5 στα όρθια (7/12/2013)


 1. Μας είπαν πλυντήριο του Βενιζέλου, μας είπαν τσάτσους του Βαρδινογιάννη, μας είπαν ενεργούμενα του ΔΟΛ. Μόνο πράκτορες της Μοσάντ δεν μας είπαν αλλά που θα πάει θα το ακούσουμε και αυτό. Όσοι μας μισούν δεν έχουν κάτι μαζί μας. Απλά μισούν αυτό που φέρνουμε. Την ιδέα της συνεργασίας. Γιατί σύμφωνα με τον ελληνικό αστικό μύθο, στον τόπο αυτό συνεργάζονται μόνο οι κακοί, οι ύπουλοι, οι απατεώνες. Οι καλοί βαδίζουν μοναχοί και πέφτουν μόνοι. Ακόμα και η γκόμενα την τελευταία στιγμή τους πουλάει και πάει με τον αντίπαλο που έχει τα λεφτά. Ε λοιπόν για να σας φύγει η ιδέα ότι ίσως και να είμαστε παλιάνθρωποι ελάτε τη Δευτέρα στο Ακροπόλ. Όχι μόνο για να ακούσετε τις απόψεις μας. Κυρίως για να μας δείτε. Θα είμαστε όλοι εκεί να σας υποδεχθούμε, να σας σφίξουμε το χέρι και να σας κοιτάξουμε στα μάτια.  Μην μου πείτε πως δεν αξίζει τον κόπο. 58 διαφορετικοί Έλληνες διανοούμενοι μαζί, χωρίς αρχηγό. 58 κανονικοί άνθρωποι. Που θέλουν να ενώσουν και όχι να χωρίσουν. Είμαστε πράγματι αξιοθέατο.

2. Διαβάζω στον τύπο: …οι πρυτάνεις χαρακτηρίζουν «πρωτοφανή» την απόφαση του κ. Αρβανιτόπουλου, κατηγορώντας τον παράλληλα ότι επιμένει «στον ξένο προς τα ακαδημαϊκά ήθη, όσο και επικίνδυνο για την ομαλότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δρόμο της όξυνσης της κατάστασης και της δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού και διώξεων»… Πολύ σωστά. Γιατί στη χώρα αυτή  το οικείο προς τα ακαδημαϊκά ήθη είναι η απεργία, το κλείσιμο, η καταστροφή, η διαπλοκή, το μπάχαλο. Με τα οποία οι πρυτάνεις συζούσαν μια χαρά και ποτέ, μα ποτέ δεν ενοχλήθηκαν. Και έχουν δίκιο. Δεν είναι σωστό να χάνουμε τις παραδόσεις μας. Οι λαοί που δεν έχουν μνήμη πεθαίνουν. Αλλά και η θυσία του Πελεγρίνη δεν θα πάει χαμένη. Ήδη δρομολογείται κολπάκι με το οποίο οι διοικητικοί, που δεν είναι και τόσο διοικητικοί αλλά επιστήμονες που έκαναν τους διοικητικούς, θα προωθηθούν σε θέσεις ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού που θα ανοίξουν ειδικά γι αυτούς, χωρίς βέβαια καμιά αξιολόγηση και τη θέση τους θα πάρουν όσοι σήμερα απειλούνται με διαθεσιμότητα. Έτσι και ο σκύλος θα είναι χορτάτος και η πίτα θα μείνει γερή. Μόνο που η τρόικα δεν είναι σκύλος, είναι κατσίκα. Μασάει η κατσίκα ταραμά;

3. Στην προσυνεδριακή συνέλευση της ΔΗΜΑΡ στο Βόλο, παλαιοπασόκος παράγοντας που είδε φως και μπήκε, έφερε κάτι πούλμαν με δικούς του, τους έγραψε μέλη του κόμματος την τελευταία στιγμή, αυτοί ψήφισαν μπουλουκηδόν και αυτός πήρε την τοπική παρτίδα. Η οποία μάλλον του δίνει και το προβάδισμα για το χρίσμα του υποψήφιου δήμαρχου της ΔΗΜΑΡ στο Βόλο. Παρατηρώ ότι στο ΑΛΛΟ κόμμα  της Αριστεράς, αυτό με τα νέα, άφθαρτα υλικά, που έχει διαφορετική αντίληψη  για την έξοδο της χώρας από την κρίση, οι τεχνικές της εσωκομματικής πάλης των ιδεών είναι παλιές όσο και οι λάσπες. Και είναι οι τεχνικές παλιές, γιατί είναι οι κυρίαρχες ιδέες φτωχές και ανήμπορες να κάνουν τη διαφορά μέσα σένα κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα. Και κάτι που ξέχασα. Η αφωνία σας για την κατάσταση στο ΕΚΠΑ μας έχει ξεκουφάνει. Πιο σιγά σύντροφοι και συντρόφισσες. Το ξέρω ότι δουλέψατε σκληρά για να βρεθεί το πανεπιστήμιο σε αυτήν την κατάσταση αλλά μην το κάνετε και θέμα.

4. Η τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ δείχνει ανάγλυφα το μέγεθος της διαχρονικής φοροδιαφυγής στην Ελλάδα της κρίσης. Το 8% των εργαζομένων πληρώνει το 70% των φόρων, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες πρακτικά δεν πληρώνουν φόρους, η πολιτεία δηλώνει αδυναμία να μαζέψει τα νόμιμα. Χάνει ούτε λίγο ούτε πολύ το 4% του ΑΕΠ. Και φυσικά καταφεύγει στα άδικα οριζόντια χαράτσια, ενώ ταυτόχρονα βάζει τεράστια φέσια στην αγορά επιτείνοντας την ύφεση. Με τα όποια έσοδα μαζεύει συντηρεί το κράτος. Το κράτος του «δικαίου» βέβαια. Να δούμε γιατί. Οι άνεργοι το 2ο τρίμηνο του 2013 ήταν 1.350.000. Από αυτούς τακτικό επίδομα ανεργίας πήραν 158.000 άτομα και άλλα 4000 πήραν το αντίστοιχο επίδομα για τους αυτοαπασχολούμενους. Άλλοι 23.000 πήραν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και αυτό είναι όλο. Οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν σε αιώνια καταδίκη. Αυτή είναι η μια πλευρά του φεγγαριού, η σκοτεινή. Η άλλη η φωτεινή είναι ότι το παρτάκι στο δημόσιο συνεχίζεται εις υγείαν των κορόιδων που πληρώνουν φόρους. Πιο φτωχικό βεβαίως αλλά παρτάκι.  Το ενιαίο μισθολόγιο δεν εφαρμόζεται παρά μόνο στους καθηγητές και στους γιατρούς, στις ΔΕΚΟ απόφοιτοι γυμνασίου τσιμπάνε 2 χιλιαρικάκια και οι απολύσεις λέγονται αλλά δεν γίνονται. Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι εδώ και τρία χρόνια ακούμε τα μύρια όσα για τις απολύσεις που έρχονται στο δημόσιο, το οποίο όμως μόνο προσλαμβάνει. Όλοι περιμένουν να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκαταστήσει μια σταθερή ροή διορισμών για να μειωθεί επιτέλους η ανεργία. Ποιος θα τους πληρώνει; Μα οι φοροφυγάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι. Γιατί και οι άλλοι που δεν πληρώνουν φόρους το ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν για να σιγουρέψουν την ασυλία τους. Νομίζω ότι πρέπει να καταργηθούν τα μαθηματικά σ αυτή τη χώρα. Δεν μας αφήνουν να κάνουμε φιλολαϊκή πολιτική.


5. Τα μαθηματικά και τα ελληνικά είναι δυο κατάρες της πατρίδας μας. Τα ελληνικά τα χρειαζόμαστε για να συνεννοούμεθα και τα μαθηματικά για να μετράμε. Τόσο η συνεννόηση όσο και η μέτρηση είναι οι δυσκολίες μας. Αυτό αποτυπώνεται και στις επιδόσεις των μαθητών μας στους διαγωνισμούς PISA. Οι δεκαπεντάχρονοι συμπατριώτες μας βρίσκονται στην  42η  θέση μεταξύ 65 χωρών και στην 5η από το τέλος στην Ευρώπη. Αυτοί οι ίδιοι μαθητές όταν φτάνουν στην Γ λυκείου υπερεκπαιδεύονται στα φροντιστήρια, παπαγαλίζουν θεωρίες και κυρίως τεχνικές επίλυσης σύνθετων προβλημάτων και απαντούν σε απίθανα για την ηλικία τους θέματα  Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας για να εισέλθουν στις ανώτατες σχολές. Έπειτα ως δια μαγείας, οι περισσότεροι εξ αυτών ξεχνάνε τα πάντα και είτε χρειάζονται 8 χρόνια για να τελειώσουν μια σχολή τετραετούς φοίτησης, είτε εγκαταλείπουν.  Πως τα καταφέρνουμε αυτά; Πως φουσκώνουμε το μπαλόνι της μαζικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και μετά το σκάμε μόνο εμείς το ξέρουμε. Μια αιτία μάλλον βρίσκεται σε όλα αυτά που ζούμε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά τη μεταπολίτευση. Το πανεπιστημιακό περιβάλλον, οι χώροι, το κλίμα που επικρατεί είναι ακατάλληλο για σπουδές. Οι πιο αποφασισμένοι θα επιβιώσουν και ενδεχομένως θα μεγαλουργήσουν μετά στο εξωτερικό. Οι άλλοι που είναι και οι περισσότεροι θα χαθούν ή θα βγουν ημιμαθείς. Το σίγουρο είναι ότι μπροστά στο απίστευτο μπάχαλο οι περισσότεροι κάνουν την πάπια, βολεύονται, δείχνουν να μην τους ενδιαφέρει. Αν δεν μαζέψουμε αυτό το χάλι δεν έχουμε το δικαίωμα να βγούμε από καμία κρίση. Τα μαθηματικά δεν θα μας το επιτρέψουν. Και τότε οι πολιτικοί μας θα επιστρατεύσουν τα κορεάτικα και όχι τα ελληνικά για να μας το εξηγήσουν.

by Leo

Σχόλια

  1. Όλα μου φαίνονται σωστά.
    Μήπως είμαστε αλλοπαρμένοι στο όνειρο κιαυτό μας καθορίζει Leo ,εσένα, μερικούς
    άλλους και μένα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βιβή σωστά είναι αυτά που υπάρχουν. Τα υπόλοιπα είναι η πλαστή εικόνα που κατασκευάζουμε για τον κόσμο και τον εαυτό μας. Ανεπίσημα όλοι τα ξέρουμε. Επίσημα τα νούμερα και οι θεωρίες λένε άλλα. Θέλουμε να ζούμε σε εικονικό κόσμο που βολεύει όλους μας. Γιαυτό αποφεύγουμε και την παραγωγή. Προτιμάμε τις υπηρεσίες και το εμπόριο. Δηλαδή τον αέρα

      Διαγραφή
  2. #4: Όταν οι αριστεροί συμμαθητές μου έκαναν πορείες και καταλήψεις εγώ απέλυα ήδη τον πρώτο μου υπάλληλο.
    leo
    Οπότε ξέρουμε ότι, οι μοντέρνοι στολίζουν δέντρο, οι παραδοσιακοί καραβάκι και εμείς οι πετυχημένοι το γιοτ μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά δεν στολίζω τίποτα.. Δεν μου αρέσουν τα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Τελείως κιτς. Προφανώς δεν ανήκω σε καμιά από τις ως άνω κατηγορίες. Δεν ξέρω πια αν είμαι επιτυχημένος ή αποτυχημένος. Παραδοσιακός δεν είμαι με τίποτα.

      Διαγραφή
  3. 5. "Τόσο η συνεννόηση οσο και η μέτρηση ειναι οι δυσκολίες μας" : Τα είπες ολα!

    Αλικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλίκη έχουμε και άλλες πολλές δυσκολίες. Αλλά τόσα χρόνια δάσκαλος έχω διαπιστώσει ότι αυτές είναι οι μεγαλύτερες. Στην όμορφη αυτή γωνιά της γης, τη Μεσόγειο οι άνθρωποι δεν είχαν ανάγκη να συνεννοούνται και πολύ για να τα καταφέρουν, όλα ήταν στο χέρι τους. Ούτε να μετρούν, να προσέχουν το έχει τους, να φτιάχνουν καβάτζες καλές για τους χειμώνες, που πάντοτε ήταν μικροί εν αντιθέσει με αυτό που λέει το τραγούδι. Μας 'αρεσε να ξοδεύουμε. Δεν είναι κακό αυτό. Απλά κάποιες φορές δεν φτάνει.

      Διαγραφή
  4. Κε Καστανά θα έρθω στην συγκέντρωση την Δευτέρα. Είμαι μέλος της Δράσης αλλά πλέον έχω αποφασίσει ότι στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσω οποιοδήποτε κανονικό κόμμα με κανονικούς ανθρώπους έχει τις περισσότερες πιθανότητες να πιάσει το 3%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η καθε πενταδα καλυτερη απο τη προηγουμενη. Προτεινω αλλαγη τιτλου σε TAKE FIVE.

    Τι να σχολιασουμε? Ο Λεω τα λεει ολα, και με το ονομα τους.
    1. Μια συμπληρωση: Υπαρχουν και καποιοι που βλεπουν οτι οι 58 πανε αργα, πολυ αργα. Και καποιοι αλλοι που λενε οτι οι 58 δεν πρεπει να υπολογιζουν και να περιμενουν τα επισημα και επωνυμα ΠΑΣΟΚ μαι ΔΗΜΑΡ αλλα πρεπει να κινηθουν ανεξαρτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια για ακόμα μια φορά και για τα 5 σχόλια. Όλα δικαιολογούνται επειδή ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΠΑΙΔΙΑ. Που θα πάει, δε θα μεγαλώσουμε να ωριμάσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επανέρχομαι διότι δεν έλαβα ακόμα απάντηση επί των επισημάνσεών μου. Αριστερά, ελπίζω ότι δεν εννοείτε μόνον τους προερχομένους εκ του ΚΚΕ (εωτ. εξωτ. κ.λ.π.) . Άλλωστε εδώ μιλάμε για ΚΕΝΤΡΟαριστερά.

    Έχω στείλει το παρακάτω κείμενο στην "πρωτοβουλία" και δεν έλαβα απάντηση.

    Η ανασυγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης,αυτή που λέτε κεντροαριστερά, είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ.Είναι η παράταξη που εκφράσθηκε μετά τον εμφύλιο από τα κόμματα του κέντρου που κέρδισαν τις εκλογές του ΄56 ,αν δεν κάνω λάθος, αλλά ,λόγω εκλογικού νόμου, κυβέρνηση έγινε η ΕΡΕ. Μετά εκφράσθηκε από την ένωση κέντρου, που υπέστη την βια και νοθεία της δεξιάς, μέχρι το ιστορικό 53% που το εξουδετέρωση η χούντα του ΄67. Μετά την μεταπολίτευση εκφραζόταν σταθερά από το ΠΑΣΟΚ. Σε όλους αυτούς τους πολιτικούς σχηματισμούς στεγαζόταν ο μεγάλος κορμός της Αριστεράς ως κοινωνικό ρεύμα. Η μεγάλη διαφθορά που εμφανίστηκε στα τελευταία χρόνια του ΠΑΣΟΚ οδήγησε την παράταξη σε διάλυση. Ένα τμήμα προσπαθεί μέσω του Τσίπρα και ένα άλλο είναι ακόμα ανένταχτο αναζητώντας και ψάχνοντας τι το εκφράζει. Εκεί ανήκουμε πολλοί.
    Μετά την κτηθείσα πείρα είναι απαραίτητο να υπάρξουν κάποιες παραδοχές ώστε η παράταξη να ανασυγκροτηθεί επωφελώς για τον τόπο και τον λαό.
    Βλέπουμε ότι στους διαφόρους οργανισμούς του διοικητικού μηχανισμού να ανακυκλώνονται τα ίδια πρόσωπα. Παραδοχή πρώτη: Η χώρα έχει και άλλους ικανούς ανθρώπους. Οι αποτυχόντες βουλευτές δεν χρειάζεται να βολεύονται έτσι κι αλλιώς. Δεν μπορεί η πολιτική να είναι επάγγελμα . Ο παραδοσιακός , από την Ελληνική αρχαιότητα, ρόλος της πολιτικής είναι προσφορά. Είναι δε ανάγκη να επιδειχθεί καλοπιστία.

    Παραδοχή δεύτερη: Η χώρα μπορεί να γίνει αυτάρκης στα τρόφιμα που μπορεί και να τα εξάγει σε όλη την Ευρώπη. Οι επιδοτήσεις στους αγρότες πήγαν χαράμι διότι εισάγουμε σχεδόν τα πάντα.
    Παραδοχή τρίτη: Η δημόσια διοίκηση έχει καταντήσει βαρίδι στην πρόοδο του τόπου και οφείλει να γίνει εργαλείο ανάπτυξης. Πρέπει να πάψουν να χρησιμοποιούν το κράτος έτσι ώστε να κάνουν τις εξυπηρετήσεις τους.
    Παραδοχή τετάρτη: Ο συνδικαλισμός έχει μόνον ρόλο να ασχολείται μετά στενά οφέλη της συντεχνίας χωρίς να τοποθετείται σε σχέση με το κοινωνικό σύνολο.Είναι ανάγκη να πάψει η στενά κομματική επιρροή που γέννησε και εξέθρεψε τους επαγγελματίες συνδικαλιστές.
    Παραδοχή πέμπτη: Η παιδεία υφίσταται τον σκληρό κομματικό εναγκαλισμό και χρειάζεται να γίνει αυτόνομη.
    Παραδοχή έκτη: Η υγεία του λαού εξασφαλίζεται μόνον από καλά αμειβομένους λειτουργούς της. Όπως συμβαίνει στις χώρες που θέλουμε να ανήκουμε. Δεν χρειάζεται να αναλύσω ότι ούτως εχόντων των πραγμάτων το σύστημα υγείας στη Ελλάδα είναι πολυδάπανο αναποτελεσματικό και μίζερο και οι γιατροί χαρακτηρίζονται συλλήβδην ως ύποπτοι.
    Οι δύο τελευταίες παραδοχές, παιδεία και υγεία, αποτελούν αποτελούν την βάση για την ανάπτυξη της χώρας. Εδώ εντάσσεται ασφαλώς και ο πολιτισμός.
    Την οργάνωση της οικονομίας ας την ασκήσουμε με βάση τις παραδοσιακές αξίες της παράταξης.
    Τέλος το κόμμα χαράζει πολιτική χωρίς να διεισδύει ασφυκτικά σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα.

    Νομίζω ότι έθεσα αυτά τα λίγα θέματα για να βοηθήσω στην ανασυγκρότηση της παράταξης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είδα Σαμαντά δίπλα δίπλα με Καψή η με γελούν τα μάτια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία