Ενιαία Δημοκρατική Παράταξη: Χωρίς ηγεμονισμούς αλλά με τους αναγκαίους αποκλεισμούς


Λεωνίδας Καστανάς από το Βooks Journal

Δημοσιονομική προσαρμογή, μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις δεν αρκούν για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Απαιτείται γενναία εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων στην εγχώρια οικονομία, διεύρυνση και ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης. Αυτή προϋποθέτει μείωση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, απελευθέρωση των επαγγελμάτων, σταθερό φορολογικό σύστημα, παραγωγή και διακίνηση σύγχρονης τεχνογνωσίας και όλα αυτά σε περιβάλλον ήπιου και κυρίως σταθερού πολιτικού κλίματος. Ποιος μπορεί να το εγγυηθεί;

Οι δύο ισοδύναμοι αντίθετοι πόλοι που έχουν διαμορφωθεί σήμερα εγγυώνται μόνο το διχασμό και απειλούν συνεχώς την εύθραυστη ισορροπία. Αν σε αυτούς προστεθεί το ισχυρό φασιστικό μόρφωμα, το μέλλον φαίνεται δυσοίωνο. Προχωρώντας προς τις εκλογές, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα απομακρύνονται συνεχώς και θα οξύνουν τις αντιθέσεις με στόχο τα πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Δεν γνωρίζουν να κάνουν κάτι διαφορετικό στην αγωνιώδη τους προσπάθεια να διατηρήσουν ή να κατακτήσουν την εξουσία. Το  πολιτικό σκηνικό κάθε άλλο παρά θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις και τη διέξοδο. 

Εδώ χρειαζόμαστε μια νέα ενιαία δημοκρατική παράταξη ως εγγυήτρια δύναμη πολιτικής σταθερότητας και προοπτικής. Με χαρακτηριστικά σύγχρονης ευρωπαϊκής φιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας. Με νέα άφθαρτα πρόσωπα αλλά και έμπειρους επαγγελματίες της πολιτικής, πλην όμως, με καθαρά χέρια. Μια παράταξη, που θα αντλήσει εκλογικές δυνάμεις από την άκρα Αριστερά και θα την εμποδίσει να ανέλθει στην εξουσία. Που αν χρειαστεί θα συγκυβερνήσει με τη Δεξιά, θέτοντας όμως τελείως διαφορετικούς όρους από αυτούς που έθεσαν ΠΑΣΟΚ και  ΔΗΜΑΡ στο εγχείρημα της τρικομματικής κυβέρνησης.

Η νέα παράταξη πρέπει να διαθέτει σαφές και ρεαλιστικό πολιτικό πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση και πολιτικό προσωπικό ευρωπαϊκού κύρους για να το υλοποιήσει. Θα αποτελεί μια έτοιμη δύναμη εξουσίας και όχι απλώς συμπλήρωμα τους ενός εκ των δύο πόλων. Θα πρέπει να έχει απαντήσεις σε πραγματικά πολιτικά ερωτήματα. Πως θωρακίζουμε τη δημοκρατία και εξυγιαίνουμε το πολιτικό σύστημα; Πως επιβάλλουμε τη νομοκρατία και μειώνουμε τη διαφθορά; Πως ανακατασκευάζουμε εν λειτουργία τις κρατικές δομές; Πως περιορίζουμε την ισχύ των παντός είδους κρατικοδίαιτων συλλογικοτήτων; Πως προστατεύουμε τους αδύναμους και επιβάλλουμε τη δίκαιη λιτότητα; Πως ανοίγουμε την οικονομία στον ελεύθερο ανταγωνισμό, με απόλυτη διαφάνεια και αυστηρούς κανόνες; Θα πρέπει να απαντήσει ακριβώς σε αυτά που οι πρόσφατες κυβερνήσεις αρνήθηκαν και αρνούνται να προσεγγίσουν.

Η ενιαία δημοκρατική παράταξη με τις θέσεις, τα πρόσωπα και τις καθημερινές της πολιτικές  παρεμβάσεις  θα εμπεδώνει στην κοινωνία το πνεύμα συνεννόησης  που τόσο της λείπει και θα συμβάλει στην απομόνωση της ολοκληρωτικής ιδεολογίας. Θα προστατεύει τη Δημοκρατία. Δεν έχει κανένα λόγο να αναμειχθεί στο στείρο και εξοντωτικό παιχνίδι αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πόλων. Θα αποτελεί μια ήρεμη δύναμη και θα αποδεικνύει επιστημονικά τα αιτήματά της.

Ήδη μια πλειάδα ανθρώπων από τον κόσμο της διανόησης και της αγοράς, ετοιμάζεται να πάρει την  πρωτοβουλία να καλέσει κόμματα, κινήσεις και  πρόσωπα του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς και του φιλελευθερισμού. Να τους καλέσει να συγκροτήσουν το πρώτο υβρίδιο της ενιαίας δημοκρατικής παράταξης. Με τους αναγκαίους αποκλεισμούς αλλά χωρίς ηγεμονισμούς. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα κληθούν να αποδείξουν ότι έχουν την πολιτική διορατικότητα και το σθένος να προχωρήσουν σε κάτι μεγάλο. Να κάνουν την αυτοκριτική τους κοιτώντας στα μάτια την κοινωνία και να ενθαρρύνουν την ανάδειξη νέων πολιτικών προσώπων. Είναι ευνόητο, ότι ειδικά το ΠΑΣΟΚ  θα πρέπει να κρατήσει απέξω πάμπολλα αμφιλεγόμενα πολιτικά στελέχη που κυβέρνησαν και πλήγωσαν αυτόν τον τόπο. Διαφορετικά η προσπάθεια ακυρώνεται εν τη γενέσει της.

Η νέα δημοκρατική παράταξη θα πρέπει να προχωρήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα στη δημιουργία ενός ενιαίου κόμματος με την ταυτόχρονη διάλυση των σημερινών σχηματισμών. Και φυσικά το εγχείρημα πρέπει να προχωρήσει ακόμα και αν η ηγεσία του  ενός εκ των δύο κομμάτων δεν ακολουθήσει, τουλάχιστον εξ αρχής. Οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν και οι διαθέσεις μπορούν γρήγορα να μεταβληθούν. Οι  left-liberal δυνάμεις που εγκλωβίστηκαν  στη ΔΗΜΑΡ έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορούν να αποκοπούν από τον παραδοσιακό αριστερό μαστό και να βρουν το δρόμο τους.  

Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο. Κανείς δεν μας εγγυάται  ότι όσοι προστρέξουν στο νέο σχήμα θα συμφωνήσουν σε ένα ελάχιστο ριζοσπαστικό πρόγραμμα. Ο κίνδυνος των γενικεύσεων είναι υπαρκτός. Ότι θα τηρήσουν τις συμφωνίες κατά τη διάρκεια της καθημερινής πολιτικής πρακτικής. Η προσωπική στρατηγική είναι η ταυτότητα του επαγγελματία πολιτικού.  Ότι δεν θα αναλωθούν σε αλληλοϋπονομεύσεις. Οι έριδες, τα μίση, τα «προηγούμενα» είναι το αλατοπίπερο της εξουσίας.

Η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί το εγχείρημα για να ξεπλυθούν ανομήματα του παρελθόντος είναι ισχυρή. Το ενδεχόμενο, το παλιό και αμαρτωλό να καταπιεί το νέο και αθώο είναι μπροστά μας. Γι αυτό όσοι θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ανακαλύψουν τρόπους απομόνωσης του κακού που θα σέρνεται στα πόδια τους. Οι αποκλεισμοί είναι αναγκαίοι, το ζήτημα είναι βάσει ποιων κριτηρίων θα γίνουν.

 Υπάρχει το ανοικτό θέμα της συμμετοχής στελεχών του ΠΑΣΟΚ και φυσικά του προέδρου του στη σημερινή κυβέρνηση. Το νέο σχήμα δεν έρχεται για να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες. Αντιθέτως έρχεται και για να δώσει λύσεις στα αδιέξοδα της σημερινής διακυβέρνησης. Μπορεί όχι απλά να τη στηρίζει κριτικά, αλλά και να της επιβάλλει ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής στα μέτρα των δικών του θέσεων.


Έτσι όπως διαμορφώνεται σήμερα το πολιτικό σκηνικό οι υγιείς, ανιδιοτελείς και ορθολογικές πολιτικές δυνάμεις είναι ούτως ή άλλως αδύναμες. Οι δυνατότητες άμεσης πρόσβασής τους στην κοινωνία είναι μικρές. Χρειάζονται όχημα για να διεμβολίσουν το κραταιό πολιτικό σύστημα. Αν καταφέρουν να είναι αυτές που θα χρησιμοποιήσουν το παλιό για να αναδείξουν το νέο θα έχουν κάνει το μεγαλύτερο κόλπο στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Ας το τολμήσουν και το κρίμα στο λαιμό τους. 

Σχόλια

  1. Αυτοι που ετοιμαζονται, για να γινουν πιστευτοι, θα πρεπει να πουν οτι:

    1) δεν θα διεκδικησουν καρεκλα για 10 χρονια (εχουν δουλεια, η πολιτικη ειναι εθελοντισμος για βραδυα και Σαββατοκυριακα).
    2) θα προωθησουν διαχωρισμο νομοθετικης και εκτελεστικης εξουσιας
    3) οι βουλευτες (δηλ. νομοθετες, οχι τροφιμοι παραθυρων καναλιων) θα βγαινουν με κληρωση αναμεσα σε οσους πολιτες εχουν 10 χρονια ενσημα, για μια τετραετια, με αδεια απο τη δουλεια τους.
    4) οι υπουργοι (θα βρουμε μια φορμουλα πως να διοριζονται) θα εχουν για ολη τους τη ζωη ολες τις φορολογικες δηλωσεις τους και Ε9 (και της οικογενειας) στο διαδικτυο. Ενα χρονο φυλακη για καθε 1000 αδικαιολογητα Εβρα. Και φυσικα μια τετραετια, με αδεια απο τη δουλεια τους.

    Ξεχναω τιποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αισιόδοξος πολύ είσαι. Κι αν αυτό δικαιολογείται γιατί πιστεύεις κι εσύ αυτό που είχε πεί κάποιος κάποτε "είμαι αισιόδοξος γιατί ο,τιδήποτε άλλο δεν είναι χρήσιμο", εμένα λίγο πιο πολύ μου θυμίζει το σύνθημα "καλύτερα πλούσιος, υγιής και όμορφος παρά φτωχός, άρρωστος και άσχημος". (Με την ευκαιρία ΜΗΝ χρησιμοποιείς κι εσύ την λαϊκίστικη φτιαγμένη λέξη φτωχοποίηση - απαράδεκτο).
    Στα σοβαρά τώρα. Ποιοί αποκλείονται; Με ποιά κριτήρια και ποιός τα βάζει αυτά τα κριτήρια; Π.χ. οι κομματικοί υπάλληλοι που μια ζωή φτιάχνανε φράξιες και ίντριγκες μπαίνουν; Θέλει μεγαλύτερη προσοχή.
    Μπάμπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπάμπη: Αποκλείονται λαμόγια και αισθητικά απαράδεκτοι τύποι. Κομματικοί υπάλληλοι είναι στη δεύτερη κατηγορία και κάθονται στον πάγκο. Μη νοιάζεσαι το ξέρουν και οι ίδιοι και μαζεύονται. Ωστόσο χωρίς επαγγελματίες δεν γίνεται δουλειά.

      Διαγραφή
  3. Καλά είναι δυνατόν το νέο σχήμα να περιλαμβάνει το "υπόλοιπον" ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου και ταυτόχρονα να μένει το ΠΑΣΟΚ στη κυβέρνηση; "Μπορεί όχι απλά να τη στηρίζει κριτικά, αλλά και να της επιβάλλει ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής στα μέτρα των δικών του θέσεων". Αλλά σύντροφε ο Σαμαράς εξήγησε τι θα γίνει αν κανείς 'δολιοφθορέας" δεν ψηφίσει τα νομοσχέδια. Εκλογές αμέσως.
    Λεό όχι 50 αλλά 500 σοφοί να βρεθούν, τρίτος πόλος με ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται. Έλα στην επαρχία όπου ακόμα κυβερνούν οι κουμπάροι του Τσοχατζόπουλου να καταλάβεις τι γίνεται. Περιμένουν τον τρίτο πόλο ως συγχωροχάρτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Bracca leone: Σχήμα κεντροαριστεράς θα περιλαμβάνει και κάτι από ΠΑΣΟΚ. Εδώ περιλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα το χειρότερο. Ο Σαμαράς δεν κυβερνά μόνος και έχει ανάγκη τη στήριξη του Βενιζέλου ειδικά τώρα που τα συριζαίικα κύματα χτυπούν αλύπητα το οικοδόμημα. Το θέμα είναι πιο ΠΑΣΟΚ, ποιοι θάχουν το πάνω χέρι και φυσικά ποιες θέσεις θα προωθεί και σε ποιο ακροατήριο απευθύνεται. Κεντροαριστερά με πυρήνα αριστερό κλπ δηλαδή κομμουνιστές του Στάλιν (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ) ή της ανανέωσης (ΔΗΜΑΡ) τέλος. Αν κατέβει στις Ευρωεκλογές και πάρει ένα 7-8% θάναι μια πολύ καλή αρχή.

      Διαγραφή
  4. Tα όσα προτείνονται π.χ. τα πρεσβεύει και η ΔΡΑΣΗ.
    Είναι ένα ερώτημα γιατι κάποιος να μην προτιμήσει μια αμιγώς φιλελεύθερη(και μάλιστα όχι ακραία) επιλογή.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα η ΔΡΑΣΗ του Σκυλακάκη, χλωμό το βλέπω να τα πρεσβεύει, γιαυτό και ετοιμάζεται για επιστροφή στη ΝΔ. Κόσμος όμως φιλελεύθερος που είναι ή ήταν στη ΔΡΑΣΗ προφανώς και ανήκει στο χώρο της κεντροαριστεράς. Για να μη σου πω φίλε ότι χωρίς αμιγείς φιλελεύθερους δεν πρόκειται να γίνει δουλειά. Γιατί αν περιμένουμε από τους Αριστερούς την κάτσαμε τη βάρκα.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία