Υπουργικό «μπρα ντε φερ» στην Παιδεία


του Γιώργου Μαυρωτά

Εκεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων υπάρχει ένα θέμα με το αν συνεννοούνται ο Υπουργός κ. Μπαλτάς με τον Αναπληρωτή Υπουργό του κ. Κουράκη.

Στην αρχή ο κ. Υπουργός, στην περίφημη ομιλία του περί «ρετσινιά της αριστείας» κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στην Βουλή είπε ότι δεν θα γίνουν φέτος αλλαγές για «να μην βάλει πάγο στις έστω στρεβλές φιλοδοξίες γονέων και μαθητών». Μετά από δύο εβδομάδες ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός εξήγγειλε ότι από φέτος (στη μέση της χρονιάς δηλαδή) θα χωριστούν τα Πρότυπα από τα Πειραματικά και θα καταργηθούν οι εξετάσεις στα δεύτερα. Διέψευσε δηλαδή απροκάλυπτα τον ίδιο τον Υπουργό.

Στη συνέχεια προέκυψε ένα ζήτημα με τον διαγωνισμό πρόσληψης του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς. Στα τέλη Φεβρουαρίου ο Υπουργός Παιδείας διέψευσε τον αναπληρωτή του, όταν ο τελευταίος μίλησε για κατάργηση των εξετάσεων στο ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στο Υπουργείο (εδώ).

Μετά ήρθε η διαφωνία τους στο θέμα της επιλογής των διευθυντών των σχολείων. Ο κ. Κουράκης ήθελε να γίνεται η επιλογή έπειτα από ψηφοφορία από τον σύλλογο διδασκόντων ενώ ο κ. Μπαλτάς δεν συμφωνούσε κι εξέφρασε δυσφορία (εδώ).

Το τελευταίο επεισόδιο ήταν η επιλογή των 13 περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης. Ο κ. Μπαλτάς επιμένει ότι δεν υπάρχουν κομματικά κριτήρια σε τέτοιου τύπου διαδικασίες και ότι οι επιλογές θα γίνουν αξιοκρατικά. Ο κ. Κουράκης αντίθετα υποστηρίζει ότι οι θέσεις αυτές είναι πολιτικές και τα πρόσωπα θα πρέπει να είναι κοντά στην Κυβέρνηση, δηλαδή κομματικές επιλογές (εδώ).

Είναι φανερό ότι οι θέσεις του κ. Κουράκη είναι πιο κοντά στα αιτήματα των συνδικαλιστών και, προς το παρόν τουλάχιστον, οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας είναι σαν να υπαγορεύονται από τους τελευταίους. Αυτοί άλλωστε είναι και η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στον εκπαιδευτικό κόσμο και γι αυτό ο κ. Κουράκης, που έχει ισχυρά κομματικά ερείσματα, νιώθει παντοδύναμος. Αντίθετα ο κ. Μπαλτάς είναι ένας αριστερός Ακαδημαϊκός, εξωκοινοβουλευτικός, με συγκεκριμένες ιδέες και προθέσεις αλλά χωρίς προσβάσεις στα κομματικά «μαγειρεία». Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή μίλησε για αξιοκρατία και καταπολέμηση των πελατειακών σχέσεων κάνοντας κάποιους να στραβομουτσουνιάσουν.

Έτσι λοιπόν η Παιδεία μας είναι στα χέρια ανθρώπων που είτε είναι πολύ πρόθυμοι να ικανοποιήσουν την πελατειακή τους βάση (τους συνδικαλιστές της εκπαίδευσης), είτε έχουν ιδεοληψίες που απέχουν από την ευρωπαϊκή και τη διεθνή πρακτική. Όποιος από τους δύο και να επικρατεί στο υπουργικό αυτό «μπρα ντε φερ» τα αποτελέσματα για την Παιδεία – όπως δυστυχώς φαίνεται από τα πρώτα δείγματα – θα είναι όπισθεν ολοταχώς…

*O Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Υπολοίπου Αττικής και υπέυθυνος του Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης
25 Μαρτίου 2015


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία