Για την τάχα "διασπάθιση δημοσίου χρήματος" του Σταθάκη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης



Η άδικη ιστορία που εμπλέκει το Σταθάκη και η γνώμη ενός ανθρώπου που ξέρει πρόσωπα και πράγματα και έχει το ήθος και το θάρρος να τη διατυπώσει δημόσια: Γράφει ο Achilleas Gravanis, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης:

"Παλιά, άδικη ιστορία που για προφανείς πολιτικούς λόγους επανέρχεται. Την γνώμη μου για τον ΣΥΡΙΖΑ την έχω εκφράσει δημόσια πολλές φορές, όμως η άδικη στόχευση του Γ Σταθάκη με ενοχλεί.

Η αλήθεια: το Παν/μιο Κρήτης ήταν πάντα επιτυχές στην προσέλκυση διεθνώς ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων. Έτσι έκανε την διαφορά στη προσπάθεια για την επιστημονική και εκπαιδευτική αριστεία. Το 15% των χρημάτων των ερευνητικών προγραμμάτων που διαχειρίζεται ο Ειδικός Λογαριασμός Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Παν/μιου κατακρατείται από το Ίδρυμα για την εξυπηρέτηση κοινών αναγκών (research overheads), όπως σε όλα τα ΑΕΙ διεθνώς (στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό είναι 70%, στην Ευρώπη περίπου 30%, ανάλογα με την χώρα). Η Επιτροπή του ΕΛΚΕ (συμμετείχαν σε αυτήν, ως εκπρόσωποι των Σχολών, οι Γ. Σταθάκης, ο νυν Πρύτανης Ε Στεφάνου και άλλοι 14 κορυφαίοι διεθνώς επιστήμονες, καθηγητές του Παν/μιου Κρήτης) μετά από εισήγηση του τότε Πρύτανη Χρήστου Νικολάου αποφάσισε το 1997 να χρηματοδοτήσει από τα χρήματα του 15% ανάγκες που ήταν αδύνατο να χρηματοδοτηθούν από την μικρή κρατική επιχορήγηση: μισθοί φυλάκων και διοικητικού προσωπικού, επιπλέον υγειονομική ασφάλιση όλου του προσωπικού του Παν/μιου (διδακτικό, διοικητικό, επιστημονικό προσωπικό). Δυστυχώς στην περιγραφή των αρμοδιοτήτων του ΕΛΚΕ δεν περιγράφονταν οι ανωτέρω δραστηριότητες και η κακοπροαίρετη καταγγελία, ενεργοποίησε τις εισαγγελικές αρχές. Η λαικίστικη-κίτρινη δημοσιογραφία παρουσίασε την όλη υπόθεση σαν προσωπική διασπάθιση δημόσιου χρήματος από καθηγητές του Παν/μιου Κρήτης. 
Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν περάσει τα πάνδεινα τα τελευταία 15 χρόνια, πληρώνοντας από την τσέπη τους άπειρα δικαστικά έξοδα. Οι διδάσκοντες του Παν/μιου Κρήτης έχουμε πολλές φορές συγκεντρώσει χρήματα για την δικαστική υποστήριξη τους. Η όλη δικαστική τους περιπέτεια έχει αναστείλει πολλούς αξιόλογους συναδέλφους στο να συμμετέχουν στα όργανα του Παν/μίου, εάν δε τελεσιδικίσει αρνητικά δεν νομίζω να υπάρξουν πολλοί που θα αποφασίσουν να συνεισφέρουν διοικητικά."

Σχόλια

  1. "Δυστυχώς στην περιγραφή των αρμοδιοτήτων του ΕΛΚΕ δεν περιγράφονταν οι ανωτέρω δραστηριότητες"... Πώς το προσπερνάτε αυτό; Η διοίκηση βελτιώνει το νόμο; Δεν είναι αρμοδιότητα της Βουλής αυτό; Οι τέως πρυτάνεις Κώνστας και Μεταξόπουλος (μακαρίτης πλέον) έφαγαν ισόβια επειδή υπέγραφαν "τυπικά" κάποια εντάλματα με υπεξαιρέσεις. με ποιο δικαίωμα "διορίζει" και πληρώνει ο άλλος διοικητικό προσωπικό; Μήπως είναι τώρα ακριβώς αυτοί που μπαίνουν σε "διαθεσιμότητα" και πάνε προς απόλυση; Με ευθύνη και του Σταθάκη απολύονται!
    "Η όλη δικαστική τους περιπέτεια έχει αναστείλει πολλούς αξιόλογους συναδέλφους..." Πέρα από τα απαράδεκτα ελληνικά -για πανεπιστημιακό- θα έλεγα ότι πρέπει να εξετάσει το ρόλο και το σκοπό κάθε φορέα σε ένα κράτος δικαίου... Αν δεν μπορεί να το κάνει και θέλει διεύρυνση αρμοδιοτήτων κατ' επιλογήν, καλύτερα να μην συμμετάσχει στη διοίκηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτή είναι η "δημοκρατία" του σαμαρά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία