Για τις μεταμοσχεύσεις


του Λυκούργου Λιαρόπουλου και της Γιούλης Μενουδάκου
Το ότι η χώρα μας κατείχε μια από τις τελευταίες θέσεις στο χάρτη των Μεταμοσχεύσεων στην Ευρώπη ήταν γνωστό. Το ότι, με αφορμή την «Ημέρα Δωρεάς Οργάνων» πρόσφατα, αναδείχθηκε η απόλυτη πλέον εξαθλίωση του Συστήματος Μεταμοσχεύσεων της χώρας είναι κάτι που χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης.
Μεταμόσχευση χωρίς Δωρεά δεν υφίσταται. Είναι η μόνη ιατρική πράξη που προϋποθέτει την κοινωνική συναίνεση. Η Δωρεά Οργάνων επαφίεται στη διάθεση προσφοράς του πολίτη. Προκειμένου η Δωρεά να μετουσιωθεί σε θεραπεία για τον συνάνθρωπο, χρειάζεται ένα σύστημα απαιτητικών διαδικασιών και ιατρικών πράξεων, που ξεκινούν από τα νοσοκομεία και τις Μ.Ε.Θ., διασφαλίζονται από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) και γίνονται σωτηρία μέσα στις Μονάδες Μεταμοσχεύσεων.
Το σύστημα αυτό, βάλλεται εδώ και χρόνια από την αδιαφορία των επικεφαλής της Υγείας και όπως φαίνεται σήμερα, εν μέσω κρίσης, βρίσκεται υπό κατάρρευση. Η Ευρώπη έχει ήδη θέσει τη Μεταμόσχευση στις προτεραιότητες των προγραμμάτων Υγείας, ως μία άκρως οικονομικά ανταποδοτική και συμφέρουσα θεραπευτική λύση. Στην Ελλάδα όμως επιμένουμε να σκορπάμε εκατομμύρια ευρώ το χρόνο σε αμφιβόλου ποιότητας φίλτρα αιμοκαθάρσεων και σε μεταβάσεις Ελλήνων ασθενών στο εξωτερικό, προς αναζήτηση μεταμόσχευσης, που θα μπορούσαν αξιοπρεπώς να κάνουν στη χώρα τους. Και κυρίως, οι ιθύνοντες, αφήνοντας τη Δωρεά να τελματώσει, επιμένουν να στερούν από εκατοντάδες ασθενείς τη θεραπευτική λύση της μεταμόσχευσης.
Ενίσχυση των ΜΕΘ σε υποδομές και προσωπικό, πρωτίστως για να θεραπεύονται οι ασθενείς με πιθανότητες επιβίωσης και δευτερευόντως προκειμένου να γίνεται έγκαιρη διαχείριση των εγκεφαλικών θανάτων. Ασθενοκεντρική αξιολόγηση και ενίσχυση των υπαρχουσών Μονάδων Μεταμοσχεύσεων της χώρας, προκειμένου να εξυπηρετούνται με ασφάλεια οι μεταμοσχευμένοι και οι προς μεταμόσχευση ασθενείς. Ενίσχυση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων ως κεντρικού συντονιστικού οργάνου που διασφαλίζει κάθε στάδιο των διαδικασιών και ως αρμόδιου φορέα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Το Ποτάμι υποστηρίζει ότι η αδιαφορία και οι ανορθολογικές επιλογές του παρελθόντος δεν πρέπει να έχουν θέση στη διαχείριση κρίσιμων, ευαίσθητων και σύνθετων τομέων όπως οι Μεταμοσχεύσεις.
*Ο Λυκούργος Λιαρόπουλος είναι πολιτικός υπεύθυνος του τομέα Δημόσιας Υγείας και η Γιούλη Μενουδάκου είναι στέλεχος του Ποταμιού και ψυχολόγος – συντονίστρια Μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ

Σχόλια

  1. Αμαρτωλη ιστορια η μεταμοσχευση (και μεγαλοιατρικη) στην Ελλαδα. Για ορισμενους, η αποστολη ασθενων στο εξωτερικο ειναι πολυ προσοδοφορα. Τα μοσχευματα σαπιζουν μεσα στην σαπιλα. Θυμαμαι πριν λιγα χρονια ενας διακεκριμενος γιατρος ξητησε αδεια απο το υπουργειο να κανει καποιες ειδικες μεταμοσχευσεις. Αυτο δεν αρεσε στον ξαδελφο του κολλητου του τοτε υπουργισκου. Ετσι ο διακεκριμενος (με κριτηρια εξωτερικου) δεν πηρε αδεια. Φημες λενε οτι ηταν πισω και απο αυτη την ιστορια η Μερκελ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία