Κάθε πλευρά και τα όπλα της


του Τάσου Τέλογλου από το Protagon
«Η Ελλάδα από την Κυριακή το βράδυ είναι μια χώρα που έχει τις δικές της προτάσεις. Καταλαβαίνουμε πως και οι άλλες χώρες έχουν τις δικές τους προτάσεις, τα δικά τους κοινοβούλια και για αυτό μιλάμε για διάλογο και όχι για τσαμπουκάδες και αμοιβαίους εκβιασμούς».
Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εν όψει της άφιξης στη χώρα μας του Μάρτιν Σουλτς και του Γερούν Ντέισελμπλουμ και αφού σχολίασε ότι το Μνημόνιο θεωρείται λήξαν για τη νέα κυβέρνηση.
Tι γίνεται οταν μία χώρα κηρύσσει το μνημόνιο μονομερώς λήξαν και «έχει τις προτάσεις της»; (Σκεφτείτε να πάρετε τραπεζικά δάνεια με τις δικές σας προτάσεις). Το «Ινστιτούτο για την γερμανική Οικονομία της Κολωνίας», ένα από τα γερμανικά ινστιτούτα που βρίσκεται κοντά στη γερμανική κυβέρνηση, ανέλαβε να το ξεκαθαρίσει μία μέρα μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Τι γίνεται, λοιπόν, με μια χώρα που θέλει να τερματίσει το πρόγραμμα; Δεν γίνεται να την πετάξεις έξω. Μπορείς ομως να την στραγγαλίσεις όταν έχεις την κυριαρχία πάνω στο νόμισμα (εμείς τι έχουμε;). Ιδού τι αναφέρει το ινστιτούτο: «Το νομικό πλαίσιο δεν δίνει τη  δυνατότητα της εξόδου, μπορεί όμως να υπάρξει de facto έξοδος αν μια χώρα παραβιάζει συστηματικά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ή το καταργεί. Ο αποφασιστικός μοχλός είναι η τροφοδοσία του εθνικού τραπεζικού συστήματος της χώρας σε κρίση με κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας». Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν να σταματήσει να τροφοδοτείται από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) χώρα που παραβιάζει τη συμφωνία με τους πιστωτές της.
Θεωρούν ωστόσο ότι η «άγρια εξοδος» μιας χώρας από το ευρώ μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο σύστημα της ΕΚΤ που θα πρέπει να κρίνεται με βάση ένα νέο ελαστικό νομικό πλαίσιο. Μέχρι τότε όμως η διακοπή παροχής ρευστότητας και η συνεπαγόμενη στέρηση του κράτους-μέλους από το δικαίωμα ψήφου στην ΕΚΤ «θα σημάνει τον πρακτικό αποκλεισμό του κράτους-μέλους από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση». Μία τετοια απόφαση για την διακοπή ρευστότητας θα μπορούσε να την «λάβει» πολιτικά και το ευρωπαϊκό συμβούλιο και να την συμπληρώσει με την στέρηση του δικαιώματος ψήφου το ανεξάρτητο συμβούλιο της ΕΚΤ.
Τώρα που τελείωσαν οι αβρότητες της πολιτκά ορθής φρασεολογίας μπορεί η κάθε πλευρά να μετρήσει τα όπλα της. Αρκεί να έχει κάποια.

Σχόλια

  1. Αν τολμούν - και αν μπορούν - οι γερμανικές ελίτ, ας πράξουν αυτό, που απειλούν ότι θα πράξουν.

    Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. (Και να είναι σίγουρες ότι θα το υποστούν, εάν ο Αλέξης πράξει αυτά, που πρέπει να πράξει - Τί πρέπει να κάνει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα; 1) Καταγγελία Μνημονίων και δανειακών συμβάσεων. 2) Παραπομπές στο δικαστικό σύστημα. 3) Κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος. 4) Έκδοση χρήματος, σε ευρώ και νέα χρηματόγραφα. 5) Νέες βουλευτικές εκλογές )...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση με θολά αριστερά και ευδιάκριτα ακροδεξιά στοιχεία Τάσσο μου Απορώ πως εσύ ένας αριστερός δεν σοκάρεσαι. Εκτός και αν έχεις περάσει και συ το Ρωσικό Ρουβίκωνα. Λές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην παρούσα φάση, αυτό που προέχει, είναι το να ποδοπατηθεί, η ουνική λογική της γερμανικής πολιτικοοικονομικής ελίτ. Τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα και έπονται.

      Το τί θα γίνει, είναι κάτι, που θα το δούμε...

      Διαγραφή
  3. Τάσσο μου δεν έχεις απέναντι του Ούνους του Αττίλα. Εχεις όλη την Ευρώπη απότι είδες με τις δηλώσεις Ισπανών και Ιταλών. Κάποιοι παίζουν με τα σπίρτα. Χωρίς σχέδιο παρά μόνο δραχμή. Εσύ ένας κοσμοπολίτης το βλέπει υποθέτω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απέναντί μου έχω την ουνική νοοτροπία της γερμανικής πολιτικοοικονομικής ελίτ της Μέρκελ, του Σόϋμπλε, του Γκάμπριελ και των Γερμανών μπατιροτραπεζιτών, που θέλουν να καταστήσουν το κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι, μια γερμανική αποικία. Και με αυτόν τον τρόπο να το καταστρέψουν. Αυτή η εξέλιξη πρέπει να αποτραπεί.

      Δεν είναι η πρώτη φορά, που επιχειρούν κάτι τέτοιο οι γερμανικές ελίτ. Οι παλαιότερες γενεές των Ευρωπαίων απέτρεψαν αυτούς τους σχεδιασμούς. Ελπίζω ότι θα το πράξουν και τώρα.

      Οι καιροί δεν είναι εύκολοι. Ίσως και η όποια προσπάθεια να είναι και ατελέσφορη. Ίσως το κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι να μην γίνει δυνατό να ολοκληρώσει την κατασκευή του. Όλα δείχνουν ότι οδηγείται, στην κατάρρευση. Αν και τίποτε δεν είναι μοιραίο. Εμείς φτιάχνουμε το μέλλον μας. Εμείς μπορούμε να αποτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη.

      Αλλά, η ευρωζώνη, αυτό αιμοποτικό ζόμπυ, αυτό το καρκινικό εξάμβλωμα του "υπαρκτού ευρωπαϊσμού", το οποίο συμπεριφέρεται, ακριβώς, όπως συμπεριφερόταν και το δίδυμο αδελφάκι του, ο τεθνεώς "υπαρκτός σοσιαλισμός", πρέπει να εξοντωθεί και να αντικατασταθεί, από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία,που, στην προοπτική της εξέλιξη, η οποία δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μακρινή, οφείλει να μετασχηματισθεί, σε ευρασιατική, ξεκινώντας από την Λισαβώνα και φθάνοντας μέχρι το Βλαδιβοστόκ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πλανητικές προκλήσεις του μέλλοντος. Αυτός είναι και έτσι ορίζεται ο έμπρακτος - και όχι ο ιδεοληπτικός - διεθνισμός σήμερα.

      Αλλά αυτό περνάει, μέσα από την πλήρη καταστροφή των σχεδιασμών της γερμανικής ελίτ, η οποία καταστροφή θα είναι και η τιμωρία της, την οποία, ανοήτως και χάρη, στην μεγαλοκαρδία και για την εξυπηρέτηση των μακροπρόθεσμων πλανητικών συμφερόντων των Αμερικανών, απέφυγε, αμέσως, μετά την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

      Κάθε άλλη εξέλιξη είναι ατελέσφορη και θα καταστεί καταστροφική, όσο όλοι οι άλλοι υποκύπτουν στις αξιώσεις της γερμανικής πολιτικοοικονομικής ελίτ.

      Καιρός, λοιπόν, είναι να πάρει ένα καλό μάθημα. Το εάν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που θα της το δώσει, αυτό είναι καλοδεχούμενο. (Αν και δεν μπορώ να είμαι βέβαιος, γι' αυτό. Θα δείξει. Και σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη, μετά από όλα όσα μεσολαβήσουν, από την παρούσα κρίση, δεν θα είναι αυτή, που είναι τώρα)...

      Διαγραφή
  4. Η Ελλάδα είναι το 3% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Τι να κάνει Τάσσο. Και είναι και υπερχρεωμένη. Να αλλάξει προς ποια κατεύθυνση και τι; Γιατί από το ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπω αλλαγές μόνο πισωγυρίσματα. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να απομονωθεί και να αυτοκατατστραφεί. ¨Ηδη οι άλλοι νότιοι τα μασάνε. Συνεπώς αλλαγή της Ευρώπης εμείς μονάχοι δεν μπορούμε να κάνουμε έστω και αν κάποιες αλλαγές χρειάζονται. Ο εκβιασμός δεν είναι πια εφικτός έχουν θωρακιστεί. Αλλά όλα αυτά μικρή σημασία έχουν. Απλά ο ΣΥΡΙΖΑ μπλοφάρει. Λέω εγώ. Και χωρίς χαρτί απλά χάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το τί μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, το περιγράφω, στο κείμενό μου, στο οποίο παραπέμπω, στο πρώτο μου σχόλιο. Πολά μπορεί να τους κάνει και να τρέχουν και να μην φθάνουν. Αρκεί να υπάρχει ατσάλινη πολιτική θεληση, ικανό επιτελείο, λεπτομερής σχεδιασμός και συμμαχίες (οι οποίες δεν χρειάζεται να βρίσκονται, μόνο, μέσα στην ευρωζώνη, ή στην Ε.Ε.).

      Το τί θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ξέρω. Δεν είμαι μέλος του, δεν τον ψήφισα, καν, σε αυτές τις εκλογές και δεν έχω εσωτερική πληροφόρηση, για τις προθέσεις του.

      Λες ότι μπλοφάρει. Δεν το αποκλείω. Είναι μέσα στο παιχνίδι και η μπλόφα. Αλλά, με αυτούς, που έχει μπλέξει - και που επέλεξε να μπλέξει - η μπλόφα δεν είναι το καλύτερο όπλο, αν είναι μόνη της. Για να πιάσει, χρειάζεται και "πραγματικά πυρά". Αν αυτά δεν υπάρξουν, η μπλόφα θα αποτύχει και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ, σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, από όσο χρειάστηκε, για να απογυμνωθεί, κοινωνικά, πολιτικά, εκλογικά και κομματικά, εκείνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, κυριολεκτικά, θα εκραγεί και θα διαλυθεί, στα, εξ ων συνετέθη.

      Και φυσικά, θα είναι άξιος της τύχης του.

      Θα δούμε...

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ο λαός της.

Κίμων Χατζημπίρος: Σχόλια για τις αξίες της αξίας

Οι καταλήψεις , ο δήμαρχος και ο άλλος άνθρωπος