ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τάσος Μπουλμέτης

Τάσος Μπουλμέτης

Παρατηρητήριο

Το ελληνικό κράτος, όχι η ελληνική κοινωνία αλλά το κράτος, παρέταξε σε αυτά τα πολύ δύσκολα και κρίσιμα χρόνια της κρίσης τρεις σπουδαίους ανθρώπους που υπερασπίστηκαν με σθένος, σύνεση και θαυμαστή εργατικότητα τη χώρα, την κοινωνία και τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή ένωση: τον Λουκά Παπαδήμο, τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Παναγιώτη Πικραμμένο, ο καθένας τους υπόδειγμα homme d’ etat. Και τους τρεις αυτούς πατριώτες ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να τους κηλιδώσει ηθικά, να τους εξοντώσει πολιτικά, να τους ρίξει βορά στους «αγανακτισμένους». Το ήθος του φθόνου, το ήθος του μίσους, το ήθος του διχασμού.

Ευθύμης Δημόπουλος

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Το αριστεροδέξιο και πάντα φοβικό προς τη Δύση συνεχές, παλλόμενο αδιαλείπτως, γραπώνεται τώρα από την εθνική ταυτότητα και μετατοπίζεται πολιτικά δεξιά. Τα όσα αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις δεν είναι φενάκη. Το κίνημα των αγανακτισμένων εκδικείται. Επιστρέφει ηττημένο, αβέβαιο και light. Η εξαπάτησή του παράγει το αντίθετο πολιτικό αποτέλεσμα. Ποιος πολιτικός θα τολμήσει να του πάει κόντρα όταν δεν έχει χρήμα να μοιράσει;

Μήπως ήρθε ο καιρός της δεξιάς;

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013

Μια άλλη Δευτέρα, μια καλύτερη Δευτέρα


του Κώστα Ρεσβάνη από τη Μεταρρύθμιση

Έχουν περάσει πενήντα επτά ημέρες από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου που δημοσιοποιήθηκε η Πρωτοβουλία των 58 για τη δημιουργία μιας Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Σήμερα ξημέρωσε μια άλλη Δευτέρα. Στις 7 το βράδυ στο Ακροπόλ πραγματοποιείται η πρώτη μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας στην Αθήνα. Οι μέχρι τώρα περιφερειακές ανοιχτές συγκεντρώσεις, αλλά και οι μετρήσεις, έδειξαν ότι εκεί έξω υπάρχουν πολλές χιλιάδες προοδευτικοί πολίτες που έχουν πεισθεί και προσβλέπουν στη δημιουργία ενός τρίτου πόλου μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οι πολίτες που θέλουν να διαλέγονται πολιτισμένα όταν διαφωνούν, που δεν αντέχουν τις έντεχνες υστερίες, τις απολιτικές κραυγές, τις εμμονές και τις ιδεοληψίες. Που μισούν το μίσος που διαχέεται υποδορίως στην κοινωνία. Που ενδιαφέρονται να ακούσουν νέες προτάσεις για την πορεία του τόπου.

Από εκείνο το βράδυ που μαζεύτηκαν για πρώτη φορά οι 58, στριμωγμένοι στο σπίτι ενός φίλου, φάνηκε πως αυτή η κίνηση δεν θα είναι περαστική. Με βάση το κείμενο – πρόσκληση που είχαν υπογράψει, κατέθεσε ο καθένας τις προτάσεις του για τη μεγάλη πορεία που μόλις άρχιζε. Ορίσθηκε ένα ευέλικτο συντονιστικό όργανο και σιγά-σιγά δημιουργήθηκαν ομάδες πρωτοβουλίας σε πόλεις, από την Κρήτη έως τη Βόρεια Ελλάδα. Με ποικίλες δυσκολίες - ναι ! - για ένα πείραμα που δεν είχε προηγούμενο. Ταυτοχρόνως άρχισαν και οι αναμενόμενες επιθέσεις, από διάφορες πλευρές. Πότε για δήθεν ξέπλυμα αμαρτιών κάποιου κόμματος, πότε για μια δήθεν στήριξη της κυβέρνησης. Και βεβαίως με αναπόδεικτες και χυδαίες προσωπικές συκοφαντίες, ένα σπορ που ανέξοδα ασκούν πολλοί και κυρίως αυτοί που κάθονται στην όχθη και φοβούνται να βρέξουν τα πόδια τους, αυτοί που έχουν έτοιμες λύσεις στο τσεπάκι τους ή άλλοι που απλώς έτσι έχουν συνηθίσει να ασχημονούν στον δημόσιο χώρο.

Ωστόσο οι 58 -και πολλοί μαζί τους- προχωρούν, γνωρίζοντας ότι τίποτα δεν είναι εύκολο, τίποτα δεν χαρίζεται. Σχηματίζονται ήδη οι πρώτες επιτροπές με τη συμβολή αξιόλογων ειδικών επιστημόνων, για την επεξεργασία προτάσεων σε καίρια θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Προτάσεις στοιχειοθετημένες, με πολιτικό βάρος, όχι συνθήματα για εύκολη κατανάλωση. Δίχως βιαστικές κινήσεις αλλά και δίχως εφησυχασμό κάποιοι δουλεύουν και θα δουλεύουν έως την Ιδρυτική Συνέλευση για τον νέο πολιτικό φορέα, στις αρχές του νέου χρόνου. Τα πρώτα έξοδα για τις κινήσεις της Πρωτοβουλίας (όπως π.χ. για την αποψινή συγκέντρωση) βγήκαν με αυτοχρηματοδότηση. Ο καθένας από τους 58, ανάλογα με τις δυνατότητές του, βοήθησε τον κοινό λογαριασμό.

Έτσι πορευόμαστε για την ανασυγκρότηση του δημοκρατικού, προοδευτικού και μεταρρυθμιστικού χώρου. Μια ανασυγκρότηση που «δεν θα είναι μόνο οργανωτική αλλά βαθιά πολιτική. Θα είναι αυτοκριτική για την ως τώρα πορεία, προγραμματική για το μέλλον, και κυρίως θα στοχεύει στην ανάδειξη νέων ανθρώπων που θα ανανεώσουν την πολιτική ηγεσία της παράταξης και της χώρας.».

Με τη βεβαιότητα ότι το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας δεν θα είναι, πλέον, το ίδιο.
Ο Κώστας Ρεσβάνης είναι δημοσιογράφος

2 σχόλια:

 1. Είμαστε αισιόδοξοι γιατί μας τίμημαν με την παρουσία τους οι:
  Κ. Σημίτης, Γ. Καμίνης, Τ. Γιαννίτσης, Ν. Αλιβιζάτος, Π. Καψής, Στ. Μπένος, Ν. Μπίστης,Π. Παναγιωτόπουλος, Γ. Βερνίκος, Σώτη Τριανταφύλλου, Απ. Δοξιάδης, Ν. Χριστοδουλάκης, Ν. Ανδρουλάκης, Κ. Σκανδαλίδης,Ι. Ιωαννίδης, Κ. Σπηλιόπουλος, Κ. Καρτάλης,, Δημ. Λιτζέρης, Αντ. Λιάρος, Π. Ρήγας, Σ. Κεδίκογλου, Ανδρ. Μακρυπίδης, Ατζελα Γκερέκου, Γ. Δρυς, Β. Κοντογιαννόπουλος, Α. Παπαδόπουλος, ο Π. Κουκουλόπουλος, Γρηγόρης Ψαριανός, καθώς και πλήθος κόσμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @11:48

   Την άλλη φορά να τους πεις να βάλουν πορτιέρη για να μην ζορίζεσαι. Εδώ που τα λέμε έχεις κάποιο δίκιο, αν η κεντροαριστερά γίνει κάτι αντίστοιχο με τον ΣΥΡΙΖΑ που μαζεύει ότι αντιμνημονιακό σκουπιδαριό κυκλοφορεί δεν πρόκειται να την πάρουν και πολλοί στα σοβαρά οπότε πρέπει να αρχίσει να διώχνει. Γιατί το σωστό είναι να γίνει σαν το ΚΚΕ, να τσιμεντώσει ένα 5% και να λέει προσευχές στο ευαγγέλιο για καμιά εκατοστή χρόνια. Σταθερότητα και ιδεολογική καθαρότητα, έτσι θ' αλλάξουμε τον κόσμο.

   Διαγραφή