Ο ελληνικός καπιταλισμός σκότωσε το φίδι


 του Λεωνίδα Καστανά από τη Μεταρρύθμιση

Όπως γράφει και ο φίλος μου ο Γιάννης ο LLS “ο ελληνικός καπιταλισμός δεν είναι τόσο «πτωχοπροδρομικός» όσο θέλει και ο ίδιος να δείχνει, έχει δε πολλές φορές διασωθεί με στροφή στα «δεξιά» αλλά άλλες τόσες έχει αιφνιδιάσει με στροφή στα «αριστερά», δηλαδή από εκεί πού δεν τον περιμένεις".

Ο ελληνικός καπιταλισμός ανέχθηκε μια εγκληματική οργάνωση να καμώνεται το κοινοβουλευτικό κόμμα. Ανέχθηκε τα κυνηγητά των μειονοτήτων, τα ρατσιστικά κηρύγματα, και τις διανομές τροφίμων μόνο για Έλληνες. Επέτρεψε στα ΜΜΕ να τη μπιζάρουν και να την νομιμοποιούν ως μέλος του πολιτικού συστήματος. Έκλεισε τα μάτια στο νταβατζιλίκι, στην προστασία της νύχτας, στο παραεμπόριο. Σφύριζε αδιάφορα όταν την είδε να διεισδύει στους κόλπους των Σωμάτων Ασφαλείας. Νόμισε ότι μπορεί να την διαχειριστεί. Γιατί η αντισυστημικότητα που εξέπεμπε του φαίνονταν οικεία και ακίνδυνη για τον ίδιο. Αναζήτησε τρόπους να την εντάξει, να την χρησιμοποιήσει, να καρπωθεί οφέλη από τη δράση της. Ήδη κάποιοι ψέλλιζαν πιθανές πολιτικές συνεργασίες. Η θεωρία των δύο ισότιμων άκρων έβαζε το Απόλυτο Κακό στη ζυγαριά και αυτομάτως το σχετικοποιούσε.

 Όταν το πράγμα άρχισε χοντραίνει, στην αρχική ανοχή και περίσκεψη προστέθηκαν άλλα διλήμματα. Η ΧΑ δεν μάζευε απλά δεξιούς αντιμνημονιακούς, απολίτικους, ηλίθιους, λούμπεν στοιχεία που ήθελαν να τιμωρήσουν τις συστημικές δυνάμεις για την οικονομική δυσπραγία τους. Δεν προσέλκυε απλά εθνικιστές, ρατσιστές, έμφοβους λόγω του μεταναστευτικού ρεύματος, εραστές του «ελληνικού κάλους». Η ΧΑ διαμόρφωνε την ελληνική φασιστική ιδεολογία. Έδινε φωνή στον άμορφο ελληνικό φασισμό που προϋπήρχε και λίμναζε σε όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως στη Δεξιά, ως γέννημα και θρέμμα των πιο σκοτεινών χαρακτηριστικών της ελληνικής κοινωνίας. Του διάχυτου αντικοινοβουλευτισμού, της ανομίας, της προσοδοθηρίας, των κατακερματισμένων συμφερόντων, του μεσιανισμού,  της διχαστικής ρητορικής, του συντεχνιασμού, του απομονωτικού εθνικισμού. Χαρακτηριστικά που ο ίδιος ο ελληνικός καπιταλισμός και οι πολιτικές του ελίτ καλλιέργησαν συστηματικά και ανέδειξαν, άλλα ως ύψιστες εθνικές αξίες και άλλα ως μέσα καθημερινής επιβίωσης.

Μόνο που η καθολική κρίση και τα μνημόνια αναγκάζουν τον ελληνικό καπιταλισμό να αλλάξει πορεία αν θέλει να επιβιώσει και να αναπτυχθεί. Τον αναγκάζουν να μπει σε μια ρότα εκσυγχρονισμού και εξευρωπαϊσμού. Και μαζί του αναγκάζουν και τις πολιτικές ελίτ να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Το πρώτο θύμα αυτής της στροφής είναι η ΧΑ.

Η ανοχή του ελληνικού καπιταλισμού απέναντι στη ΧΑ τη βοήθησε να διεισδύσει βαθύτερα στην ελληνική κοινωνία και στο κράτος. Να ανεβάσει τα εκλογικά της ποσοστά  και να πιστέψει ότι είναι πολύ μεγάλη για να τη «σκοτώσουν». Νόμισε ότι η πολιτική δύναμη θα της επέτρεπε να διαπραγματευτεί μια ιδιότυπη ασυλία που θα την άφηνε ελεύθερη να δρα down by low και να ρυθμίζει ανενόχλητη τις οικονομικές της δραστηριότητες. Κάτι σαν τη Μαφία. Η ΧΑ φιλοδοξούσε να γίνει η ελληνική μαφία με άμεση πολιτική εκπροσώπηση και όχι έμμεση όπως γίνεται στην Ιταλία ή στη Ρωσία και παλιότερα στις ΗΠΑ. Ο ελληνικός καπιταλισμός ταλαντεύτηκε μπροστά σ’ αυτό το εγκληματικό - οικονομικό project. Η ταλάντευση εμφανίστηκε ως φόβος μιας πιθανής  δημοσκοπικής έκρηξης που θα συνόδευε τα κατασταλτικά μέτρα εναντίον της.  Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να την προσεταιριστεί, να την χρησιμοποιήσει στις μη συστημικές και παράνομες εμπορικές δραστηριότητες. Αλλά αυτό θα ήταν μια διευρυμένη αναπαραγωγή του υπάρχοντος ελληνικού καπιταλιστικού μοντέλου, που ήδη πνέει τα λοίσθια.

Η Ελλάδα αν θέλει να σωθεί δεν πρέπει απλά να διευρύνει την παραγωγική της βάση, αλλά και να την αλλάξει με τη καθοδήγηση των δανειστών. Η τρόικα δεν αστειεύεται και οι εγχώριες ελίτ την έχουν ανάγκη. Έτσι μοιραία, ο ελληνικός καπιταλισμός έβαλε μπροστά το σχέδιο καταστροφής της ΧΑ. Ο φόνος του Παύλου Φύσσα προσέφερε το κατάλληλο timing, αλλά οι αποφάσεις είχαν ήδη ληφθεί. Το αποδεικνύει η μεθοδική προεργασία. Η ΧΑ μεθυσμένη από την πρόσκαιρη ισχύ νόμισε ότι μπορούσε να μεταφέρει τον πόλεμο στο δρόμο, στην Αστυνομία, στους Εφέδρους, να διατυπώσει απειλές ακόμα και για τη Δημοκρατία. Η περίσκεψη των ελίτ την αποθράσυνε, αλλά ο στόχος της ήταν πάντοτε μια γενναία μερίδα του παράνομου εμπορίου παντός είδους. Η κατάληξη αυτής της διαδρομής είναι αυτά που ζούμε σήμερα.

Η κίνηση των εγχώριων ελίτ, πάντα σε συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές, σηματοδοτεί την αλλαγή πορείας του ελληνικού καπιταλισμού. Προφανώς και ο τουρισμός ή οι ξένες επενδύσεις δεν θα μπορούσαν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες με ξύλο και φόνους on the road. Αλλά ούτε και με κατειλημμένα σχολεία ή πανεπιστήμια, ούτε με εμπρησμούς μπαχαλάκηδων ή τρομοκρατικές δράσεις. Όλα αυτά τα οικεία χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας θα μπουν άμεσα στο στόχαστρο των Αρχών και θα γίνει απόπειρα να κατασταλούν. Οι αντισυστημικές φωνές που προσπάθησαν να μετατοπίσουν το ζήτημα στο «φασισμό της εξουσίας» και να απαλλάξουν τη ΧΑ, αν και κατάπτυστες, δεν είναι άστοχες, έστω και αν φαντάζουν εξωφρενικές. Απλά βλέπουν το μέλλον και διαισθάνονται ότι  η θέση της «επαναστατικής Αριστεράς» θα γίνει δυσχερέστερη. Ο ελληνικός καπιταλισμός έστριψε αριστερά με τη συντριβή της ΧΑ, αλλά τόχει στο πρόγραμμα να στρίψει και δεξιά. Δεν θα επιτρέψει σε άλλες Κερατέες και άλλες Σκουριές να του καθορίζουν την επενδυτική πολιτική. Στην όποια συντεχνία να του ρυθμίζει τη διοικητική μεταρρύθμιση. Η αναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους Διεθνείς Οίκους θα συνοδευτεί με ανάλογες πολιτικές δράσεις εμπέδωσης της νομοκρατίας. Ο ελληνικός καπιταλισμός αντεπιτίθεται μέσω της ισχυροποίησης της αστικής Δημοκρατίας. Δεν θα εκσυγχρονιστεί μονομιάς αλλά θα δώσει τη μάχη τόσο με τις φίλιες όσο και τις αντίπαλες δυνάμεις.  Στην επίθεση αυτή η παρωχημένη Αριστερά της μεταπολίτευσης δεν έχει καμιά απάντηση. Θα υπερασπιστεί τις καταλήψεις, δηλαδή την παράγκα του Καραγκιόζη, διατυπώνοντας ριζοσπαστικά φληναφήματα. Τα εκλογικά οφέλη του Σαμαρά δεν έχουν και τόση σημασία, όσο η πολιτική του ηγεμονία στο επίδικο που είναι η οικονομική ανάταξη της χώρας.

Αν υπάρχει μια ελπίδα απάντησης στις επιλογές των δεξιών ελίτ, αυτή βρίσκεται στα σωθικά της σοσιαλδημοκρατίας. Μόνο που και αυτή πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να βρει και να αναδείξει νέες φωνές. Είναι προς το παρόν λίγες αλλά υπάρχουν. Αλλά και τα παλαιό πολιτικό προσωπικό της κεντροαριστεράς μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, αρκεί βέβαια να απεκδυθεί τον πελατειακό - κρατικιστικό μανδύα και να ενστερνιστεί φιλελεύθερες και αριστερές πολιτικές ιδέες. Δεν είναι τυχαίο ότι το γερασμένο δυναμικό της Ανανεωτικής Αριστεράς αρνείται ακόμα και τη συμμετοχή στις συζητήσεις που δρομολογούνται. Πράττει "σοφά" γιατί το οδηγεί το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Διαβλέπει και αυτό το δικό του πολιτικό τέλος. Και δεν έχει άδικο.


Η ανάπηρη, συστημική, αστική, αλλά πάντα Δημοκρατία μας σήμερα είναι πιο δυνατή. Πάμε γι άλλα, είναι φανερό. Να ζήσουμε, να τα απολαύσουμε και νάμαστε πάντοτε εκεί όπου συμβαίνει.  Ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς. 

Σχόλια

  1. Πολυ καιριο το άρθρο σου, Λεο -οπως πάντα.

    Θα μου επιτρεψεις ομως μια μικρή επισήμανση: η αφετηριακη παραπομπή σου στο αρθρο του LLS δημιουργεί καποια μικρη σύγχυση. Διότι, ενώ το δικό σου σρθρο αναφέρεται στον καπιταλισμό με αυτονοητως θετική/βελτιωτικη-μεταρρυθμιστική διάθεση, η τοποθέτηση του LLS -στο βαθμό που εγώ τουλαχιστον την κατανόησα- ειναι -στην καλυτερη περιπτωση- αμφισημη και αμφιθυμικη.

    Αλικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου μεγάλη Αλίκη. Μαρέσουν τέτοιες ανακαλύψεις, και η κουβέντα είναι μεγάλη. Αλλά τώρα δεν προλαβαίνω. Το βραδάκι θα τα πούμε αναλυτικώς.

      Διαγραφή
    2. Επανέρχομαι. Ο LLS γράφει όπως γράφει σε παρελθόντα χρόνο, σε άλλη συγκυρία και έχεις δίκιο απόλυτο για τις αμφιθυμίες του. Αλλά όπως ξέρεις με το Γιάννη απολαμβάνω κάτι απογεύματα γεμάτα θεωρίες, ιδέες, αντιφάσεις και καφέ ή τσάι. Εκεί ξαναμπήκε το θέμα της στροφής του καπιταλισμού που ήταν και το εναρκτήριο λάκτισμα του άρθρου. Απομένει στον ίδιο να τοποθετηθεί σχετικά.

      Διαγραφή
  2. πολυ καλο αρθρο, ομως, εχω ειλικρινη απορια: ποιος ακριβως ειναι ο ελληνικος καπιταλισμος και τι παραγει??(ο τουρισμος;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και υπάρχει και παράγει και εξάγει ( δες δελτίο ΑLPHA) και ρυθμίζει πολιτικές και έχει βάρος και λόγο απέναντι τις πολιτικές ελίτ. Η παραγωγική μας βάση είναι στενή αλλά υπαρκτή. Εφοπλιστικό κεφάλαιο, τουρισμός, τραπεζικό, μεταποίηση, λιπαντικά και καύσιμα, πλαστικά, υφάσματα, εστίαση. τρόφιμα, εισαγωγές. Λίγα; Λίγα αλλά αυτά είναι. Μην τον φαντάζεσαι μόνο ως βιομηχανία, δεστον και σας εμπόριο, καπιταλισμός είναι.. Αν θέλει να επενδύσει, να κερδίσει να αναπτυχθεί χρειάζεται περιβάλλον και αυτό μπορεί να το απαιτήσει με το αζημίωτο από το πολιτικό σύστημα.

      Διαγραφή
  3. Leo


    I. Απο τις καλυτερες αναλυσεις που διαβασα για την πολιτικη συγκυρια. Το δε σημειωμα σου στο ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ σκιζει!!!!

    ΙΙ. "....Η ανοχή του ελληνικού καπιταλισμού απέναντι στη ΧΑ τη βοήθησε να διεισδύσει βαθύτερα στην ελληνική κοινωνία και στο κράτος. Να ανεβάσει τα εκλογικά της ποσοστά και να πιστέψει ότι είναι πολύ μεγάλη για να τη «σκοτώσουν». Νόμισε ότι η πολιτική δύναμη θα της επέτρεπε να διαπραγματευτεί μια ιδιότυπη ασυλία που θα την άφηνε ελεύθερη να δρα down by low και να ρυθμίζει ανενόχλητη τις οικονομικές της δραστηριότητες. Κάτι σαν τη Μαφία. Η ΧΑ φιλοδοξούσε να γίνει η ελληνική μαφία με άμεση πολιτική εκπροσώπηση και όχι έμμεση όπως γίνεται στην Ιταλία ή στη Ρωσία και παλιότερα στις ΗΠΑ. Ο ελληνικός καπιταλισμός ταλαντεύτηκε μπροστά σ’ αυτό το εγκληματικό - οικονομικό project. Η ταλάντευση εμφανίστηκε ως φόβος μιας πιθανής δημοσκοπικής έκρηξης που θα συνόδευε τα κατασταλτικά μέτρα εναντίον της. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να την προσεταιριστεί, να την χρησιμοποιήσει στις μη συστημικές και παράνομες εμπορικές δραστηριότητες. Αλλά αυτό θα ήταν μια διευρυμένη αναπαραγωγή του υπάρχοντος ελληνικού καπιταλιστικού μοντέλου, που ήδη πνέει τα λοίσθια...."

    Ιδου μια ακομη αποδειξη του θεωρημτος ΑΦ για την ελληνικη οικονομια

    ΑΕΠ(νομιμο)+ ΑΕΠ(παρανομο) = περιπου σταθερο

    Ο δευτερος ορος επισημως ειναι 28% του ΑΕΠ(νομιμο), αλλα τα τελευταια 4 ετη πρεπει να προσεγγιζει το 35%.

    Ενδειξεις :
    1. Οι αρχηγοι Ρομα, "πρυτανεις" της ανεπισημης οικονμιας πρωτο τραπεζι πιστα στα σκυλαδικα της Πατρας.
    2. Στις φτωχες συνοικιες , η ΧΑ αναμεμιγμενη με την παραοικονμια, "εδινε δουλεια σε ανεργους προλεταριους, ωστε να λαβει διψηφιο ποσοστο στις εκλογες.
    3.Μελη της ΧΑ μαχοναταν για την 'προστασια' μαγαζιων μετις αλβανικες συμμοριες.
    .............



    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Ας γραψουν και οι εγκριτοι οικονομολογοι κατι. Ενας σχετικα πτωχος και ...χαζος Λογοτεχνης Μηχανικος τυχαινει να ειμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύσκολο θέμα Φωτισμένε και δεν το πιάνουν οι καθύλη αρμόδιοι. Εμείς απλά το θίγουμε.

      Διαγραφή
  4. Leo
    Πραγματικά εξαιρετική ανάλυση.
    Αν το ερέθισμα ήταν η ανάρτηση στο LLS (Φεβ 2013) τότε κατι κανουν και τα ιστολογια
    Είδα και στην "μεταρρύθμιση" τις ενστάσεις για τη νοηματική ακρίβεια του όρου "ελληνικός καπιταλισμός".Τις θεωρώ μαλλον υπερβολικές γιατί τελικά συνενοηθήκαμε όλοι.Μάλιστα με τη χρήση του όρου η αναρτηση σου στέκει μια χαρά.Χωρίς να εκτρέψουμε τη συζητηση εκτός της ουσίας της ανάρτησης σου,ο όρος σηματοδοτεί αυτό που θα λεγαμε "αστικός σχηματισμός" στην διευρημένη έννοια της πολιτκης,οικονομίας,ιδεολογίας κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον επόμενο καφέ φίλε θα το πάμε παρακάτω. Να μην αργήσει

      Διαγραφή
  5. Leo,

    Ειμαι εντελως απογοητευμενος απο τους οικονομολογους και τους οικονομολογουντες (δηλ. τους κατα τεκμηριο εξυπνοτερους πρωην ....Πολυτεχνιτες).

    Οι οικονομολογοι πρεπει να ειναι και του σαλονιου και του λιμανιου. Και του Πολυτεχνειου και του ....πεζοδρομιου.

    Και εκτος απο οικονομετρικα μοντελα (garbage in -garbage out), καλο θα ειναι,να θετουν ενα διορθωτικο συντελεστη παραοικονομιας, διοτι διαφορετικα θα εμφανιζουν οτι το 35% του ελληνικου λαου τρωει σε συσσιτια, συμπληρωματικα χαρουπια και φλουδες....

    1. "Από τις έρευνες που διεξήχθησαν το μεσημέρι σε τρεις κατοικίες στελεχών της Χρυσής Αυγής στο Αγρίνιο, προέκυψαν δύο συλλήψεις. Από τις πρώτες πληροφορίες του agrinionews.gr στο σπίτι του ενός, γνωστού στελέχους, βρέθηκαν τρεις κάλυκες πολεμικού τυφεκίου και ένα κουτί άδειο χειροπέδων. Επίσης σε άλλο στέλεχος βρέθηκε 5,155 κιλά παράνομος καπνός και η κατηγορία σε βάρος του είναι παραβίαση του τελωνειακού κώδικα. Αύριο οι δύο συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα Αγρινίου.

    Πηγή: http://www.agrinionews.gr


    2.Τι άκουσε ο «κοριός» για τη Χρυσή Αυγή - Ο Λαγός έδωσε εντολή να εξαφανιστούν τα «τάγματα εφόδου» - Αναλυτικά οι συνομιλίες
    «Ο Κασιδιάρης τους έκανε δολοφόνους» λένε συγγενείς του Ρουπακιά – Χρυσαυγίτες σε ομάδα εκβιαστών στη Συγγρού – Ο Ρουπακιάς τα βάζει με τη γυναίκα του για την κατάθεσή της - Στο στόχο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Νίκαια
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: TO BHMA 16:28 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: πριν 52'

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τώρα ρε συ Λέων, γιατί εγώ διαφωνώ με την προσέγγισή σου; Πού διαφέρει το άρθρο σου με τη χθεσινή Αυγή (το κέρατό τους, πού την κατάντησαν) που γράφει πως οι ξένες δυνάμεις ανάγκασαν τον Σαμαρά να διαρρήξει τις εκλεκτικές του συγγένειες και να κυνηγήσει την ΧΑ; Μην σου πώ πως μου θυμίζει και λίγο την γελοιότητα του Δελαστίκ ότι οι μνημονιακές δυνάμεις (καπιταλισμός και λακέδες - ντόποιοι συνεργάτες) προχώρησαν στο κυνήγημα της ΧΑ για να αποσπάσουν την προσοχή του κόσμου απο το μνημόνιο κλπ. Επειδή δεν βλέπω την "θετική / βελτιωτική - μεταρρυθμιστική διάθεση" που βλέπει η Αλίκη: Εγώ ξέρω ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ κι εκείνο καθυστερημένα (Δεκέμβρη του 12) έβαλε θέμα για την απομόνωση της ΧΑ απο όλα τα κόμματα και λοιδορήθηκε ότι τα λέει για ψηφοθηρία. Κανένα άλλο κόμμα, κανένα συνδικάτο ή επαγγελματική ένωση, κανένας φορέας ή "συλλογικότητα", κανένα ΜΜΕ (ούτε καν η Μαργαρίτα) σήκωσε ποτέ την αντι-ΧΑ σημαία. Αντίθετα όλοι (κυρίως ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ) κοίταζαν πως θα πάρουν πόντους απο τη δράση των ναζί. Τώρα όλοι έγιναν μετά Χριστό προφήτες. Εσύ τουλάχιστον μην τους ακολουθείς.
    Μπάμπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απο τα καλυτερα σου Λεω! Θυμησε μου, εισαι Φυσικος η Πολιτικος Επιστημονας; Ο καπιταλισμος της θεσμοθετημενης αρπαχτης και του πλιατσικου τελικα δεν μπορουσε να διακινδυνευσει τα κεκτημενα μισου περιπου αιωνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η σχολιαστρια Αλίκη αναφέρει ότι το άρθρο σου αναφέρεται στον καπιταλισμό με"αυτονοητως θετική βελτιωτικη μεταρρυθμιστική διάθεση",ενώ η τοποθέτηση του LLS είναι"αμφισημη και αμφιθυμικη".Στην απάντηση σου συμφωνείς στους χαρακτηρισμούς.Το συμπέρασμα που βγάζω απο αυτο τον διάλογο είναι α) Ο καπιταλισμός έχει μόνο θετικό προσημο και β)οποίος δεν στοιχιζεται πισω απο μανιχαιστικες προσεγγισεις χαρακτηριζεται...αμφιθυμικος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαββίνα λάθος το συμπέρασμα και απορώ από που το βγάζεις. Μόνο θετικό πρόσημο ο καπιταλισμός; Για όνομα του Χάγιεκ. Με τίποτα. Απλά αν στην παρούσα φάση είχαμε ένα σύγχρονο πραγματικό έστω και μη φιλελεύθερο καπιταλισμό θα βγαίναμε γρηγορότερα από την κρίση. Αντίθετα σχήματα κρατικοδίαιατα όπως αυτά που παίζει μέχρι σήμερα η ΝΔ και φιλοδοξεί να παίξει ο Τσίπρας θα μας ταλαιπωρήσουν επί μακρόν και θα μας στεγνώσουν από στελέχη. ¨ολα αυτά σε μια μάχη από μεριάς μας να κρατηθούμε σε κάποιο επίπεδο διαβίωσης. ¨Αρα σε αδιάκοπη μάχη με τον καπιταλισμό.

      Διαγραφή
  9. Παντελής Σταυρουλάκης1 Οκτωβρίου 2013 στις 4:34 μ.μ.

    Συμφωνώ μάλλον με τον κο Σιακαντάρη (από το σχόλιό του στη μεταρρύθμιση.gr καθώς και σε άρθρο του) σχετικά με τις μη παρεκκλίσεις ή μεταβολές του "καπιταλισμού" αλλά μάλλον αυτές της πολιτικής διοίκησης.

    Συνυπάρχουν οι πολιτική και οικονομία, αλλά (Leo)η κατά κόρον σύμπραξη των 2, είναι που επέφερε το ρημαδιό της οικονομικής κρίσης παγκοσμίως.

    Ως εκ τούτου, αναγκαία προβάλλει η άσκηση πολιτικής αμιγώς έναντι της οικονομίας και καιρός είναι να διαμορφωθεί πρωτίστως πολιτ ε ι ακή συνείδηση που θα καθορίζει το βαθμό σταθερότητας, χωρίς ο τελευταίος να εκρέει από τις ανάγκες των "ελίτ" της κακιάς ώρας στην ημεδαπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παντελή ξέρεις τι έπαθα; ξεκίνησα την πλάκα αυτή με αφορμή μια κουβέντα με τον LLS και τώρα νιώθω ότι πρέπει να στηρίξω τα όσα έθεσα. Και δεν εχω τα τεχνικά εργαλεία φίλε. Θα παλέψω. Νομίζω ότι στρίβει ο καπιταλ. Αλλά έχουμε καιρό...

      Διαγραφή
  10. Εδω ερχεται η τεχνη κια συγκεκριμενα η λογοτεχνια να υποστηριξει τις ολιτικες επιστημες που σηκωνουν τα χερια ψηλα. Αντι ελληνικος καπιταλισμος, προτεινω το βαλκανικο-μεσογειακος καπιταλισμος.( Βελιγραδι+Μασσαλια):2


    Ολα ξεκινησαν απο ενα μικρο-διηγημα μου , με λιγο sex, εμπιστοσυνη και αλληλεγγυη και μεγαλο-διαφθορα μελων του Υπουργικου συμβουλιου, …τοτε εντασσεται στο νεοτευκτο ειδος ” balkan noir” (copyriht ΑΦ) , μια υποκατηγορια του mediterranean noir . Θα ήταν της κατηγοριας roman polar, αν αναφεροταν στην Γαλλια.

    Για ενημερωση σου παραθετω τον ορισμο του mediterranean noir απο την wikipedia.

    Mediterranean Noir refers to a literary style that employs elements of noir and hardboiled crime fiction in a Mediterranean setting. Sex, crime, and physical violence often figure prominently in Mediterranean Noir narratives. Social and historical issues specific to the region – particularly governmental corruption and instability, war, and racial strife – are frequently underlying plot considerations. Prominent authors of the movement include Jean-Claude Izzo, Andrea Camilleri, Massimo Carlotto, Eduardo Mendoza, and Batya Gur.

    According to the Italian publisher Sandro Ferri, Mediterranean Noir is remarkable for its attention to a unique duality of Mediterranean life:

    The prevailing vision in the novels belonging to the genre known as Mediterranean noir is a pessimistic one. Authors and their literary inventions look upon the cities of the Mediterranean and see places that have been broken, battered, and distorted by crime. There is always a kind of dualism that pervades these works. On one hand, there is the Mediterranean lifestyle– fine wine and fine food, friendship, conviviality, solidarity, blue skies and limpid seas– an art of living brought almost to perfection. On the other hand, violence, corruption, greed, and abuses of power.

    ΥΓ Oι θετικιστες, πολλοι εργατικοι, γραμμικης αποδοσης και μεσαιας ευφυιιας ανθρωποι δεν ανεπτυξαν καινοτομιες, δεν εκαναν ανακαλυψεις, εφευρεσεις, δεν δημιουργησαν μεγαλα εργα τεχνης, κ.λ.π.
    Αντιθετως συνηθως τα δημιουργησαν οι περιεργοι, ιδιορρυθμοι, αιρετικοι,… αυτα που ονομαζουμε γενικα “κακα παιδια”


    ΥΓ2 Παρά το γεγονός ότι ο Τζίντζιτς παρουσιάζεται από τις κυβερνήσεις της Δύσης ως αντίπαλος και θύμα του οργανωμένου εγκλήματος, ο ίδιος έχει διασυνδέσεις με τον εν λόγω χώρο. Ήδη από το 1995 το όνομα του αναμειγνύεται σε σκάνδαλα που αφορούν το λαθρεμπόριο από κοινού μάλιστα με την οικογένεια του αντιπάλου του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Οι συνεχείς επαφές μάλιστα του Τζίντζιτς με τη Μαφία ανάγκασε τις δυτικές κυβερνήσεις να υποστηρίξουν κατά την κρίση του 2000 τον Κοστούνιτσα, παρά το γεγονός ότι ο Τζίντζιτς αποτελούσε τον κατεξοχήν φιλοδυτικό πολιτικό της Σερβίας. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως ο Τζίντζιτς είχε αναπτύξει σχέσεις και με τον Μίλοραντ Ούλεμεκ, τον αρχηγό των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων[4] και κορυφαίο στέλεχος της Μαφίας Ζεμούν, ενός δηλαδή από τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του. Πριν έρθουν σε ρήξη, ο Τζίντζιτς είχε συνεργαστεί στενά με τον Ούλεμεκ για την ανατροπή του τότε Προέδρου Μιλόσεβιτς, ενώ είχε παραδόξως ευχαριστήσει τότε τον Ούλεμεκ λέγοντας πως του χρωστάει τη ζωή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εξαιρετική τροφή για τη σκέψη, ερέθισμα για προβληματισμό, Λεωνίδα.

    Και η αντίστιξη:
    Το "σημείο μη επιστροφής", το διακύβευμα, αρμοδιότητες της Δικαιοσύνης: Για τα λοιπά χρειάζεται πολιτική
    http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2013/10/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πόσο θα ήθελα να ζω κι εγώ στο απολίτικο, εξισωτικό ροζ συννεφάκι σας. Όλα θα ήταν τόσο απλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βιάστηκες, οι ναζί σήμερα είναι έξω, alive & kicking και οι Σαμαράς-Βενιζέλος όμηροι τους όσο απειλούνται με εκλογές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ίσως βιαστήκατε να ελπίσετε περί συντριβής της ΧΑ και μάλιστα σε επίπεδα δομής της οικονομίας, που συμφωνώ, εκεί παίζονται πολλά

    Μακάρι, μακάρι να κάνω λάθος και να είναι η αισιοδοξία σας πιο κοντά στην πραγματικότητα αλλά αυτά τα περί "μεθοδικής προετοιμασίας" που αναφέρετε μάλλον άλλη χώρα, χώρα με αρετήν και τόλμην, περιγράφουν --- ξέρετε, αυτό το "μεθοδικής" είναι που κάνει την συγκινητική αισιοδοξία σας να φαίνεται ουτοπική

    Σ. Μαρκαντωνάτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. εσείς βιάζεστε να υποτιμήσετε το χτύπημα και να προβάλετε το γεγονός της μη προφυλάκισης. Η πολιτεία, δηλαδή οι ελίτ άρχισαν ένα πόλεμο με πολλές μάχες με φίλιες και αντίπαλες δυνάμεις, μάχες αμφίρροπες όπως ταιριάζει στις μέρες που ζούμε. Τίποτα δεν είναι όπως πριν. η ΧΑ κατηγορείται για εγκληματική οργάνωση, ετοιμάζονται δίκες. Το ζήτημα είναι αν τα πολιτικά κόμματα θέλουν να συμβάλουν στο οριστικό τέλος ή όχι. Προφανώς η ΧΑ εξυπηρετεί πολλαπλά στην Αριστερά στη φάση αυτή. Αν ο καπιταλισμός τελειώσει με τη ΧΑ εύκολα μετά θα στραφεί εναντίον της. Θα δούμε τι θα επιλέξει. Δεν είναι ΠΑΟ-ΟΣΦΠ για φανατισμούς. Είναι σκάκι με λάθη και αστοχίες, με στρατηγική, νίκες και ήττες. Στοχαστείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "Προφανώς η ΧΑ εξυπηρετεί πολλαπλά στην Αριστερά στη φάση αυτή."

    Πάλι η αριστερά φταίει, έλεος ρε φίλε!

    dimitris t

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τώρα το είδα και αυτό! Τι σκάκι ρε Λεωνίδα; Εδώ το Σαββάτο είχαμε επίδειξη ωμής ισχύος και αποφασιστικότητας και τώρα το ρίξανε στο σκάκι;

    Πες ότι αν τους προφυλάκιζαν δεν θα γλίτωναν τις εκλογές.

    dimitris t

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίθεση και άμυνα. Με αποφασιστικότητα ή μη είναι πόλεμος. Δεν βλέπω την αντίφαση πουθενά. Δίνεται μάχη. Δικαστές, κόμμα, Ευρώπη, καπιταλισμός όλα σε ένα πεδίο μάχης. Παλιό και καινούργιο συγκρούονται. Η Αριστερά δεν φταίει πουθενά.Απλώς της είναι αδύνατο να παρακολουθήσει το παιχνίδι. Μένει απέξω να φωνάζει κάτι βαμπίρικα με αίμα που κυλάει και θα πνίξει και αλλα τέτοια εμφυλιοπολεμικά που τα γράφουνε του Τσίπρα και γελάει μάλλον και ο ίδιος.

      Διαγραφή
  18. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τα της Αριστεράς ένθεν και ένθεν και γενικώς γιατί, σχεδόν, όπου και να το πιάσει κανείς το πράγμα πονάει. Απλά, η άποψη που έχω διαμορφώσει για την ελληνική κοινωνία και για την πορεία του χρήματος και της πολιτικής με κάνει να μην είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη. Δεν γνωρίζω πράγματα και καταστάσεις στην συγκεκριμένη περίπτωση, εννοώ στα γεγονότα που εξελίσσονται αυτήν την στιγμή με την ΧΑ, και η πληροφόρησή μου στηρίζεται στα ΜΜΕ. Με όσα γνωρίζω όμως φοβάμαι και θέλω αποδείξεις σε βάθος χρόνου για την σταθερότητα των επιλογών. Είναι που το πολιτικό πυροτέχνημα και ο ερασιτεχνισμός περισσεύουν στον τόπο μας. Είναι αυτός ο λόγος που βρίσκω εξαιρετικά αισιόδοξη την ανάλυσή σας ενώ στον προσωπικό μου στοχασμό, όπως ευγενικά προτείνατε, βαραίνει η σκοτεινή εμπειρία του χταποδιού που αγκαλιάζει δημόσια διοίκηση και οικονομία και φαίνεται σαν σοβαρός επιχειρηματίας-οικογενειάρχης και σαν χαρούμενο πάρτυ άνιμαλ αλλά από την άλλη λέγεται υπόκοσμος και ΧΑ.

    Το βλέπω το φωτάκι στην άκρη της σήραγγας, φοβάμαι όμως ότι θα σβύσει γιατί τόχουν ανάψει πρόχειρα (κατά το γνωστό ανέκδοτο για την Ελληνική Κόλαση "πότε ο λάκκος δεν έχει σκ..., πότε ο διάβολος πάει για καφέ).

    Σ. Μαρκαντωνάτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία