Η παρασιτική γραφειοκρατία σκοτώνει την επιστημονική έρευνα


Η άθλια Ελλάδα της δεξιάς νομενοκλατούρας δεν ενδιαφέρεται για την έρευνα. Σήμερα νομοθετεί εις βάρος των μεταπτυχιακών φοιτητών και των μεταδιδακτόρων που βγάζουν όλη τη δουλειά. Ο υπότροφος του IKY θα αμείβεται με κάτι σαν 80 Εύρο το μήνα.  Η εκδίωξη του επιστημονικού δυναμικού της χώρας φαίνεται ότι είναι πλέον πολιτικός στόχος. (leo)

του Αχιλλέα Γραβάνη

Με απόφαση της Κυβέρνησης οι υπότροφοι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές που εκπονούν την διδακτορική τους Διατριβή μετατρέπονται σε επαγγελματίες. Πρέπει να εγγραφούν στο επιμελητήριο, να κάνουν έναρξη επαγγέλματος στην εφορία, να εγγραφούν στο ΟΑΕΕ για την αυτο-ασφάλισή τους και κάθε μήνα να αποδίδουν το ΦΠΑ και να διατηρούν βιβλία εισόδων-εξόδων και συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών. Για την έναρξη επαγγέλματος είναι απαραίτητο να προσκομίσουν στην εφορία ισχύον και επικυρωμένο μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας, ως την έδρα της ατομικής τους επιχείρησης!!!
Ο πρώην υπότροφος μεταπτυχιακός φοιτητής για να διατηρήσει το ίδιο ποσό της υποτροφίας του (πχ. 800 ευρώ) τώρα θα πρέπει να υπολογίζει το κόστος του ως εξής: Καθαρό ποσό 800 ευρώ + ποσό αυτοασφάλισης ΟΑΕΕ 230 ευρώ = 1030 ευρώ, συν κρατήσεις 20%, 1250 ευρώ, συν ΦΠΑ 23% τελικό κόστος περίπου 1500 ευρώ.

Η απόφαση να μετατραπούν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές σε επαγγελματίες τραυματίζει καίρια την επιστημονική έρευνα στην χώρα! Δεν συναντάται πουθενά στον κόσμο οι μεταπτυχιακοί φοιτητές να μην έχουν την δυνατότητα υποτροφίας. Ποιος μεταπτυχιακός φοιτητής στην Ευρώπη και την Αμερική πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές? Οδηγεί την χώρα μας σε επιστημονικό αφανισμό, μιας και κινητήρια δύναμη στα ερευνητικά εργαστήρια είναι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές. Η γραφειοκρατία πλέον είναι ανασταλτική για οποιαδήποτε ενασχόληση με την έρευνα. Η προσπάθεια πολλών επιστημόνων να βοηθήσουν στην αλλαγή της παραγωγικής της βάσης, στηρίζοντας την Ελλάδα τη Ευρώπης αναιρείται.

Εάν αυτή η κατάσταση δεν αλλάξει θα έχει καταφέρει καίριο πλήγμα στην έρευνα και την καινοτομία στο τόπο μας. Θα απομακρυνθούν από τα ΑΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα οι μισοί μεταπτυχιακοί φοιτητές και μεταδιδακτορικοί ερευνητές. Η πολιτική αυτή αναιρεί με τον πλέον θορυβώδη τρόπο την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.


Σχόλια

  1. Ειναι τρελοί!!

    Αλικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπαρχει καμια ουσιαστικη προσπαθεια αναπτυξης της χωρας, μονο διασωσης του παρεοκρατισμου των κολλητων. Παιδεια και ερευνα δεν ειναι στην ατζεντα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άθλιο νομοθέτημα. Αισχρό. Άντε να βρεις μετά σωστούς νέους επιστήμονες να στελεχώσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ολα θα αλλαξουν τωρα που θα βγει το ΠΑΣΟΚ!!! περιμενετε και ερχονται καλυτερες μέρες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. filaraki exeis kanei lathos toys ypologismous.an ta valeis katw tha deis oti einai 1520.28 eyrw mazi me tis kratiseis...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία