5 στα όρθια ( 4/10/2013)


 1. Ένα πραγματικά ευχάριστο νέο. Ο φίλος  Γιώργος Προκοπάκης στο τιμόνι της ΝΕΡΙΤ. Του ευχόμαστε και από εδώ κάθε επιτυχία. Ήρθε η ώρα να διαπιστώσουμε τι μπορεί να κάνει ένας αυθεντικός μεταρρυθμιστής σε μια καινούργια δομή του ελληνικού κράτους. Για μας, τους ιδεολογικούς συνοδοιπόρους του Γιώργου, είναι ένα μεγάλο στοίχημα και πρέπει να το κερδίσουμε.  Του έχουμε εμπιστοσύνη. Πρώτος προς εκτέλεση άθλος, προφανώς, η απελευθέρωση των εγκαταστάσεων της παλιάς ΕΡΤ. Αμ έπος….

2. Τον αρχικό ενθουσιασμό από την επίθεση της πολιτείας κατά του Φασισμού, διαδέχθηκε μια μικρή απογοήτευση λόγω της απελευθέρωσης των τριών και μετά μια ανακούφιση λόγω του εγκλεισμού των δύο και μεγαλύτερων. Έτσι είναι. Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, έχουμε πόλεμο μωρό μου και οι μάχες που θα δοθούν θα είναι αμφίρροπες και δεν θα είναι όλες νικηφόρες. Το κύριο θέμα είναι η απόφαση των εγχώριων και αλλοδαπών οικονομικών ελίτ. Νομίζω ότι έχει βγει και είναι στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της χώρας. Το επόμενο είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να υλοποιήσει εδώ και τώρα τις αποφάσεις. Φαίνεται ότι υπάρχει, τουλάχιστον απέναντι στο ναζιστικό στοιχείο. Το τρίτο είναι ο συγχρονισμός εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Προφανώς και τα πράγματα δεν θα εξελιχτούν γραμμικά. Εδώ λοιπόν είναι που εισέρχεται στην σκηνή το «λαϊκό κίνημα». Όχι το γνωστό, το τριτοκοσμικό που φωνάζει «το αίμα κυλάει εκδίκηση ζητάει» ρουφώντας φρέντο σε πλατείες. Αλλά το άλλο που δημιουργεί θέσεις εργασίας, δουλεύει σωστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, τηρεί την τάξη, εφαρμόζει τους νόμους, δημιουργεί. Ένα τέτοιο «κίνημα» μπορεί να «απαιτεί» και ανάλογης ποιότητας αποφάσεις.

3.  Στην Ελλάδα της πιο βαθιάς κρίσης Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί δίνουν ραντεβού θανάτου στο Μεσολόγγι ή τινάζονται στον αέρα στα Πετράλωνα. Γιατί ο φασισμός δεν είναι μια απλή πολιτική διαδικασία, ούτε καν μια ιδεολογία. Είναι βίωμα, καθημερινότητα, τρόπος ζωής. Και ο «οπαδισμός» είναι μια εξέχουσα εκδήλωση αυτού του καθημερινού φασισμού. Στηρίζεται αποκλειστικά στη βία, ενώνει τους ανθρώπους μέσω του μίσους, του αίματος και του εγκλήματος, σκοπεύει σε παράνομα οικονομικά οφέλη, βρίσκει πρόσφορο έδαφος στους νέους, απλώνει την πρέζα πάνω και κάτω από την πόλη. Αφήνει πίσω του διαλυμένες ζωές, ψυχικά τραύματα, απίστευτη πολιτιστική βαρβαρότητα.  Τώρα που πήρες τη σκούπα, κ. Δένδια, δε λες να σκουπίσεις και τους οργανωμένους, να κλείσεις τα γραφεία και τους συνδέσμους για να  τελειώνουμε και μ αυτούς; Γιατί έχουμε κι εδώ  εγκληματικές οργανώσεις, που τόσα χρόνια όλοι τις χάιδευαν και τις χρηματοδοτούσαν. Τώρα, που οι προστάτες τους ξεδοντιάστηκαν, που απώλεσαν την οικονομική και κυρίως την πολιτική τους δύναμη, είναι η ευκαιρία. Στείλε στη φυλακή τους αρχηγούς και καθαρίσαμε.

4. Οι πρυτάνεις θα φύγουν σαν το Σαμουήλ στο Κούγκι. Θα τιναχτούν στον αέρα μαζί με τα πανεπιστήμια που  διοικούν. Θα αφήσουν πίσω τους μόνο συντρίμμια. Και καλά θα κάνουν. Είναι οι πνευματικοί εκπρόσωποι της Ελλάδας που αποχωρεί, εκείνου του πανεπιστήμιου που παρακμάζει, τελειώνει και αυτοανατινάζεται. Φεύγουν, αλλά δυστυχώς αφήνουν πίσω τους πολύχρωμους πολιτικούς τους πάτρωνες. Και κυρίως τους οιονεί μεταρρυθμιστές που τους έδωσαν ένα πρόσκαιρο, τρικομματικό φιλί  ζωής. Όταν θα απαλλαγούμε από την πολιτική παρουσία και αυτών, τότε μόνο θα πιστέψουμε ότι η χώρα μας εισήλθε στην εποχή της νεωτερικότητας. Και θα πανηγυρίσουμε.

5. Απολαμβάνω την αμηχανία της κομμουνιστικής Αριστεράς απέναντι στη σύγκρουση κυβέρνησης - ναζισμού. Αλλιώς τάχαν μάθει οι σύντροφοι από τα σταλινικά βιβλία, που ακόμα συμβουλεύονται. Και έχουν ζαρώσει και περιμένουν να δουν που θα κάτσει η μπίλια, τι ετοιμάζεται. Γιατί δεν μπορεί, η επίθεση στο φασισμό είναι ο φερετζές που κρύβει την επίθεση στο λαϊκό κίνημα και την Αριστερά. Κατ’ αναλογία, αμήχανοι στέκονται και οι κομμουνιστές της ανανέωσης απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας και μεγάλης κεντροαριστεράς. Οι θεωρίες του «σοσιαλφασισμού» έχουν ξαναζεσταθεί και σερβίρονται σε κάθε τραπέζι και κάθε κατηγορία. Γιατί η ψυχή βγαίνει αλλά το χούι δε βγαίνει. Συμμαχίες και συνεργασίες μόνο με τον εαυτό μας ή το πολύ με όσους μπορούμε να ελέγχουμε απόλυτα. Και κυρίως, ο δικός μας αρχηγός. Εξάλλου, το κόμμα είναι πρωτοπορία. Επιστημονικά αποδεδειγμένο.


Σχόλια

  1. Λεό,
    θαυμάσιες οι παρατηρήσεις και η νέα στήλη εν γένει.
    Αν και το (4) με απασχολεί λιγότερο απ'όλα, θα ασχοληθώ λίγο με αυτό: Είμαι διδακτορικός φοιτητής του Παν/μίου Κρήτης (ΠΚ) και λαμβάνω όλα τα mail "to all users". Τις τελευταίες μέρες βομβαρδίζομαι (αλλά βομβαρδίζομαι όμως ) από mail με τα ψηφίσματα των διαφόρων Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων του Παν/μίου, της Πρυτανείας κοκ που "συμπαραστέκονται στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων κτλ, κτλ" και δώστου κοινωνικές δράσεις στην πόλη για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης κοκ. Ο δε Πρύτανης του Παν/μίου Κρήτης προέρχεται - αν δεν απατώμαι- από το χώρο της "και καλά" Ανανεωτικής Αριστεράς. Τα γνωστά κείμενά λοιπόν, που διαβάζουμε οποτεδήποτε πάει να πειραχτεί ένας ΔΥ.
    Όπως ξέρεις, είμαστε απολύτως στην ίδια συχνότητα. Κατά συνέπεια, με "τρώει" συνέχεια το πληκτρολόγιο να γράψω κι εγώ κάτι "to all users". Ωστόσο, όλοι οι γράφοντες ισχυρίζονται ότι το ΠΚ τεκμηρίωσε αναλυτικά στο ΥΠ. Παιδείας την υποστελέχωσή του και ότι η διαθεσιμότητα υπαλλήλων το οδηγεί πρακτικά στο κλείσιμο.
    Είμαι μπερδεμένος. Πού βρίσκεται η αλήθεια; Είμαστε βέβαιοι ότι οι υπάλληλοι στα Πανεπιστήμια είναι όντως υπεράριθμοι; Διορίστηκαν όντως οι περισσότεροι τη μοιραία πενταετία 2004-09; Αν όντως είναι έτσι, τότε κρίνοντας από τον όγκο και την ομοφωνία των αντιδράσεων, προβλέπω ότι η αλλαγή νοοτροπίας και παραδείγματος που ονειρευόμαστε θα χρειαστεί, στην καλύτερη, δύο αιώνες...

    Αντώνης Φ

    ΥΓ. Καθώς έγραφα τις τελευταίες γραμμές, ήρθε άλλο ένα πανομοιότυπο mail.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντώνη δεν είναι όλα τα πανεπιστήμια ίδια και όλοι οι πρυτάνεις ίδιοι, αυτό είναι προφανές. Και κάνουν πολύ κακά όταν συντάσσονται μαζί, γιατί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Από την πληροφόρηση που έχω το ΠΚ είναι πράγματι υποστελέχωμένο και δεν είναι στην ίδια κατηγορία με τα άλλα. Αλλά τα όποια πρτοβλήματα υπάρχουν δεν μπορούν με τίποτα να οδηγούν σε αναστολή λειτουργίας. Τα πανεπιστήμια δεν κλείνουν ποτέ ούτε εν καιρώ πολέμου. Η επιλογή αυτή δείχνει ότι δεν ανήκουμε στη Δύση. Καλημέρα Αντώνη

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα. Προφανώς συμφωνώ, σίγουρα δεν είναι όλοι Πελεγρίνηδες. Προς τιμήν του, το Τμήμα Ιατρικής αποφάσισε την έναρξη της ακαδημαϊκής λειτουργίας.
      Από την πλευρά μας (τουλάχιστον για μένα μιλάω) χρειάζεται προσοχή για να μη δαιμονοποιούμε οτιδήποτε "λαϊκό" (πχ. μια διεκδίκηση) στο όνομα του αντιλαϊκισμού (ο Κωστής Παπαϊωάννου το έχει χαρακτηρίσει εύστοχα "δρεπανηφόρο αντιλαϊκισμό", ένα πολύ trendy σπορ εσχάτως, στο οποίο επιδίδονται και πούροι μέχρι πρότινος λαϊκιστές. Είναι μια παγίδα και χρειάζεται εξέταση κατά περίπτωση.
      Καλή Κυριακή.

      Διαγραφή
  2. Παντελής Σταυρουλάκης5 Οκτωβρίου 2013 στις 12:43 π.μ.

    Λεό, αν και συγκεκριμένα σημεία δυσκολεύομαι να κατανοήσω (ίσως λόγω άγνοιας), μ' αρέσει προσωπικά και έχουμε ανάγκη το boost της αισιοδοξίας σου, πραγματικά.

    Αλήθεια, στην 3 παράγραφο, με την οποία συμφωνώ μέχρι κεραίας, ποιοι είναι οι προστάτες που αναφέρεις; Οι ναζί; Ο Ψωμιάδης; Βαθύ το κύκλωμα του ποδοσφαιρικού, οπαδικού εγκλήματος, φίλε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παντελή Κανένας από αυτούς που αναφέρεις, αυτοί είναι τα τσικό. Στα οικονομικά συμφέροντα αναφέρομαι, στους "μεγιστάνες" που ήταν τόσα χρόνια στη πρώτη γραμμή του χουλιγκανισμού. Η κρίση τους έχει κόψει τα φτερά. Οχι σε όλους προφανώς. Αλλά δεν μπορούν πια να κάνουν τα όργια του παρελθόντος. Ευκαιρία στην εξουσία να τους στριμώξει σε ένα τομέα που δεν θα μπορέσουν να πουν όχι. Στο στρατό των χουλιγκάνων.

      Διαγραφή
  3. 4. Εισαι λιγο αδικος: αναμεσα σε συντριμμια, σκουπιδαριο και τριτοκοσμικη γκραφιτοποιηση αφησανε ομως και κατι χεστρες χλυδατες. Καλο Σαββατοκυριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολιτισμός στο χέσιμο Μάκη μου. Είναι και αυτή μια κάποια πρόοδος. Καλό Σαββατοκύριακο φίλε σε σένα και στη Μϊνα.

      Διαγραφή
  4. 1. Η ΝΕΡΙΤ, ίσως επειδή οι περισσότεροι που υπέβαλαν αίτηση για διορισμό ήσαν δεξιοί, φοβάμαι πως σταδιακά διολισθαίνει σε μετατροπή της στην παλιά ΥΕΝΕΔ. Επειδή κι εγώ υποστήριξα την ανάγκη εξυγίανσης της ΕΡΤ, θεωρώ περισσότερο επείγουσα την αποτροπή αυτής της διολίσθησης.
    2. Το πιο σημαντικό στοιχείο των τελευταίων εξελίξεων είναι νομίζω το γεγονός οι "ηγέτες" να αποδεικνύονται ψοφοδεή ανθρωπάρια. Αναρωτιέμαι πώς τους αντιμετωπίζουν οι οπαδοί τους που τους άκουγαν να κηρύσσουν την επανάσταση κάποτε με τα τάγματα εφόδου κλπ.
    3. Μην το ψάχνεις. Είναι φοβάμαι ο μόνος τομέας που κανείς δεν μπορεί να τον καθαρίσει.
    4. Δεν σε παρακολουθώ. Δηλαδή, αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων;
    5. Η "αριστερά" κινδυνεύει απο εκεί που πρωτοστατούσε κάποτε ως αριστερά στον πόλεμο κατά του φασισμού κλπ, να εμφανιστεί ότι στενοχωριέται κι όλας. Σίγουρα έτσι δεν θα καρπωθεί τίποτα.
    Μπάμπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα. Να υποψιαστω οτι το πιάτο του σοσιαλ/φασισμού σερβίρεται και στα τραπέζια της Ανανεωτικης Αριστεράς;
    Θα κράτηση την αναπνοή μου....μεχρι να σκάσω!!!

    Αλικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμπληρωματικά: Καλά, αυτός ο Βαλντεν εχει ξεφύγει εντελώς!

    Επίσης, πήρε το μάτι μου και κάποια αρλουμποειδη -φιλοΣυριζαικη- αρθρογραφία περί "Αυταρχισμού του Κέντρου". Και μη χειρότερα!

    Αλικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία