PACTA NON SUNT SERVANDA, PLACUIT TSIPRA


Απάντηση στην ανοιχτή επιστολή του κ. Τσίπρα στους Γερμανούς

Αξιότιμε κύριε Τσίπρα,

Στη γνωστή επιστολή σας στην Handelsblatt προς τους Γερμανούς αναφέρετε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Γνωρίζω ότι πίσω από τις απαιτήσεις για «πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων» κρύβεται η αγωνία ότι «αν αφήσουμε τους έλληνες να κάνουν ό,τι θέλουν θα κάνουν πάλι τα ίδια». Κατανοώ αυτή την αγωνία. Όμως δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που έστησε το καθεστώς της διαπλοκής και της κλεπτοκρατίας στην πατρίδα μου, η οποία τώρα δήθεν κόπτεται για τήρηση των «συμφωνηθέντων»…"

Όχι κ. Τσίπρα, δεν κόπτεται η κλεπτοκρατία για την τήρηση των συμφωνηθέντων. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας κόπτονται. Αρχίζετε τη φράση σας λέγοντας στους Γερμανούς ότι τους κατανοείτε γιατί μας ζητούν να τηρήσουμε τα συμπεφωνημένα. Και την τελειώνετε λέγοντας πως αυτό το ζητά η κλεπτοκρατία στη χώρα μας!!!

Δεν το ζητά η κλεπτοκρατία, οι Ευρωπαίοι μάς το ζητούν. Αυτά δε που συμφωνήσαμε μαζί τους, περιλαμβάνουν και την καταπολέμηση της κλεπτοκρατίας. Αν δεν το κάνανε, όπως λέτε, οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, κάντε το εσείς! Οι εταίροι μας, ωστόσο, αναμένουν από εμάς, αν σας εκλέξουμε Κυβέρνηση, να συνεχίσουμε να τηρούμε ως χώρα όσα συμφωνήσαμε μαζί τους. Θα τα τηρήσουμε αν σας εκλέξουμε;

Κύριε Τσίπρα,

Έχετε κάθε δικαίωμα να ζητήσετε από τους δανειστές μας την αλλαγή των συμπεφωνημένων. Έχει ήδη γίνει μία φορά κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης της κρίσης μας στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου του 2011 (με το PSI) και του Οκτωβρίου του ίδιου έτους (με το PSI+). Τότε, λοιπόν, αλλάξαμε όσα είχαν συμφωνηθεί τον Μάιο του 2010. Αυτό, όμως, έγινε με νέες συμφωνίες, τις οποίες διαπραγματευθήκαμε και προσυπογράψαμε με τους εταίρους μας, το ΔΝΤ και το EFSF. Και τις υλοποιήσαμε με τους νόμους του κράτους 4046/2012 και 4050/2012.

Τι θα κάνετε, λοιπόν, αν γίνετε Κυβέρνηση και οι δανειστές μας δε συμφωνήσουν αυτή τη φορά ν’ αλλάξουν τα συμπεφωνημένα;  Σε μια τέτοια περίπτωση, θα έχετε δυο επιλογές: ή να τηρήσετε τα συμφωνηθέντα ή να μετατρέψετε τη χώρα σε Ιράν του 1979. Τι θα κάνετε;

Γιατί δεν λέτε, κύριε Τσίπρα, το εξής απλό;

«Αν γίνουμε Κυβέρνηση, η Ελλάδα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, ανεξάρτητα αν διαφωνήσαμε ως αντιπολίτευση με τη συνομολόγησή τους. Σκοπεύουμε, όμως, να πείσουμε τους εταίρους μας και το ΔΝΤ ότι μια νέα συμφωνία επιβάλλεται, που θα διορθώνει τα λάθη των παλαιών. Και αυτή τη συμφωνία θα επιδιώξουμε να κλείσουμε αμέσως μόλις γίνουμε Κυβέρνηση. Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι οι εταίροι μας δεν θα δώσουν την ευκαιρία σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί και να αλλάξει όσα είχαν προηγουμένως συμφωνηθεί, εάν αποδείξει ότι πολλά από αυτά (ή και όλα) ήταν σε λάθος κατεύθυνση.»

Πιστεύετε, αλήθεια, πως με το να αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών από μέρους μας σε περίπτωση που οι εταίροι μας δεν συμφωνήσουν ν’ αλλάξουν τα συμπεφωνημένα, θα τους ασκήσετε την πίεση που νομίζετε πως χρειάζεται, ώστε να υποχωρήσουν και να κάνουν δεκτά αυτά που προτείνετε;

Η διαπραγμάτευση αυτή, κύριε Τσίπρα, δεν είναι του στυλ “πετυχαίνω και τα παίρνω όλα” ή “αποτυγχάνω και μένω σ’ αυτά που έχω”. Αν αποτύχεις, τα χάνεις όλα εκεί που φτάσαμε. Τα χάνει η χώρα, κύριε Τσίπρα. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να την παίξετε σε «chickengame» με τους εταίρους μας. Διότι, το αυτοκίνητο που θέλετε να οδηγήσετε, είναι ένα φιατάκι κι από την άλλη έρχονται οι δανειστές μας μ’ ένα τανκ. Αν πιστεύετε ότι θα λογαριάσουν τις ζημιές που θα πάθει το τανκ από τη σύγκρουση και γι’ αυτό θα υποχωρήσουν, απατάσθε. Καλύτερα είναι, λοιπόν, να επιχειρήσετε να τους πείσετε χωρίς απειλές και εκβιασμούς, διότι κατά το κοινώς λεγόμενον «δεν μας παίρνει». Και στο κάτω-κάτω, δεν παίζετε με τους συντρόφους σας τα σπίτια σας και τις περιουσίες σας στα ζάρια εδώ πέρα. Την Ελλάδα παίζετε.


Παναγιώτης Γκλαβίνης
Αν. καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου
Νομικής Σχολής ΑΠΘ




Πηγή: http://www.books journal.gr

Σχόλια

  1. Στη διαπραγμάτευση ζητάς κατι ΕΝΑΝΤΙ κάποιου αλλού που δίνεις.

    Εμεις τι ακριβως εχουμε να δώσουμε, ωστε να διαπραγματευτούμε?

    ΥΓ: Εχει γινει καραμέλα αυτη η λέξη. Κοντευουμε να το πιστέψουμε οτι εχουμε διαπραγματευτικα χαρτιά.
    Μονο που το πιστεύουμε μονον εμεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία