ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014

Τόνα λάθος φέρνει τ´ άλλο και τα δυό το μπάχαλο


του Γιώργου Προκοπάκη από το fb

Φαντάζομαι πως δεν υπάρχει αμφιβολία πια πως η πολιτική της "καθαρής εξόδου" από τα μνημόνια ήταν μια ανεύθυνη σαχλαμάρα των Σαμαρά-Βενιζέλου.
Το δίδυμο, έτσι όπως τάκανε, έχει τεράστιο πρόβλημα. Η πολιτική είναι δική τους, σε αγαστή σύμπνοια και σύμπλευση. Δεν μπορούν να τη φορτώσουν σε άλλον (όπως π.χ. με τον ΕΝΦΙΑ), ούτε ο ένας στον άλλο. Κατά τούτο, το πλήγμα σε όποιους φαντάζονταν ρόλο του ΠΑΣΟΚ ή οποιασδήποτε παραλλαγής του στην ανασύνταξη του "χώρου", είναι βαρύ και μάλλον πρέπει να φαντασθούν ξανά.
Η επικοινωνιακή διαχείριση της δυνητικά καταστροφικής επιλογής τους, κάνει τα πράγματα χειρότερα. Το να τα φορτώνεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι παραδοχή ήττας πριν το ματς. Κυρίως όμως αποδεικνύει την σαθρότητα της πολιτικής. Μόνο αυτιστικός και ανόητος θα φανταζόταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τους χτυπούσε! Αν η πολιτική τους είναι τόσο ευάλωτη σε μιας βδομάδας χλαπαταγή του ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα μπορούσε να υπάρξει ως πολιτική επί τέσσερις μήνες; Απλώς ήταν μια πολιτική εξωπραγματική, τόσο "τεχνοκρατικά" όσο και πολιτικά.
Γνώμη μου είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ ελάχιστα ή καθόλου επηρέασε τις εξελίξεις. Το προφανές για τις αγορές της αδυναμίας της συγκεκριμένης επιλογής, στην πρώτη στραβή της διεθνούς σκηνής από προσεκτικές διορθώσεις (διάολε, έχουν τέσσερις μήνες μπροστά τους να ξεπουλήσουν με τον υποτιθέμενο φόβο του Αλέξη, γιατί έπρεπε να γράψουν ζημιές μέχρι 30% σε τριάντα ώρες;) έφερε την κατάρρευση.
Υπάρχει φαίνεται και μια ανάγνωση στο ΥΠΟΙΚ παρόμοια με τη δική μου και έρχονται αρωγοί στην επικοινωνιακή διάσωση του διδύμου με διαψεύσεις σχετικά με την εγκατάλειψη του σχεδίου της "καθαρής εξόδου". Η λογική απλή και γενικά σωστή: αν είναι η αναταραχή στις αγορές, μόλις καταλαγιάσει θα επανέλθουν. Πλην όμως, αυτοί που ξεπουλούσαν το προηγούμενο διήμερο είχαν πάρει το στοίχημα Ελλάδα, αγόρασαν ομόλογα στο 20 και ξεπούλησαν στο 60, αγόρασαν Άλφα στο €0.45 και ξεπούλησαν στο €0.60. Αυτοί που θα έλθουν, αν έλθουν, θα είναι "άλλοι", σε μικρότερους αριθμούς και με λιγότερα λεφτά. Εκτός βέβαια εάν υπάρξει περαιτέρω βαθιά διόρθωση.
Απαιτείται άμεση αλλαγή της πολιτικής και εγκατάλειψη των καταστροφικών φαντασιώσεων "καθαρής εξόδου" ΣΗΜΕΡΑ. Δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ θα μου πείτε! Βέβαια, αλλά πολύ μικρότερο από το δώρο της ανεφάρμοστης καταστροφικής πολιτικής.
Εάν δεν είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν την πολιτική τους οι Σαμαράς-Βενιζέλος πρέπει να φύγουν ΑΜΕΣΑ. Αν μπορεί η παρούσα Βουλή να βγάλει κάποια σοβαρή κυβέρνηση, ας το κάνει. Αλλιώς οι εκλογές είναι μικρότερο κακό.
Η γενικότερη πολιτική των Σαμαρά-Βενιζέλου μετά τις ευρωεκλογές είναι: "Δεν μας ενδιαφέρει το κέντρο και η αριστερά - αυτοί εκβιαζόμενοι θα μας ψηφίσουν. Η δεξιά και η άκρα δεξιά είναι η δεξαμενή μας." Γι αυτό και οι Ντινόπουλοι, Γιακουμάτοι, Γρηγοράκοι και Λοβέρδοι. Γι αυτό "τα κράτη που πέφτουν από την αθεΐα". Γι αυτό η αντί-ΔΝΤ καμπάνια και η "καθαρή έξοδος". Ακόμη και εάν πετύχαινε η πολιτική, δεν ξέρω πόσο ελκυστική είναι για τους "μεσαίους" η ακροδεξιά διακυβέρνηση.
Φόβος μου είναι η επιμονή σε μια τέτοια πολιτική. Με την αποτυχία της "καθαρής εξόδου" και δεδομένου του αμοράλ καιροσκοπισμού των εθνοσωτήρων μας, ελλοχεύει ο κίνδυνος εθνικοπατριωτικού αντιπερισπασμού. Βοηθάει και το διεθνές σκηνικό.
Όπως λέει και ο Σαμαράς: "η Παναγιά μαζί μας". Θα βοηθούσε βέβαια αν έβγαινε και κάποιος να πάρει πάνω του τη μόνη πολιτική που έπρεπε να ακολουθηθεί από την πρώτη στιγμή: για τη σωτηρία με τους Ευρωπαίους.


3 σχόλια:

 1. "Αν μπορεί η παρούσα Βουλή να βγάλει κάποια σοβαρή κυβέρνηση..." Ποια Βουλη; Μηπως εννοειτε κ. ΓΠ ενα τσιρκο μονιμα εγκαταστημενο καπου στο Συνταγμα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μετα το μεγαλο παρτυ με δανεικα, χωρις σημαντικες εξαγωγες, με μονιμη υστερηση φορολογικων εσοδων,.... απο το 1974 και κυριως την περιοδο 1981-2009 ποιος λογικος ανθρωπος περιμενει μολις εντος 5 ετων να επανελθουν τα οικονομικα της χωρας με οπoιαδηποτε κυβερνηση, ακομη και τεχνοκρατων υψηλου κυρους και αξιας ;

  Δεν ειναι ευνοητο οτι οι δυο ανεπαγγελτοι Σ και Τ , που κακιστα κατεχουν αυτες τις θεσεις σε τοσο κρισιμες στιγμες, διαγωνιζονται ποιος θα σκισει πρωτος το μνημονιο, ως φοιτητες που μπλοφαρουν σε παιχνιδι ποκας, χωρις να εχει εξασφαλιστει η υγιης και εγγυημενη βιωσιμοτητα της οικονομιας (δημοσιες και ιδιωτικες επενδυσεις, παραγωγικη ανασυγκροτηση, αυξηση εξαγωγων, μειιωση ανεργιας, αυξηση μισθων εστω και μικρη, εξυγειανση ασφαλιστιικων ταμειων,....) και των δημοσιοοικονομικων υποχρεωσεων της χωρας. Ειναι σαν ενας βαρεια ασθενης/πολυτραυματιας που μολις καταφερει να περπατησει στον διαδρομο του νοσοκομειου να παει να τρεξει μαραθωνιο!!!

  Κατα την γνωμη μου, οσο καλα και να τα κανει οποιαδηποτε κυβερνηση, μετα το 2020 θα δουμε καποια υγιη αναπτυξη με ταλαντωσεις τουλαχιστον εως το 2025. Το εχω ηδη παρει αποφαση και επαγγελματικα εργαζομαι σ' αυτην την κατευθυνση (θα εργασθω επιπροσθετα αλλα 5 εως 8 ετη για να αποταμιευσω ενα ποσο για να ενισχυσω την μειωμενη τοτε συνταξη μου ,...)

  Οι υποσχεσεις Σαμαρα ή Τσιπρα απευθυνονται σε ...μικρα παιδια.

  Αφωτιστος Φιλελλην

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ειναι δυο ανεπαγγελτοι

  ειναι τρεις ανεπαγγελτοι

  ειναι χιλιοι δεκατρεις ανεπαγγελτοι

  (στο πολιτικο μας συστημα, στον συνδικαλισμο, .....της "αριστερας" βεβαιως μη εξαιρουμενης

  Αφωτιστος Φιλελλην


  ΑπάντησηΔιαγραφή