Ευθύμης Δημόπουλος: Ο Μπαράκ Ομπάμα



Ο Μπαράκ Ομπάμα ίσως δεν ξεπεράσει τον (διογκωμένο από τη δολοφονία του) μύθο του Τζον Κένεντι. Αλλά το έργο του στο εσωτερικό της χώρας του, οι χειρισμοί του στη διεθνή σκηνή και ο πολιτικός του λόγος αποδεικνύουν ότι πρόκειται για την κορυφαία πολιτική προσωπικότητα του καιρού μας και σίγουρα για έναν από τους σημαντικότερους προέδρους στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η εξαιρετική ομιλία του «για την κατάσταση του έθνους» στην ολομέλεια του Κογκρέσου είναι μια παρακαταθήκη της δημοκρατικής πολιτικής για τις ΗΠΑ, για ολόκληρο τον κόσμο. Ενωτικός, αυτοκριτικός (για το Γκουαντανάμο), αγωνιστικός απέναντι στην οπλοκατοχή (άφησε συμβολικά δίπλα του μια θέση κενή για τα θύματα της ένοπλης βίας), ρεαλιστικά αισιόδοξος (για τα επιτεύγματα και τις δυνατότητες της τεχνολογίας και της δημοκρατίας), με συναίσθηση των ιστορικών ορίων (άρση του εμπάργκο στην Κούβα), προσηλωμένος στις συνταγματικές αξίες του αμερικανικού έθνους (μετανάστες, μουσουλμάνοι) και στην αξία της πολιτικής,.


Οι αφροαμερικάνοι, οι δημοκρατικοί, όλοι οι Αμερικάνοι πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερα περήφανοι για αυτόν τον κορυφαίο εκπρόσωπό τους.
Αν κάτι θα κρατούσα από την ομιλία του είναι η παρακάτω φράση που δείχνει τη βαθιά ιστορική συναίσθηση ενός παγκόσμιου ηγέτη μεγάλου διαμετρήματος: «Σε κάθε σημαντικό διεθνές ζήτημα οι λαοί του κόσμου δεν στρέφονται προς το Πεκίνο ή τη Μόσχα αλλά σε εμάς. Οφείλουμε να είμαστε ηγέτες και όχι αστυνομικοί του κόσμου».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία