ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τάσος Μπουλμέτης

Τάσος Μπουλμέτης

Παρατηρητήριο

Το ελληνικό κράτος, όχι η ελληνική κοινωνία αλλά το κράτος, παρέταξε σε αυτά τα πολύ δύσκολα και κρίσιμα χρόνια της κρίσης τρεις σπουδαίους ανθρώπους που υπερασπίστηκαν με σθένος, σύνεση και θαυμαστή εργατικότητα τη χώρα, την κοινωνία και τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή ένωση: τον Λουκά Παπαδήμο, τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Παναγιώτη Πικραμμένο, ο καθένας τους υπόδειγμα homme d’ etat. Και τους τρεις αυτούς πατριώτες ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να τους κηλιδώσει ηθικά, να τους εξοντώσει πολιτικά, να τους ρίξει βορά στους «αγανακτισμένους». Το ήθος του φθόνου, το ήθος του μίσους, το ήθος του διχασμού.

Ευθύμης Δημόπουλος

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Το αριστεροδέξιο και πάντα φοβικό προς τη Δύση συνεχές, παλλόμενο αδιαλείπτως, γραπώνεται τώρα από την εθνική ταυτότητα και μετατοπίζεται πολιτικά δεξιά. Τα όσα αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις δεν είναι φενάκη. Το κίνημα των αγανακτισμένων εκδικείται. Επιστρέφει ηττημένο, αβέβαιο και light. Η εξαπάτησή του παράγει το αντίθετο πολιτικό αποτέλεσμα. Ποιος πολιτικός θα τολμήσει να του πάει κόντρα όταν δεν έχει χρήμα να μοιράσει;

Μήπως ήρθε ο καιρός της δεξιάς;

Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014

Σήμερα είμαστε όλοι Θεοχάρηδες!


του Plamen Tonchev

Τον κ. Χάρη Θεοχάρη δεν τον ξέρω παρά μόνο από την τηλεόραση και τις εφημερίδες. Δεν έχω την παραμικρή ιδέα για το ποιόν του ανθρώπου, τις ικανότητές του ή την ακεραιότητά του. Ξέρω μόνο ότι επελέγη και εγκρίθηκε ως Γεν. Γραμματέας Εσόδων το Φεβρουάριο του 2013 με πενταετή θητεία. Γνωρίζω ότι αυτή η θέση "επί θητεία" δημιουργήθηκε βάσει της διαπιστωμένης ανάγκης η κρατική μηχανή - και ιδιαίτερα στον ζωτικής σημασίας τομέα της είσπραξης φόρων - να μην είναι έρμαιο της εκάστοτε κυβέρνησης και των εκάστοτε υπουργών. Διαβάζω, επίσης, ότι ο Γεν. Γραμματέας Εσόδων θα μπορούσε να αμφισβητηθεί το νωρίτερο δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του (το Φεβρουάριο του 2015) σε περίπτωση παταγώδους αποτυχίας του.

Με παρόμοια λογική απογαλακτισμού από το κόμμα-κράτος και από τη βαθιά ριζωμένη φαυλότητα της πολιτικάντικης κουτοπονηριάς δημιουργήθηκε η ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), για να ξεφύγουμε από το μαγείρεμα των Greek statistics... Με παρόμοια λογική, η Τράπεζα της Ελλάδας απέκτησε σχετική ανεξαρτησία το 1997 ως ένα από τα προαπαιτούμενα, προκειμένου η χώρα να προσχωρήσει στην Ευρωζώνη. 

Σ'αυτήν τη λογική της ανεξαρτησίας και, ταυτόχρονα, της συνέχειας του κράτους μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες εντάσσεται και η καθιέρωση της θέσης του Γεν. Γραμματέα Εσόδων. Φοβάμαι πως οι πιέσεις που ασκήθηκαν πάνω στον κ. Θεοχάρη και ο εξαναγκασμός του σε παραίτηση, όποιο κι αν είναι το σκεπτικό της κυβέρνησης, αποτέλεσαν ένα big leap backward (μεγάλο άλμα προς τα πίσω)! 

Επαναλαμβάνω ότι τον ίδιο τον κ. Χάρη Θεοχάρη δεν τον ξέρω παρά μόνο από την τηλεόραση και τις εφημερίδες. Δεν έχω την παραμικρή ιδέα για τα προσόντα του ή τον χαρακτήρα του. Αλλά ήθελα να αντισταθεί στις πιέσεις και να παραμείνει στη θέση του - αν μη τί άλλο, για λόγους αρχής!


του Μάνου Ματσαγγάνη

Η απομάκρυνση του Χάρη Θεοχάρη, ενός έντιμου δημόσιου λειτουργού, με την κατηγορία ότι εφάρμοζε ευσυνείδητα την πολιτική της κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος, είναι μια ακόμη επιτυχία της βαθιάς Ελλάδας.
Επιτυχία των περιδεών βουλευτών της κυβέρνησης (κυρίως της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ), που νομίζουν ότι θα σώσουν την βουλευτική τους έδρα εάν αναβληθεί η είσπραξη μερικών φόρων, εάν χαλαρώσουν οι φορολογικοί έλεγχοι, εάν σβηστούν μερικά πρόστιμα, εάν πέσει λίγο χρήμα στην αγορά (κατά προτίμηση μαύρο).
Επιτυχία των ηγετών (...) της αντιπολίτευσης, που είχαν αντιμετωπίσει με κρεσέντο λαϊκιστικής υστερίας την προσπάθεια του Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων να κάνει καλά τη δουλειά του.
Επιτυχία των φοροφυγάδων, των λαθρεμπόρων και των οφειλετών στην Εφορία (ιδίως των πιο ευκατάστατων), που επιτέλους θα ξαναβρούν κάποιον "εκεί πάνω" με τον οποίον να μπορούν να συνεννοηθούν "πολιτικά".
Επιτυχία, με λίγα λόγια, ενός ευρύτατου πολιτικού και κοινωνικού συνασπισμού, που μας κυβερνά εδώ και πολλές δεκαετίες, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, και που δεν εννοεί να καταλάβει απολύτως τίποτε από τις περιπέτειες της τελευταίας πενταετίας.
Πίσω ολοταχώς ...


3 σχόλια:

 1. Ο μακαριτης ο Καραμανλης πιστευε οτι αμα εδενε την Ελλαδα στην Ευρωπαικη Ενωση αυτη θα γινοταν, απο τριτος κοσμος, πρωτος. Τελικα εχει γινει τεταρτος.

  Στον πρωτο κοσμο παραιτεισαι, στον τεταρτο δεχεσαι τη "παραιτηση" για να γινεις διοικητης καπου αλλου και καλυτερα.

  Επισης, στον τεταρτο κοσμο οταν "παραιτεισαι" στελνεις τη "παραιτηση" σε αυτους που δεν θα την δεχθουνε ποτε (γιατι θα πρεπει να παραιτηθουν).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εξαίρετο στέλεχος και απορώ γιατί τον παραίτησαν;
  Βιογραφικό:
  Διετέλεσε αντιπρόεδρος στην Lehman Brothers, ηγούμενος της Ευρωπαϊκής ομάδας πληροφορικής μετοχικών παραγώγων της εταιρίας. Ως Διευθυντής Μηχανογράφησης της Ασπίς Πρόνοια του κυρίου Ψωμιάδη ασχολήθηκε με διαχείριση συμβολαίων και προμηθειών, βελτιστοποίηση διαδικασιών και επιλεγμένη εισαγωγή εξωτερικών αναθέσεων (outsourcing). Με ικανότητες στην διαχείριση έργων και συστημάτων, στην σύνταξη και παρακολούθηση προϋπολογισμών καθώς και στον έλεγχο κόστους, υπήρξε σύμβουλος του τότε Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδη Σπινέλλη από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι πρόσφατα. Στην θητεία του εκεί, ασχολήθηκε με σειρά έργων όπως την Ενιαία Αρχή Πληρωμής, την Απογραφή Αμειβομένων Δημοσίου κ.α. Για σύντομο χρονικό διάστημα πριν την έναρξη της θητείας του ως ΓΓΠΣ, διετέλεσε σύμβουλος του Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών, ασχολούμενος με την παρακολούθηση δράσεων για την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής

  Ναι, είμαστε όλοι Θεοχάρηδες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Επιτυχημένο στέλεχος γιατί? Μήπως πάταξε τη φοροδιαφυγή? Μήπως αύξησε τα έσοδα του κράτους? Μήπως κατάφερε να περιορίσει την υστέρηση εσόδων? Μήπως κατάφερε να σώσει την Lehman Brothers από την κατάρευση? Συγνώμην, αλλά δεν είμαστε όλοι Θεοχάρηδες! Ευτυχώς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή