ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Charles Mingus

Charles Mingus

Παρατηρητήριο

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον διάφορές αριστεροπερίεργες μούρες με οικολογικές, μεταναστευτικές και άλλες πολιτικά ορθές γνώσεις και ευαισθησίες. Οι περισσότερες παρεπιδημούσαν στη ΔΗΜΑΡ ως think tank του αριστερού Φώτη τρομάρα τους και μας κουνούσαν δάχτυλο σε κάθε ευκαιρία. Άνοιγαν την Αμυγδαλέζα, φρικάρανε με το Φαρμακονήσι σκίζανε καλτσόν και καλτσοδέτες αν πέταγες κανένα χαρτί στο δρόμο και λοιπά. Φυσικά ήταν λάβρες κατά της κυβέρνησης των Σαμαροβενιζέλων.
Τώρα επί ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμένες κάπου αρακτές και δε λένε κουβέντα για την ξεφτίλα της Μόρια, για το Σαρωνικό, τη Μάνδρα και λοιπά. Για όλα φταίνε οι Αμερικάνοι, ο καπιταλισμός, η περιστροφή της γης και γενικώς.
Αυτές οι μούρες μόλις πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγούν πάλι στους δρόμους και θα ανακαλύψουν και πάλι τον ακτιβισμό. Για μια άλλη αριστερά με λογικούς του ΣΥΡΙΖΑ και παράλογους του Κ. Αλλαγής και άγαμους θυτες και ξέρω γω. Τις ξέρω χρόνια τις μούρες αυτές και τις παρακολουθώ γιατί είναι η εμμονή μου, η αρρώστια μου. Θάχουμε γλέντια.
Ούτε οικολόγοι είναι ούτε ευαίσθητοι με τους μετανάστες ή το τρίτο φύλλο κλπ. Απλά ο καθένας έχει ένα επάγγελμα, παίκτες μου. Σπουδάζεται και αυτό. "Αριστεροπρασινοκάπως Ευαισθησία" λέγεται. Σε ΙΕΚ. Κρατικό που λέει και η φίλη μου η Άννα.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Σε μια χώρα όπου η πολιτική γίνεται σε πρωινάδικα ανθρώπων που παριστάνουν τους δημοσιογράφους, είναι φυσιολογικό η υψηλή διπλωματία να ασκείται στην τηλεόραση από τύπους που παριστάνουν τους πολιτικούς. Μια ντεμέκ ευρωπαίκή χώρα με μια ντεμέκ πολιτική ηγεσία.
ΥΓ Και ζορισμένους σουλτάνους ξαλαφρωνουμε και μπρίκια κολλάμε και βεντουζες κόβουμε

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2016

Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης: Αποδημητικά πουλιάΟι ημέρες των εορτών έχουν τραπέζια. Τραπέζια οικογενειακά, τραπέζια φιλικά, τραπέζια επανασύνδεσης μακρινών προσώπων. Θαλπωρή, χαρούμενες στιγμές, ανάπαυση και αναστοχασμός.

Μία από τις εμπειρίες αυτών των συνευρέσεων, ιδιαίτερα έντονη αυτήν την χρονιά, ήταν ότι η σύνθεση των καλεσμένων είναι πια πολύγλωσση, καθώς η ηλικιακή ομάδα 25-40 που συμμετείχε δουλεύει κατά πλειοψηφία στο εξωτερικό. Πάνω από τα μισά «παιδιά» αυτής της κατηγορίας είχαν έλθει για τις γιορτές από την Αγγλία, την Γερμανία, την Σουηδία, τις ΗΠΑ, την Ρουμανία, την Ελβετία, αλλά και από άλλους πιο εξωτικούς τόπους, όπως η Αιθιοπία, το Ντουμπάι, το Κουρδιστάν (!), η Σαουδική Αραβία.

Πολύ λίγοι από αυτούς ήταν «έξω» για σπουδές, οι περισσότεροι είναι εκεί για να κερδίσουν το ψωμί τους. Πολλοί έχουν ήδη κάνει οικογένειες εκεί «έξω».
Οι αριθμοί της στατιστικής είναι αβέβαιοι. Υπολογίζονται σε 300.000 και άνω εκείνοι που μετανάστευσαν εκτός Ελλάδος από το 2010 και εδώ. Ακούγονται και άλλοι αριθμοί, 35.000 γιατροί έχουν πάει για εργασία στην Γερμανία. Η πιο αξιόπιστη μέτρηση είναι της αρμόδιας στατιστικής αρχής της Αγγλίας, η οποία αθροίζει σε 370.000 τους έχοντες ελληνική εθνικότητα κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, μετρώντας μόνο αυτούς που δεν έχουν γεννηθεί στην Αγγλία. Από αυτούς οι 25.000 είναι οι φοιτητές, αλλά ενδεχομένως συνυπολογίζει και τους Κυπρίους (δεν υπάρχει ξεχωριστή καταγραφή).

Η πρόσφατη μετανάστευση έρχεται, με διακοπή αρκετών ετών, να επαναλάβει το μοτίβο των αρχών του 20ου αιώνα, αλλά και των ετών μετά τον Β’ Πγκόσμιο Πόλεμο, όταν κατά κύματα οι Έλληνες έφευγαν από την παγίδα της δυστυχίας για να αναζητήσουν την τύχη και την ευτυχία αλλού. Οι πρόσφατοι αριθμοί ωχριούν μπροστά στα παλαιά νούμερα, αφού σήμερα μόνο στην Αυστραλία ζουν περίπου 800.000 Έλληνες και στις ΗΠΑ μερικά εκατομμύρια.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσει κανείς αυτήν την «φυγή κεφαλιών», ανθρώπων, που συντροφεύει την «φυγή κεφαλαίων» για την οποία έγινε τόσος λόγος και για την οποία επιβλήθηκαν και τα τραπεζικά capital controls. Κάποιοι θρηνούν και ζητούν μέτρα για να ανακοπεί η φυγή που απογυμνώνει την Ελλάδα από τις παραγωγικές ηλικίες της, διογκώνοντας όλα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Ευτυχώς ακόμα κανείς δεν έχει ζητήσει «human controls», απαγόρευση εξόδου και καταναγκαστική παραμονή και εργασία στην χώρα.

Αν υπάρχει κάτι να γίνει αυτό συνδυάζεται με το σύνολο των ζητουμένων μας, που συνοψίζεται σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον που να προκαλέσει ένα επενδυτικό σοκ, απαραίτητο για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας κατάλληλες για να κρατήσουν τους νέους στην χώρα. Για όσο καιρό αυτό δεν συμβαίνει, ευτυχώς που οι νέοι μας φεύγουν, ακόμα και αν δεν ξαναγυρίσουν ποτέ.

Η ελληνική διασπορά θα δημιουργήσει σε κάθε περίπτωση έμμεσα οφέλη για την πατρίδα. Η πρώτη γενεά, τουλάχιστον αυτή, θα κρατήσει την σύνδεση με την μητρική γη ζωντανή, θα έρχεται τακτικά, θα βοηθά τους παραμένοντες συγγενείς, θα δημιουργεί δαπάνες εντός της επικράτειας. Αλλιώς θα επιβάρυνε απλά περισσότερο τον μηχανισμό απαιτήσεων και αρωγής του κράτους, το «δίχτυ προστασίας» των αναξιοπαθούντων, το ταμείο ανεργίας.

Επιπλέον δημιουργείται ένα μεγάλο ανθρώπινο σύνολο που μαθαίνει το εξωτερικό μας περιβάλλον στο αμόνι της δικής του καθημερινότητας και είναι ένας φορέας πιθανής μεταφοράς γνώσεων και δεξιοτήτων που τόσο πολύ μας λείπουν εδώ, στην κλειστή και εσωστρεφή κοινωνία μας.

Από τον εποικισμό του 7ου π.Χ. αιώνα και εδώ μάθαμε ότι οι Έλληνες της διασποράς ήταν το πιο δυναμικό κομμάτι που γονιμοποίησε την ιστορία μας και ωφέλησε την πατρική γη όταν αυτή δεν σπαρασσόταν από τις εμφύλιες διαμάχες. Ας θυμηθούμε λίγο και τους Μεγάλους Ευεργέτες που τόσο βοήθησαν το Ελληνικό κράτος να σταθεί τον 19ο αιώνα.

Οι Έλληνες της διασποράς, παλιάς και νέας είναι η πραγματικά Μεγάλη μας Ιδέα, όχι για να τους κάνουμε να γυρίσουν, αλλά για να μας βοηθήσουν πρώτα και κύρια να καταλάβουμε τον μεγάλο κόσμο, εκεί έξω. Που γυρίζει και αναδεύεται, άναρχα αλλά και δημιουργικά, παράγοντας συνεχώς νέες ιδέες και τεχνικές που καλυτερεύουν την ζωή της ανθρωπότητας.

Τους χρειαζόμαστε για να μας διδάξουν. Εμάς που έχουμε μείνει στάσιμοι, καθυστερημένοι μαθητές, εμάς που ασχολούμαστε κυρίως με το bulling μεταξύ μας.

Η “φυγή των κεφαλιών» είναι μία οδυνηρή μεν, αλλά ευλογία δε. Θα μας επιστραφεί με τόκο, αντίθετα από την άλλη, την «φυγή των κεφαλαίων».

Καλό κατευόδιο, αποδημητικά πουλιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου