ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014

Πολιτική και τεχνοκράτες


του Γιώργου Προκοπάκη από το fb

Αφορμή για το σημείωμα η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον ΥΠΟΙΚ Γκίκα Χαρδούβελη.

Τον Μάιο 2012 η κυβέρνηση Παπαδήμου παρέδωσε φεύγοντας τη λίστα με τα προαπαιτούμενα της εποχής. Δεν ήταν μια λίστα. Τα 77 "έργα", όλα ψηφισμένες υποχρεώσεις από τη Βουλή 12/2/2012, είχαν προδιαγραφεί, είχαν χρεωθεί σε υπουργεία, είχαν αρχίσει να έχουν πραδοτέα ήδη. Ο συμφωνημένος με την τρόικα σχεδιασμός πήγαινε ρολόι. Την ευθύνη για αυτό το mega-project και βέβαια την παρακολούθηση των έργων καθώς και τη σύνταξη της έκθεσης είχε ο Γκίκας Χαρδούβελης από το γραφείο του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Η τύχη τους είναι γνωστή. Η τρικομματική σταμάτησε τα πάντα, βουρλιζόταν τρεις μήνες με την απαγκίστρωση. Το project το ξαναπήρε στα χέρια του ο Στουρνάρας από το τέλος Σεπτεμβρίου. Ξαναψηφίστηκαν τα προαπαιτούμενα τον Δεκέμβριο 2012 και τα πιο σημαντικά απ´ αυτά είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης για το αν και πότε θα γυρίσει η τρόικα για την αξιολόγηση!

Ο κ. Χαρδούβελης, ως ΥΠΟΙΚ πια, παίζει το 2014 ένα εντελώς διαφορετικό ρόλο από το 2012. Το 2012 προσπαθούσε να βάλει τον μηχανισμό να δουλέψει για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις. Το 2014 προσπαθεί να τα βρει με την τρόικα για να μη γίνουν οι μεταρρυθμίσεις. Ως οικονομολόγος είναι το ίδιο άριστος!

Ο κ. Χαρδούβελης αποδέχεται πλήρως την ιδιότητα του τεχνοκράτη και εκτελεί κατά τις επιθυμίες των ανωτέρων. Με την ίδια επαγγελματική επάρκεια, σε δύο χρόνια υπηρετεί δύο διαφορετικές πολιτικές! Η διαφορά είναι στους "ανωτέρους". Το 2012 ο κ. Παπαδήμος, εκπλήσσοντας πολλούς, επέδειξε πολιτικότητα, ωριμότητα, αποφασιστικότητα και προσήλωση στο στόχο. Κυρίως όμως έδειξε πώς ο υπεύθυνος "το παίρνει πάνω του". Ο αμιγώς τεχνοκράτης "mega-project manager" είχε καθαρό πολιτικό πλαίσιο, καθαρή εντολή και αδιαμφισβήτητη στήριξη. Ακριβώς αυτά που δεν έχει ο κ. Χαρδούβελης το 2014.
Η εντολή είναι, όχι πώς να λυθεί το πρόβλημα της χώρας, αλλά πώς θα φανεί ότι ήμασταν και είμαστε αντιμνημονιακοί - βεριτάμπλ, όχι στα λόγια όπως ο Τσίπρας. Όσο για τη στήριξη, βράστα. Οι επιτυχίες - πραγματικές ή επικοινωνιακές - είναι των Σαμαρά και Βενιζέλου - για τις αποτυχίες ψάχνουμε να βρούμε κορόιδα να τις φορτώσουμε. Γι αυτό έχουμε δει επί πέντε μήνες τον ΥΠΟΙΚ να περνάει από λάθη σε λαθάρες, που δεν είναι δικά του, και να μην μπορεί ο άνθρωπος ούτε καν να εξηγήσει! Επικοινωνιακό έλλειμμα βλέπουν τα καλά ΜΜΕ και ο Τύπος.
Για τον τρίτο τεχνοκράτη (οι άλλοι δύο: Παπαδήμος, Χαρδούβελης), τον κ. Στουρνάρα, τάχω ξαναπεί. Έδειξε πολιτικότητα και αποφασιστικότητα που δεν περίμενε κανείς. Πάλεψε και επέβαλε την πολιτική του στο τρίο Στούτζες του 2012. Αν έχει σωθεί η παρτίδα, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τεχνοκράτη Στουρνάρα. Όχι γιατί ήξερε καλά τα οικονομικά του, αλλά γιατί υπήρξε πολιτικός και μαχητής.

Επιστρέφοντας από κει που ξεκίνησα. Φαντάζομαι πως ως αμιγώς τεχνοκράτης που εκτελεί εντός του πλαισίου που θέτει ο προϊστάμενος, ο κ. Χαρδούβελης μπορεί να παραμείνει στη θέση του μετά την αποψίλωσή του από αρμοδιότητες. Θα διαπραγματεύεται με την τρόικα και δεν θα έχει ιδέαν εάν μπορεί ή δεν μπορεί, θέλει ή δεν θέλει, ο μηχανισμός να εκτελέσει! Αν αντιλαμβάνεται πως πρέπει να είναι έστω και λίγο πολιτικός, δεν μπορεί να παραμένει.

Οι περιπτώσεις των τριών "τεχνοκρατών" δίνουν λίγη τροφή για σκέψη στη συζήτηση που λιγότερο ή περισσότερο έντονα γίνεται από το καλοκαίρι του 2011. Επανέρχεται κάθε τόσο η λογική απαίτηση της χρησιμοποίησης των αρίστων. Κι αναρωτιόμαστε μετά, τι διάολο γίνεται και οι άριστοι τα θαλασσώνουν; Είναι φανερό πως αυτό που προέχει είναι το πλαίσιο πολιτικής όχι η αριστεία του εκτελεστικού. Τους αρίστους τους θέλουμε μαζί με το πλαίσιο πολιτικής, όχι για φτιασίδωμα της πολιτικής άλλων.


1 σχόλιο:

  1. Κ. Προκοπακη: Αν ο κ. Χαρδουβελης προσπαθει, οπως λετε, τωρα το 2014, οπως προσπαθουσε και το 2012, να μην γινουν μεταρρυθμισεις, τοτε δεν ανηκει στην κατηγορια των αριστων. Ουτε στους τεχνοκρατες (που ξερουν τις καταλληλες λυσεις στον καταλληλο χρονο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή