Τραπεζικό σύστημα και διαπραγμάτευση - Amber Alert



του Γιώργου Προκοπάκη

Βγήκαν τα στοιχεία 31/12. Οι ελληνικές τράπεζες απελάμβαναν ρευστότητα €84.5 δισ από την ΕΚΤ και ΤτΕ - εξ αυτών €5.6 δισ ο ELA. Είχαν και πρόσθετη ρευστότητα €9 δισ από τη διατραπεζική. Σύνολο €94.5 δισ.

Σήμερα έχει τελειώσει η διατραπεζική, έχει τελειώσει η ΕΚΤ και έχουν μείνει οι τράπεζες με το όριο των €68 δισ του ELA. Μείωση ρευστότητας €26.5 δισ (ίσως κάτι λιγότερο αν είχε καμιά από τις τράπεζες στο χαρτοφυλάκιό της γερμανικά ή αγγλικά ομόλογα). Η θέση δε είναι δεινή, δεδομένου ότι έχουν φύγει (από τα €23 δισ συνολικά) €18-€20 δισ καταθέσεων μετά την πρωτοχρονιά.

Γι' αυτό καίγεται η Ελλάδα για το περίφημο waiver στα ελληνικά ομόλογα. Οι τράπεζες έχουν κάπου €9 δισ ελληνικά χαρτιά, τα οποία δεν δέχεται πια η ΕΚΤ. Με το waiver θα τα δέχεται ξανά, οπότε ανοίγει χώρος στον ELA. Η "υποχρεωτική" συμμετοχή δημοσίων φορέων αφαιρεί ρευστότητα από τις εμπορικές τράπεζες. Γι" αυτό σκιζόταν χτες η κυβέρνηση για πρόσθετο ELA, παρά το ότι οι εκροές έχουν σταματήσει.Πήρε μόνο μισό δισ, αντί για δύο που περίμενε/ήθελε.

Στην πρέσσα λοιπόν! Το ζήτημα έχει μπει καθαρά από τους εταίρους:
Ή πραγματικές και μετρήσιμες μεταρρυθμίσεις ή βράστε στο ζουμί σας.
Εάν πραγματικά οι Έλληνες πολίτες στέκονται δίπλα στην διαπραγμάτευση α λα Τσίπρα-Καμμένο, θα αναγνωρίσουν το λάθος τους και θα τρέξουν να ρίξουν ξανά στις τράπεζες τα λεφτά από τους απορροφητήρες, τα ψυγεία, τους κήπους. Διαφορετικά, κάθε σαββατοκύριακο το επόμενο δίμηνο θα είναι σαββατοκύριακο του τρόμου.
Αυτό που γίνεται σήμερα με την υποτιθέμενη ελληνική διαπραγμάτευση είναι μια δοξασία: οι εταίροι θα υποχωρήσουν για να σωθεί το τραπεζικό σύστημα και το ευρώ.
Όπως μάθαμε εκ των υστέρων, διαπραγμάτευση στο Eurogroup 20/2 δεν υπήρξε. Το πράγμα είχε λήξει με το τηλεφώνημα Τσίπρα-Μέρκελ με το πολύ απλό take it or leave it. Ο Τσίπρας το πήρε, γιατί δεν τόλμησε καν να ελέγξει τη σχέση της δοξασίας με την πραγματικότητα. Ο Βαρουφάκης είναι απλώς ομιλούσα κεφαλή.
Αυτό που δεν μπορεί να βάλει ανθρώπου νους είναι η καθαρά αυτοκαταστροφική πολιτική που ακολουθείται. Ας παρουσιάσουν την άτακτη υποχώρηση της 20/2 ως νίκη - πρόθυμους παπαγάλους έχουν. Όμως, εφ' όσον δεν θέλησαν να δουν την 20/2 αν η δοξασία έχει σχέση με την πραγματικότητα, τι περιμένουν; Να το ξαναδούν;
Τα μηνύματα έρχονται από παντού και είναι ίδια:
Οι Ευρωζώνη και ΕΚΤ κάνουν μόνον τα ελάχιστα ώστε να μην χρεωθούν το ηθικό κόστος της χρεοκοπίας. Δεν κάνουν επιθετικές ενέργειες (όπως π.χ. μείωση του ELA στα €42 δισ όπως προτείνουν οι Γερμανοί σοφοί). Απλώς, δεν δίνουν λευκή επιταγή σε αφερέγγυους πολιτικούς. Τα λάθη πολιτικής (όπως π.χ. η καθυστερημένη αίτηση παράτασης που προκάλεσε εκροή καταθέσεων ή η πεισματική άρνηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που απομακρύνει ακόμη και τη μερική εκταμίευση) ως κόστος επιστρέφουν στην Ελλάδα, στην ελληνική οικονομία, στους Έλληνες πολίτες.
Η ιστορία με την αίτηση παράτασης έπρεπε να είχε γίνει μάθημα. Το κείμενο της 20/2 είναι πολύ αυστηρότερο από το απορριφθέν της 11/2 - για όλους, εκτός από τα χάπατα που θεωρούν πως τέλειωσαν τα μνημόνια και η τρόικα, αυτοί δε χαίρονται που ως και η θεματοφυλακή του ΤΧΣ έφυγε με εξευτελιστικούς όρους για τη χώρα αρκεί να έχουν να μιλούν για θεσμόικα! Η απόφαση της 20/2 δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη (πλην των συμβολικών για τα χάπατα) από απόφαση σε αίτηση που θα είχε υποβληθεί την επομένη των εκλογών. Είναι απολύτως βέβαιο πως η γρήγορη στροφή θα κατέληγε σε αισθητά καλύτερο αποτέλεσμα - δεν θα είχαμε και την εκροή καταθέσεων. Αν είναι να "συμμορφωθεί" με τις απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις η ελληνική κυβέρνηση, πρέπει να το κάνει ΑΜΕΣΑ. Σε τρεις εβδομάδες από σήμερα τα πράγματα θα είναι απείρως πιο δύσκολα. Πληρωμές υποχρεώσεων στο τέλος του μήνα, φέσια σε προμηθευτές του δημοσίου, τράπεζες σε ακόμη μεγαλύτερη στενότητα - το πράγμα δεν πάει πουθενά!
Εκτός εάν αυτό που ζούμε είναι ένα θέατρο. Δηλαδή, η απόφαση ρήξης είναι ειλημμένη και οι φιοριτούρες της επικοινωνιακής διαχείρισης στόχο έχουν να μη σηκωθεί το ελικόπτερο για τον Τσίπρα και ακόμη καλύτερα να υπάρχει η εξουσία την επόμενη μέρα.
Εν τω μεταξύ, βγήκε και η συνέντευξη τύπου Ντράγκι. Όπως βλέπουμε, η Ευρώπη πηγαίνει κάπου - ο ψωριάρης χώρια!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία