Σε αυτήν την Ευρώπη θέλουμε να μείνουμε


του Ευθύμη Δημόπουλου


Μέσα στο επόμενο 24ωρο, αυτό που ονομάστηκε από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «διαπραγμάτευση», θα έχει ολοκληρωθεί. 
Ακόμη όμως και αυτή την ύστατη ώρα η ελληνική κυβέρνηση επισείει ως μεγάλο της διαπραγματευτικό χαρτί ότι «αν δεν γίνουν δεκτά τα δίκαια αιτήματά μας θα σύρουμε την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία σε αχαρτογράφητα νερά και η ζημιά που θα προκαλέσουμε θα είναι τεράστια». Είναι αμφίβολο αν έχουμε τέτοιες δυνατότητες, αλλά ακόμη και αν μπορούμε να προκαλέσουμε τέτοια καταστροφή δεν έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε. Θα μας στιγματίσει και δε θα ξεχαστεί για τα επόμενα πολλά χρόνια όχι μόνο από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και από τους λαούς των χωρών τους. 

Ο νεότερος ελληνισμός κάθισε για μεγάλο διάστημα πάνω σε προγονικά κληρονομικά δικαιώματα και δεν κατάφερε να αποκαταστήσει τη σύγχρονη διεθνή του εικόνα. Θα το πετύχει όταν διαλέξει το δρόμο της πρωτότυπης δημιουργίας και όχι της αναζωπύρωσης των εθνικών παθών και των απειλών. 
Η Ευρώπη με όλα της τα προβλήματα και τις σκοτεινές στιγμές της συνεχίζει να αποτελεί το κυρίαρχο διεθνές πρότυπο ελευθερίας, δημοκρατίας και αλληλεγγύης. Από αυτή την Ευρώπη εμπνεύστηκαν οι ανατολικοευρωπαίοι για να αποτινάξουν τον πολύχρονο ζυγό τους, σε αυτή την Ευρώπη καταφεύγουν καθημερινά καραβιές προσφύγων και απελπισμένοι από ολόκληρο τον κόσμο, μέσα σε αυτή την Ευρώπη οι Έλληνες αγρότες, εργάτες, οι επιστήμονες και οι γυναίκες άλλαξαν επίπεδο ζωής. Μέσα σε αυτή την οντότητα μπορεί η χώρα να προσαρμοστεί στις ανάγκες μιας παγκοσμιοποιημένης εποχής. 

Σε αυτή την Ευρώπη θέλουμε να μείνουμε όλοι όσοι θα μαζευτούμε αύριο στο Σύνταγμα αλλά και η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία