ΠΟΤΑΜΙ, Μετανάστευση και μια απάντηση στη ΠΑΣΟΚ


Mια απάντηση στο ΠΑΣΟΚ του κ.Βενιζέλου

Επιτέλους το ΠΑΣΟΚ μίλησε για τη μετανάστευση. Το κόμμα που κατάφερε να εξαθλιώσει και ολόκληρες περιοχές της χώρας και ολόκληρες κοινότητες μεταναστών αλλά και… γηγενών μίλησε για να επιτεθεί στο Ποτάμι!
Μπορεί οι πολιτικοί του να ευθύνονται για την εξαθλίωση της μισής Αθήνας, μπορεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο να το λιβάνιζαν χρόνια και τελικά να το ψαλίδισαν, μπορεί να παρέδωσαν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στα κυκλώματα εκμετάλλευσης, μπορεί στα χέρια τους να εκκρεμούσαν 50.000 αιτήματα ασύλου, μπορεί επί των ημερών τους (το 2011) η Ελλάδα να καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων αλλά τώρα το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να μιλήσει και να ζητήσει και τα ρέστα.
Ας μάθουν, λοιπόν, ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης την μέρα κιόλας που ανακοίνωσε την πολιτική του πρωτοβουλία (στις 26 Φεβρουαρίου) είπε επί λέξη «οι μετανάστες που ζουν εδώ πρέπει να ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές και τα παιδιά τους στο σχολείο να σηκώσουν και τη ελληνική σημαία αν το αξίζουν».
Και από τότε και μέχρι σήμερα ρητά λέμε:
·                                 Το Ποτάμι δεν πιστεύει στην Ευρώπη φρούριο αλλά δεν πιστεύει και στα «ανοιχτά σύνορα».
·                                 Οι πρόσφυγες που φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν τη ζωή τους, θα πρέπει να βρίσκουν καταφύγιο στην Ευρώπη. Όχι όμως μόνο στην Ελλάδα. Γι’ αυτό ζητάμε Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου ώστε οι πρόσφυγες να μοιράζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
·                                 Η Ελλάδα θα πρέπει να απαιτήσει να ελέγχονται τα σύνορα της ως ευρωπαϊκά σύνορα από την Frontex και να μην ξοδεύει κάθε μήνα 5 εκατομμύρια. Ο Ρέντζι στην Ιταλία το κατάφερε πριν από λίγο καιρό.
·                                 Οι μετανάστες που θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα πρέπει να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα σε δημόσια σχολεία και να αποδέχονται τις οικουμενικές αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα (δικαιώματα των γυναικών, εκπαίδευση των παιδιών).
·                                 Οι μετανάστες θα πρέπει να διευκολύνονται να καταγγείλουν τα κυκλώματα της μαύρης εργασίας και οι αρχές θα πρέπει να τους προστατεύουν αποτελεσματικά από φαινόμενα βίας και αυθαιρεσίας.
·                                 Η πρόσβαση στην περίθαλψη και την παιδεία θα πρέπει να είναι για μετανάστες και πρόσφυγες εξασφαλισμένη.
·                                 Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να ελέγχει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι μετανάστες στις γειτονιές και να αποτρέπει την διαβίωση σε τριτοκοσμικές συνθήκες (χιλιάδες μετανάστες στοιβαγμένοι στα υπόγεια πολυκατοικιών).
·                                 Θα πρέπει να δημιουργηθούν ανοικτές δομές φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε διαφορετικές περιοχές για να μην καταλήγουν όλοι στις ίδιες γειτονιές. Η γκετοποίηση θρέφει τα κυκλώματα εκμετάλλευσης των μεταναστών και των προσφύγων και παράγει εγκληματικότητα. Υπάρχουν και εδώ μεγάλα ευρωπαϊκά κονδύλια που χάνονται επειδή οι υπουργοί της συγκυβέρνησης δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.
Οι συντάκτες της ανακοίνωσης του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν, έστω και δειλά, να κάνουν και μια αναφορά στην Χρυσή Αυγή. Καλή αρχή! Και ίσως στην επόμενη ανακοίνωση θυμηθούν ότι επί δύο χρόνια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συνεργαζόταν καθημερινά με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, «θεωρητικό» της ακροδεξιάς και φίλο της Χρυσής Αυγής, Τάκη Μπαλτάκο.


Σχόλια

  1. 1. Οι θέσεις του ΠΟΤΑΜΙΟΥ λίγο απέχουν απο την δεξιά προσέγγιση - που όπως κι αν το κάνουμε υπάρχει κι ας λέει ο Σταύρος σου πως αυτά είναι ξεπερασμένα. Θα περίμενα απο εσένα να βάλεις όχι μόνο την απάντηση στο ΠΑΣΟΚ αλλά και την κριτική του ΠΑΣΟΚ. Ο Σταύρος είπε πως "θα περάσουν από τεστ και πιθανότατα και από συνέντευξη για να αποδείξουν ότι έμαθαν ελληνικά και είναι ενταγμένοι στην κοινωνία. Αν δεν τα καταφέρουν θα επιστρέψουν στις εμπόλεμες ζώνες, από τις οποίες προέρχονται!" Και για τους νόμιμους μετανάστες: "Αν μείνουν άνεργοι θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους. Επίσης ανεξάρτητα με το πόσα χρόνια ζουν νόμιμα στη χώρα, κάποια στιγμή θα τους καλέσει ο κ. Θεοδωράκης για να "μετρήσει" την ένταξη τους στην κοινωνία."
    2. Η κριτική είπαμε, είναι πανεύκολη, τα ίδια κάνει και ο συριζα. Πάει πολύ μακριά όμως να κατηγορείται το ΠΑΣΟΚ για την εξαθλίωση των μεταναστών, δεν βρίσκεις; Όσο για τις προτάσεις τις εύκολες στην διατύπωση αλλά ανεφάρμοστες στην πράξη τι να πω. Σε κάθε περίπτωση ο Σταύρος είναι έτοιμος (κατά δήλωσή του) να συνεργαστεί με τον Σαμαρά αλλά καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου (!) γιατί συνεργαζόταν με τον Μπαλτάκο τον διευθυντή δηλ. του γραφείου του Σαμαρά . Παράνοια!!!!
    Μπάμπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύντροφε ο Σταύρος δεν τα είπε αυτά. Το ΠΑΣΟΚ είπε ότι τα είπε. Γιατί αισθάνεται ότι το απειλεί στα δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ.,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία