Πανεπιστήμια δυο ταχυτήτων


Ελίτ Κεντρικά Πανεπιστήμια vs υποβαθμισμένα Περιφερειακά Πανεπιστήμια

Από την Ακαδημαϊκή Συμπαράταξη Μελών ΔEΠ Πανεπιστημίου Πατρών

H σημαντικότατη, ατεκμηρίωτη, και αποκομμένη από οποιοδήποτε Στρατηγική Ανάπτυξης των Πανεπιστημίων της Χώρας, αύξηση του αριθμού των εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπως και σε άλλα Περιφερειακά Πανεπιστήμια, που προβλέπεται για το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος, συνοδεύεται από την γνησίως φθίνουσα χρηματοδότηση και την γνησίως αύξουσα απαξίωση του Συστήματος Ανώτατης Εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια. Αποδεικνύεται έτσι, ότι για μία ακόμη φορά οι κυβερνώσες πολιτικές αντιλήψεις της Χώρας μας δεν διστάζουν να θυσιάσουν τον οποιοδήποτε ακαδημαϊκό στόχο μπροστά στα πελατειακά μικροσυμφέροντα και τις μικροπολιτικές των ποικίλων κέντρων εξουσίας εντός και εκτός του Υπουργείου αλλά και των Πανεπιστημίων. Παράλληλα καταδεικνύεται η αξιοσημείωτη συνέπειά τους στο ψευδεπίγραφο των όποιων «μεταρρυθμίσεων» στα Πανεπιστήμια.

Από την μια πλευρά μας είναι αδύνατον να κατανοήσουμε που βρίσκεται μέσα σε τέτοιες πρακτικές ο όποιος διαρθρωτικός χαρακτήρας των αλλαγών, από την άλλη όμως αντιλαμβανόμαστε πλήρως πια τους λόγους για τους οποίους το σχέδιο αλλαγής του χάρτη των ΑΕΙ μέσω του «ΑΘΗΝΑ» ανέδειξε σε όλο το μεγαλείο τους τις ικανότητες των πολιτικών ηγεσιών στην άσκηση των πελατειακών σχέσεων. Η μονομερής απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και η έλλειψη της όποιας διαβούλευσης με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα για τον αριθμό των εισακτέων είναι απαράδεκτη στάση και πρακτική που δεν αρμόζει στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα δείχνει πως αντιλαμβάνεται η πολιτεία το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Η αύξηση του αριθμού εισακτέων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο μας, καθιστώντας αδύνατη την διατήρηση του σημερινού επιπέδου σπουδών και οδηγώντας πολλά Τμήματα, σε αδυναμία να ανταπεξέλθουν στον εκπαιδευτικό τους έργο. Είναι προφανές ότι αυτό μετατρέπει τα κεντρικά πανεπιστήμια σε πανεπιστήμια-ελίτ και τα περιφερειακά σε υποβαθμισμένα, μαζικά πανεπιστήμια που θα δίνουν πτυχία μικρής αξίας για την αγορά εργασίας και που θα μπορούν να συρρικνωθούν χωρίς σημαντικές συνέπειες. Αυτή η υποβάθμιση αναδεικνύεται και ενισχύεται περαιτέρω αν λάβουμε υπόψη μας τρείς σημαντικούς δείκτες: κόστος φοιτητή, αριθμός μελών ΔΕΠ, συνολική χρηματοδότηση, σε κεντρικά και περιφερειακά πανεπιστήμια. Σε αυτούς τους τρείς δείκτες τα κεντρικά υπερισχύουν σημαντικά των περιφερειακών πανεπιστήμιων. Καλούμε όλα τα Όργανα Διοίκησης του Πανεπιστημίου (Συμβούλιο Ιδρύματος, Πρύτανη, Σύγκλητο) να αντιδράσουν άμεσα και αποφασιστικά σε αυτήν τη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το πρόβλημα υποβάθμισης των περιφερειακών πανεπιστημίων. Καλούμε τις Σχολές και τα Τμήματα να πάρουν θέση μέσω των Γενικών Συνελεύσεών τους, να προτείνουν και να υλοποιήσουν τρόπους αντίδρασης.

Στα πλαίσια αυτά καλούμε το Συμβούλιο Ιδρύματος και το Πρύτανη να συγκαλέσουν σύσκεψη των Περιφερειακών Πανεπιστημίων στην οποία να αναδείξουν το ζήτημα της υποβάθμισης τους και να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο των Περιφερειακών Πανεπιστημίων απέναντι στην υποβάθμιση τους σε σχέση με τα κεντρικά. Ας αναλάβουμε όλοι γόνιμες πρωτοβουλίες για την έναρξη διαλόγου στα Πανεπιστήμια και στην Κοινωνία που θα οδηγήσει στην διατύπωση μίας τεκμηριωμένης και ορθολογικής πρότασης για τα ζητήματα των εισακτέων και της διάρθρωσης και του περιεχομένου των πανεπιστημιακών σπουδών στην χώρα.


Ακαδημαϊκή Συμπαράταξη Μελών ΔEΠ Πανεπιστημίου Πατρών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία