ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013

Η Λευκωσία κάνει τη διαφορά


 Καθίστε Ελληνάρες μου και συζητάτε για την Τζάκρη και τον Τατσόπουλο και για την έκκληση του Τσίπρα προς αποστασία βουλευτών. Κλείστε και τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία. Τι να τα κάνετε; Προπάντων μην ανασκουμπωθείτε, μην ομονοήσετε, μη βάλετε πλάτη για αύξηση παραγωγής. Το κράτος μονάχα κοιτάξτε να σώσετε και τους πελάτες του. Οι Κύπριοι, μια ζωή στον πόλεμο και στο στόμα του λύκου, έφαγαν τη σφαλιάρα, πέσανε, ισοπεδώθηκαν μα βάζουν τα χέρια τους στη μικρή τους μαρτυρική γη και να ανασηκώνονται.  (Leo)

Η Κύπρος κάνει το δικό της success story

του Νίκου Μελέτη από το ΕΘΝΟΣ

Η μεγάλη είδηση όμως της περασμένης εβδομάδας ήταν η θετική αξιολόγηση της τρόικας, με σχεδόν θριαμβευτικά σχόλια για τις επιδόσεις της κυπριακής κυβέρνησης.
Πρόκειται για το κυπριακό success story που σε πολύ πιο δυσμενείς από ό,τι στην Ελλάδα συνθήκες η κυπριακή κυβέρνηση δίνει μια πολύ δύσκολη μάχη, η οποία όμως φαίνεται να έχει πιο άμεσα και πιο ουσιαστικά αποτελέσματα.
Τέσσερις δεκαετίες μετά την εθνική καταστροφή στην Κύπρο, οι Ελληνοκύπριοι δείχνουν έτοιμοι μετά μια νέα, οικονομική αυτή τη φορά, καταστροφή να δώσουν μάχες, να επιβιώσουν και να βγουν πιο δυνατοί, στηριγμένοι στις δικές τους δυνάμεις.
Τονωτική ένεση
Η αξιολόγηση της τρόικας αποτελεί «τονωτική ένεση για το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας» όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία Χ. Στυλιανίδης και ήδη υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα.
Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες ώρες μετά τη θετική αξιολόγηση της τρόικας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ επισκέφθηκε τη Λευκωσία και υπέγραψε συμφωνία για τη στήριξη των κυπριακώνμικρομεσαίων επιχειρήσεων με 100 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο ενός συνολικού προγράμματος 250 εκατ. ευρώ.


Την Παρασκευή όμως η Κύπρος απέσπασε και τα εύσημα του Επιτρόπου για την εσωτερική αγορά Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος αφού είχε προαναγγείλει τη ροή ρευστότητας για έργα ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για την επόμενη επταετία που θα φθάσει το 1 δισ. ευρώ στο οποίο θα προστεθούν 200 εκατ. ευρώ για τη στήριξη προγραμμάτων και επενδύσεων.
Η πορεία αυτή δεν είναι χωρίς απώλειες, και μάλιστα σημαντικές, για τους Κυπρίους. Δεν είναι μόνο το κούρεμα των καταθέσεων που οδήγησε στην απώλεια αποταμιεύσεων, αλλά και η αφαίρεση-δέσμευση κρίσιμων πόρων που οδήγησε στην ασφυξία δεκάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τελικά στην απώλεια πολλών θέσεων εργασίας. Η αύξηση της ανεργίας στο 17,1% τον Σεπτέμβριο παρά την ενίσχυση της απασχόλησης στον τουριστικό τομέα δείχνει το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η κυπριακή οικονομία.
Ο προϋπολογισμός της Κύπρου για το 2014 είναι μειωμένος κατά 10% σε ό,τι αφορά τις δαπάνες και αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα της κυπριακής κυβέρνησης να δώσει τη μάχη από την αρχή, να μην αφήσει τον χρόνο να χαθεί, κάτι που η ελληνική εμπειρία έδειξε ότι έχει τελικά μόνο αρνητικές επιπτώσεις. Η Ντέλια Βελκουλέσκου, επικεφαλής της τρόικας στην Κύπρο, παρά το σκληρό προφίλ που έχει η ίδια καλλιεργήσει ήταν μάλλον μετριοπαθής και προσηνής στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδας που επιβεβαίωσε την πρόοδο του κυπριακού προγράμματος.

Η κυπριακή τρόικα έστειλε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, δηλώνοντας ότι «όλοι οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί με απόλυτη επιτυχία», εφόσον μάλιστα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να είναι κατά 1% μικρότερο από τις αρχικές προβλέψεις και τις εκτιμήσεις για την ύφεση να είναι «πολύ καλύτερες από τις αρχικές».
Η κοινή δήλωση της τρόικας για την Κύπρο είναι ακόμη πιο θετική για την κυπριακή οικονομία, καθώς δηλώνεται ότι «το πρόγραμμα της Κύπρου είναι σε καλό δρόμο», με τους «δημοσιονομικούς στόχους να έχουν επιτευχθεί, αντικατοπτρίζοντας τη φιλόδοξη δημοσιονομική εξυγίανση, τη συνετή εκτέλεση του προϋπολογισμού και μια επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας που είναι λιγότερο σοβαρή από το αρχικά προβλεπόμενο. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προσχωρούν επίσης, ενώ από την προηγούμενη αξιολόγηση σημειώθηκε σημαντική πρόοδος ως προς την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Οι απόψεις του Κύπριου νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη έχουν ιδιαίτερη σημασία, μια και εκτός των άλλων είναι και σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης. Ο κ. Πισσαρίδης εκτίμησε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό,τι η Ελλάδα και διαφώνησε με όσους προβάλλουν τα απαισιόδοξα σενάρια για την Κύπρο, τονίζοντας ότι η «κυπριακή οικονομία θα ανακάμψει και το 2014 η κατάσταση θα είναι καλύτερη».

Ο νομπελίστας οικονομολόγος σε συνέντευξή του στο «Sigmalive» δήλωσε αισιόδοξος γιατί, όπως είπε, «βλέπει ότι η αντίδραση των πολιτών είναι πολύ θετική, κάτι που βοηθά την οικονομία», προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε απεργίες, διαδηλώσεις και έχει αποδειχθεί πολύ ώριμη η κοινή γνώμη».
Μεγάλο αγκάθι παραμένει όμως το θέμα της ιδιωτικοποίησης ημικρατικών οργανισμών, αν και η κυπριακή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τον Δεκέμβριο. Η ίδια η τρόικα δηλώνει πάντως ότι το θέμα δεν είναι το 1,4 δισ. που θα προκύψει από την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών όσο η υλοποίηση των θεσμικών αλλαγών. Ο κ. Πισσαρίδης, που είναι βεβαίως υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων, υποστηρίζει ότι τελικά θα «βοηθήσουν τον καταναλωτή, αφού θα πέσουν οι τιμές και συνεπώς η οικονομία θα βοηθηθεί λόγω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού».

ΚΕΡΑΥΝΟΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΝΑΣΤΑΣΤΙΑΔΗ

Βρήκαν ευκαιρία για νέες πιέσεις στο Κυπριακό
Ηκυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται όμως υπό πίεση όχι μόνο λόγω της οικονομική κρίσης αλλά λόγω και της προσπάθειας να επιβληθούν εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα στη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Α. Ντάουνερ επιχειρεί να αποσπάσει τη συναίνεση της Λευκωσίας για επανέναρξη των συνομιλιών, παρά το γεγονός ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση της τουρκοκυπριακής πλευράς σε ένα στοιχειώδες πλαίσιο που θα εγγυάται τουλάχιστον ότι οι συνομιλίες δεν θα οδηγηθούν νομοτελειακά σε αδιέξοδο.
Οι πιέσεις που ασκούνται σε αυτήν την κατεύθυνση έχουν υποχρεώσει ακόμη και τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ του Σχεδίου Ανάν, να αντιδράσει και μάλιστα έντονα δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σ' έναν «διάλογο κωφών» για να «ικανοποιηθούν απλώς κάποιοι που θεωρούν επιτυχία την έναρξη της διαδικασίας».
Η κυπριακή κυβέρνηση που έχει ήδη να αντιμετωπίσει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την προσπάθεια διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, δεν προτίθεται να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις που δεν θα έχουν ξεκάθαρη βάση τα όσα προβλέπονται στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο για την επίλυση του Κυπριακού.
Ενδεικτικό των προθέσεων της τουρκικής πλευράς είναι το γεγονός ότι ο μεν Τ. Ερντογάν έκανε λόγο για την ανάγκη υποβολής ενός Σχεδίου Μπαν κι Μουν, δείχνοντας την προτίμηση της Αγκυρας σε ένα Σχέδιο λύσης προϊόν επιδιαιτησίας, ενώ ο Α. Νταβούτογλου σε συνάντησή του με τον επίτροπο διεύρυνσης της Ε.Ε. και ένθερμο υποστηρικτή της Τουρκιάς Σ. Φουλέ ζήτησε επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό το συντομότερο ώστε να γίνει η συνάντηση των δύο ηγετών και αμέσως μετά να υπάρξει τετραμερής υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ

Κόμβος στη Μεσόγειο
Ενα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του στόχου μετατροπής της Κύπρου σε ενεργειακό κόμβο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην παγκόσμια αγορά έγινε με την υπογραφή MOU μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της TOTAL για την κατασκευή του σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου LNG στο Βασιλικό.
Η TOTAL που έχει ήδη αναλάβει (συμμετέχοντας σε κοινοπραξίες) την εκμετάλλευση των Οικοπέδων 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ επιδιώκει να αποκτήσει προβάδισμα στη δημιουργία του σταθμού LNG καθώς αντίστοιχο MOU έχει υπογράψει η Κύπρος και με τις εταιρείες Noble και Delek που εκμεταλλεύονται το κοίτασμα Αφροδίτη. Η εξασφάλιση χρηματοδότησης και αναγκαίων ποσοτήτων φυσικού αερίου για τη βιωσιμότητα του σταθμού LNG στο Βασιλικό θα προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα στη Λευκωσία στην προσπάθειά της να αποκλείσει άλλες εναλλακτικές οδούς εξαγωγής του φυσικού αερίου, που και οικονομικούς πόρους θα της στερήσουν και το γεωστρατηγικό όφελός της θα εκμηδενίσουν.

Νίκος Μελέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου