Πρόεδρος της Δημοκρατίας με "170 βουλευτές"


Και προσέξτε δεν ομιλεί για συνταγματική εκτροπή. Για συμφωνία μιλάει χωρίς τη ΧΑ.
Γράφει ο Σταύρος Τσακυράκης
Η ιδέα να μην υπολογιστούν οι ψήφοι των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας προσκρούει στο άρθρο 32 παρ. 3 του Συντάγματος που απαιτεί στην τρίτη ψηφοφορία «πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών». Δεν υπάρχει αμφιβολία, λοιπόν, πως για να εκλεγεί Πρόεδρος, η τρίτη ψηφοφορία πρέπει να καταγράφει τουλάχιστον τον αριθμό 180.
Η τυπική αυτή προϋπόθεση, η οποία επαναλαμβάνω δεν μπορεί να ξεπεραστεί, καθιστά στην παρούσα συγκυρία την Χρυσή Αυγή καθοριστικό παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων. Αν ψηφίσει υπέρ, μάλλον εκλέγεται ΠτΔ, αν ψηφίσει κατά, μάλλον δεν εκλέγεται και οδηγούμαστε σε εκλογές.
Νομίζω ότι όπως θα έπρεπε να ντρεπόμαστε αν εκλεγόταν Πρόεδρος με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, το ίδιο πρέπει να ντρεπόμαστε αν με τις ίδιες ψήφους αποτραπεί η προεδρική εκλογή και οδηγηθούμε σε βουλευτικές εκλογές. Προτείνω στις πολιτικές δυνάμεις και στους ανεξάρτητους βουλευτές να πράξουν με τρόπο που να αποκλείει να προσμετρηθούν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής είτε υπέρ είτε κατά της εκλογής.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν οι δημοκρατικές δυνάμεις συμφωνήσουν ότι η δεύτερη ψηφοφορία είναι αποφασιστική και καθοριστική για την εκλογή και υπολογίσουν αναλόγως τις πλειοψηφίες. Πάμε στους υπολογισμούς. Τα τρία πέμπτα του αριθμού των βουλευτών μείον τους 18 που έχουν εκλεγεί με την Χρυσή Αυγή (συνυπολογίζω και τους δύο που ανεξαρτητοποιήθηκαν), δηλαδή τα τρία πέμπτα των 282 είναι 170. Αντιστοίχως, τα δύο πέμπτα που απαιτούνται για να αποτραπεί η εκλογή είναι 113. Αν η υποψηφιότητα Δήμα συγκεντρώσει 170 ψήφους στη δεύτερη ψηφοφορία, χωρίς φυσικά καμία χρυσαυγίτικη ψήφο, τότε η Βουλή πρέπει να αναγνωρίσει ότι συγκέντρωσε ουσιαστικά την απαιτούμενη πλειοψηφία και πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος. Αντιστοίχως, αν υπάρξουν 113 ψήφοι εναντίον της υποψηφιότητας Δήμα, χωρίς καμία χρυσαυγίτικη εννοείται, η Βουλή οφείλει να αναγνωρίσει ότι η υποψηφιότητα απέτυχε και πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές.
Εφόσον υπάρξει τέτοια συμφωνία ως προς τη σημασία της δεύτερης ψηφοφορίας, στην τρίτη που απαιτούνται 180 ψήφοι, οι βουλευτές που μειοψήφησαν οφείλουν να προσχωρήσουν στην πλειοψηφία ώστε να τηρηθεί το γράμμα του Συντάγματος. Αυτός είναι ο μόνος καθαρός τρόπος για μην προσμετρηθούν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής και να μην της επιτραπεί να αποτελεί παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων.
*Ο Σταύρος Τσακυράκης είναι μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Διαλόγου και υπεύθυνος του Τομέα Συνταγματικής Αναθεώρησης
17 Δεκεμβρίου 2014, tsakyrakis.wordpress.com

Σχόλια

  1. Υποθετω οτι το αδελφο κομμα του ΚΚΛΔΒΚ των θαυμαστων του Σταλιν δεν συμπεριλαμβανεται στις "δημοκρατικες δυναμεις". Αρα μπορει να εχουμε συμφωνημενο προεδρο απο προχθες και να μην το ξερουμε! Δεν θυμαμαι, οι βουλευτες της ΧΑ εχουν καταδικαστει απο "δημοκρατικο" η "λαικο" δικαστηριο; Ποτε εγινε η δικη και δεν το πηρα χαμπαρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αστεία πράγματα, που ξεπερνούν, κατά πολύ, το όριο της γελοιότητας! Αυτές οι ρηχότητες είναι το μόνο πράγμα, που μπορεί να σκαρφιστεί το μυαλό του κυρ-Τσακυράκη, προκειμένου να αποφύγει την λαϊκή ετυμηγορία, την οποία, προφανώς, τρέμει.

    Αλλά, αγαπητέ μου Leo, στις (αστικές) δημοκρατίες, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχουν οι κάλπες, με βουλευτικές εκλογές και δημοψηφίσματα.

    Ήλθε ο καιρός να μιλήσουν, τώρα,.ή αργότερα, Και θα μιλήσουν - όσο και αν αυτό κάνει τον κυρ-Τσακυράκη να φοβάται, ακόμα και την σκιά τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάνω απ' όλα εμεις οι νομικοί ξερουμε να κρατάμε το γραμμα του νόμου.

    Αλίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επειδη βλέπω οτι εμφανίστηκε και νεα Αλικη, και μαλιστα νομικος επισης, θα σχολιάζω στο εξής με πλήρες ονοματεπώνυμο: Αλικη Νικολου.

    ΥΓ: Το σχολιο της 19-12 ωρα 9:37 π.μ. δεν ειναι δικο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η προταση του κ. Τσακυρακη ειναι εξαιρετικά προβληματική -κατα επιεικη χαρακτηρισμό- απο συνταγματική αποψη.

    Η υιοθέτηση της άποψης του περι σχηματισμού κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών θα οδηγούσε σε συνταγματικά άτοπα αποτελέσματα αν εφαρμοζόταν και σε άλλες διαδικασίες πλην της εκλογής ΠτΔ.

    Ομως, προηγείται ενα αλλο καταλυτικό επιχείρημα: οι διατάξεις του Συνταγματος ΔΕΝ παρακάμπτονται με συμφωνίες κυρίων!

    ΥΓ: Ας μην οδηγηθούμε στην αντίληψη οτι ο σκοπός αγιάζει τα μεσα, ανοίγει το δρόμο σε πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με βάση το Σύνταγμα, η πρόταση πρέπει να απορριφθεί. Με βάση το σκεπτικό του Τσακυράκη, πρέπει να θεωρηθεί ότι έγινε αποδεκτή. Ναι ή όχι;

    (όποιος προσπαθήσει να παρακάμψει το ερώτημα με το επιχείρημα ότι δεν έχει σημασία, διότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει χαθεί η δεδηλωμένη, ας αντικαταστήσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με πρόταση δυσπιστίας κατά ενός οποιουδήποτε υπουργού)

    Παράδειγμα δεύτερο: γίνονται εκλογές. Πρόωρες ή όχι, κάποια στιγμή θα γίνουν, δεν θα γίνουν; Και το πρώτο κόμμα, όποιο κι αν είναι, εκλέγει ας πούμε 143 βουλευτές. Ενώ η Χρυσή Αυγή εκλέγει 20. Με βάση το σκεπτικό του Τσακυράκη, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι το πρώτο κόμμα έχει τη δεδηλωμένη και μάλιστα με αυτοδυναμία, ναι ή όχι; Και για να ξεπεραστεί το "τυπικό" (άκου εκεί τυπικό...) συνταγματικό ζήτημα, θα πρέπει με συμφωνία κυρίων να οριστούν 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο πρώτο κόμμα, ναι ή όχι;

    Διότι έτσι είναι κυρίες και κύριοι, δεν γίνεται να μας ενοχλούν οι χρυσαυγίτες μόνο κατά την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Γιατί να ντρεπόμαστε αν αποτραπεί η προεδρική εκλογή με την ψήφο της Χρυσής Αυγής, όπως λέει ο Τσακυράκης, και να μην ντρεπόμαστε αν με την ίδια ψήφο αποτραπεί η έγκριση μιας κυβέρνησης από τη Βουλή -ή η απόρριψή της;

    Και, για όσους εξακολουθούν να (κάνουν πως) δεν καταλαβαίνουν, παράδειγμα τρίτο: έστω ότι αύριο το πρωί κατεβαίνει στη χώρα το Άγιο Πνεύμα αυτοπροσώπως, επισκέπτεται τους πολιτικούς αρχηγούς και τους πείθει -όλους! ακόμα και τον σ. Κουτσούμπα- να παραμερίσουν τις διαφορές τους για το καλό της πατρίδας εν όψει των κρίσιμων περιστάσεων κουλουπού κουλουπού. Χαράς ευαγγέλια, αίφνης η υποψηφιότητα Δήμα συγκεντρώνει 282 σίγουρες ψήφους, ούτε τρίτη προσπάθεια, ούτε εκλογές, ούτε τίποτα. Να γελάσει και το χειλάκι του Παπαχελά. Και φτάνει η Τρίτη. Και γίνεται η ψηφοφορία. Και εμφανίζεται ας πούμε ο Μπούκουρας, και ψηφίζει κι αυτός "Σταύρος Δήμας".

    Τότε; Τι γίνεται τότε; Θα κάνουμε πως δεν το ακούσαμε; Διότι, ναι μεν ο Δήμας στο υποθετικό αυτό σενάριο θα εκλεγόταν και χωρίς την ψήφο του Μπούκουρα, αλλά αν η ψήφος του Μπούκουρα δοθεί, δόθηκε, μετράει όσο και όλες οι άλλες, και η Ιστορία θα γράψει ότι η χώρα εξέλεξε για πρώτη φορά Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την ψήφο ΚΑΙ ενός υπόδικου νεοναζί (και μάλιστα ερζάτς). Και ερωτώ, αυτό άραγε δεν θα είναι στίγμα για τη χώρα, για το πολίτευμα, για τον θεσμό του Προέδρου, ακόμα και για το πρόσωπό του;

    (και διαλέγω επίτηδες ένα "αληθοφανές" -ως προς τον Μπούκουρα εννοώ- σενάριο, γιατί υπάρχει και πιο αναληθοφανές αλλά χειρότερο: να ψηφίσουν όλοι οι χρυσαυγίτες υπέρ του Δήμα)

    Κοντολογίς, ο Τσακυράκης κάνει μια τεράστια λαθροχειρία: εξισώνει τη σημασία θετικής και αρνητικής ψήφου, μολονότι ξέρει βέβαια πολύ καλά ότι η εξίσωση αυτή είναι σόλοικη. Διότι μόνο η θετική ψήφος δημιουργεί θεσμικά τετελεσμένα, η αρνητική το μόνο που δημιουργεί είναι πραγματικές καταστάσεις, οι οποίες ενδέχεται να είναι αδιέξοδες -οπότε η ύστατη λύση είναι η καταφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, που καλείται να ξαναβάλει τα πράγματα στη θέση τους.

    (δεν το καταλαβαίνεις; Ωραία. Πάρε το τελευταίο παράδειγμα, και βάλε τον Μπούκουρα να δηλώνει απλώς "παρών". Ούτε γάτα, ούτε ζημιά, έτσι; Για σκέψου τώρα πάλι, έχει την ίδια σημασία η θετική και η αρνητική ψήφος;)

    Αν υπάρχει κανείς που ακόμα δεν το καταλαβαίνει, σηκώνω τα χέρια ψηλά.

    Αλίκη
    Ποινικολόγος ΡARIS Ι - SORBONNE

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ο λαός της.

Κίμων Χατζημπίρος: Σχόλια για τις αξίες της αξίας

Οι καταλήψεις , ο δήμαρχος και ο άλλος άνθρωπος