5 στα όρθια (1-11-2013)

από τη Lena Mal
1. Καλό μήνα. Είχαμε προβλέψει ότι ο φίλος μας Γιώργος Προκοπάκης ως πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ θα κάνει ομορφιές. Και να μια με το καλημέρα. Δημόσια διαβούλευση για την εξειδίκευση των σκοπών και των προτεραιοτήτων της δημόσιας τηλεόρασης. Και πολύ σωστά. Εμείς την πληρώνουμε μέσω του ανταποδοτικού τέλους και πρέπει να έχουμε άποψη για το πλαίσιο λειτουργίας της. Με την ευκαιρία να πω ότι αν θέλω κάτι από το κρατικό κανάλι είναι να δώσει βήμα στους νέους ανθρώπους. Σε νέες και νέους καλλιτέχνες,  πολιτικούς, μπογιατζήδες, ποδοσφαιριστές, επιστήμονες. Να δούμε αν οι νέοι έχουν να πουν και να κάνουν κάτι διαφορετικό και αξιόλογο, αν υπάρχει ελπίδα από αυτούς που έρχονται.  Να γίνει η δημόσια τηλεόραση μια νεανική όαση σε ένα μέσο και μια χώρα που γεροντοκρατούνται. Ο Γιώργος, ως for ever young τύπος, θα βρει  τον τρόπο. Και φυσικά όχι νέους μαγείρους. Από αυτούς γκώσαμε.

2.  Αδικεί τον εαυτό του και το κόμμα του ο αειθαλής Μανώλης Γλέζος όταν λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει για την πηγή των χρημάτων που θα αναστήσει και πάλι τον καταναλωτικό Έλληνα. Νομίζω ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα έχουν κατά καιρούς προτείνει πολύ συγκεκριμένα και εφαρμόσιμα μέτρα για την βελτίωση των δημόσιων οικονομικών. Οι πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία είναι το πρώτο και εδώ που τα λέμε είναι και δίκαιο. Η Μέρκελ είναι σχεδόν έτοιμη να υποκύψει ειδικά αν την απειλήσουμε ότι φεύγουμε από την ΕΕ. Το άλλο είναι η δήμευση των καταθέσεων των πολιτών που είχε προταθεί προεκλογικά, υπό τύπο κρατικών ομολόγων κλπ. Φυσικά σκληρή φορολογία του μεγάλου κεφάλαιου, κάτι σαν 75% στις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλα κέρδη. Όσο για το κεφάλαιο που έχει αράξει στις οff shore, τώρα που ο Αλέξης θα γίνει πρόεδρος της ΕΕ, όλο και κάποιο τρόπο θα βρει να το βάλει στο χέρι. Μια λύση ακόμη που έχει προταθεί είναι οι  μαζικές κρατικοποιήσεις (σοβιετικό μοντέλο)  ώστε να γίνουν όλοι δημόσιοι υπάλληλοι. Τέλος να μην ξεχνάμε εκείνη την φορολόγηση των πινάκων ζωγραφικής και γενικότερα των έργων τέχνης που κάθε πολίτης αυτής της χώρας έχει στο σπίτι του. Όποιος πιστεύει ότι τα δημόσια οικονομικά βελτιώνονται με μικρότερο και αποδοτικότερο κράτος, ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας και δίκαιο φορολογικό σύστημα προφανώς  είναι νεοφιλελεύθερος και δεν έχει καμιά θέση στη χώρα αυτή.  

3.  Η φορεοπιδρομή επί της ακίνητης περιουσίας φαντάζει αναγκαία γιατί το δημόσιο έχει ανάγκη από έσοδα. Φαίνεται και δίκαιη γιατί αναγκάζει τους έχοντες και κατέχοντες να πληρώσουν, υπονοώντας ότι απέκτησαν τα ακίνητα με μαύρο χρήμα, πράγμα που δεν είναι γενικά και στατιστικά λάθος. Τώρα ότι και οι τίμιοι πληρώνουν υπερβολικά είναι μια άλλη ιστορία, αλλά στη χώρα των στρεβλώσεων, ποιος μιλά για δικαιοσύνη. Καλόν είναι όμως να γνωρίζουμε που πάνε τα λεφτά των πολιτών. Μήπως στους αδύναμους, στην ανάπτυξη, στα ερευνητικά κέντρα, σε έργα υποδομής, στην καινοτομία; Μπα. Πάνε στο απύθμενο πηγάδι του δημοσίου. Για χρέη που φόρτωσε η «τρελή» οικονομική πολιτική 40 χρόνων, για υπέρογκες αμυντικές και υγειονομικές δαπάνες, για απίθανους μισθούς σε υπουργεία και ΔΕΚΟ, για εξωφρενικές συντάξεις. Και μάλιστα σε συνταξιούχους των 50-60 ετών που το πελατειακό κράτος των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπό τις προτροπές της Αριστεράς φόρτωσε στην πλάτη του σκληρά εργαζόμενου Έλληνα του ιδιωτικού τομέα. Το κράτος πληρώνει κάτι περισσότερο από 9 δισεκατομμύρια τον χρόνο για συντάξεις σε ανθρώπους κάτω των 65 ετών όπως μας πληροφόρησε ο Ανδρέας Δρυμιώτης. Ας πληρώσουμε λοιπόν για να συντηρούμε αυτό το παράλογο κράτος και το πολιτικό σύστημα που το διαφεντεύει.

4. Αναμένουμε με  ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις θέσεις της Πρωτοβουλίας των 5 δημάρχων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί με τους Δήμους το κακό έχει παραγίνει. Αν φύγουμε από κάποια μεγάλα αστικά κέντρα ( Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος κλπ)  όπου σοβαροί δήμαρχοι δίνουν πραγματική μάχη για να βελτίωση των υπηρεσιών, στην υπόλοιπη Ελλάδα τα πράγματα είναι τραγικά. Ποια οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, ποια καινοτομία και ποια ανάπτυξη. Απίθανοι καυγάδες στις συνεδριάσεις των Δημοτικών συμβουλίων, υπέρογκα χρέη, αδιαφάνεια και διαφθορά, εγκατάλειψη των δημόσιων χώρων, κακή ποιότητα ζωής. Οι  ΟΤΑ αναπαρήγαγαν σε μεγέθυνση όλες τις παθογένειες της κεντρικής διοίκησης, απομακρύνθηκαν από τον πολίτη και τις ανάγκες του, αναλώθηκαν σε πελατειακές πολιτικές και κατέστησαν τις πόλεις τους αβίωτες. Με τα σημερινά δεδομένα οι Δήμαρχοι θα πρέπει να ξεκινήσουν από τα βασικά. Να μαζεύουν τα σκουπίδια, να διατηρούν τις πόλεις τους καθαρές, να αποτρέπουν την παράνομη στάθμευση (όχι να κόβουν κλήσεις), να φροντίζουν τους δημόσιους χώρους και να εφαρμόζουν τους νόμους. Ας τα κάνουν αυτά και βλέπουμε για την καινοτομία και την ανάπτυξη. Αν πάλι δεν μπορούν, γιατί οι περισσότεροι Δήμοι δεν μπορούν, ας τα δώσουν σε ιδιώτες να δουλέψουν και οι άνεργοι. Νισάφι πια.    


5. Μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να θεωρηθεί η πρόταση περί απλής αναλογικής στη δεδομένη χώρα, τη δεδομένη χρονική περίοδο, στο δεδομένο πολιτικό περιβάλλον. Και έχει απόλυτο δίκιο ο Πέτρος Τατσόπουλος. Είναι μια πρόταση ακυβερνησίας και μαζικής καταστροφής. Σε μια χώρα που δεν έχει, όχι απλά καμιά κουλτούρα συνεργασίας αλλά έστω και στοιχειώδους πολιτικής συνεννόησης, η απλή αναλογική απλά θα την παρασύρει στη δίνη εκλογικών αναμετρήσεων, στην άκρατη πλειοδοσία παροχών, στο ολοκληρωτικό τέλος. Εδώ στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολεμικής ιστορίας της, η τρικομματική δεν κατάφερε να βγάλει πάνω από ένα χρόνο και κάποιοι ζητούν απλή αναλογική; Και τη ζητούν αυτοί που εγκατέλειψαν το πλοίο με πρόσχημα το κλείσιμο της ΕΡΤ; Αυτοί που εγκαλούν συνεχώς το ΠΑΣΟΚ επειδή στηρίζει την παρούσα κυβέρνηση και δεν την αφήνει να καταρρεύσει για νάρθει το απόλυτο χάος; Μιλούν για συνεργασία αυτοί που δεν δέχθηκαν ούτε με τους "58" να κουβεντιάσουν; Έχει χαθεί τελείως η μπάλα; Ούτως ή άλλως η αυτοδυναμία με τα σημερινά δεδομένα είναι απρόσιτη. Όποιος θέλει συνεργασίες ας καταθέσει συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις και ας προχωρήσει. Αλλά το βλέπω χλωμό. Έξω από το χορό είναι πάντα καλύτερα. Και κυρίως ασφαλέστερα. 

by Leo

Σχόλια

  1. Πλάκα έχετε εσείς οι συστημικοί αναλυτές που βγαίνετε και στην τηλεόραση! Ακόμα και οι πιο προοδευτικοί πάσχετε από φοβερό επαρχιωτισμό. Εδώ ο κόσμος έχει βουήξει με τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό ΗΠΑ/ΕΖ, η Γερμανία κατηγορείται ότι αποσταθεροποιεί το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα με την εμμονή στα πλεονάσματα, και εσείς ακόμα μιλάτε για το υπερτροφικό ελληνικό δημόσιο!

    Τελικά κ. Καστανά έχετε κατανοήσει πώς λειτουργεί ο καπιταλισμός, τον οποίον υπερασπίζεστε; Καπιταλισμός είναι οι φούσκες, είναι η εργασία χωρίς αντικείμενο, είναι ο δανεισμός, ο,τιδήποτε τέλος πάντων ώστε να "κινείται το χρήμα" και να συντηρείται η κατανάλωση ακόμα και στις χώρες που έχουν -αναπόφευκτα- έλλειμμα. Ισοσκελισμένο προϋπολογισμό (τον οποίο ζητάτε εμμονικά) μπορεί να έχουν και αφρικανικές χώρες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν και ένα λειτουργικό καπιταλισμό!

    Σταματήστε λοιπόν να προσπαθείτε να μας πείσετε ότι χώρες χωρίς εξαγωγική βιομηχανία μπορούν να επιβιώσουν στην Ευροζώνη αν πετσοκόψουν "λιγάκι" το δημόσιο, την υγεία, τις συντάξεις και ανεχτούν και "λίγη" ανεργία. Και φυσικά πρέπει να σταματήσει το δούλεμα και ο ΣΥΡΙΖΑ που ισχυρίζεται ότι μπορεί να διαπραγματευτεί το ο,τιδήποτε χωρίς οργανωμένο σχέδιο εξόδου από το ευρώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα τον πιο καπιταλισμό υπερασπίζομαι είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση. Πάντως όχι αυτόν που κυκλοφορεί στην παγκόσμια σκηνή. δεν ζητώ κανένα ισοσκελισμένο προυπολογισμό, κανείς δεν έχει, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Γερμανία. τα πλεονάσματα που απαιτούνται είναι για να μειώσουμε το δυσβάστακτο χρέος. Η Ελλάδα δεν είναι μια τυπική Ευρωπαϊκή καπιταλιστική χώρα, είναι χρεοκοπημένη και πρέπει να ανακάμψει αν θέλει να σωθεί. συνεπώς πρέπει να μειώσει τα ελλείμματα, να μειώσει το σπάταλο κράτος της να διευρύνει την παραγωγική της βάση. Χωρίς έσοδα πως θα βελτιώσει το κράτος πρόνοιας; Χωρίς παραγωγή πως θα μειώσει την ανεργία; Πρώτα θα κάνει αυτά και μετά θα μπει σε λειτουργία η τυπική καπιταλιστική οικονομία της κατανάλωσης κλπ. Δυστυχώς όμως με διαλυμένη οικονομία έχει άναγκη τη βοήθεια των εταίρων της. Μια βοήθεια που δεν είναι η καλύτερη αλλά αυτή είναι στις δεδομένες πολιτικές συνθήκες. Εχετε δίκιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει άλλο δρόμο με την πολιτική που επαγγέλεται παρά την έξοδο από το Ευρώ. Αλλά χωρίς παραγωγή και ενεργειακή-τεχνολογική αυτονομία θα οδηγήσει τη χώρα στη φτώχεια και την εξαθλίωση με απρόβλεπτες συνέπειες. Αυτό στο ΣΥΡΙΖΑ το ξέρουν. ΚΑι σεις φαντάζομαι το ξέρετε. Γιαυτό και στέκει δίβουλος και αντιφατικός. Αν δείτε τις σοσιαλιστικές επαναστάσεις θα διαπιστώσετε ότι οι χώρες ( Ρωσία, Κίνα) είχαν τεράστιες ενεργειακές και παραγωγικές δυνατότητες.Η Κούβα που δεν είχε, οδηγήθηκε στην εξαθλίωση. Η λύση είναι σε μια μεικτή οικονομία. Μόνο που για να εφαρμοστούν σοσιαλδημοκρατικές λύσεις στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε πρώτα διαφορετικό κράτος. Δεν βλέπω γιατί ένα αριστερός διαφωνεί σε αυτό. Ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Διαγραφή
    2. Κι εγώ ευχαριστώ για την απάντηση. Όντως η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή παραγωγικές δυνατότητες, αλλά δε μπορεί να συγκριθεί και με την Κούβα, έχει μεγάλες δυνατότητες παραγωγής. Εντός ευρώ (όπου 1 EUR = 1.4 USD) και χωρίς ίδια κεφάλαια είναι φυσικά εντελώς αδύνατο να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση ασχέτως του αν βελτιωθούν οι δομές και το κράτος. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προσελκύσει πάσει θυσία ξένες επενδύσεις. Πώς θα το πετύχει αυτό; Με διάλυση των εργασιακών σχέσεων ώστε οι μισθοί να πέσουν κάτω από 400 ευρώ. Με πόλεμο στα συνδικάτα, που αυξάνουν το ρίσκο των επενδύσεων. Όλα όσα βλέπουμε να υλοποιούνται σήμερα και αποκαλούνται (με αρκετή δόση κλισέ) "νεοφιλελευθερισμός".

      Συμπέρασμα: Η ανάγκη δομικών μεταρρυθμίσεων δεν είναι ασύμβατη με την αριστερά, αλλά σήμερα αποτελούν άλλοθι για ένα "νεοφιλελεύθερο μετασχηματισμό". Γι' αυτό και κινήσεις όπως των 58 είναι υποκριτικές και δεν έχουν καμία σχέση με αριστερά. Η μόνη συνεπής αριστερή πολιτική σήμερα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου για μετά το ευρώ. Ιδανικά θα περιλαμβάνει και άλλες χώρες και θα γίνει συναινετικά με τους ισχυρούς του ευρώ, οι οποίοι έχουν ήδη αντιληφθεί ότι δεν οδηγεί πουθενά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιφατικός γιατί τα μισά στελέχη του μιλάνε (ανεύθυνα) για μονομερείς ενέργειες τα άλλα μισά επιμένουν να νεκραναστήσουν τη Σοσιαλδημοκρατία εντός ευρώ! Ας ελπίσουμε ότι απλά μας κάνουν πλάκα...

      Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

      Διαγραφή
    3. Η Ελλάδα τόσα χρόνια έχασε την ευκαιρία των επενδύσεων επενδύοντας στην αποκλειστικά κατανάλωση. Τώρα που γύρισε το χαρτί θα το πληρώσει. Το μεροκάματο θα πέσει στα 400 Ευρώ πράγματι, μέχρι ναρχίσει να δουλεύει η οικονομία και να ανέβει. Καπιταλιστικός αλλά και σοσιαλιστικός νόμος. Οι 58 δεν έχουν σχέση με τη συνεπή Αριστερά, ευτυχώς κατά τη γνώμη μου. Εχουν με τον αριστερό φιλελευθερισμό. Ιδιωτική οικονομία και κράτος δικαίας πρόνοιας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κομμουνιστικό κόμμα με ολίγον από μικροαστικό αναρχισμό. Δεν μπορεί να πει τίποτα, ούτε για Ευρώπη ούτε για καπιταλισμό ούτε για σοσιαλδημοκρατία. Μαρέσει το Ευρώ γιατί με κρατά στην Ευρώπη, άρα στο σύγχρονο κόσμο. "Σιχαίνομαι" πολιτικά τον Τρίτο κόσμο. Αυτό είναι το κουσούρι μου. Τα λέμε.

      Διαγραφή
  2. Παντελής Σταυρουλάκης1 Νοεμβρίου 2013 στις 6:59 μ.μ.

    Leo, δεν νομίζω όμως ο τατσόπουλος να είχε στην ευγενή σκέψη του το γενικότερο καλό και την σταθερότητα που περιγράφεις.

    Περισσότερο μία ακλόνητη πεποίθηση σχηματισμού κυέρνησης συριζα, αβανταρισμένου από την ενισχυμένη, θα έλεγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παντελή. Μπορεί να είναι αυτές οι προθέσεις του Τατσόπουλου. Ωστόσο η άποψη ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία νομίζω ότι είναι σωστή. Έτσι ή αλλιώς χρειαζόμαστε ισχυρές κυβερνήσεις είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε κάποιου άλλου σχηματισμού. Οι εποχές είναι ρευστές οπότε σίγουρα θα χρειαστούν συνεργασίες. Αλλά κάποιο κόμμα πρέπει να έχει τη δύναμη. Πολλοί συνέταιροι οδηγούν σε διάλυση. Θα δούμε και ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Διαγραφή
  3. Καλό μήνα!

    2. Ξεχασες να αναφέρεις την αλησμόνητη δηλωση Σταθακη οτι θα βρεθούν χρήματα μέσω της φορολόγησης των πλούσιων που δηλωνουν εισόδημα πάνω απο 50.000 ευρω -δηλαδη αυτών που ειναι ειλικρινεις φορολογουμενοι και έχουν ηδη φορολογηθει.

    5. Τη ΔΗΜΑΡ νομίζω οτι την ψεκασαν λιγο παραπάνω!

    Αλικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 2. Συμπληρωματικά: Οσο για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων -ας προσεχαν να μην ειναι καπιταλιστικές! Εδώ ειναι Βαλκάνια, δεν ειναι παίξε-γέλασε!

    Αλικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι δουλειά έχει ο καπιταλισμός τον οποίο υποτίθεται υποστηρίζεις σύμφωνα με τον far left(!). Ρε φίλε, αν δεν δουλεύει το "μαγαζί" τι καθόμαστε να συζητάμε; Ο καπιταλισμός μας φταίει; Με έναν δημόσιο τομέα όχι απλώς υπερτροφικό αλλά κάτι παραπάνω και με έναν ιδιωτικό που συνεχώς εφευρίσκει κάθε λογής λαμογιά για να κλέψει την κοινωνία, υπάρχει ελπίδα; Αν ΟΛΟΙ δεν αλλάξουμε πάμε για φούντο - ούτε η Μέρκελ θα μας φταίει ούτε ο Ομπάμα θα μας σώσει - και δεν συζητάω για τους "αριστερούς" ΡωσοΚινέζους.
    Μπάμπης
    ΥΓ. Όσο για τον γερο Γλέζο, κι ο ίδιος είχε δηλώσει κάποτε στην τηλεόραση ότι, εντάξει μωρέ, θα βρεθούν τα λεφτά - στο κάτω - κάτω καθένας που βγάζει πάνω απο 20 χιλιάρικα (αν θυμάμαι το νούμερο) τον χρόνο τι τον πειράζει να δανείζει το κράτος ένα κατοστάρικο τον μήνα - για να βοηθάει τους φτωχούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία