Οι ψήφοι της ΧΑ στο Β' γύρο


του Tonchev Plamen

Ένα σύντομο σχόλιο για το θέμα των ημερών - την ΧΑ και τον ρόλο των ψηφοφόρων της στο Β' γύρο των τοπικών/περιφερειακών εκλογών. 

1. Προσωπικά, δεν νομίζω ότι όλοι οι ψηφοφόροι της ΧΑ είναι "ναζιστές". Κατ'αρχάς, πολλές λέξεις στη σημερινή Ελλάδα έχουν χάσει προ πολλού το νόημά τους. Π.χ. ακούμε τον χαρακτηρισμό "φασίστας" στην καθημερινότητά μας να εκτοξεύεται για ψύλλου πήδημα και υπάρχει μπόλικη υποκρισία γύρω από τον όρο "μόρφωμα" - γιατί να μην πούμε τη ΧΑ "κόμμα" (στη Βουλή δεν βρίσκεται;) και γιατί να μην αναγνωρίσουμε τη δυσάρεστη πραγματικότητα ότι η ΧΑ έχει απήχηση στην κοινωνία;  Άλλο ένα επώδυνο ερώτημα που αποφεύγουμε να θέσουμε (μήπως γιατί φοβόμαστε την απάντηση;) είναι γιατί η ιστορικη μνήμη για τη γερμανική κατοχή αποδεικνύεται τόσο ασθενής και, πάντως, δεν στέκεται εμπόδιο στην προτίμηση που δείχνουν οι ψηφοφόροι της ΧΑ σε μια απροκάλυπτη απομίμηση των Γερμανών κατακτητών; Διότι, ο μηχανισμός της ΧΑ σαφέστατα έχει αντιγράψει τη δομή και την αποκρουστική πρακτική του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος του Χίτλερ και παρ'όλα αυτά η επιρροή της ΧΑ αυξάνεται. Η εξήγηση, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι παρά τα ναζιστικά σύμβολα της ΧΑ, πολλοί ψηφοφόροι της είναι ένας πολτός από Αγανακτισμένους, οι οποίοι κάνουν τη συγκεκριμένη επιλογή για άλλους λόγους. Για λόγους που σχετίζονται με την κρίση, με το ξεβόλεμα, με την απώλεια προνομίών, με την κατάρρευση προσδοκιών, με την ακύρωση πολλών σταθερών του παρελθόντος, με το έντονο αίσθημα ανασφάλειας, με την πλήρη απαξίωση της πολιτικής τάξης, με την ενδημική πολιτική βία στη χώρα, με τον εγγενή εθνικισμό που εύκολα γίνεται ρατσισμός, με τον αυξανόμενο απομονωτισμό στην Ελλάδα, με την εμφυτη "ευρω-καχυποψία" της ελληνικής κοινωνίας που οδηγεί σε ευρωσκεπτικισμό, κ.λπ. 

2. Θεωρητικά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δικαιούτο να ζητήσει τη μεταμέλεια αυτών των ψηφοφόρων, έστω και "ακροδεξιών", αν δεν τούς θυμόταν μόλις τις τελευταίες μέρες και αν δεν μάς πούλαγε όλα αυτά τα χρόνια "ασυμβίβαστη αριστερή ηθική". (Έχω βαρεθεί να ακούω στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μάς λένε ότι "σε θέματα ηθικής μαθήματα δεν δεχόμαστε από κανέναν"). Σ'αυτό συνίσταται η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ. 


3. Η εμπειρία της ΝΔ δείχνει ότι τους ψηφοφόρους της ΧΑ δεν τούς ενσωματώνεις εύκολα. Το αποδεικνύει το 16% στην Αθήνα και το 11% στην Αττική, παρότι η ΝΔ κατέβασε δικούς της υποψηφίους (και με τον Α. Σπηλιωτόπουλο να υιοθετεί ανερυθρίαστα την ατζέντα της ΧΑ) - υποτίθεται, για να ανακόψει την προέλαση της ΧΑ. Ενα γεγονός παραπάνω που τονίζει πόσο καιροσκοπική είναι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προσποριστεί ψήφους της ΧΑ εν όψει του Β' γύρου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία