ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

Το ΠΟΤΑΜΙ ως αντίδοτο στο δηλητήριο του εθνολαϊκισμούτου Λεωνίδα Καστανά από τη Μεταρρύθμιση

Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ένας θρίαμβος του εθνολαϊκισμού και όχι της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς τον έκφρασε με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο και πέτυχε μια ευρύτατη νίκη. Κοντά σε αυτόν οι ΑΝΕΛ κατάφεραν να μπουν άνετα στη Βουλή, ενώ η ΧΑ βρέθηκε στην τρίτη θέση. Τα κόμματα της κεντροδεξιάς που κράτησαν τη χώρα μακριά από την χρεοκωπία και έκαναν κάποιες αναιμικές μεταρρυθμίσεις ηττήθηκαν κατά κράτος. Το ΠΑΣΟΚ καταποντίστηκε. Η ΔΗΜΑΡ εξαφανίστηκε. Η μόνη μεταρρυθμιστική δύναμη που επιβίωσε σε αυτόν τον ορυμαγδό είναι το ΠΟΤΑΜΙ.

Εκ του αποτελέσματος πλέον, γίνεται φανερό ότι ο κεντρώος χώρος, περιστρέφεται γύρω από το ΠΟΤΑΜΙ. Η συμπαράταξη με τους «Μεταρρυθμιστές» του Σπύρου Λυκούδη και τους φιλελεύθερους της «ΔΡΑΣΗΣ» απεδείχθη θετικότατη και έδωσε στο νεοπαγές κίνημα ικανά πολιτικά στελέχη, δυνατότητα διείσδυσης σε ευρύτερα ακροατήρια και συνεπώς μεγαλύτερη πολιτική εγκυρότητα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης απεδείχθη ικανότατος πολιτικός manager και  αξιόπιστος προοδευτικός μεταρρυθμιστής. Ο λόγος του έδρασε ανανεωτικά στο πολιτικό σύστημα και άφησε μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον.

Συνεπώς, ότι είναι να περιμένουμε στον κατακερματισμένο και πολύπαθο μεσαίο χώρο είναι από το ΠΟΤΑΜΙ. Μπορεί να μην είναι αυτό που πολλοί φίλοι του χώρου οραματίζονται αλλά αυτό έχουμε και με αυτό θα πάμε. Εξάλλου μπορούμε να το βελτιώσουμε. Αρκεί να ξέρουμε ότι στην εποχή που διανύουμε, τα παλαιοκομμουνιστικά ή σοσιαλιστικά σχήματα  έχουν τελειώσει. Οι συνεδριάσεις της νικοτινίασης πέθαναν. Τα πολιτικά πράγματα εξελίσσονται πλέον ταχύτητα και απαιτούν ταχύτατες και εύστοχες αντιδράσεις με σύγχρονο και αποδοτικό τρόπο.

Ωστόσο το ΠΟΤΑΜΙ θα πρέπει να γίνει κόμμα. Το γεγονός ότι δεν συμμετέχει σε κυβέρνηση του δίνει την ευκαιρία να οργανωθεί πανελλαδικά, να αποκτήσει διαδικασίες και όργανα, να αναδείξει πολιτικά στελέχη και φυσικά να διατυπώσει καλά επεξεργασμένες πολιτικές θέσεις σε όλα αυτά που μας ταλανίζουν ως χώρα. Και στο θέμα αυτά είναι ομόθυμη η διάθεση του επικεφαλής, των μελών και των στελεχών του. Να αποκτήσει ρίζες και ραχοκοκαλιά. 

Η ΝΔ είναι αδύνατον, στην κατάσταση που βρίσκεται, να κάνει σοβαρή αντιπολίτευση σε μεταρρυθμιστική κατεύθυνση. Θα αναλωθεί σε άγονη κινδυνολογία, καθολικό αρνητισμό και ακροδεξιές ρητορικές.   Το ΠΑΣΟΚ είναι δύσκολο να ανακτήσει οποιαδήποτε αίγλη, μάλλον τέλειωσε οριστικά, έστω και με άλλον αρχηγό. Συνεπώς, είναι τεράστια ευκαιρία για το ΠΟΤΑΜΙ να εκφράσει το, έστω και μειοψηφικό στην κοινωνία, μεταρρυθμιστικό αίτημα. Η προγραμματική αντιπολίτευση είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία. Γιατί ο στόχος του δεν είναι να αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ και να καταστραφεί μαζί του η χώρα. Είναι να αναδείξει το μάταιο της αριστερής και ακροδεξιάς εθνολαϊκιστικής ρητορικής και να προωθήσει  σύγχρονες φιλοευρωπαϊκές  και ορθολογικές πολιτικές προτάσεις. Πρώτον, γιατί  η χώρα πραγματικά κινδυνεύει από τη σύνθεση και την ιδεολογία της νέας κυβέρνησης. Και δεύτερον, γιατί όταν σύντομα οι μάζες θα αρχίσουν σταδιακά να αραιώνουν από το περιβάλλον ΣΥΡΙΖΑ και να αναζητούν πραγματική και χρήσιμη πολιτική κάποιος πρέπει να τους την παρουσιάσει.

Και το ΠΟΤΑΜΙ μπορεί και πρέπει να το κάνει. Η συγκυρία το αναδεικνύει ως προνομιακό εκφραστή της ανανέωσης του πολιτικού συστήματος. Ως τον βασικό αντίπαλο του εθνολαϊκισμού. Ως εκφραστή του προοδευτικού φιλοευρωπαϊκού πνεύματος. Γι αυτό και οι φίλοι που το ψήφισαν με δισταγμό θα πρέπει να αποτολμήσουν να ρεύσουν μαζί του. Να έρθουν και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της κοίτης του. Και κυρίως να αποδεχθούν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης πέτυχε αυτό που κανείς μας δεν αποτόλμησε. Έκανε το βήμα. Τι να κάνουμε φίλοι μου αυτός το έκανε και έγραψε ιστορία.


Και να μην ξεχνάμε ότι το ΠΟΤΑΜΙ σε όλη την προεκλογική εκστρατεία δεν κατέφυγε ούτε μια στιγμή στο λαϊκισμό. 

1 σχόλιο:

 1. Το ΠΟΤΑΜΙ πρεπει νομίζω να αποφασίσει πως βλέπει τον εαυτο του: ως αντιπολιτευση η ως εφεδρικό κυβερνητικό σύμμαχο του ΣΥΡΡΙΖΑ?

  Διοτι προς το παρον εκπέμπει έναν λογο εσκεμμένα αόριστο και πολυσήμαντο.
  Έφτασε στο σημείο να δηλώσει οτι θα στήριζε ακομη και μια πολιτικη σύγκρουσης με την ΕΕ, υπο προυποθεσεις.
  Αυτη ειναι η θεση του?

  Γενικά, δινει την εντύπωση οτι περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να εοιβιβαστει στο κυβερνητικό όχημα!

  Εχω την αποψη οτι ετσι δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην πολιτικη μας ζωη. Αυτο που χρειαζεται στην παρούσα συγκυρία ειναι σοβαρη και συγκεκριμένη αντιπολιτευση και οχι κόμματα μπαλαντέρ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή