Τα δυόμισι ΠΑΣΟΚ, οι δύο ΔΗΜΑΡ, μερικές κινήσεις και …η ΕΛΙΑ


του Νίκου Γκιώνη από τη Μεταρρύθμιση

Νομίζω πως ζούμε το ρέκβιεμ της πολιτικής πολυσυλλεκτικότητας των μεταπολιτευτικών κομμάτων και των επιγόνων τους. Η εικονική κομματική καθετοποίηση της κομματικής ελίτ, έδωσε συν τω χρόνω την θέση της στις οριζόντιες συναντήσεις απόψεων, κυρίως στην βάση του αντιλaϊκισμού, ενώ όλα συγκλίνουν πως ο νέος πολιτικός χάρτης θα είναι εκ νέου καθετοποιημένος με άξονα μια άλλου τύπου πολυσυλλεκτικότητα, με ελαστικότητα ως προς τις συναινέσεις και με κάθετες απολυτότητες σε δράσεις πολιτικού και Ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού.

Στο μικρό ΠΑΣΟΚ, συνυπάρχουν ως καρικατούρα του, αλήστου μνήμης, όλου ΠΑΣΟΚ το ρεύμα Βενιζέλου – άγνωστης δυναμικής αλλά μάλλον ορθής πολιτικής - , η αποκαλούμενη ομάδα των υφυπουργών του Γ. Παπανδρέου με άτυπο επικεφαλής τον παλαιό Σημιτικό Φ. Σαχινίδη και η ομάδα των 75 του Μ. Καρχιμάκη, η οποία όμως εκλεκτικά συγγενεύει με την αποχωρήσασα Αριστερή Πρωτοβουλία. Οι 75 είναι φανερό, πως εκπέμπουν εντελώς διαφορετικά από τον Ευ. Βενιζέλο . Οι άλλοτε υφυπουργοί είτε έχουν κάποια οριακά σημεία επαφής με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ , όπως ο Φ. Σαχινίδης, είτε εμπαθώς αντιμετωπίζουν τον Πρόεδρο του , όπως ο Σωκ. Ξυνίδης.

Πολυτέλεια ή κατάντια για ένα πρώην 45αρι κόμμα, που τώρα κινείται δημοσκοπικώς περί το 5%.

Αναφορικά με την πρωτοβουλία των 58, με εξαίρεση το επίσημο ΠΑΣΟΚ διά του Ευ. Βενιζέλου που την στηρίζει, το υπόλοιπο ενάμισι ΠΑΣΟΚ στέκεται επιφυλακτικά έως κομψά απορριπτικά, ενώ δεν λείπουν και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί, όπως αυτή του Θ. Μωραϊτη περί Κ/Αριστεράς του Κολωνακίου.

Η ΔΗΜΑΡ, ως ένας κρύφιος μοναχικός περιπατητής – λέτε μέσα από την κρυψίνοια και την μοναξιά, ν’ ανοίξει το σουσάμι και να δούμε το ανισοβαρές συμμαχικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ –ΔΗΜΑΡ ;-, βρίσκεται πλέον σε ανοιχτό πολιτικό διχασμό, ο οποίος τον προσεχή καιρό θα μορφοποιηθεί και πιθανόν θα την κόψει στα δύο.

Όσο για τις κινήσεις και τα Φόρουμ, αυτά ουσιαστικά είναι συνοδοιπόροι του εγχειρήματος των 58, δίχως όμως εκλογική προσμέτρηση ως τώρα.

Κι έτσι παρατηρούμε πως η τακτοποιημένη πολιτική βλακεία κάποιων αναστέλλει για την ώρα την αρχική προσδοκία της διευρυμένης πληθυντικής Κ/Αριστεράς, που κάποιοι την ονοματίζουμε ακόμα ΕΛΙΑ.

Το διαφαινόμενο ατύχημα, επί του παρόντος , θα είναι η συνάντηση μερικών τακτοποιημένων βλακειών μεταξύ τους και το χειρότερο η συνύπαρξή τους με ατακτοποίητες ανωριμότητες. Κι από κοντά πολιτικές συνιστώσες των παραμορφωμένων ειδώλων των Α. και Γ. Παπανδρέου και των δραχμόφιλων λενινοσταλινικών ουρών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σύσταση της Κ/Αριστεράς , ως πόλου μεταρρυθμίσεων και δράσεων πολιτικού και οικονομικού εκσυγχρονισμού, νομοτελειακά θα συντελεστεί εκφράζοντας μέτωπα λογικής, που θα διαδεχτούν τον ετερόκλητο συνασπισμό των αθυρμάτων κάθε πολιτικής βλακείας, τακτοποιημένης ή μη.
Ο Νίκος Γκιώνης είναι Πολιτικός Μηχανικός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία