ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Παρασκευή, 4 Απριλίου 2014

Επικίνδυνες μετατοπίσεις σε μαύρο φόντο


του Λεωνίδα Καστανά

Όσο η ΧΑ αλώνιζε ανενόχλητη σε συνεργασία με ακροδεξιούς θύλακες μέσα  στα Σώματα Ασφαλείας, οι δημοκρατικοί πολίτες ήταν και δικαίως στα κάγκελα. Η ΧΑ έδερνε, μαχαίρωνε, διοργάνωνε στρατιωτικά καμπ, πουλούσε προστασία, έπαιρνε το νόμο στα χέρια της, σκότωνε μετανάστες, ενώ η δικαιοσύνη και πολιτική εξουσία σφύριζαν αδιάφορα. Τι ζητούσαν τότε οι δημοκράτες; Να πάρει η κυβέρνηση την πρωτοβουλία, να της επιτεθεί. Και μάλιστα να φτιάξει ένα νέο και πιο δραστικό αντιρατσιστικό νόμο ώστε να μπορεί η δικαιοσύνη να δράσει κατά αυτών που απειλούσαν τη δημοκρατία. Ζητούσαν πολιτική παρέμβαση και εγκαλούσαν την κυβέρνηση επειδή δεν το έκανε. Σύμφωνα με τη ρητορική τους ο λόγος ήταν η συμπάθεια προς τη ΧΑ. Διότι, η ακροδεξιά ομάδα που συμβουλεύει το Σαμαρά δεν ήθελε να συγκρουστεί ούτε με το φασισταριό ούτε και με τους ψηφοφόρους που είναι και δικοί της φίλοι. Η κατασκευή ήταν μια χαρά, ορθολογική. Kαι έτσι πηγαίναμε.  Η ΧΑ ανέβαινε συνεχώς, αποκτούσε πολιτικά ερείσματα και αποθρασύνονταν.

Μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, η κυβέρνηση, η ίδια ακροδεξιά ομάδα κλπ αποφάσισε να κάνει το αυτονόητο. Να κοντύνει τη ΧΑ και τους συνεργάτες της στο κράτος. Γιατί; Διότι η Ελλάδα έπαιρνε το δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα και οι εγχώριες οικονομικές ελίτ έβλεπαν και βλέπουν τα συμφέροντά τους να εξυπηρετούνται μέσα σε ευρωπαϊκό και πολιτικά ήπιο περιβάλλον. Ποιος θα έρχονταν να επενδύσει σε μια Ελλάδα στα πρόθυρα του εμφύλιου; Οι πιέσεις των Ευρωπαίων ήταν καταλυτικές. Θυμίζω τη δήλωση του Χανς Σβόμποντα, λίγο πριν αναλάβουμε την Προεδρία της ΕΕ "Αν η κυβέρνηση δεν καταπολεμήσει τη ΧΑ η Ελληνική προεδρία θα είναι απαράδεκτη". Πως; Κάνοντας το αυτονόητο. Αξιοποιώντας τα στοιχεία της έρευνας και ενεργοποιώντας τους νόμους. Κάτι που μέχρι τότε δεν γίνονταν με ευθύνη όλων.

Οι δημοκράτες που εγκαλούσαν την κυβέρνηση στην αρχή είπαν ότι η αντεπίθεση καθοδηγούνταν από τους Εβραίους. Μετά, ότι τα στοιχεία ήταν πέτσινα και θα έπεφταν στην Εισαγγελία. Αργότερα, θριαμβολογούσαν όταν δεν μπήκε μέσα ο Κασιδιάρης. Μετά προέβλεπαν ότι σε ένα μήνα θάχουν όλοι βγει. Ενδιαμέσως, ότι οι φυλακίσεις θα φτάσουν τη ΧΑ στο 20%. Παράλληλα, κανείς δημοκράτης δεν ήθελε να βγει σύσσωμη η Βουλή και να καταδικάσει τη βία και το ρατσισμό, γιατί όπως και να το κάνουμε μια σφαλιάρα οι δημοκράτες ενδεχομένως να τη χρειαστούν για να αντιπαλέψουν το μνημόνιο κλπ.  Τέλος όταν είδαν ότι τίποτα από αυτά δεν έπαιζε στην πραγματική ζωή τόριξαν στη λυπητερή. Ότι ο Σαμαράς και η παρέα του τα κάνει αυτά για να βγάλει την ΧΑ από το εκλογικό παιχνίδι και να της πάρει τους ψηφοφόρους. Πράγμα που σήμαινε για την Αριστερά και τις δημοκρατικές δυνάμεις «χαιρετίσματα στην εξουσία». Γι αυτό και υπήρχε σκεπτικισμός και ενόχληση για την άρση ασυλίας των Χαυγιτών.  Πάντα από τους δημοκράτες. Διότι οι νόμοι δεν το είχαν καθαρό. Διότι δεν είναι παράνομη η ιδεολογία ακόμα και αν είναι Ναζιστική. Διότι αυτά τα μέτρα αύριο μπορεί και να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Αριστεράς.

Αυτά έλεγαν μέχρι προχθές και υποθέτω ότι τα θυμόσαστε. Γιατί το πρόβλημα αυτών των δημοκρατών δεν ήταν η ΧΑ αλλά τα δημοσκοπικά ποσοστά. Δηλαδή ο εκλογικός μπερντές του κάθε κόμματος. Σήμερα μάθαμε, αν μάθαμε την αλήθεια και σε ποιο ποσοστό, ότι έγιναν παρεμβάσεις από την πολιτική εξουσία στη δικαιοσύνη να εφαρμόσει το νόμο και να δέσει μια εγκληματική οργάνωση με πολιτικό μανδύα. Ποια είναι η ποιότητα των παρεμβάσεων; Δικαστές αφήστε τα συνδικαλιστικά τερτίπια και το εμπάργκο και κάντε τη δουλειά σας, γιατί η υπόθεση έχει πρώτη πολιτική προτεραιότητα; Ή παραποιείστε τα στοιχεία και χώστε  τους μέσα γιατί αυτό συμφέρει στην πολιτική εξουσία; Από την εξέλιξη των ανακρίσεων και τις δράσεις που ακολούθησαν δεν είδαμε κανένα στήσιμο. Προφανή και αδιαμφισβήτητα στοιχεία αξιοποιήθηκαν και μάλιστα όχι όλα αφού η δικαστική διερεύνηση συνεχίζεται. Η υπόθεση δεν τελείωσε. 

Σήμερα αναδεικνύεται από τους δημοκράτες το πρόβλημα της διάκρισης των εξουσιών. Σωστό. Αλλά αν η δικαιοσύνη ή κάποιοι μηχανισμοί της αδρανούν και δεν προστατεύουν τη Δημοκρατία όπως πρέπει ποιος φταίει; Και μεις  τι πρέπει να κάνουμε; Να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας, να τσακίσουμε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά, να γίνει η Ελλάδα πεδίο μάχης, ή να περιμένουμε να μας δέσουν οι εχθροί της δημοκρατίας, λόγω έλλειψης πολιτικής ή άλλης βούλησης;  Και τότε τι ακριβώς ζητούσαν από την κυβέρνηση να κάνει και γιατί την εγκαλούσαν επειδή δεν το έκανε; Ποιος είναι ο άλλος ειρηνικός τρόπος για να περιοριστεί το φαινόμενο, εκτός από τη νομική ασφυξία;

Για να μην κοροϊδευόμαστε υπάρχουν δημοκράτες που δεν ήθελαν να συλληφθεί η ΧΑ. Και αυτό γιατί  το περιβάλλον που δημιουργήθηκε πριν και μετά τις τελευταίες εκλογές θεωρούσαν ότι τους βόλευε. Προσέλκυε πλήθος στο αντισυστημικό και αντιμνημονιακό μπλοκ και αφαιρούσε ψήφους από τη ΝΔ. Φώτιζε το αντιδημοκρατικό δυναμικό της. Έδινε επιχειρήματα για το ακροδεξιό DNA της. Την έκανε ευάλωτη στη δημοκρατική κριτική. Εντατικοποιούσε το διχαστικό κλίμα, έφερνε πιο κοντά το Σύνταγμα στην πλατεία Ταχρίρ. Με μια ΧΑ δυνατή και στους δρόμους, με μπάχαλο και φόνους, η ανάγκη μια συνολικής αλλαγής φαντάζει και είναι προφανώς πιο επιτακτική.

Τα προβλήματα της δικαιοσύνης είναι πολλά και διαχρονικά. Οι σχέσεις της με την πολιτική εξουσία είναι προβληματικές. Η ακροδεξιά συνιστώσα μέσα στη ΝΔ είναι μια πραγματικότητα. Ελπίζω, μετά τα τελευταία γεγονότα, να κατάλαβαν εκεί μέσα ότι με παρακρατικούς δεν διατηρείς τη χώρα στην Ευρώπη και δεν την φέρνεις στη νέα εποχή.  Όλα αυτά θα αλλάξουν πολύ δύσκολα. Οι μεταρρυθμίσεις θα αργήσουν να φτάσουν ως εκεί. Χρειαζόμαστε γενναίες συνταγματικές αλλαγές, πραγματικό διαχωρισμό νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, θεσμικά αντίβαρα, καινούργιο πλαίσιο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Η σημερινή κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να τα κάνει. Είναι υπόθεση μιας αυριανής δημοκρατικότερης κυβέρνησης και γι αυτήν πρέπει να εργαστούμε. Αλλά και οι δημοκράτες καλόν είναι να πάψουν να είναι τόσο υποκριτές. Στην κατάσταση που βρισκόμαστε όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Οι δράσεις κατά της ΧΑ ενίσχυσαν  τη δημοκρατία. Ας μην πετάμε πέτρες στα κεφάλια μας.    

Σήμερα γινόμαστε θεατές μιας απέλπιδας προσπάθειας του φασισμού να καθορίσει και πάλι την πολιτική ατζέντα. Εκλογές έρχονται. Και το κάνει χτυπώντας το κυβερνών κόμμα εκεί που πονάει. Στη σχέση του με τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Από μικροκομματική άποψη όλοι έχουν συμφέρον να ματώσει η ΝΔ, ειδικά τώρα που παίρνει κεφάλι. Ακόμα και ο Φώτης βγήκε για να μας πει ότι έφυγε από την κυβέρνηση λόγω των σχέσεων της ΝΔ με τη ΧΑ. Και εγώ που νόμιζα ότι έφυγε γιατί θα γίνονταν μεταρρυθμίσεις αλλά όχι αριστερές. Αλλά αυτό γίνεται με πολιτικά μέσα και όχι με σκαμνάκι τις μεθοδεύσεις του Κασιδιάρη. Η επένδυση στο φασιστικό πρόβλημα οδηγεί μόνο στον «πόλεμο». Έχει κανείς όφελος από μια τέτοια μετατόπιση εκτός από αυτούς που επιδιώκουν την καταστροφή της χώρας; Το να μεταφέρουμε την πολιτική συζήτηση από το πεδίο των μεταρρυθμίσεων και της παραγωγικής ανασυγκρότησης στο πεδίο των φασιστικών συγγενειών και προκλήσεων είναι απλά γελοίο. Τόσο γελοίο που είναι αδύνατο να συμβεί. 


9 σχόλια:

 1. Συμφωνω απόλυτα, Λεο.
  Μ´ αυτα και με αυτα, θα καταλήξουμε να υπηρετούμε την πολιτικη ατζέντα Κασιδιαρη!

  Συγχαρητήρια στους πολιτικούς όγκολιθους της αντιπολίτευσης!

  Αλικη

  ΥΓ: Καμια κυβερνητική παρέμβαση δεν προκύπτει απο το βίντεο. Και εν παση περιπτώσει ποσο γελοίο ειναι το να παίρνουμε τοις μετρητοις τα λεγόμενα του Κασιδιαρη και του Μπαλτακου, λες και ειναι χαραγμένα στην πλάκα του Μωυση.
  ΥΓ2: Ηδη ο Κασιδιαρης επικαλείται υπέρ του τις δηλωσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περι πολιτικής δίωξης -επόμενο ηταν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συγνώμη κ. Καστανά τελικά η κυβέρνηση έχει σχέση με την "σκοτεινή πλευρά" ή όχι; Και αν έχει το πρόβλημα είναι που αναδεικνύεται (ακόμα και αν αυτό βολεύει το ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και τη ΧΑ) ή το ότι η εκτελεστική εξουσία ασκείται από μια δυνητικά ακροδεξιά ομάδα; Νομίζω αυτό το τελευταίο δικαίως φρικάρει οποιοδήποτε δημοκράτη και εδώ που τα λέμε τα στοιχεία είναι πολλά (εκφασισμός και ατιμωρησία αστυνομίας όσο ποτέ άλλοτε, αναβίωση στρατοπέδων συγκέντρωσης με φρικιαστικές συνθήκες διαβίωσης, εισήγηση ρατσιστικών διατάξεων όπως διπλάσιες ποινές για μετανάστες κλπ).

  Μήπως η μεταμοντέρνα κεντροαριστερά τύπου "το ποτάμι" θεωρεί ότι και η ακροδεξιά είναι μια ακόμα ιδεολογία -σαν τον κομμουνισμό ένα πράμα- και ένας "ικανός ακροδεξιός" μπορεί να στρατευτεί ας πούμε στη μάχη των μεταρρυθμίσεων; Ρωτάω γιατί ο Σ. Θεοδωράκης είπε ότι στο Μπαλτάκο τον ενόχλησε κυρίως η ανικανότητά του!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν ήταν απλοί δημοκράτες όσοι τα έλεγαν αυτά, Λεωνίδα. Ήταν μεγάλοι δημοκράτες. Δημοκράταροι.
  Ως πολιτικός πολιτισμός και ως δείκτης ευφυίας της πολιτικοποιημένης μειοψηφικής μερίδας, στην Ελλάδα ήμασταν και είμαστε μια ωραία κατάσταση. IQ κατσικιού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιώργο προφανώς.¨Ολοι του αγαπούσαν να μισούν τη ΧΑ. ¨Οταν θα φύγει για πάντα θα τους λήψει

   Διαγραφή
 4. Το καλύτερο είναι εκεί που λέει ο Μπαλτάκος για την Εισαγγελέα ότι προωθήθηκε γιατί είναι από το ιδιο χωριό με τον Σαμαρά . χαχαχαχαχα
  Αυτοί είναι οι αρχιερείς της "αξιολόγησης" και των απολύσεων των "ανικάνων" στο Δημόσιο, χαχαχαχαχα
  Αφιερωμένο εξαιρετικά στους νεοορθόδοξους των "μεταρρυθμίσεων"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Για να καταλάβω.
  Είναι η θέση του γραμματέα του υπυργικού συμβουλίου θεσμική εφόσον ορίζει την ατζεντα του υπουργικού συμβουλίου συλλογικά και καθενός υπουργού ατομικά;;;
  Ορισε τον Μπαλτάκο ο πρωθυπουργός σε αυτή τη θέση;;;

  Εφόσον ισχύουν τα ανωτέρω έχει ή δεν έχει ευθύνη ο πρωθυπουργός γι αυτή του την επιλογή;;;

  Τώρα αν γι αυτό έφταιγε η αντιπολίτευση...ε τώρα τι να πει κανείς;;;
  Ρώτησε την άποψή της ο πρωθυπουργός πριν ορίσει το μπαλτάκο γγ;;;

  Τόσος λαϊκισμός από τη μεριά σας κ. καστανά καταντά επικίνδυνος και σας εκθέτει.

  Τί δεν καταλαβαίνετε;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καταρχήν εγώ είμαι ο Καστανάς και που απευθύνεται ποιος ένας κάποιος; Το ξεπερνάω και πάω παρακάτω. Καταλαβαίνω αυτό που κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε εσείς. Κάποιοι στη ΝΔ υψηλά ιστάμενοι συνομιλούν με τη ΧΑ όπως και και κάποιοι του ΣΥΡΙΖΑ απότι φάνηκε. Παιχνίδια εξουσίας. Εγώ ασχολούμαι με την πολιτική όχι με τα παιχνίδια. Εσείς θέλετε να πέσει η κυβέρνηση επειδή συμβαίνει αυτό; Ελα καλέ. Ούτε ο Τσίπρας δεν το θέλει. Εγώ θέλω να δουλέψει η χώρα σε σταθερό πολιτικό κλίμα. Αν είναι να απαλλαγούμε και από τους Μπαλτάκους ακόμα καλύτερα. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι οι ακροδεξιοί της ΝΔ. Είναι οι μεταρρυθμιστες που είναι αδύναμοι. Καταλαβαίνετε;

   Διαγραφή
 6. Καθυστερημένο σχόλιο: Σε κάποιους "δημοκράτες" ξέχασες τα εισαγωγικά. Ο "άλλος ειρηνικός τρόπος για να περιοριστεί το φαινόμενο" είναι ο τρόπος του Καμίνη. Καμία ανοχή στους παράνομους, καμία παρανομία απο τις αρχές.
  Φοβάμαι όμως πως το πρόβλημα δεν είναι ο Μπαλτάκος αλλά ο Καϋμενάκης.
  Μπάμπης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπάμπη το σκέφτηκα και δεν τα έβαλα. Είναι δημοκράτες, απλά θολώνουν από το προσωπικό μίσος ή το κομματικό όφελος. ΚΑι γίνονται εχθροί της δημοκρατίας.

   Διαγραφή