H λωρίδα του παραλόγου


του Λεωνίδα Καστανά

Εξήντα χρόνια κρατάει αυτή η παράλογη σφαγή με επίκεντρο της Λωρίδα της Γάζας. Μια σφαγή που αναπαράγει την ισχύ των πιο φανατικών και στρατοκρατικών μηχανισμών τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Παλαιστίνη. Μόνο που δε σφάζονται οι μαχητές των δύο πλευρών. Σφάζονται με τον πιο ειδεχθή τρόπο άμαχοι και κυρίως παιδιά. Με σκοπιμότητα. Για να αναπαράγεται το μίσος και να διαιωνίζεται η εμπόλεμη κατάσταση. Φυσικά το βαρύτερο φόρο αίματος πληρώνουν οι Παλαιστίνιοι, γιατί είναι οι πιο αδύναμοι. Μόνο που είναι αυτοί που συνήθως προκαλούν τους Ισραηλινούς οι οποίοι απαντούν με δυσανάλογη βία ακριβώς για να δώσουν το άλλοθι στη Χαμάς να συνεχίσει. Και πέφτουν αράδα τα κορμιά χωρίς κανένα λόγο.

Γιατί το «παιχνίδι» έχει στηθεί καλά και από τις δυο πλευρές. 1,8 εκατομμύριο ψυχές ζουν σε μια στενή λωρίδα άγονης γης αποκλεισμένοι από παντού. Ανεργία 80%, ανέχεια, έλλειψη νερού, ηλεκτρικού, τροφής και φαρμάκων. «Φυσιολογικά» επιλέγουν να τους κυβερνά, κατά 70%, η φανατική Χαμάς η οποία έχει κηρύξει ιερό πόλεμο κατά του Ισραήλ. Το σύνθημα; Δεν θα ησυχάσουμε ποτέ αν δεν καταστραφεί το κράτος του Ισραήλ, αν δεν πεθάνει και ο τελευταίος Εβραίος. Μόνο που αυτό είναι αδύνατο στο μέτρο που το Ισραήλ είναι ο ελέφαντας και η Χάμας το μερμήγκι. Εκτοξεύουν ρουκέτες παλιάς τεχνολογίας προς το Νότιο Ισραήλ που συνήθως δεν βρίσκουν στόχο. Και όταν πάνε για το στόχο δηλαδή για κατοικημένη περιοχή, ο Σιδηρούς Θόλος, ένα υπερσύγχρονο σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας τις εξουδετερώνει στον αέρα. Η Χαμάς κρύβει τις ρουκέτες σε σπίτια ακόμα και σε σχολεία ακριβώς για να έχουν τα αντίποινα των Ισραηλινών ως θύματα αποκλειστικά αμάχους. Για να αναπαράγεται συνεχώς η φρίκη, να φουντώνει το μίσος και να διευκολύνεται η στρατολόγηση νέων φανατικών μαχητών. Η Χαμάς μπορεί να χτίζει σπίτια και σχολεία αλλά δεν φτιάχνει καταφύγια. Αρνείται εμφατικά να προφυλάξει τους συμπατριώτες της και κυρίως τα παιδιά της. Οι άνθρωποι εκεί απλά περιμένουν να πεθάνουν.

Το Ισραήλ μπορεί να αποχώρησε από τη Λωρίδα της Γάζας, να σταμάτησε τον εποικισμό αλλά έσφιξε τον κλοιό ακριβώς για να ενισχύει το φανατισμό του αντιπάλου. Στην πρώτη εκτόξευση ρουκετών απαντά με υπερβολική βία. Μέχρι στιγμής στις πρόσφατες εχθροπραξίες υπάρχουν ένας Ισραηλινός νεκρός, 230 Παλαιστίνοι σχεδόν όλοι άμαχοι και πολλά παιδιά. Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο για να βρεθεί μια λύση σπάει την εκεχειρία η Χαμάς βρίσκει ευκαιρία το Ισραήλ να ισοπεδώσει τις πόλεις. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν στο Ισραήλ ειρηνιστικά κινήματα που απαντούσαν μαχητικά στην επίδειξη της δυσανάλογης βίας. Υποχώρησαν. Το μίσος δεν επιτρέπει συμβιβασμούς. Η πολιτική του Ισραήλ βρίσκει σύμφωνο το 80% των κατοίκων του. Η λύση δεν φαίνεται από πουθενά. Το αίμα συνεχίζει να κυλάει.

Η διεθνής κοινότητα στέκει αμήχανη μπροστά στη συλλογική θηριωδία και των δύο πλευρών. Χλωμές καταδίκες της βίας, ατελέσφορες παρεμβάσεις, υποκρισία. Οι στρατοκράτες του Ισραήλ χαίρουν της υποστήριξης των Αμερικάνων και των Βρετανών. Τα πανίσχυρα λόμπυ τους σε όλον τον πλανήτη φροντίζουν γι αυτό. Κάθε φορά μετά τη σφαγή, λες και έχουν συμφωνήσει εκ των προτέρων για τον αριθμό των θυμάτων, επιτυγχάνεται κάποια ανακωχή μέχρι ένα νέο συμβάν, μια δολοφονία, μια ρουκέτα, μια επίθεση αγνώστων να δώσει το έναυσμα για την αναπαραγωγή της φρίκης.


Η λύση φαντάζει αδύνατη. Καμιά σημαντική πολιτική δύναμη στο Ισραήλ δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω. Οι φανατικοί στρατοκράτες είναι παντού. Αλλά και καμιά παλαιστινιακή δύναμη, ακόμα και η πιο μετριοπαθής δεν τολμά το αυτονόητο. Να προφυλάξει τους αμάχους δουλεύοντας μόνο για την ειρήνη. Και όμως θα ήταν απλό. Να αποδεχθεί ο ισχυρός την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους. Να φροντίσει η διεθνής κοινότητα την οικονομική και τεχνολογική υποστήριξη του αδύναμου με ταυτόχρονο αφοπλισμό του. Να εγγυηθεί ο ΟΗΕ την ειρήνη. Μόνο έτσι οι φανατικοί θα αποδυναμωθούν πολιτικά και θα ανέβουν στην εξουσία μετριοπαθείς δυνάμεις. Αλλά κανείς δεν θέλει τη λύση. Ο πόλεμος αναπαράγει την εξουσία τους. Και όσο ο πόλεμος είναι πιο φονικός και φρικώδης τόσο η εξουσία αυτή γίνεται ισχυρότερη.          

Σχόλια

  1. Κύριε Καστανά η θεωρία των δύο άκρων που υποστηρίζετε παραβλέπει ότι το Ισραήλ είναι ένα κράτος αποικιοκρατών και η Παλαιστίνη μια χώρα υπό στρατιωτική κατοχή. Το Ισραήλ διεξάγει επιθετικό πόλεμο και παράνομους εποικισμούς. Η Παλαιστίνη έχει το ηθικό και νομικό δικαίωμα να απαντήσει, και το Ισραήλ πληρώνει φυσιολογικά το τίμημα των κατακτητών (ο φόβος για δολιοφθορά και ανταρτοπόλεμο). Λέτε ότι το 70% των Παλαιστίνιων ψηφίζει τη Χαμάς, άρα προφανώς προτιμά το βίαιο θάνατο από το να φυτοζωεί σε μια χώρα σε εμπάργκο όπου η πλειοψηφία των παιδιών πάσχει από αναιμία λόγω υποσιτισμού. Και χρησιμοποιούν το τελευταίο όπλο που τους απομένει για να πιέσουν τη διεθνή κοινότητα. Τον ίδιο το θάνατό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δυστυχώς για σας η Ιστορία σας διαψεύδει. Η περιοχή είναι και πατρίδα των Εβραίων. Συνεπώς όλοι έχουν το ηθικό δικαίωμα να κατοικούν εκεί. Τα υπόλοιπα νομίζω τα αναλύω. Και τίποτα δεν είναι πιο ωραίο από τη ζωή, Κανείς φυσιολογικός άνθρωπος δεν βάζει τη ζωή του ως τίμημα για οτιδήποτε. ΚΑνείς δεν πεθαίνει εκεί με τη θέλησή του.

      Διαγραφή
    2. Τους παράνομους επικοισμούς του Ισραήλ τους έχει καταδικάσει και ο ΟΗΕ. Να μη μιλήσουμε για το δολοφονικό εμπάργκο. Και ναι, η ζωή είναι ωραία όταν σε αφήνουν να τη ζήσεις.

      Για τα υπόλοιπα, αφόρητες γενικολογίες χωρίς στοιχειώδη έρευνα πηγών. Ναι, ο μουσουλμανικός φονταμεταλισμός με τα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα ήταν καταδικαστέος πριν 20+ χρόνια και γύρισε μπούμερανγκ. Σήμερα όμως οι 10 όροι για εκεχειρία της Χαμάς (τους γνωρίζετε;) είναι λογικότατοι και ηθικότατοι. Και οι φονταμεταλιστές ταλιμπάν που πραγματοποιούν μια γενοκτονία είναι οι Ισραηλινοί.

      Διαγραφή
    3. Ξέρω τον 1. Δεν θα σταματήσουμε αν δεν πεθάνει και ο τελευταίος Εβραίος. Ξέρω και ποιος ξεκινάει τις ρουκέτες. Ξέρω και κάτι λίγα για τη τζιχάντ, Μου αρκούν για να καταλάβω τι παίζεται εκεί κάτω και αυτά έγραψα.΄Σας αρέσει η Χαμάς αν κατάλαβα καλά. Και οι μουλάδες. Οκ γούστα είναι αυτά τι να κάνουμε. Δεν είστε ο μόνος. Κάποιοι ήθελαν να γίνει το Σϋνταγμα πλατεία Ταχριρ.

      Διαγραφή
    4. Ναι, δε θα μασήσω τα λόγια μου υπέρ της ακραίας Χαμάς όπως δε μασάτε τα λόγια σας υπέρ των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει το Ισραήλ. Όταν σε σφάζει μια ιμπεριαλιστική δύναμη, ο θρησκευτικός φανατισμός είναι ένα όπλο. Όπως και ο εθνικισμός στον "πολιτισμένο" δυτικό κόσμο. Σε τι διαφέρουν τα εθνίκια του Ισραήλ που θεωρούν κατώτερους τους παλαιστίνιους από τους φανατικούς μουσουλμάνους; Όσον αφορά τους όρους της Χαμάς για εκεχειρία (με βασικό τη λήξη του εμπάργκο) τους παίρνουν στα σοβαρά και τους σχολιάζουν μέχρι και στη haaretz. Σας προκαλώ να τους αναζητήσετε και πείτε μου πού διαφωνείτε.

      Διαγραφή
    5. Αν καταλάβατε Ανώνυμε ( ονοματάκι δεν έχετε μάλλον ε;) ότι υποστηρίζω το Ισραήλ επειδή δεν ακολουθώ τη γνωστή μανιέρα (οι καλοί Παλαιστίνιοι οι κακοί Εβαραίοι) τότε δεν καταλαβαίνετε τι διαβάζετε και δεν θάθελα να συνεχίσω τη κουβέντα. Η ΧΑμάς απλώς δίνει την τροφή στο δράκο του Ισραήλ και αυτή είναι τα παιδιά της. ΚΑι σεις κάθεστε και μου λέτε αρλούμπες. Αυτοί οι δήθεν εχθροί απλά το διασκεδάζουν και συνεχίζουν να κυριαρχούν. Να μην το συνεχίσουμε. Είμαστε αλλού. ΠΟλιτισμικά.

      Διαγραφή
    6. Αφού είναι σε εμπόλεμη κατάσταση γιατί δεν φτιάχνουν καταφύγια για τους άμαχους. Γιατί δεν κρύβουν τα παιδιά τους. Γιατί τα παιδιά τα βρίσκει ο χάρος στο δρόμο; Γιατί αμφότεροι είναι ανθρώπινα κτήνη ποτισμένα από τη δίψα της απόλυτης εξουσίας. Και αυτοί που τα εκθέτουν και αυτοί που τα σκοτώνουν. Για να διασπείρουν το μίσος που τους τρέφει. Και να τσιμπάνε οι αφελείς όλου του κόσμου.

      Διαγραφή
    7. Ας σταματήσουμε όντως τη συζήτηση γιατί δεν το έχετε ψάξει καθόλου το θέμα και γενικολογείτε. Π.χ. δε γνωρίζετε ότι λόγω εμπάργκο υπάρχει έλλειψη σε βασικά υλικά δόμησης και η κατασκευή θωρακισμένων καταφυγίων είναι αδύνατη. Και δεν είπα ότι οι Παλαιστίνιοι είναι καλοί, αλλά ότι όσο το Ισραήλ τους φέρεται σαν να είναι κατσαρίδες έχουν το ηθικό δικαίωμα να αντιστέκονται με όποιο τρόπο μπορούν.

      Διαγραφή
  2. Πολυ καλή ανάλυση, Λεο!

    Αλικη

    ΥΓ: Συγκρούεται ο μιλιταρισμος του Ισραήλ -που ξεκίνησε ως προληπτική άμυνα και εξελίχθηκε σε επιθετικότητα εκτος ελέγχου- με τον αυτοκαταστροφικο ισλαμικό φονταμενταλισμό. Συγκλονίζουν οι εικόνες των νεκρών παιδιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Ισραήλ, με τη σκληρή του πολιτική, άφησε 2 διεξόδους στους Παλαιστίνιους: να γίνουν ακραίοι ή να εξαφανιστούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό μας έμαθε η Αριστερά. Αλλά δεν είναι έτσι. Γιατί σφάξανε 3 Εβαιόπουλα; Υπήρχε λόγος; ΌΤαν είσαι ο πιο αδύναμος την ψάχνεις και διπλωματικά για να επιβιώσεις. ΚΑι έχεις το πλεονέκτημα. Αλλά οι μουλάδες δεν το θέλουν. Οι Παλαιστίνιοι είναι όμηροι του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θεωρείτε ταμπού, φετίχ "ανωμαλίας", ύψιστη ύβρις να προσπαθήσεις να μιλήσεις για το Παλαιστινιακό, χωρίς να είσαι εξ αρχής ταγμένος με την μία πλευρά.
    Όσον αφορά την ελλάδα φυσικά.

    Η Χαμάς, είναι μία ισλαφοφασιστική οργάνωση, και το ...αποκούμπι του φυλακισμένου Παλαιστίνιου μέσα στην μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του πλανήτη.
    Είναι γνωστό, πώς ιστορικά οι μάζες ακολούθησαν αντίστοιχα πολιτικά στίγματα, όταν βρισκόντουσαν κάτω από μεγάλη πίεση.
    Τον Χίτλερ δεν τον ακολούθησε μόνο η μεσαία Γερμανική τάξη μπροστά στο φάσμα της φτώχειας, αλλά και το Γερμανικό προλεταριάτο, που εξαθλιωνόταν μέρα με την ημέρα και περισσότερο, όταν σε εποχές παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης με το περίφημο κραχ του 1929, οι νικήτριες δυνάμεις της Αντάτ ζήτησαν τις υπέρογκες πολεμικές αποζημιώσεις από τους ηττηθέντες του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

    Δεν έχω καμία διάθεση να υποστηρίξω τις αναχρονιστικές δυνάμεις της Χαμάς στην περιοχή, αλλά πρέπει να δούμε και τις ευθύνες του κράτους νταβατζή της περιοχής, συνεπικουρούμενου από την αστερόεσσα και μεγάλα κράτη της δύσης.

    Όταν οι καινούργιοι εποικισμοί θεωρούνται αιτία πολέμου από το μυρμήγκι... και ο Γολιάθ της περιοχής τους συνεχίζει, είναι ένα ικανό στοιχείο για να καταλάβουμε πώς ο Δυνατός της περιοχής δεν θέλει επ ουδενί λόγο την λύση των προβλημάτων.

    Η Χαμάς τροφοδοτείτε από το Ισραηλινό και τούμπαλιν. Τρέφονται ο ένας από τον άλλο, για να συνεχίσουν (περισσότερο η Χαμάς) να υπάρχουν.
    Καμία λύση στο παλαιστινιακό δεν θέλει το κράτος του Ισραήλ, και ίσα ίσα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, έτσι ώστε αυτή η κατάσταση να διαιωνίζεται.

    Από την άλλη πλευρά, και η Χαμάς θα σταματούσε στο μέλλον να είχε λόγο ύπαρξης, αν υπήρχαν συγκεκριμένες ειρηνευτικές διαδικασίες, άνοιγε η μεγαλύτερη φυλακή σε εμπορέυματα και υπηρεσίες, λυνόταν το εποικιστικό πρόβλημα, και μπορούσε η κάθε κυβέρνηση του Ισραήλ να σεβαστεί δεσμεύσεις, θα εξαφάνιζαν μαζί με την ανεργία και την εξαθλίωση που μαστίζει τις Παλαιστινιακές περιοχές τον άκρατο φονταμενταλισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία