Για ένα δημιουργικό κίνημα μεταρρύθμισης του Δημόσιου Σχολείου


Σας καλούμε όλους σε ανοικτό διάλογο 
την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014 – ώρα 8:30 μ.μ.
στο 2ο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΑΣ ,
Τ. Φιλήμονος 30-32 και Ελενας Βενιζέλου

Είμαστε καθηγητές που ανήκουμε στην Α Αθήνας και καλούμε όλους όσους πιστεύουν, όπως και εμείς :
- ότι ο εκπαιδευτικός συνδικαλισμός με τη μορφή που έχει σήμερα έχει χάσει τον προσανατολισμό του και πολύ σύντομα θα καταλήξει σε σωματείο φάντασμα που θα εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των συνδικαλιστών, κομματικά ή προσωπικά γιατί δεν υπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, δηλαδή τη στήριξη και τη βελτίωση της Δημόσιας Παιδείας καθώς και των εργασιακών μας σχέσεων.
- ότι οι αποφάσεις για τα εργασιακά μας αλλά και για τη Δημόσια Παιδεία θα πρέπει να παίρνονται με ουσιαστικό διάλογο που θα ξεκινάει, πρωτοβάθμια, από το σύλλογο των καθηγητών του κάθε σχολείου.
- ότι τα τοπικά συλλογικά όργανα θα πρέπει να αποτελούνται από έναν εκπρόσωπο από κάθε σχολείο της περιοχής που θα εκλέγεται ή θα αναδεικνύεται από τον σύλλογο των διδασκόντων για να τον εκπροσωπεί στο τοπικό συμβούλιο σχολείων.
- Ότι είμαστε ο νευραλγικότερος παράγοντας της εκπαιδευτικής διαδικασίας , ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με όλη την κοινωνία, τους μαθητές, τους γονείς χωρίς ανάγκη διαμεσολάβησης και εξάρτησης από κομματικούς μηχανισμούς. Στόχος μας είναι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας.
- ότι , ως εκπαιδευτικοί, έχουμε χάσει το κύρος και την αξιοπιστία μας και ότι οφείλουμε να θέσουμε ως πρώτη μας προτεραιότητα την αποκατάσταση της φήμης μας και την ανάδειξη της προστιθεμένης μας αξίας στην κοινωνία , τοπικά και εθνικά..
ότι θα πρέπει να πάψουμε να αρνούμαστε οποιαδήποτε συζήτηση για την αξιολόγηση γιατί με αυτό τον τρόπο εκχωρούμε σε «άλλους» το δικαίωμα να συνδιαμορφώσουμε τον μέλλον μας και αφήνουμε σε «άλλους» να αποφασίζουν ερήμην μας.
ότι τα άδικο μέτρο της διαθεσιμότητας και του «ξαφνικού θανάτου» των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ δεν δείχνει μόνο την αυθαιρεσία των πολιτικών που μας κυβερνούν αλλά δείχνει και την πλήρη αδυναμία του υπάρχοντος συνδικαλισμού να προασπιστεί εργασιακά δικαιώματα και εκπαιδευτικά ζητούμενα.
ότι είναι απαράδεκτο τα συλλογικά μας όργανα να εκδίδουν ανακοινώσεις επιδερμικά και ανεύθυνα, ανακοινώσεις που αδικούν, εκθέτουν και εν τέλει δυσφημούν συναδέλφους χωρίς προηγουμένως να έχουν καν ενδιαφερθεί -αυτά τα «συλλογικά μας όργανα»- να μάθουν τη γνώμη των συναδέλφων αυτών.
οτι οι συνάδελφοί μας στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία κάνουν έναν τεράστιο αγώνα που αφορά όλους μας , ως εκπαιδευτικούς, και δεν θα πρέπει να τους «καταδικάζουμε» ή να τους «τιμωρούμε» , μόνο και μόνο , επειδή κάποιοι , πριν 30 χρόνια καταχράστηκαν το θεσμό των πειραματικών, που εξάλλου πλεον έχει αλλάξει ριζικά. Οι συνάδελφοι των Πρότυπων Πειραματικών έχουν ανάγκη την στήριξη και την υποστήριξη όλων μας.


Για ένα δυνατό και αποτελεσματικό δημόσιο σχολείο , για ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία, για ένα δημόσιο σχολείο που δίνει λύσεις και δεν πάσχει από κατάθλιψη.
• αν είσαι από αυτούς που ψάχνουν να βρουν λύσεις , εφικτές και δημιουργικές,
• αν πιστεύεις ότι έχεις τη δύναμη να προσπαθήσεις για κάτι καλύτερο σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο,
• αν είσαι από αυτούς που πιστεύουν στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών και στην ατομική ευθύνη
• αν είσαι από αυτούς που πιστεύουν στην δύναμη των μεταρρυθμίσεων και στην πρόκληση που φέρνει η ιστορική συγκυρία ως μια ευκαιρία να περισώσουμε και να ενδυναμώσουμε το κοινωνικό κράτος

Έλα να συνομιλήσουμε και να χαράξουμε ένα νέο σχέδιο για τον εκπαιδευτικό συνδικαλισμό ενάντια στον στείρο καταγγελτισμό, ενάντια στην κινδυνολογία και την εσκεμμένη αποσάθρωση των θεσμών, ενάντια στην μιζέρια , την κατήφεια του παρελθόντος και τα τεχνητά αδιέξοδα.
Για να βγούμε από την κρίση χρειαζόμαστε ελεύθερες, ανοικτές ιδέες και θέληση να προχωρήσουμε παρακάτω.

Καθηγητές Α Αθήνας

Για ένα δημιουργικό, ανανεωτικό και ενωτικό κίνημα μεταρρύθμισης του Δημόσιου Σχολείου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία