Η διαχείριση των απορριμμάτων, ξανά, στο μηδέν

Επιστροφή στο «σημείο μηδέν» στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με πολλά ερωτήματα, κινδύνους και ανυπολόγιστες ακόμη επιπτώσεις, προκαλεί η απόφαση της νέας διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, υπό την κ. Ρένα Δούρου, να ακυρώσει τους διαγωνισμούς για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (σε Φυλή, Ανω Λιόσια, Γραμματικό, Κερατέα) και να θέσει επί τάπητος τη «ριζική αναθεώρηση» του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής. Το άμεσο αποτέλεσμα είναι πως 140 εκατομμύρια ευρώ, που είχαν προβλεφθεί για τα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής στη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (το νέο όνομα του ΕΣΠΑ) 2014-2020, βρίσκονται πλέον «στον αέρα» και πρέπει να αναζητηθεί νέος τρόπος αξιοποίησής τους, έτσι ώστε να μη μείνουν αδιάθετα. Επιπλέον, με την κίνηση της κ. Δούρου «πετιέται στα σκουπίδια» μια πολυετής διαδικασία (20 ετών), που περιελάμβανε επιστημονικές μελέτες, διαβούλευση με τις δημοτικές αρχές και νομοθετικό έργο, σε ένα πεδίο –αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων– όπου είναι τόσο δύσκολο να βρεθούν συναινέσεις.

Με μια επιστολή προς τους δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια της Περιφέρειας Αττικής η κ. Δούρου θέτει τον στόχο για ένα «νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων», το οποίο χαρακτηρίζεται «οικονομικά και οικολογικά δίκαιο και βιώσιμο» και μάλιστα θεωρείται πως «εναρμονίζεται με τον Ν. 4042/2012, στον οποίο ενσωματώθηκε η Κοινοτική Οδηγία 2008/98 σχετικά με τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, το ποσοστό ανακύκλωσης (π.χ. 50% ώς το 2020)». Η περιφερειάρχης Αττικής θέτει τρεις προτεραιότητες:

Πρώτον, το νέο, αποκεντρωμένο σύστημα, που θα εφαρμοστεί σταδιακά, «με σταθερά βήματα και σαφή χρονικό ορίζοντα, θα βάζει τέλος στα σύμμεικτα απορρίμματα. Θα προωθεί τη σταδιακή μεταφορά δραστηριοτήτων της Φυλής, καθώς και το οριστικό κλείσιμό της, στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου, αυστηρού χρονοδιαγράμματος».

Δεύτερον, ακύρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων με ΣΔΙΤ, «με φαραωνικά έργα, εγγυημένες μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων. Πρόκειται για επιζήμιους σχεδιασμούς που θα επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες και περιβαλλοντικά και κοινωνικά την περιοχή του Θριασίου».

Τρίτον, «ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ μέσα από δημόσια, ευρεία διαβούλευση με το σύνολο των δήμων της Αττικής, τους κοινωνικούς φορείς, την επιστημονική κοινότητα, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, περιβαλλοντικές οργανώσεις». Καθώς η διαδικασία αυτή θα καθυστερήσει, η Περιφερειακή Αρχή ζητεί την κατάρτιση τοπικών σχεδίων διαχείρισης έως το τέλος του 2014, με στόχους και δράσεις για το 2015, στο πνεύμα «της αποκέντρωσης, της μικρής κλίμακας, της κοινωνικής συμμετοχής, αλλά και των εργαλείων μας – του διαχωρισμού, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης».

«Ραντεβού στα τυφλά» χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό σύμβούλιο κ. Γιάννης Σγουρός. «Στην επιστολή της η κ. Δούρου καλεί ουσιαστικά τους δήμους της Αττικής σε ραντεβού στα... τυφλά, αφού δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως πρόταση και κανένα απολύτως σχέδιο για το σήμερα και το αύριο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Σγουρός, σημειώνοντας πως οι κινήσεις αυτές οδηγούν με «μαθηματική ακρίβεια στο να γίνει η Περιφέρεια Αττικής η “Νάπολη” των Βαλκανίων»!

Ο κ. Σγουρός κατηγορεί την κ. Δούρου για «ρεσιτάλ ανευθυνότητας» και σημειώνει πως «το να ασκείς διοίκηση σημαίνει να καταθέτεις προτάσεις, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες και όχι να αραδιάζεις σε μια κόλλα χαρτί σκόρπιες και ανερμάτιστες σκέψεις». Ο πρώην περιφερειάρχης θέτει το ερώτημα «μέσα σε ποιο χρονοδιάγραμμα ευελπιστεί η νέα περιφερειακή αρχή να έχει ολοκληρώσει τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό, όταν ο υφιστάμενος για να διαμορφωθεί χρειάστηκε να περάσουν περίπου 20 χρόνια διαβουλεύσεων, ενώ ακόμη και σήμερα, μέρος μόνον αυτού εφαρμόστηκε στην πράξη; Πόσο χρόνο εκτιμά η νέα περιφερειακή αρχή ότι θα χρειαστεί η εφαρμογή των προβλέψεων του νέου ΠΕΣΔΑ, όταν και εφόσον αυτός προκύψει, και τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα;». Ακόμη σημειώνει πως το σχέδιο που ήταν σε εφαρμογή δεν συνεπαγόταν αύξηση των δημοτικών τελών.

Το σίγουρο είναι πως με την κίνηση της Περιφέρειας Αττικής πάει να καταργηθεί ένα υπαρκτό σχέδιο διαχείρισης (του οποίου τα όποια προβλήματα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν) και να αντικατασταθεί με κάτι που απλώς δεν υπάρχει...
Έντυπη

Σχόλια

  1. Ποτε ειχε η οποιαδηποτε διοικηση στο Μπαχαλισταν συνεχεια για να εχει και τωρα;

    Δεν με ενδιαφερει καθολου ποια μεθοδος θα ακολουθηθει, κομποστοποιηση, σαρδελοποιηση η μαρμελαδοποιηση, αρκει να ειναι αντιμνημονιακη και ιδεολογικα καθαρη, να εχει "δημοσιο χαραχτηρα." Γιατι ο νεοφιλελευθερισμος παραμονευει και στα σκουπιδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι μπράβο, χαλαρουίτα. Τι θα πει το συζητάμε 20 χρόνια; 100 χρόνια να το συζητάμε σε "ευρεία διαβούλευση" μέχρι να φτιάξουμε το σχέδιο που με "σταθερά βήματα" και "σαφή χρονικό ορίζοντα" θα μας πάει εκεί που θέλουμε. Στο μεταξύ η κυρία Δούρου δεν θα είναι πια περιφερειάρχης οπότε δεν θα χρειάζεται να τα βρει με κανέναν δυσαρεστημένο δήμαρχο που δεν θέλει σκουπιδότοπους στη γειτονιά του - κι αν γκρινιάζουν αυτοί που ζουν γύρω από τους τωρινούς σκουπιδότοπους τι φταίει η Δούρου; Το κληρονόμησε το πρόβλημα δεν το δημιούργησε. Τι κι αν χαθούν τα λεφτά για τα έργα; Δε μας νοιάζει γιατί θα πάει ο Alexis στη Μέρκελ και θα φέρει χρήμα με ουρά να γίνουν τόσα κι άλλα τόσα - με κοινωνικό πρόσωπο και προοδευτικό πρόσημο όμως, όχι νεοφιλελέδικα δωράκια στους εργολάβους.

    Έ-έ-έρχεται η κυβέρνηση της αριστεράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία