Επιπτώσεις στην έρευνα στα ΑΕΙ


του Δημήτρη Κουρέτα από το Larissa net
Τα πρωτεύοντα κριτήρια στα οποία πρέπει να βασίζεται η ερευνητική στρατηγική ενός ΑΕΙ είναι η δόμηση κατάλληλου μίγματος πολιτικών, σχεδίων και διαδικασιών για τη δημιουργία ή απόκτηση νέας γνώσης, το μετασχηματισμό της σε ικανότητες, και την εκμετάλλευση της γνώσης και των ικανοτήτων με τρόπο που υπηρετεί την ευρύτερη αναπτυξιακή στρατηγική του Ιδρύματος. Σε αυτήν την στρατηγική ανήκουν και οι σχέσεις των πανεπιστημιακών εργαστηρίων με τον επιχειρηματικό κόσμο, σε μια σχέση που να φέρνει έσοδα στο ίδρυμα αλλα και θέσεις εργασίας.
Η βιβλιογραφική ανασκόπηση , προτείνει κριτήρια ανάλυσης και σχεδιασμού σεναρίων για την ερευνητική στρατηγική (Calvert and Patel, 2000; Graham and Diamond, 1997; Lechevalier et al, 2007). Στην κατεύθυνση αυτή κορυφαία προτεραιότητα εχει η εξής ερώτηση:Ποιά κομμάτια της ερευνητικής στρατηγικής (υποδομές, εξοπλισμός, ανθρώπινοι πόροι) έχουν σημαντικές πιθανότητες να χρηματοδοτηθούν εξω-ιδρυματικά με ποσά που μπορούν να οδηγήσουν στη βιωσιμότητα; Αυτό πλέον σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου , μα σε όλα , οδηγεί σε νέες δομές , εργαστήρια, τμήματα, σχολές.
Μερικά εργαστήρια των πανεπιστημίων στην Ελλάδα ( γύρω στα 100 από τα 1000 που υπάρχουν) έχουν συμβόλαια με εταιρείες εκτελώντας ερευνητικά έργα τα οποία προσφέρουν στο ίδρυμα πόρους και θέσεις εργασίας. Μερικά πανεπιστήμια έχουν και συγκεκριμένη πολιτική που δένουν τα εργαστήρια με τα αποτελέσματα της έρευνας, έτσι ώστε να τα εκμεταλλεύονται και τα πανεπιστήμια τα αποτελέσματα και να εισπράττουν δικαιώματα ( royalties)
Ένα τέτοιο εργαστήριο είναι και το δικό μου ( www.bio.uth.gr). Δίνει εργασία σε 10 νέους επιστήμονες μέσω πολυετών συμβολαίων μεταξύ των εταιρειών και του Πανεπιστημίου. ΟΙ συνεργάτες μας είναι και πολύ γνωστές εταιρείες του εξωτερικού που για να μας προτιμήσουν φτύσαμε αίμα εγώ και οι συνεργάτες μου εδώ και 15 χρόνια. Από σήμερα, όλα τα συμβόλαια μας είναι στον αέρα γιατί καμμιά εταιρεία δεν εγγυάται ότι θα μας προμηθεύει με τα αντιδραστήρια που θέλουμε στην ώρα τους, γιατί η αστάθεια του τραπεζικού συστήματος δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Άρα όλα τα παραδοτέα με τα συμβόλαια μας είναι στον αέρα. Ότι και να συμβεί τη Δευτέρα για να ομαλοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα θα πάρει κάποιους μήνες. Δύο , τρείς, δεν ξέρω. Εσείς λοιπόν που δεν ξέρετε την αξία που έχει για ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο να το επιλέγουν ως συνεργάτη κορυφαίες εταιρείες του εξωτερικού και της χώρας, προσθέστε τις παράπλευρες απώλειες της αστάθειας που μπαίνουμε και την πιθανότητα , τη σοβαρή πλέον όσα νέα παιδιά είχαν αυτό όπως και άλλα εργαστήρια ως διέξοδο, μπορεί να μην την έχουν πια. Και ότι χτίσαμε με αίμα τόσα χρόνια όταν ήρθαμε από το εξωτερικό για να φτιάξουμε δομές αριστείας και δουλειές εδώ, μπορεί να τις δούμε να μετατραπούν σε δουλειές σε μπάρ και πιτσαρίες για τους βιοχημικούς μας.
Και όσοι έχετε την εντύπωση ότι τα στα πανεπιστήμια κάνουμε κυρίως μάθημα το οποίο μπορεί να αναπληρωθεί από την κατάληψη κ. Πρωθυπουργέ , και έτσι να είμαστε νόμιμοι για να πληρωθούμε, σας καλώ να κάνετε μια επίσκεψη να δείτε τι γίνεται στα Ελληνικά πανεπιστήμια στη Λάρισα, στα Γιάννενα, στο Ηράκλειο, στην Πάτρα. Γιατί μάλλον δεν γνωρίζετε. Δυστυχώς οι αποφάσεις που λάβατε σας κάνει ακατάλληλους να συνεχίσετε στην διακυβέρνηση της χώρας.
*Ο Δημήτρης Κουρέτας είναι καθηγητής Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και  Πρόεδρος Συμβουλίου Καινοτομίας Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία