ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015

Λεωνίδας Καστανάς: Άντε πάλι με το μεσαίο χώροΑμέσως μετά τις εκλογές, την «αποτυχία» του Ποταμιού και τη σχετική «επιτυχία» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης άνοιξε και πάλι η γνωστή συζήτηση του ενδιάμεσου χώρου, για όσους ασφυκτιούν ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, για τη σοσιαλδημοκρατία, το left liberal και δεν συμμαζεύεται. Γιατί πάλι; Ίσως γιατί υπάρχει απόθεμα επαγγελματιών πολιτικών και εν γένει στελεχών που έχουν ανησυχίες για το προσωπικό τους μέλλον. Ίσως πάλι γιατί υπάρχουν κανονικοί άνθρωποι που ανησυχούν για το μέλλον αυτής της χώρας και δεν τους ταιριάζουν οι λύσεις που προτείνει η λαϊκή Δεξιά ή η περονική αμοραλιστική Αριστερά. Ίσως πάλι γιατί δεν είναι κακό κουβέντα να γίνεται. Σίγουρα όμως η συζήτηση αποφεύγει να θέσει τα πράγματα σε πολιτική βάση δηλαδή εντός των ορίων που επιβάλλει η πραγματικότητα.

Ποιο θα είναι το κεντρικό πολιτικό αφήγημα του νέου κόμματος; 
Η καταδίκη του νεοφιλελευθερισμού; Το παλιό και το καινούργιο; Η πολιτική χωρίς πολιτικούς; Οι 20 τύποι που θα δώσουν 20 λύσεις για να ξεμπλέξουμε; Μήπως η ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους και η κεντρικά κατευθυνόμενη οικονομία σε μια χώρα που προχωράει σε τρίτο μαμούθ χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσα σε 5 χρόνια με χαμηλές ελπίδες να διασωθεί; Η μήπως θα αιτείται την επιστροφή των μη προνομιούχων;

Και ποιο πολιτικό προσωπικό θα στηρίξει το αφήγημα; 
Το έμπειρο αλλά ελαφρώς ή βαρέως λερωμένο, ή το άπειρο απολίτικο αλλά καθαρό και πρόθυμο; Οι επαγγελματίες πολιτικοί ή οι «εμπειρογνώμονες»; Μήπως οι καθηγητές; Ή όλοι μαζί; Για να μη ρωτήσουμε ποιος θάναι ο αρχηγός.

Και όλοι αυτοί σε ποιους θα απευθύνονται; 
Στους αγρότες που δεν θέλουν να πληρώνουν φόρους ή στους 40ρηδες και 50ρηδες συνταξιούχους που ζουν εις βάρος των φτωχών;Μήπως στο κοινό των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΛΑΕ, ΑΝΕΛ, ΧΑ ( σχεδόν 50%) που δεν θέλουν καμιά μεταρρύθμιση ή στο κοινό της λαϊκής δεξιάς που ελπίζει να αλλάξουν τα πράγματα για να βολέψει τα δικά της παιδιά;  Μήπως στους νέους που βλέπουν, όχι αδίκως, τους πολιτικούς σαν ούφο και την πολιτική σαν εικονική πραγματικότητα, ενώ ψάχνουν τόπο για να μεταναστεύσουν; Ή μήπως στους δημόσιους υπάλληλους που αν κάτι θέλουν είναι να τους αφήσουν όλοι ήσυχους να κάνουν τη δουλειά τους όπως έμαθαν;

Και όλα αυτά σε μια χώρα που θα βρίσκεται επί πολλά χρόνια υπό επιτροπεία, με τεράστιο χρέος, ασθενή παραγωγική βάση, πολίτες βαθιά συντηρητικούς έτοιμους να πιστέψουν μόνο εύκολες αναπόδεικτες και πρόχειρες λύσεις. Δέσμια των μνημονίων διάσωσης αλλά και λαϊκιστών δημαγωγών που ελπίζουν να κοροϊδέψουν τους επιτρόπους και να διασώσουν τους πελάτες  και την πολιτική ισχύ τους.
  
Αν θέλει η κεντροαριστερά να αποτελέσει έναν έγκυρο πολιτικό παίκτη στην Ελλάδα της επόμενης πενταετίας θα πρέπει να ξεκαθαρίσει κάποια βασικά πράγματα. Αυτά που απέφυγε να μας πει το ΠΟΤΑΜΙ αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Τι θα κάνει με το κράτος; Θα το μειώσει; Θα μειώσει τα έξοδά του και θα αυξήσει την παραγωγικότητα του; Και πως; Θα κάνει απολύσεις ακατάλληλου προσωπικού και μόνο στοχευμένες προσλήψεις; Τι θα γίνει με την κινητικότητα; Τι θα κάνει με τις ιδιωτικοποιήσεις; Θα τις τρέξει ή θα ανακαλύπτει μόνο εξαιρέσεις; Με την Εκπαίδευση; Θα πάψει κάποτε να λειτουργεί μόνο για τους εργαζόμενους σε αυτή; Με τις κάστες, τις ομάδες τις συντεχνίες ποια στάση θα κρατήσει; Ποιο είναι το όραμά της για το κοινωνικό κράτος σε εποχές φτώχειας; Ποια κίνητρα θα δώσει για να έρθουν οι επενδύσεις και να αυξηθεί η παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων; Η ληστρική φορολογία είναι στις προθέσεις της; Το ασφαλιστικό; Πιστεύει ακόμα στη μεταρρύθμιση Γιαννίτση; Και κυρίως ποιες είναι απόψεις της για ένα προς ένα τα άρθρα του νέου μνημονίου και τους εφαρμοστικούς νόμους; Καλά κρύφθηκε πίσω από την ανάγκη διάσωσης της χώρας μετά την επτάμηνη καταστροφική δήθεν διαπραγμάτευση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τώρα πρέπει να τοποθετηθεί απέναντι στο μνημόνιο αναλυτικώς. Τολμά; Μπορεί; Την παίρνει να μιλήσει ανοικτά; Τα ρώτησε τα σωθικά της τι ακριβώς θέλουν;  


Όταν ο «μεσαίος χώρος» αποφασίσει να πάψει να κρύβεται πίσω από την ασάφεια του κέντρου και την ηθική των καλών, κεντρώων πάντα, προθέσεων και δομήσει σαφείς θέσεις, τότε και μόνο τότε μπορεί να αιτείται ενιαία πολιτική έκφραση και να γίνεται πιστευτός από ευρύτερα ακροατήρια που ας μην αυταπατάται δεν ξεπερνούν ένα 10% του εκλογικού σώματος, σήμερα. Γιατί οι εποχές που μοίραζε δανεικό χρήμα τέλειωσαν. Εκτός και αν θέλει και αυτός να μοιράσει ψεύτικες υποσχέσεις στο πόπολο που θα βιώνει την απάτη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και θα αναζητά άλλους να του δώσουν τα παραισθησιογόνα του.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου