Ο διάλογος και ο μελλοντικός συντονισμός των κομμάτων του κέντρου και της κεντροαριστεράς


 του Θόδωρου Σούμα  

Καταρχάς τίθεται το ζωτικό ερώτημα: είναι επιθυμητός ή απαραίτητος ο διάλογος, η ανταλλαγή απόψεων ή και, αργότερα, ο συντονισμός των οργανωμένων πολιτικών δυνάμεων του κέντρου και της κεντροαριστεράς;    
Πριν απαντήσουμε σ’ αυτή την ερώτηση πρέπει να κατανοήσουμε πόσο αναγκαία είναι η πολιτική ύπαρξη του χώρου ανάμεσα στην κεντροδεξιά ΝΔ και τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ. Εάν το «κενό» διάστημα, ο πολιτικός χώρος ανάμεσα στις δύο, σήμερα, μεγαλύτερες δυνάμεις συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο, η ολοένα εντεινόμενη πόλωση και ο φανατισμός θα αυξηθούν, οι ψύχραιμες φωνές θα λιγοστέψουν, οι έξυπνες πολιτικές ιδέες που κυκλοφορούν θα λιγοστέψουν και η πολιτική θα φτωχύνει…

Σε όλες τις σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες ο σοσιαλδημοκρατικός, «κεντροαριστερός» χώρος είναι διακριτός και έχει μέχρι σήμερα δώσει καθοριστικές λύσεις σε πολλά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα αυτών των χωρών, έχει συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία του μεταπολεμικού κοινωνικού κράτους πρόνοιας και στην μεταπολεμική, πολύχρονη ειρήνευση των λαών της Ευρώπης… Στην Ελλάδα, που αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, όσο κι αν δυσαρεστούνται οι σοβινιστές, τίθενται παραπλήσια ζητήματα με τα ευρωπαϊκά. Η ελληνική κεντροαριστερά, το κέντρο και η σοσιαλδημοκρατία οφείλουν και μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυση των αντίστοιχων δικών μας, ιδιαίτερων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων με έναν τρόπο που δεν μπορούν να το κάνουν -εκ της ιδεολογίας τους και της συνήθους, στενόμυαλης πρακτικής τους- η συντηρητική (κεντρο)δεξιά και η λαϊκιστική, δημαγωγική, παραδοσιακή (και άρα αρκούντως δογματική) ριζοσπαστική αριστερά. Ο χώρος του κέντρου και της κεντροαριστεράς είναι κατά συνέπεια απολύτως αναγκαίος λειτουργικά, ακόμη και ως πολιτικός χώρος που θα κληθεί να συνεργαστεί και μελλοντικά να συγκυβερνήσει με ένα από τα άλλα δύο κυρίαρχα, σήμερα, κόμματα, μετά τις επόμενες βουλευτικές (1)· αναγκαίος επίσης ως χώρος που θα προωθήσει έμπρακτα την απολύτως απαραίτητη πολιτική κουλτούρα συνεργασιών και συναινέσεων, που δυστυχώς δεν έχει ακόμη εμπεδωθεί στην πολύπαθη λόγω πολιτικών φανατισμών κι εμφυλίων και καθυστερημένη, σε αρκετούς τομείς, χώρα μας.

Ένα άλλο εύλογο ερώτημα είναι: Είναι αναγκαίος ο συντονισμός, η σύμπλευση, η στενή συνεργασία, ενδεχομένως και η σύμπραξη των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και του κέντρου; Ο συντονισμός και η έστω έως έναν ορισμένο βαθμό συνεργασία των κεντροαριστερών και κεντρώων δυνάμεων καθίστανται αναγκαίοι εάν πιστεύουμε τη δυνατότητα πραγματοποίησης των κοινωνικοπολιτικών και οικονομικών στόχων του προοδευτικού, κοινωνικού κέντρου (2).

Σήμερα όμως, εκ των πραγμάτων είναι πιθανή μονάχα η εκδοχή της παράλληλης πορείας (ή και της χαλαρής ανταλλαγής απόψεων, στην καλύτερη περίπτωση) των υπαρχόντων κεντρώων και κεντροαριστερών πολιτικών σχηματισμών. Πιο συγκεκριμένα, η θέση του κ. Θεοδωράκη και του Ποταμιού πως δεν επιθυμούν τη συνεργασία με πεπαλαιωμένα κόμματα που φθίνουν, μπορεί να οδηγήσει απλά και μόνο στην προαναφερόμενη παράλληλη πορεία, που κι αυτή όμως έχει σήμερα τη λειτουργικότητα και χρησιμότητά της, αν συνοδευτεί από ανταλλαγή απόψεων και διάλογο…
(Εδώ να υπενθυμίσουμε πως ορισμένοι σχολιαστές εκτιμούν πως το σύνολο των υπαρχόντων κεντροαριστερών κομμάτων συγκεντρώνουν μεγαλύτερο άθροισμα από ό,τι θα συγκέντρωνε ένα ενιαίο κεντροαριστερό κόμμα, λόγω των υπαρκτών διαφορών, αντιπαθειών και διαφωνιών των οπαδών…)
Ο διάλογος και η αρχική ανταλλαγή απόψεων και ιδεών αποτελούν την αναγκαία βάση για να θεμελιωθεί μια μελλοντική συνεργασία, γι’ αυτό και είναι σημαντικότατοι. Πρέπει, όμως, για να χρησιμεύσουν ως βάση για το αύριο, να συστηματοποιηθούν: Καταρχήν να υπάρξουν, να δημιουργηθούν διαδικτυακοί ιστότοποι, ενδεχομένως κατόπιν συμφωνίας των αντίστοιχων πολιτικών φορέων, ιστότοποι, διαδικτυακά φόρουμ κατάθεσης απόψεων και διαλόγου των ενδιαφερόμενων κεντροαριστερών, κεντρώων και σοσιαλδημοκρατών πολιτών, στελεχών και ακτιβιστών.   
   
Εάν γίνει, εάν επιτευχθεί ένας συστηματικός και γόνιμος διάλογος των πολιτικών σχηματισμών και των στελεχών τους, μπορεί σε ένα επόμενο στάδιο να επιχειρηθεί και να επιτευχθεί ο απλός συντονισμός των ενεργειών και πρωτοβουλιών τους σε επιμέρους κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά θέματα (παιδεία, υγεία, αγροτικό, εξωτερική πολιτική, ασφαλιστικό κ.λπ.), δηλ. κάτι πολύ σημαντικό. Γνωρίζουμε βέβαια, για να μην καλλιεργούμε ψευδαισθήσεις, πως οι πολιτικές διεργασίες, συναινέσεις και συνεργασίες είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων των ηγετικών στελεχών των κομμάτων. Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο γιατί όπως είπαμε είναι ακόμη μεγάλες οι δυσκολίες και οι υπάρχουσες δυσπιστίες μεταξύ του ΠΑΣΟΚ/της Ελιάς-Δημοκρατικής-Προοδευτικής παράταξης, του Ποταμιού, της Μεταρρυθμιστικής τάσης της ΔΗΜΑΡ (δεν αναφέρομαι στο σύνολο της ΔΗΜΑΡ γιατί βλέπω πως η ηγεσία Κουβέλη προσβλέπει στη συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στην κεντροαριστερά, που είναι το θέμα μας), της Πρωτοβουλίας των 58, των Γεφυρών, κ.α. Απλά υπενθυμίζουμε πως για να επιτευχθεί ένας καθοριστικός συντονισμός είναι απαραίτητη ως υπαρκτή βάση η προηγούμενη ανταλλαγή γνωμών των υπαρχουσών δυνάμεων. Θα συνεχίσουμε πάνω σ’ αυτό το καυτό θέμα της συνεργασίας της κεντροαριστεράς και του κέντρου, με ένα επόμενο άρθρο μας.

Σημειώσεις:
(1). Αυτό βέβαια γίνεται και σήμερα, διαμέσου της κυβερνητικής συνεργασίας του ισχυρότερου κόμματος στη βουλή, της ΝΔ, με το κεντροαριστερό ή κεντρώο (πείτε το όπως προτιμάτε) ΠΑΣΟΚ.
(2). Η πολιτική συνεργασία δεν θα αποτελούσε θεμιτό πολιτικό στόχο μόνο εάν ενδιαφερόμασταν -ή ενδιαφέρονταν- απλά και μόνο για την καλύτερη δυνατή πολιτική καριέρα των στελεχών του χώρου, δηλ. για προσωπικές στρατηγικές πολιτικής επιβίωσης… Μα αυτό δεν αφορά τη μεγάλη πλειονότητα των άδολων οπαδών της κεντροαριστεράς και του κέντρου.

…………………………………………………….

Ο Θόδωρος Σούμας είναι συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου. Έχει δημοσιεύσει μία συλλογή διηγημάτων, πέντε βιβλία για τον κινηματογράφο στις εκδόσεις Αιγόκερως και ένα τις εκδ. Νεφέλη. Σήμερα γράφει στα περιοδικά The books’ Journal και Δένδρο. Έχει γράψει πολλά κείμενα για το σινεμά σε διάφορα έντυπα και κινηματογραφικά περιοδικά  Δημοσιεύτηκαν κείμενά του στις ιστοσελίδες cinephilia.gr, camerastyloonline.gr, cinemainfo.gr, cine7.gr, mhmadas.gr, κ.α. Έχει γυρίσει το ένα μέρος της μεγάλου μήκους ταινίας-δίπτυχο Περί έρωτος και δύο ταινίες μικρού μήκους.




Σχόλια

  1. Πάντως έχει ενδιαφέρον το κείμενο.
    ΜακΝτέρμοντ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρουσα και ψύχραιμη τοποθέτηση. Μερικές απορίες/ερωτήματα:
    α) Μήπως είναι λάθος να αναφερόμαστε συλλήβδην σε "κέντρο και κεντροαριστερά"; Το πρώτο έχει τις ρίζες του στον Ε.Βενιζέλο (αρχές 20ού αι.), ενώ η δεύτερη στον Α. Παπανδρέου (μέσα δεκαετίας '60). Η κεντροαριστερά μπορεί κάλλιστα να υπάρξει σε έναν Σύριζα που βαδίζει προς την εξουσία. Το κέντρο δεν μπορεί να υπάρξει ούτε μέσα στη ΝΔ ούτε μέσα στον Σύριζα, υπό οποιεσδήποτε ρεαλιστικές συνθήκες.
    β) Μπορεί, πράγματι, να υπάρξει συντεταγμένος και γόνιμος πολιτικός διάλογος στο ίντερνετ; Η αναπόφευκτη ανωνυμία στα μπλογκ κατεβάζει το επίπεδο του διαλόγου πολύ χαμηλά.

    ΝΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία