Διονύσης Νοταράκης: Ντεμέκ αντίσταση


του Διονύση Νοταράκη

Έγινε αρκετός λόγος για το t-shirt της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, ξέρετε αυτό με την γυναίκα που ανάβει τσιγάρο από το μπουκάλι της μολότοφ και που το διακοσμεί το ανάλογο αλφάδι. 

Βλέποντας την ντυμένη έτσι θυμήθηκα την τεράστια Μέριλ Στρίπ στο “Ο διάβολος φορούσε Πράντα” η οποία με λίγες προτάσεις αποδομεί τις ενδυματολογικές επιλογές της νεαρής βοηθού της λέγοντας της πως ο κύκλος του ρούχου που διάλεξε ως άνετο και αντισυμβατικό είχε ξεκινήσει πριν από μερικά χρόνια μέσα στο γραφείο της από την ίδια και πως το χρώμα του είχε χρησιμοποιηθεί από καμιά δεκαριά σχεδιαστές μόδας πριν το ρούχο καταλήξει στο καλάθι των προσφορών. Της είπε ακόμα πως αυτό το συγκεκριμένο μπλε σουέτερ έγινε η αφορμή για να κινηθεί μια αγορά εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας. 

Σε ο,τι αφορά το μπλουζάκι της βουλευτού μπορούμε να κάνουμε μερικές ανάλογες παρατηρήσεις. Πάει περίπου μια δεκαετία από τότε που το πανκ λουκ και το μιλιτέρ επανεμφανίστηκαν ταυτόχρονα (παραδόξως ταίριαξαν στα μάτια των σχεδιαστών) στην μόδα και που έβλεπες αξεσουάρ (πχ χακί τσάντες) με το αλφάδι στις βιτρίνες των καταστημάτων. Είναι προφανές πως όλα αυτά δεν κατασκευάστηκαν σε αναρχικές κολεκτίβες αλλά σε αναπτυσσόμενα κράτη με χαμηλό κόστος και πουλήθηκαν στον δυτικό κόσμο σε καταναλωτές που ήθελαν να δηλώσουν κάτι. Για μένα κανένα πρόβλημα. Ο καθένας ας δηλώνει ο,τι θέλει και όπως θέλει. Αλλά δεν μπορώ παρά να μην επισημάνω την κοροϊδία: δεν μπορείς να δηλώνεις “αντίσταση στον καπιταλισμό” με μπλουζάκι αγορασμένο πιθανότητα από το δίκτυο, κατασκευασμένο λογικά στην Κίνα ή στο Μπαγκλαντές και στο οποίο έχει αντικειμενοποιηθεί η γυναικά ως “αναρχικό action babe”. Και δεν μπορείς να δηλώνεις αντίσταση στον καπιταλισμό με αυτό το μπλουζάκι γιατί αυτό το μπλουζάκι είναι ο καπιταλισμός ή τουλάχιστον μια όψη του: φτηνιάρικος, διαδικτυακός, σεξιστικός. 

Συνεπώς εμένα ούτε το “ας φοράει ο,τι θέλει στην Βουλή”, ούτε το “ευτελίζει το Κοινοβούλιο και τον ρόλο της” με κάλυψαν. Αυτό που είδα ήταν το “ντεμέκ αντίσταση”.

Σχόλια

  1. Δεν αντέχω, θα την πω την κακία μου! Δεν θα μπορούσε ποτέ να αποσπάσει τα βλέμματα από την καθόλου κολακευτική όψη αλλιώς - με το μπλουζάκι το καταφέρνει. Συζητάνε όλοι γι αυτό αντί για την μούρη της - την κακομοίρα.
    Μπάμπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ο,τι αναφορά το μπλουζάκι ;;;;;;;;;;
    αναφορά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία