Jean Quatremer: Βγείτε από τις ψευδαισθήσεις και αντιμετωπίστε την πραγματικότητα


του Απόστολου Σκουμπούρη από το Liberal

Ιδιαίτερα οξύς στους χαρακτηρισμούς του «αγγίζοντας» μάλιστα έννοιες και θέματα... ταμπού, που έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση εμφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρας ο γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος, μπλόγκερ και ανταποκριτής της «Liberation» στις Βρυξέλλες Jean Quatremer, μιλώντας σε εκδήλωση στην Αθήνα υπό τον τίτλο «Υπάρχει λύση στο Ελληνικό Πρόβλημα».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Κύκλο ιδεών για την εθνική ανασυγκρότηση, ekyklos.gr. στο γαλλικό ινστιτούτο παρουσία πλήθους ακαδημαϊκών, επιστημόνων και πολιτικών, ενώ ο κ. Jean Quatremer ήρθε στην Ελλάδα ειδικά για αυτήν.
«Στην ουσία στην Ελλάδα δεν υπάρχει κράτος. Σ' αυτή τη χώρα δεν αγαπήσατε ποτέ το κράτος. Και αυτό γιατί 400 χρόνια υπήρχε η οθωμανική αυτοκρατορία με ότι κοινωνικοπολιτικά επακόλουθα έφερε αυτό. Είναι πολύ απλό. Το να πληρώνεις φόρους, είναι μέρος αυτής της σχέσης πολίτη – κράτους» σημείωσε ο Γάλλος δημοσιογράφος.
Στη συνέχεια, ο κ. Quatremer ήταν καταπέλτης για τη λειτουργία του ελληνικού κράτους επισημαίνοντας ότι «το ελληνικό κράτος λειτουργεί σαν αρπακτικό. Ένα κράτος γραφειοκρατίας που πνίγει κάθε δημιουργική προσπάθεια. Πόσο ακόμα; Και εμείς στη Γαλλία είχαμε παρόμοια προβλήματα το 1984 με το Μιτεράν. Το αναγνωρίσαμε και εδώ και κάποια χρόνια έχουμε πάρει την αντίστροφη πορεία. Αντιθέτως, ο Ανδρέας Παπανδρέου σοβιετικοποίησε την ελληνική οικονομία. Λυπάμαι που το λέω», σημείωσε με έμφαση ο  ανταποκριτής της «Liberation» και συνέχισε:
«Αν δεν αποφασίσετε να αλλάξετε, δε θα γίνει τίποτα από μόνο του. Απαιτείται μια επανάσταση στο κράτος, στο σύστημα δικαίου, στη δικαιοσύνη και στην οικονομία. Κλειστά επαγγέλματα, γραφειοκρατία, εγκύκλιοι, κανονιστικές ρυθμίσεις. Επιβάλλεται μια επανάσταση σε πολλούς καθοριστικούς τομείς».

Ο Jean Quatremer μιλώντας για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε με τα ψέματα. Κάποιοι στιγμή οι Έλληνες θα πρέπει να επαναστατήσουν. Αυτή η «σχέση» υποσχέσεων πολιτικών και ευπιστίας των ψηφοφόρων – πελατών θα πρέπει να αλλάξει. Έχουμε τους ιθύνοντες που αξίζουμε. Θέλουμε ανθρώπους που λένε την αλήθεια. Και στη Γαλλία έχουμε πολιτική κρίση. Αλλά στην Ελλάδα η κρίση δημοκρατίας δε σταμάτησε ποτέ τα τελευταία 200 χρόνια», σημείωσε.
Στο ίδιο τέμπο ο κ. Quatremer επισήμανε ότι «στο θέμα του προσφυγικού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε απολύτως τίποτα. Ένα χρόνο τώρα, όλοι βλέπουμε που οδηγείται η κατάσταση. Με μαθηματική ακρίβεια. Και όμως. Ο κ. Τσίπρας δεν έκανε τίποτα, δε ζήτησε τίποτα, καμιά μέριμνα, καμιά προσπάθεια, καμιά ουσιαστική συνεννόηση. Σε κανένα Eurogroup ή σε Σύνοδο Κορυφής δεν έβαλε αυτό το τεράστιο θέμα που διαρκώς διογκώνεται».
Επίσης, ο κ. Quatremer ξένισε με την άποψή του ότι «στην ουσία δεν υπάρχει απώλεια πλούτου στην Ελλάδα. Το -25% ή -30% δεν είναι απώλεια πλούτου που υπήρχε. Ήταν πλασματική ευημερία που έρχονταν κατόπιν στρεβλού δανεισμού. Οι Έλληνες δανείζονταν για να καταναλώνουν. Δεν ήταν δικός τους, πραγματικός πλούτος. Υπάρχει διαφορά», συμπλήρωσε ο Γάλλος.
Πάντως, ο κ. Quatremer μίλησε και για τις ευθύνες της Ευρώπης τονίζοντας ότι «αρνούμαι να δεχτώ ότι φταίει μόνο η Ελλάδα σ' όλη αυτή την ιστορία. Ποιος ενέκρινε τους δείκτες της όταν μπήκε στο ευρώ; Τότε, έπρεπε να έχουν μπει ρήτρες και δεσμεύσεις ανάπτυξης. Θα μπείτε στο ευρώ, αλλά θα κάνετε μεταρρυθμίσεις σε 4-5 χρόνια. Αλλά και τότε, δεν είπαν όχι στη χώρα του Πλάτωνα», τόνισε ο ανταποκριτής της «Liberation».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία