ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013

Σύντροφε Φώτη καληνύχτα !


Το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ δεν είχε καμιά πολιτική αξία. Είχε όμως ανθρωπολογική. Γιατί φίλες και φίλοι επιτέλους κατάλαβαν σε τι βρόχια είχαν πιαστεί. Και νόμιζαν, όπως και γω  ότι χτίζουν κάτι καινούργιο. Η Αριστερά αυτή είτε ανανεωτική, είτε δογματική, είτε ταλιμπανίστικη είναι μόνο παλιά, πολύ παλιά.

της Δάφνης Γαβρίλη

Το ζήσαμε και αυτό. Το 2ο Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς τελειώνει θριαμβευτικά.
Μας είπε πολλά ο Πρόεδρος από το βήμα. Μας είπε ότι έφυγε από την κυβέρνηση γιατί δεν τον παίζανε οι μεγάλοι , ε, και αυτός κουράστηκε πια. Ρώτησε βέβαια και τη γυναίκα του , τις φίλες της γυναίκας του και τα παιδιά του και όλοι αυτοί συμφώνησαν γιατί δεν μπορούσαν άλλο να τον βλέπουν να κουράζετε τόσο πολύ και οι μεγάλοι να μην τον ακούνε. 
Δεν μας τα είπε μόνο ο Πρόεδρος . Μας τα είπαν και άλλοι πολλοί. Μας είπαν ότι η Δημοκρατική Αριστερά είναι ένα κόμμα με κλειστές πόρτες, μυστικές συναντήσεις και συνεννοήσεις από όπου όποιος διαφωνεί διαγράφεται. Όπως έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος από το βήμα στη δευτερολογία του θέτοντας   μέλη της εκτελεστικής γραμματείας  εκτός κόμματος. Ναι,  τους διέγραψε με εκφώνηση από το βήμα ο Πρόεδρος όπως τον παλιό καλό καιρό που όποιος διαφωνούσε με την γραμμή «δινόταν» στον εχθρούς για να τον κατασπαράξουν. Στελέχη που διαδραματίζουν ενεργό πολιτικό ρόλο στην διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας σήμερα με αποτελεσματικότητα και επιτυχία τέθηκαν εκτός με μια μολυβιά του Προέδρου.
Στελέχη που το έργο τους έχει καταξιωθεί φανερά στη συνείδηση των Ελλήνων ως την μόνη ουσιαστική και πετυχημένη μεταρρύθμιση που έγινε και που έχει επηρεάσει  θετικά, εν μέσω κρίσης,  τη ζωή και την εργασία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.  Την μεταρρύθμιση των Πρότυπων-Πειραματικών σχολείων, ένα τιτάνιο έργο που σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και εγκαθιδρύθηκε με την συστηματική και επίμονη προσπάθεια του σ. Γιάννη Αντωνίου . Μια μεταρρύθμιση που δεν έχει μείνει μόνο στα πρότυπα-πειραματικά αλλά έχει ήδη αρχίσει να διαχέεται με επιτυχία και να μπολιάζει θετικά όλο το εκπαιδευτικό σύστημα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας  σήμερα καθώς έχει αξιολογηθεί από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα , πλην βέβαια των σχιζοφρενών των φαιοκόκκινων άκρων, ως απόλυτα επιτυχημένη. Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα.
Την τραγική κατάσταση της  Δημοκρατικής Αριστεράς  μας το περιέγραψε και ο πρώην γραμματέας του κόμματος ο σ. Σπύρος που μας συγκίνησε  από το βήμα και μας  έκανε να δακρύσουμε  όταν  μας είπε πόσο ανίκανος υπήρξε να λειτουργήσει ως  γραμματέας του κόμματος και τώρα που τέλειωσε η θητεία του δεν θα είναι καν υποψήφιος για την κεντρική επιτροπή. Δηλαδή θα πάει σπίτι του. Μήπως κουράστηκε και αυτός ;
Μας ξάφνιασε επίσης ο γραμματέας, ο σ. Σπύρος,  γιατί εδώ και τρεις μήνες , μέσω των έμμισθων υπαλλήλών του και άλλων φίλων του μας είχε αφήσει να καταλάβουμε άλλα πράγματα. Μήπως μας κορόϊδευαν οι υπάλληλοί του τόσο καιρό ; 
Στο συνέδριο μας είπαν και  κάτι άλλα  ακαταλλαβίστικα , γιαμαμότο τα λέμε εμείς,  για την Ευρώπη που αν τα μεταφράσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά δεν χρειάζεται να μας τα πει κάποιος  για να τα καταλάβουμε. Η Δημοκρατική Αριστερά μετά την αποχώρησή της από το κυβερνητικό σχήμα έχει επιλέξει να ανήκει στον παλαιό κόσμο. Στον κόσμο που συνεργασίες και συμμαχίες με κόμματα, συλλογικότητες και κινήσεις μπορούν να γίνουν μόνο σε επίπεδο αρχηγών και των πέριξ αφού έχουν εξασφαλιστεί τα οφίτσια των επικεφαλείς. Αρνείται τα μπει σε ανοικτό διάλογο με την κοινωνία, δεν έχει τον τρόπο να συνομιλήσει με συλλογικότητες και  ομάδες πολιτών, φοβάται να συμμετέχει ως ισότιμος συνομιλητής με πλατφόρμα κοινά συμφωνημένες αξίες που μας ενώνουν, αρνείται να προχωρήσει ενωτικά και ανανεωτικά.
Βλέπει παντού γύρω της φαντάσματά και σκιές του παρελθόντος να καραδοκούν και να την κατατρέχουν. Ολοένα και περισσότερο μαζεύει στις τάξεις της απολειφάδια του παλαιού, ξοφλημένους τηλε-ανθρώπους, κακόμοιρους υποψήφιους βουλευτές που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα με ένα κοινό χαρακτηριστικό να συμφωνούν με τον Πρόεδρο και να εκφωνούν ΠΑΡΩΝ κάθε φορά που τους ξυπνούν απότομα μέσα στη Βουλή για να ψηφίσουν. Παπούδες-κουμμουνιστές  που το σκάνε για λίγο από τα εγγόνια του για να έρθουν στο  «καφενείο». Κουρασμένους πολιτικούς που δεν πιστεύουν ότι έχει αρχίσει να φαίνεται η κατά την κρίση εποχή. Κουρασμένους συντρόφους που δεν μπορούν να οραματιστούν και να σχεδιάσουν την μετά την κρίση κοινωνία. Κουρασμένους φίλους που δεν πιστεύουν ότι μπορούν να παίξουν κανένα ρόλο στην διαμόρφωση της μετά την κρίση πολιτικής κατάστασης. Καληνύχτα φίλοι, καληνύχτα σύντροφοι και καλή ξεκούραση Καληνύχτα σ. Φώτη και όνειρα γλυκά !


5 σχόλια:

 1. Αποχαιρέτα την, την ευρωζώνη, που χάνεις, Λεωνίδα μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. τελικα εχει λεβεντες και λεβεντισες η δημαρ.δεν ειναι ολοι τους για τα μπαζα τελικα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καληνύχτα Τζον Μπόυ καληνύχτα Μαίρη Ελεν!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η επισημη ΔΗΜΑΡ ξεκαθαρησε ποια ειναι οταν ειπε (σε απταιστη Κουβελικη γλωσσα) "Κυβερνηση τεχνοκρατων θα ειναι ηττα της πολιτικης".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εξαιρετική πένα. Πείτε μας όμως: αναφέρετε την αποτελεσματικότητα του κ. Αντωνίου στη λειτουργία των Πρότυπων Πειραματικών και τη θετική επιρροή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα. Πώς τεκμηριώνεται αυτό; Υπάρχει επιστημονική αξιολόγηση του συστήματος; Έχω παιδί σε Πρότυπο και παιδί σε "Απλό" Σχολείο. Σε εμάς δεν έχουν φτάσει τα χαρμόσυνα νέα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή