Βουλευτές του καπιταλιστικού κανόνα, κόμμα της παράβασης.


Πρωινό σημείωμα για την πραγματιστική γείωση της χαμένης άνοιξης.
του Παναγή Παναγιωτόπουλου

Ο Σταθάκης και ο Τσακαλώτος χρησιμοποιύνται από τους μετρημένους κάπως και εγγράμματους φίλους του Σύριζα ως φωτεινά παραδέιγματα σοβαρότητας και ρεαλισμού όταν τύχει σε κάποια κουβέντα να σπάσει ο πάγος και να γίνει δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και αγωνίας.
Ο Τσακαλώτος δεν μου είναι συμπαθής παρότι δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Δεν με πείθει η περιγραφή του για την κρίση, με ενοχλεί ιδιαίτερα η κομμουνιστική του επίκληση κάθε τρεις και λίγο αλλά αυτό είναι επειδή με ενοχλεί η κομμουνιστική προοπτική της χώρας, γελάω πικρά όταν τον θυμάμαι στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματός του να λεει οτι το κόμμα του δεν πρέπει να ασχολείται με τον κυβερνητισμό και να φωνάζει "πίσω στις Σκουριές σύντροφοι" (αλήθεια τι απέγιναν αυτές; αντιμετωπίζεται το οικολογικό πρόβλημα εκεί τώρα;). Νομίζω ότι ότι δεν είναι κάποια τυχαία περίπτωση ή κάποιος ανόητος άνθρωπος.
Αντιθέτως ο Σταθάκης μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής. Δεν τον ξέρω προσωπικά αλλά γνωρίζω το έργο του που είναι εξαιρετικό και με έχει βοηθήσει σε μια πρόσφατη μελέτη μου. Ποτέ δεν είπε κάτι κομμουνιστικό , κάτι ψευδές, πάντοτε έσωζε την επιστημονική του αξιοπρέπεια με μια δειλή διαφοροποίηση. Δειλή αλλά κάπως καταγεγραμμένη (δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν με τρόμο αλλά και χιούμορ προσπαθούσε να σώσει την παρτίδα λέγοντας ότι "εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι το κράτος πρέπει να παράγει μακαρόνια").
Και οι δύο είναι γόνοι και έχουν καθώς φαίνεται μια σεβαστή περιουσία. Κανένα πρόβλημα με αυτό. Και κανένα πρόβλημα που επενδύουν τα χρήματά τους στους μεγάλους επενδυτικούς ομίλους του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού. Τα ονόματα JP Morgan, Blackrock είναι πλέον εμβληματικά.
Κοινώς οι άνθρωποι αυτοί διαχειρίζονται την τύχη τους με απολύτως πραγματιστικό και ρεαλιστικό τρόπο. Μέσα στους κανόνες και εντός των ορίων του παγκόσμιου και παγκοσμιοποιημένου καπιταλιστικού συστήματος. Με βάση δε την πιο ακραία εκδοχή της οικονομίας της αγοράς.
Το κόμμα τους όμως μα και οι ίδιοι δεν επιθυμούν το ίδιο για τη χώρα και τους πολίτες και επινοούν συνεχώς κάποια δνατότητα παραβίασης των κανόνων αυτών μα και των λιγότερο επαχθών παρότι πολύ σκληρών όρων για μαι θεσμική και δημόσια προστασία από την χρηματοπιστωτική αγορά της οποίας είμαστε ακόμα απόβλητοι. Αναφέρομαι στα δάνεια και στο προφίλ του δημοσίου χρεους της χώρας, το οποίο σήμερα βρίσκεται στα χέρια των ευρωπαικών δημοκρατιών.
Σκοπός αυτού του μικρού σημειώματος δεν είναι να αναδείξει τις αντιφάσεις του σύριζα σε όλη την έκτασή τους, ούτε εκείνες της ευρωζώνης. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι δεν μπορείς να κατηγορείς την ελευθερη αγορά κεφαλαίων και ομολόγων την στιγμή που αυτή σου επιτρέπει να έχεις δημοσιονομική ελευθερία και να ταυτόχρονα να καταγγέλεις τους θεσμικούς πιστωτές επειδή σου στερούν την δημοσιονομική σου αυτονομία.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι σε προσωπικό επίπεδο αυτά τα δυο ηγετικά στελέχη του Σύριζα αποδέχονται πλήρως τον κανόνα που το κόμμα τους υπόσχεται να ανατρέψει. Τα πράγματα είναι απλά: ο κανόνας αυτός, το πλαίσιο αυτό δεν ανατρέπεται, παρά μόνον εαν αποφασίσεις να εξέλθεις όχι του ευρώ (αυτό είναι piece of cake) αλλά του παγκοσμιου οικονομικού συστήματος. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επικρατήσει η δική σου επιθυμία να στα χαρίσουν για να αρχίσεις πάλι διορισμούς, δωράκια, επιδόματα, ένα τεράστιο κράτος που θα βολεύει πτυχίουχους κοινωνικών επιστημών. Απλά δεν υπάρχει αυτό (αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση νομοθετεί μονομερώς, επιτέλους μα αυτό έγινε γιατί υπάκουσε στον γενικό κανόνα που της επιτρέπει για λίγους μήνες έστω να έχει μια στοιχειώδη δημοσιονομική ελευθερία).
Το μήνυμα των χαρτοφυλακίων των δύο βουλευτών είναι το μήνυμα της προσαρμογής στον παγκόσμιο οικονομικό κανόνα. Όλα τα άλλα που λένε οι δημαγωγοί (ενίοτε και οι δυο αυτοί βουλευτές) είναι απλούστατα χοντρά και χυδαία ψέμματα. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίιπτωση ότι το Μνημόνιο είναι ορθά οργανωμένο, ότι εφαρμόζεται με όρους δικαιοσύνης ή ότι οι θεσμικοί εταίροι δεν έχουν κάνει αθλιότητες σε βάρος μας. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα για να μπορέσει να λειτουργήσει και να βγει από το τέλμα της, πρέπει να δεχτεί τον γενικό κανόνα, όπως ιδιωτικώς κάνουν ακόμα και οι "επαναστάτες" βουλευτές και στο εσωτερικό της να οργανωθεί η διαμάχη για το είδος ανάπτυξης, το μέγεθος και το είδος των ξένων επενδύσεων, τον τρόπο διανομής των πλεονασμάτων, τις κοινωνικές προτεραιότητες και τη σχέση πολίτη-κράτους-οικογένειας που θέλουμε για τις γενιές που έρχονται. Σε ότι αφορά τους δύο βουλευτές, δεν έχουν να απολογηθούν για τις επενδύσεις τους, όσο η χώρα παραμένει τμήμα του καπιταλιστικού συτήματος. Έχει σημασία να εγκαλούνται εφεξής κάθε φορά που θα υπόσχονται αυτοί και το κόμμα τους την χαμένη άνοιξη εκείνη που δεν θα έρθει ποτέ και που δεν πρέπει να έρθει.

Σχόλια

  1. Παναγή, καλημέρα

    απόλυτα σωστά. Αυτό είναι η αντιπαράθεση με επιχειρήματα

    Παναγ. Μιχαηλάρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ εκείνο που κατάλαβα είναι πως αν είχα λεφτά (που δυστυχώς δεν έχω) θα τα έβγαζα στο εξωτερικό - σιγά μην τα άφηνα στον σκουρλέτη ή στον Γλέζο. Το είπε άλλωστε πολύ παραστατικά ο μέγας Βουλγαράκης - το νόμιμο είναι και ηθικό, π.χ. κάτι σαν την πορνεία.
    Μπάμπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περι το 2011, η ανακαλυψη/αποκαλυψη της [ευπορης μεσηλικης "αριστερας"] απο τα ποθεν εσχες βουλευτων και ευρωβουλευτων της του 2008-9 και μαλιστα το απαραδεκτο για μενα γεγονος, οτι οι δευτεροι εδιναν μονον το 10% των υψηλοτατων αποδοχων τους (200.000 ετησιως) στον ΣΥΡΙΖΑ του 4.6% με οδηγησε σε :
    1. δημοσιοποιηση των αποτελεσματων της ερευνας μου σε φιλικα μου μπλογκς
    2. διακοπη της κακης συνηθειας να την ψηφιζω, κατι που εκανα απο το 1977.

    Το χαβιαρι και την σαμπανια στις μαζες!!!!

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. “ΕΓΙΝΕ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΟΥ… ΣΥΡΙΖΕΙΚΟΥ ΚΑΓΚΕΛΟΥ ! 21 Δεκ 2013 Χωρίς Σχόλια

    Σας ομιλει ο …χορτατος , σας ομιλει ο …χορτατος….

    Δεν υπηρξε πολιτικη διαφωνια μου στο Δικτυο οπου δεν εφαγα την περιφρονητικη “ρετσινια”( Wink οτι ειμαι χορτατος , βολεμενος…Οταν φταναμε σε επιχειρηματα , η αλλη πλευρα , η αντιμνημονιακη , εβγαζε παντα το μεγαλο οπλο : εισαι χορτατος…Για επιχειρηματα που να στεκονται στη λογικη ουτε λογος…Υπερπροβολη αστεγων , αυτοκτονημενων , καδων σκουπιδιων , αλλα συνολικη συλληψη για το ποιοι ημασταν ( και ειμαστε δυστυχως ) , ποιοι και πως συντελεσαν στην κριση , ποιοι αντιδρουσαν και γιατι στις αλλαγες , ποση ευθυνη εχουμε ως λαος για τα δεινα μας , ολα τουτα βρισκονταν τιμωρημενα στη γωνια…Εχω ισχυρες αμφιβολιες οτι μεγαλο κομματι του κοσμου εχει καταλαβει τι ακριβως μας συμβαινει , εκτος βεβαια οτι το εισοδημα μας ειτε μειωθηκε ειτε εξαφανιστηκε…

    Η τελευταια βρισια του …χορτατου μου συνεβη πριν λιγες μερες…Θεωρησα οτι η γραφουσα το χορτατος θαπρεπε να πειναει πολυ , και τοπα…Το θεωρησε ειρωνια μου…Δεν εβγαλα ακρη…

    Ομως επιτελους ανασανα ! Αντιγραφω τα ποθεν εσχες κυριως σε ακινητα συριζεων …πονεμενων βουλευτων , υπερπολλαπλασιως και ουσιαστικα χορτατοτερους απο μενα , και ριχνω την δικη μου ταμπελλα του χορτατου , χωρις τυψεις , στην πυρα… ORESTIS

    Το Παρατηρητήριο

    ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ; ΠΕΣ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΟΥ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

    18 ακίνητα, 9 αποθήκες, 4 γκαράζ , 3 αυτοκίνητα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

    19 ακίνητα Δημήτρης Στρατούλης

    12 ακίνητα Νικόλαος Βούτσης

    15 ακίνητα 800.000 καταθέσεις στο εξωτερικό μετοχές 3 αυτοκίνητα Βαλαβάνη Όλγα-Νάντια

    9 ακίνητα η Ρένα Δούρου

    6 ακίνητα , 100 χιλ.στην Τράπεζα ο Κουράκης

    7 ακίνητα, 100 χιλ.καταθέσεις Κοντονής Χαράλαμπος- Σταύρος

    10 ακίνητα, συνδικαιούχος σε καμμιά 25ριά άλλα, Κριτσωτάκης Μιχαήλ

    11 ακίνητα, 500 χιλ.καταθέσεις μετρητά, πάνω από 500 χιλ. € σε μετοχές και ομόλογα, Δημήτρης Παπαδημούλης

    12 ακίνητα Αλέξης Μητρόπουλος

    11 ακίνητα , εκ των οποίων 1 διαμέρισμα στο Λονδίνο, 100 χιλ.λίρες στην NATWEST,

    Θεανώ Φωτίου

    11 ακίνητα, 100 χιλ.στην τράπεζα

    Αλεξόπουλος Απόστολος

    5 ακίνητα και συνδικαιούχος σε άλλα 7 , καμμιά 100ριά χιλιάρικα στην τράπεζα σε Ευρώ και δολλάρια,

    Καφαντάρη Χαρούλα

    4 ακίνητα 100% δικά της, συνδικαιούχος σε άλλα 7 Βασιλική Κατριβάνου

    8 ακίνητα Γεροβασίλη Ολγα

    11 ακίνητα Χατζηλάμπρου Βασίλης

    8 ακίνητα Καραγιαννίδης Χρήστος

    5 ακίνητα δικά του συνδικαιούχος σε άλλα 18 ακίνητα κατά 37,5% Γάκης Δημήτριος

    8 ακίνητα 350.000 καταθέσεις Αποστόλου Ευάγγελος

    ………..
    9 ακίνητα Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

    17 ακίνητα Νίκος Συρμαλένιος

    11 ακίνητα 500.000€ καταθέσεις 380.000€ ξένα αμοιβαία Σταθάκης Γεώργιος

    18 ακίνητα Κωστής Δερμιτζάκης

    6 ακίνητα 150.000 € καταθέσεις Γιάννης Δραγασάκης

    8 ακίνητα Θανάσης Πετράκος ”

    http://planus.pblogs.gr/2013/12/egine-toy-akinhtoy-kai-toy-kinhtoy-toy-syrizeikoy-kagkeloy.html

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία