όσα από κοινού συμφωνηθούν.

Ιδιαίτερα σήμερα, μια ενιαία και ισχυρή κεντροαριστερά οφείλει να απευθυνθεί στην κοινωνία με προτάσεις στα συσσωρευμένα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα που δημιούργησε η κρίση, με ένα νέο πολιτικό λόγο και ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης στηριγμένο στις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, της βιώσιμης ανάπτυξης, της μεταρρύθμισης του κράτους και της διασφάλισης της δημοκρατικής πορείας της χώρας. Να προσεγγίσει όμως ειδικότερα και τους νέους που, είτε αντιμετωπίζουν απαξιωτικά το πολιτικό σύστημα συνολικά, είτε δεν εκφράζονται από τις πρακτικές και τη ρητορική του.

Η ανασυγκρότησή της κεντροαριστεράς θα είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας που πρέπει να γίνει με ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες και συλλογική παραγωγή πολιτικής, συζητήσεις στο διαδίκτυο, πρωτοβουλίες σε τοπικό και θεματικό επίπεδο, εξειδίκευση του προγραμματικού πλαισίου που θέτει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για τις ευρωεκλογές και με δράσεις μέσα από τη δημιουργία και συμμετοχή σε Επιτροπές Πρωτοβουλίας σε κάθε Δήμο.

Ο νέος υπεύθυνος και αξιόπιστος προγραμματικός λόγος και το πολιτικό σχέδιο της κεντροαριστεράς για την έξοδο από την κρίση, την ύφεση και την έξαρση της πολιτικής βίας αποτελεί προϋπόθεση για μια νέα αρχή, πέρα και πάνω από λογικές διαχείρισης της δικής της κρίσης, με υποκειμενικές, διαχωριστικές και ξεπερασμένες συμπεριφορές και πρακτικές.

Κάθε νέα καθυστέρηση δεν θα είναι μόνο σε βάρος της βιωσιμότητας και της προοπτικής της παράταξης. Αποδυναμώνει το μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων της κυβερνητικής υπευθυνότητας και της ευρωπαϊκής προοπτικής, ενισχύει τον νέου τύπου δικομματισμό και λαϊκισμό, ακυρώνει τον ιστορικό ρόλο του κεντρώου χώρου στην ομαλή δημοκρατική συμφιλιωτική λειτουργία των θεσμών και του πολιτικού συστήματος.

19/09/2013

Σχόλια

  1. "εξειδίκευση του προγραμματικού πλαισίου που θέτει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα". Αυτο δεν ισχυει για "failed" χωρες οπως το Αφγανισταν και η Ελλαδα. Εχει τιποτα οδηγιες προς εξειδικευση το ΕΣΚ για ιδρυση κρατους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παντελής Σταυρουλάκης23 Σεπτεμβρίου 2013 στις 1:12 π.μ.

    Δεν έχω καταλάβει ή προλάβει να ενημερωθώ, από που προέκυψε η πρωτοβουλία Β? Στο googλε δεν κατάφερα να διακρίνω κάτι. Ήταν σύσταση που έγινε στην μήτρα του ΠΑΣΟΚ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία